counter on tumblr
 

10 - Noordpoolcirkel

17-07-2021

Om 14.30 uur roept de expeditieleider ons op om te verzamelen op het voordek. We passeren de noordpoolcirkel en met een sprongetje helpen we de Ortelius de barrière te nemen. Dit gedenkwaardige moment vieren we met aquavit en natuurlijk vergeten we daarbij Neptunus niet. In de hoop dat hij ons gunstig gestemd zal blijven. We hebben het noordpoolgebied bereikt en stomen door naar Jan Mayen. Vannacht blijft het voor het eerst licht.

Weinig vogels en zeezoogdieren vandaag. Wel zien we enkele Kleine Jagers en Drieteenmeeuwen. De gehele dag vliegen Noordse Stormvogels voor en langs het schip. Fantastisch om te zien hoe ze met hun smalle stijve vleugels tussen de golven door zeilen, de vleugelpunten bijna het water rakend. Niet voor niets wordt de Noordse Stormvogel ook wel ‘albatros van het noordelijk halfrond’ genoemd.

Het is echt een dag om te socializen en je medepassagiers beter te leren kennen. Verspreid over de Ortelius zie je groepjes met elkaar in gesprek. Eerdere reiservaringen uitwisselend, vogelavonturen vertellend en verwachtingen over Spitsbergen uitsprekend. Over een ding is iedereen het eens. De maaltijden tijdens deze reis zijn perfect. We worden gepamperd met een uitgebreid ontbijt en twee warme maaltijden per dag. Daar is logistiek heel wat voor nodig. Toen we vanuit Hansweert vertrokken is er dan ook een immense voorraad aan voedsel en andere benodigdheden meegegaan. Om een idee te geven: 30 kilo boter, 180 kilo tomaten, 240 kilo appels, 2160 eieren, 500 flessen water van 1,5 liter en 250 rollen toiletpapier.

Om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken is er een veertig koppige bemanning aan boord, verdeeld over dertien verschillende nationaliteiten. Hulde aan de bemanning!

Vanaf de Ortelius, 66° 33′ 6″ Noorden, 005° 39’ 6″ Westen

Hans Peeters

Geplaatst op: 31 mei 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...