counter on tumblr
 

6 - Luidruchtige buren

17-07-2021

Vandaag splitst ons gezelschap in twee delen. De ene groep gaat naar Sands of Forvie en Buller of Buchan ten noorden van Aberdeen (zie het volgende blog van Bieke De Mol). Met de rest bezoeken we de Fowlheugh Cliffs en Dunnator Castle ten zuiden van Aberdeen.

Vanaf Crawton loopt een voetpad over de Fowlsheugh Cliffs. De vijf kilometer lange vogelkliffen rijzen tientallen meters uit de Noordzee omhoog. De steile rotsen zitten mutje vol Drieteenmeeuwen en Zeekoeten. Drieteenmeeuwen roepen dag en nacht hun Engelse naam ‘Kittiwake-kittiwake-kittiwake’, begeleid door het doordringende minder muzikale geknor van Zeekoeten. In totaal broeden er zo’n 65.000 zeevogelparen. De vogels lijken elkaar continue iets te vertellen te hebben. Zeekoeten zitten wekenlang schouder aan schouder op een smalle richel om hun ene ei uit te broeden. Je moet al heel veel om je buurman of –vrouw geven om dit vol te houden, zonder je continue te ergeren. Leuk, zulke luidruchtige buren.

Onder de indruk van dit vogelspektakel ontdekken we ook de nodige Alken, enkele Papegaaiduikers en Kuifaalscholvers. Via een pad dat steeds smaller en steiler wordt bereiken we Dunnator Castle. De gedeeltelijke ruïne staat eenzaam op een hoge rots in zee, veilig voor aanvallen van de vijand. De oorsprong gaat terug tot de vijfde eeuw en het kasteel heeft een rijke historie. Moe en voldaan komen we in de namiddag thuis, althans zo voelt de Ortelius al na een paar dagen.

Vanaf de Ortelius, 57° 43′ 5″ Noorden, 001° 39’ 6″ Westen

Hans Peeters


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...