counter on tumblr
 

Om 4 uur worden we gewekt, door de altijd opgewekte Jim. We zijn aangekomen in het pakijs. Ik dacht in de uren daarvoor al op te merken dat we langs krakende ijsplaten voeren. Een adembenemend uitzicht is dat wat volgt. Ik tel zeker meer dan 100 deelnemers op de boeg en het voordek. Op schotsen en platen naast de boot zitten groepjes Drieteenmeeuwen en een enkele stoere Grote Burgemeester.

Dit is de wereld waar de Keizer van het Noorden zijn domein heeft. Dat zorgt voor spanning aan boord. De telescopen worden uitgestald en er wordt non-stop gescand. Een enkel geelgetinte ijsschots zorgt voor gespannen gezichten. Een hoog krii-krii verklapt de aanwezigheid van twee schitterende Ivoormeeuwen achter de boot. Wauw! Als ze landen zijn enkel de zwarte pootjes zichtbaar en de vogels verdwijnen compleet in hun omgeving en door hun sneeuwwitte schutkleur. Ivoormeeuw is toch wel een begeleidende soort voor een IJsbeer dus we proberen de omgeving nauwkeurig te filteren op die grote harige beer.

Naast de boot zitten de nodige Klapmutsen. Volgens Mario jonge exemplaren die geboren zijn rondom eind maart van dit jaar. Er is toen een monitoring uitgevoerd door een Noorse expeditie en dat was de periode dat er veel jongen zijn geteld en jongen Klapmutsen zijn geworpen.

Zadelrobben, Klapmutsen en Ivoormeeuwen wisselen elkaar af. Het blijkt dat de gisteren gearriveerde Tapuit nog aanwezig was. Troosteloos zit de vogel, uit de wind, in een hoekje van de boot. Ook de Steenloper die de Plancius als toevluchtsoord had uitgekozen is in de vroege ochtend nog aanwezig. Beide vogels verdwijnen uiteindelijk van het schip en het is ronduit twijfelachtig of ze hun broedgebieden zullen bereiken.

Uren wordt er gescand en we zitten middenin het ijs. Groepjes Ivoormeeuwen laten zich vreselijk goed bekijken. We zien een totaal van meer dan 30 exemplaren gedurende de dag. De kapitein manoeuvreert de Plancius voorzichtig door de enorme ijsvlakte. De vele blauw met witte tinten vervelen niemand. In de avond worden er veel Zadelrobben waargenomen en vliegen er wat Zwarte Zeekoeten voorbij. Ook gedurende de nacht staan er gidsen op de uitkijk…

UPDATE 6 juni 6.20

Om 6.20 bereiken we opnieuw aaneengesloten pakijs. Jim heeft een hele plezierige wake-up call via de intercom brengt: ‘We found the jackpot’

Later meer…

Namens team Inezia Tours, vanaf de Plancius in het pakijs ten westen van Groenland,

Thomas van der Es

Geplaatst op: 6 juni 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...