counter on tumblr
 

De dag begon al lekker vroeg toen Ineziagidsen Martelly en Ellen een paar grote rugvinnen zagen zwemmen en ja hoor een wake up call om 06:30 uur. “Goedemorgen mensen, er is een groepje Orka’s gezien, komt u gezellig aan dek kijken of vindt u het nog wat vroeg dan mag u natuurlijk ook nog even blijven liggen.” Want grote rugvinnen betekenen hier natuurlijk gewoon Orka's!

Heel wat mensen stonden na 10 minuten toch wel aan dek naar de Orka’s te kijken. En wat waren het er veel, ook verschillende groepjes, in totaal rond de 30 stuks! We zagen grote mannetjes, maar ook kalfjes met de moeders. Gelukkig weet de kapitein wel hoe hij het schip moet neerleggen.

Doordat we bijna geen wind hadden was de zee zo glad dat je elke beweging goed kon waarnemen, ook zag je kleine bubbeltjes tevoorschijn komen, dit waren kleine visjes die heel dicht op de oppervlakte zwommen.

Iets later op de ochtend zag nog een klein groepje mensen een paar Dwergvinvissen zwemmen, maar ook Butskoppen. Omdat er weinig wind was, kwam er meer mist zodat we niet veel zeezoogdieren konden zien, maar wel werd er een mistboog (fog bow) gezien en gefotografeerd door een aantal mensen.

Begin van de middag zagen de vogelaars een Kleinste Jager, maar heel bijzonder ook een Regenwulp! Ook op het lijstje van vandaag staan weer Drieteenmeeuwen, maar ook de Noordse Stern en een paar Middelste Jagers. De lucht begon op te klaren, de wolken gingen weg en we kregen er een strak blauwe hemel voor terug. Uit de wind in het zonnetje. Fantastisch!

Ongeveer rond kwart over twee was het moment van de dag, we gaan de poolcirkel over. Er werd gevraagd om te verzamelen op het dek. De expeditieleider had de groep gescheiden, de mensen die al vaker over de poolcirkel zijn gevaren kregen twee mooie cirkels op hun voorhoofd getekend en de andere groep kreeg maar één cirkel op het voorhoofd.

In de chaos kwam één van de gidsen naar mij toe of ik op de hoorn wilde drukken, natuurlijk wilde ik dit. Gauw naar de tweede stuurman, het mag! Aftellen geblazen en herrie maken! Luid applaus toen het was afgelopen.

We hebben het binnenvaren van het poolgebied gevierd met warme chocomel met rum. Toen we richting het prachtige zonlicht keken zagen we een halo rond de zon, dit was een mooi fenomeen. Veel mensen begaven zich op het dek, lekker in het zonnetje met de ogen dicht om bij te komen van de vroege wekker.

In de verte werd er nog een blow van een walvis gezien, maar dit was te ver weg om waar te nemen welke soort het nou precies is geweest.

Morgen Jan Mayen, wordt vast ook weer een super dag.

Vanaf de Plancius, op weg naar Jan Mayen

Kyra Standaard, jongste passagier aan boord

Geplaatst op: 3 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...