counter on tumblr
 

12 - Natuurfilm

17-07-2021

De wake-up call rukt ons om 08.00 uur uit bed. Goede morgen, klinkt de immer opgewekte stem van onze expeditieleider Jan door de omroepinstallatie. “De buitentemperatuur is 1 ͦ C en de windkracht is 7-8. Het geeft wat deining, maar het wordt een heerlijke dag.”

Jan is typisch zo iemand voor wie het glas altijd halfvol is. Dik ingepakt met lange onderbroek en minstens vier lagen er overheen, stappen we niets vermoedend het buitendek op. Het sneeuwt en de gevoelstemperatuur wijkt flink af van de door Jan beloofde 1 ͦ C. De Noordelijke IJszee maakt zijn naam waar. We moeten ons goed aan de reling vast houden om niet omver geblazen te worden. Ieder die zich buiten durft te wagen zoekt een plaatsje in de luwte. Het is de truc om tussen twee reisgenoten in te gaan staan, zodat die als windbreker fungeren.

Eenmaal post ingenomen, begint het genieten. Al dagenlang vliegen groepjes Noordse Stormvogels met ons mee. Ze lossen elkaar af en steeds hebben we een nieuwe escorte. Met stijve gespreide vleugels zeilen ze tussen de golven door of komen op ooghoogte even langszij. De smalle vleugels en het stevige lijf zijn 100% ingesteld op een leven boven zee. Leuk om te constateren dat we vandaag in een overgangsgebied belandden. Afgelopen dagen zagen we vooral licht gekleurde stormvogels; met witte kop en buik en grijze bovenvleugels. In Spitsbergen zie je vooral de noordelijke vorm, die geheel grijsbruin gekleurd is. Vandaag vliegen lichte en donkere vogels door elkaar. Een uitdaging voor de fotografen om beide kleurvormen in één foto te vangen.

Eerlijk is eerlijk: de grote zeezoogdieren laten het vandaag wat afweten. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de ruige zee. Maar desondanks heeft Jan gelijk; het was een heerlijke dag! En zoals een van de deelnemers opmerkt: “We zitten gewoon midden in een natuurfilm.”

Of zijn wij misschien de natuurfilm, door de ogen van een Noordse Stormvogel bekeken? Hoe dan ook, de Ortelius stoomt door en morgen bereiken we het pakijs.

Vanaf de Ortelius, 74° 06′ 9″ Noorden, 07° 31’ 8″ Westen

Hans Peeters

Geplaatst op: 2 juni 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...