counter on tumblr
 

11 - Walrus en cocktail

31-07-2021

Na een nacht op lichte deining heerlijk in slaap te zijn gewiegd worden we om 7.30 uur door stem van de altijd opgewekte Jim wakker gemaakt. Hij is onze expeditieleider, regelt het programma en zorgt ervoor dat iedereen steeds weet wat we gaan doen. Na het ontbijt krijgen we van hem instructies voor het benaderen van Walrussen. Het is natuurlijk zaak ze niet te verstoren, bovendien willen alle deelnemers aan de expeditie ze goed kunnen zien en we gaan in twee aparte groepen. Dus ook daarom willen we ze niet verjagen.

We worden met de zodiacs aan land gezet en lopen op kousenvoeten richting de groep Walrussen die op een kluitje ligt op te warmen in het zonnetje. Niet letterlijk op kousenvoeten natuurlijk en het is nog knap lastig om met die dikke rubberlaarzen weinig geluid te maken op het kiezelstrand.

Maar het gaat goed en we kunnen ze van heel dichtbij bewonderen. Het zijn allemaal mannetjes met mooie grote slagtanden. De vrouwtjes bivakkeren een stuk noordelijker. Terwijl we kijken komen er nog een paar uit zee het strand op gewaggeld, maar niet voordat ze eerst nog een kleine stoeipartij hebben in de branding. Op de achtergrond besneeuwde bergen en toendra. Het is niet nodig mensen tot stilte te manen want van zoveel natuurschoon wordt iedereen vanzelf stil. Zo niet de walrussen. Met gesnuif en gebrom werken de nieuw aangekomenen zich tussen de groep die er al ligt om een lekker warm plekje te veroveren. Beetje duwen en wringen, allemaal wat inschikken en dan keert de rust in de groep weer.

Wij maken nog een mooie wandeling over de strandwallen waar we restanten zien van een houten boot met geslagen nagels, (hoe oud??) verderop liggen de resten van een slee. Hier en daar ligt zwerfvuil, gelukkig niet veel. We mogen het niet oprapen omdat het gebied wordt gebruikt om te onderzoeken hoeveel vuilnis er aanspoelt.

Na de, wederom, heerlijke lunch gaan we nog eens aan land om even lekker de benen te strekken en mooie foto’s te maken. Een nieuwsgierig Rendier komt op onze groep af en lijkt dan te schrikken van haar eigen brutaliteit. Toch wint de nieuwsgierigheid want ze blijft in de buurt. De andere groep ziet een moeder met pasgeboren jong. Vlak bij de waterrand zitten Witbuikrotganzen, Brandganzen, een enkele baltsende Paarse Strandloper en zingende Sneeuwgorzen. Fantastisch om al deze dieren van zo dichtbij te zien.

Terug aan boord is het tijd voor de captains cocktail die het afscheid inluidt. De kapitein houdt een mooie speech en we drinken met ons allen op een reis die alle verwachtingen heeft overtroffen.

De crew en de staff en natuurlijk de gidsen van Inezia Tours krijgen een groot applaus voor alle interessante lezingen, het spotten van de dieren, de uitleg over natuurverschijnselen en de kundige manier waarop ze ons door het Arctische gebied hebben geleid. Tijdens het diner ook groot applaus voor de huishoudelijke staf, de mensen van de keuken en de serveersters die ons op en top hebben verzorgd tijdens deze reis. Spassiba, thank you so much, danke viel mal, grazie, salamat, dank je wel.

Dan allemaal aan dek om nog eens te genieten van de als altijd stralende zon en wie weet. Eerst een groepsfoto en dan, jawel, de Poolvos wordt gespot. Hoog op een berghelling, maar wel goed zichtbaar omdat hij nog helemaal wit is. Op de soortenlijst is nu echt nagenoeg alles aangevinkt wat er maar te zien zou kunnen zijn. Het uitzoeken van de mooiste foto’s zal nog een flink werk zijn voor veel van ons. En behalve al die mooie foto’s nemen we allemaal vooral de geweldige beelden in ons hoofd mee als souvenir.

Adilia Roda, Longyearbyen, Spitsbergen

Geplaatst op: 9 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...