counter on tumblr
 

5 - Sas van Genten

17-07-2021

Na een rustige nacht passeren we rond acht uur de Doggersbank. Een ondiepe plaat in zee, die rijk is aan vis en andere zeedieren. Het is er dan ook een drukte vanjewelste met Drieteenmeeuwen, Jan van Genten en Zeekoeten die hier komen ontbijten. Een groepje vroege vogelaars staat al om 07.00 op het dek en hun moeite wordt beloond: Bruinvissen, Tuimelaars en een Dwergvinvis.

Na ons eigen ontbijt zijn we niet meer te houden, nemen post in op het dek en tientallen verrekijkers, telescopen en hele grote fotolenzen speuren het eindeloze wateroppervlakte af. Geregeld vliegen Jan van Genten en Noordse Stormvogels langs. Het blijkt nog knap lastig om in onze huidige achtertuin, die Noordzee heet, aangewezen stipjes te ontdekken. De ene keer zijn het Zeekoeten, dan weer Papegaaiduikers of Alken. Eén van de deelnemers wil de vogels “graag op 10 meter afstand”, om ze een beetje goed te kunnen fotograferen. Bij een ander duizelen de Jan van Genten nu al voor de ogen en heeft zij het voortdurend over “sas van genten”.

Plotseling is ons ‘observation deck’ in rep en roer. Twee Witsnuitdolfijnen zwemmen ons tegemoet en begeleiden ons een tijdje op de boeggolven, vlak naast de Ortelius. Wat een fantastische show! We worden prima vermaakt. Is het niet door de vogels of zeezoogdieren dan is het wel door onze gids Bill (a real Scotsman) die een lezing geeft over Schotland. Zijn humor, Schotse accent en …. kilt die hij draagt, zorgt ervoor dat vooral de vrouwelijke deelnemers aan zijn lippen hangen.

Na het dineren wordt er een vogelquiz georganiseerd. Ondanks de humor en lol zijn er bloedfanatieke deelnemers. De winnaar: Berend van Baak.

Vanaf de Ortelius, 56° 35′ 3″ Noorden, 001° 15 3″ Oosten

Hans Peeters

Geplaatst op: 27 mei 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...