counter on tumblr
 

3 - Zonnig Fair Isle

31-07-2021

Vanochtend voor 6.30 staan er al weer de nodige fanatieke waarnemers op de brug. Ze hebben hun wekker niet voor niets op tijd gezet, want ver voor het ontbijt komen er 4 hele fraaie ‘stofjes’ (Stormvogeltjes) langs gevlogen. Kleine bikkels die nauwelijks groter zijn dan een huiszwaluw!

Na het ontbijt worden de laarzen uitgereikt die nodig zullen zijn tijdens de landing met de zodiacs. Gezien de straffe noordoosten wind gaat de Plancius in de zuidwestelijke luwte van het eiland voor anker. De zee is hier bijna spiegelglad en een zonnig Fair Isle ligt op ons te wachten.

Onderweg werden we al op de nodige Papegaaiduikers, Grote Jagers en Alken getrakteerd, maar nu we vlakbij dit vogeleiland liggen is het een drukte vanjewelste. Kuifaalscholvers, Zwarte Zeekoeten en tientallen Papegaaiduikers stelen de show. Op de rotsige eilandjes liggen flinke Grijze Zeehonden en rondom de boot wemelt het van de Noordse Stormvogels en Jan-van-Genten.

Een gemakkelijke zodiaclanding is in de maak. Op het eiland is alles tip-top geregeld; er zijn lokale vogelonderzoekers en het blijft stralend weer! Direct bij aankomst horen we de endemische ondersoort van de Winterkoning zingen en vliegt er een Boerenzwaluw wat rondjes boven het strand. Tegen de vele typerende muurtjes broeden Noordse Stormvogels en boven de hooglanden zingen Veldleeuweriken.

In wat kleinere groepjes struinen we met een lokale gids richting de zuidwestkant van het eiland. Met telescoop en verrekijkers hebben we fantastisch zicht op Papegaaiduikers, Alken, Zeekoeten, Drieteenmeeuwen en Grote Jagers. We zien ruige rotskusten vol met vogels en onze thuisbasis, de Plancius, rustig dobberend buiten de baai.

We hebben 4/5 uur om deze mythische plek te verkennen en de tijd vliegt voorbij. Iedereen struint op eigen tempo over het machtige eiland. In één van de vele moestuintjes zit een Grauwe Vliegenvanger en boven de vochtigere stukjes hoogland met veenpluis baltsen prachtige Watersnippen! Het gebrabbel wat vanuit de stenen muurtjes komt is hoofdzakelijk van piepjonge Spreeuwen, ook horen we de zang van het mannetje Tapuit. Die broeden vast in één van de vele konijnenholen. In een ander tuintje zingt een mannetje Frater met mooie trillers zijn lied.

De meeste fotografen besluiten toch ook de (grotere) Papegaaiduikerkolonie aan de noordoostkant te bezoeken. Enkele reis een wandeling van ca 6 kilometer, maar door zo’n rustgevend en sfeervol landschap geven weinige daarom. Er worden prachtige foto’s gemaakt en er zullen er vast een aantal ingelijst worden aan de muur belanden. Een gitzwart mannetje Rouwkwikstaart gaat ook op de foto, maar hoe mooi ook, dat is geen Papegaaiduiker..

Met een aantal lokale inwoners van Fair worden we gependeld met auto’s zodat iedereen weer op tijd bij de zodiacs kan zijn. Iedereen is in opperbeste stemming! De jassen hangen los en de zonnebrillen staan op. Een mooie lijst waarnemingen, als aanvulling op de toch al flinke vogellijst. Een aantal (zeer gelukkige) deelnemers heeft zelfs een Hop waargenomen en gefotografeerd. Dat zal niet vaak gebeuren op een poolreis; een Hop en een Bijeneter…

Als we allen weer op de Plancius zijn , varen we met licht in de rug, dicht onder de kust van Fair Isle. Duizenden Jan-van-Genten broeden op de ruige rotskusten en naast ons zwemmen groepjes Papegaaiduikers, Zwarte Zeekoeten en enkele Alken. Grote Jagers zijn in gevecht met elkaar en voeren duikaanvallen uit op Jan-van-Genten. De meeste deelnemers pakken de groothoeklens erbij, omdat alles zo dichtbij vliegt. Fair Isle wordt kleiner en kleiner, wat een fijne dag op een schitterend eiland.

Namens team Inezia Tours, vanaf de Plancius bij Fair Isle

Thomas van der Es

Geplaatst op: 1 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...