counter on tumblr
 

7 - Grijze Zeehonden huilen

17-07-2021

Vannacht is de Ortelius aangemeerd in de haven van Aberdeen. Vandaag is er een aantal excursies gepland in de omgeving van de stad. Ik ga naar “Noord” wat dat in Schotland ook maar mag zijn. Eerst netjes de fiche omdraaien om me afwezig te melden en vervolgens in de rij voor een klein kantoortje waar een check plaats vindt. De bus in en “en route” naar de Bullers of Buchan.

Tijdens de busrit worden we onderhoudend toegesproken door de Schot Bill die ons zowel met zijn enthousiasme als met zijn afschuw voor bepaalde zaken, zoals politiek en lelijke moderne architectuur, regelmatig aan het lachen brengt. Sightseeing Aberdeen en vervolgens over kustwegen naar “Noord”. Reisbegeleider Pim Wolf met arendsogen heeft binnen de kortste tijd al heel wat vogels gespot. Vervolgens worden door de professionals onder ons in snel tempo de namen van de vogels opgesomd die ik als leek absoluut nog niet kan determineren. De rotsen zitten vol met broedende vogels. Pim legt uit hoe ik een Drieteenmeeuw van een Zilvermeeuw kan onderscheiden. De allermooiste gebeurtenis is wel de kleine Kuifaalscholver die zich voor onze ogen met behulp van moeder vanuit het ei een weg naar de vrijheid pikt.

De rit gaat verder naar Newburgh-on-Ythan om bezoek te brengen aan de Sends of Forvie/nature reserve. Het landschap is adembenemend mooi, de gaspeldoorn staat ons knalgeel op te wachten en we gaan het duin op. Ik meen aan de rand van het strandje beneden ons een rij zwarte stenen te ontwaren: dat blijken Grijze Zeehonden te zijn. Pim maakt me attent op hun roep, een huilend geluid wat ik nooit meer zal vergeten.

Als afsluiting van een mooie dag zien we nog vlak voor het weggaan de in Schotland zeer zeldzame Koningseider. Vlak bij de bus krijgen we een symfonie van de Zanglijster te horen. Wat een bijzonder mooie dag en het is erg fijn om van anderen te leren als het gaat om vogels spotten!

Bieke De Mol – deelnemer aan de Spitsbergenreis

Geplaatst op: 28 mei 2015


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...