counter on tumblr
 

8 - Naar het ijs

31-07-2021

We laten Jan-Mayen achter ons. Tijdens de unieke wandeling met een fantastische mistloze kijk op de Beerenberg maken we de nodige kilometers. Bij het verlaten vliegveldje piept mijn telefoon. Dat had die al een aantal dagen niet gedaan. We struinen opeens de open WIFI-zone van Jan-Mayen in. Ik stuur snel een ‘live’ foto van de krater richting Nederland en check snel het nieuws uit de Biesbosch. ‘Jonge Visarendjes geboren in Nationaal Park de Biesbosch’ zie ik op een screenshot dat mij via whats-app bereikte. Mooi! Een trotse grijns verschijnt op mijn gezicht en ik deel mijn vreugde met deelnemers in mijn omgeving. Een boswachter in een boomloze omgeving, ver van de Biesbosch, kan weer rustig verder genieten van dat wat komen gaat boven de poolcirkel.

Na een kort nachtje staan de nodige deelnemers, ingesmeerd met zonnebrand, op de brug van de Plancius. Of moet ik zeggen zonnedek? Het is windstil en op het wateroppervlak is slechts een rimpeling zichtbaar. Regelmatig duiken er Kortbekzeekoeten onder water en vliegt een Papegaaiduiker voorbij. Zeer vermakelijk zijn de Kleine Alkjes. Schattig en dapper tegelijk. Als donkere tennisballetjes dobberen ze op zee. Soms solo, maar ook in groepjes van maximaal 50 exemplaren.

Na het ontbijt wordt de eerste kleine spuitwolk waargenomen. Het blijkt al snel om een Noordse Butskop te gaan. Ze kunnen diep duiken en een vervolgwaarneming zit er niet in. Even later een veel grotere ‘blow’. Dat bleek een veel grotere rakker. De vijfde Gewone Vinvis alweer van de trip. Tot tweemaal toe laat het dier zich bekijken en de ‘blows’ blijven zichtbaar tot op de horizon. Dan rolt er een aantal mistwolken richting het schip. Daar kon je een beetje op wachten met windkracht 2.

Aan het eind van de ochtend varen we door een kleine wereld. Met twee boeiende lezingen op het programma, kwam dat niet eens verkeerd uit. Dan volgt een spannend, vooropgezet, plannetje.

Een kleine tien minuten voor de lunch houden we Kees de Pater (van Vogelbescherming Nederland) aan de praat. Stiekem wordt met zachte hand het restaurant gevuld met deelnemers. We proberen door middel van de meest lastige en onlogische vragen Kees nog even weg te houden van de gevulde eetzaal. Als we ons niet meer weten te redden, krijgen we een seintje dat ons toneelstukje afgerond mag worden. Als hij onwetend de zaal binnenkomt galmt vanuit 100+ kelen luidkeels het ‘ Lang zal hij leven’. Een mooie verrassing voor de jarige Kees!

Rond 14.45 wordt de horizon weer zichtbaar en worden de telescopen weer opgesteld nabij de brug. We hebben oogcontact met nieuwsgierige Zadelrobben. Een Gewone Vinvis laat zich prima zien na de nodige spuitwolken. Een verrassende waarneming doet zich even later voor. Een vrouwelijke IJseend vliegt met een Kortbekzeekoet voor de boot uit. Even later worden er tijdens de warme chocomelk met cake twee zomerkleed Rosse Franjepoten waargenomen naast de lounge. Beide nieuwe soorten voor de trip.

De knaller van de middag bestaat uit een viertal Noordse Butskoppen die zich waanzinnig laten bekijken, pal naast de boot. Het bovendek staat vol waarnemers en een Tapuit landt op de boeg. Die kan even uitpuffen in een rustig hoekje van de Plancius.

Als we in het restaurant zitten vliegt er regelmatig een Steenloper voorbij, ook die neemt plaats op het voordek van het schip. De Tapuit is inmiddels weg gekropen in één van de reddingsboten, maar of dat zal helpen…

Tijdens de terugblik en het bijwerken van de soortenlijst schiet iedereen naar het raam. Het zijn Noordse Butskoppen die de presentatie ruw verstoren. Uiteraard krijgen die ruimschoots de aandacht en verplaatsen we ons naar het buitendek. Daar aangekomen vliegen er Middelste Jagers met flinke lepels rond die het aan de stok krijgen met een felle Kleinste Jager. Een fenomenale waarneming. Beide jagers pal boven het dek in het fraaist denkbare zomerkleed.

Inmiddels heeft bijna iedereen de handschoenen aan, we naderen bijna het ijs en iedereen weet wat dat betekent..

Namens team Inezia Tours, vanaf de Plancius op de Noordelijke Atlantische Oceaan op weg naar het pakijs,

Thomas van der Es

Geplaatst op: 5 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...