counter on tumblr
 

12 - Ptich en Atlasova

03-07-2021

De dagelijkse gang van zaken op de Spirit of Enderby begint echt een way of living te worden: ontbijten, vogelen, zodiaccruise, lunch, zodiaccruise of een landing, birdlist met een heerlijk wijntje en afsluiten met een overheerlijke maaltijd. Het ontbreekt ons aan helemaal niets.

Vanochtend weken we een beetje af van die routine want voor het ontbijt gingen we eerst met de zodiacs naar de Ptichs Eilanden waar o.a. Red-faced Cormorants en Tufted Puffins broeden. De eilanden staan vooral bekend om de hoogste dichtheid aan Zeeotters ter wereld. Er schijnen er hier dan ook meer dan 1000 voor te komen. Als luie zeehonden liggen ze een beetje te dutten op de rotsen, maar nieuwsgierig zijn ze ook regelmatig, want toen we met de vijf zodiacs langzaam voorbij tuften, kwamen ze allemaal het water in en zwommen naar ons toe om te kijken wat er aan de hand was. Een erg leuk gezicht.

Een Slechtvalk (donkere vorm) hield het geheel van een rotspunt hoog boven de kolonie goed in het oog. Fotogeniek waren vooral de Parakeet Auklets, kleine alkjes met een heel subtiel lijntje bij het oog. Vanuit een schommelende zodiac was het voor de fotografen toch verdraaid lastig om daar een fatsoenlijke foto van te krijgen, maar de aanhouder wint!

Ook de Pigeon Guillemots lieten zich met enige moeite kieken. Regelmatig klonk een hoog ijl langgerekt roepje van deze fraaie soort. Toen de magen wat begonnen te rammelen, gingen we terug naar de Spirit of Enderby voor een heerlijk ontbijt. Intussen voeren we tussen de noordelijkste twee eilanden van de Kurillen naar onze volgende bestemming. We hadden ineens bereik met onze mobiele telefoons want ik kreeg kort na elkaar een paar smsjes binnen.

De lunch smaakte dan ook lekkerder dan ooit en met mijn hoofd in de wolken naderden we het vulkanische eilandje Atlasova (what’s in a name?). Aanvankelijk was het nog mistig, maar de mist maakte al snel plaats voor de zon (insmeren!) en het uitzicht op de enorme puist in zee was werkelijk fenomenaal. De komende uren na de landing kon er vrij gevogeld worden (er zitten geen beren op dit eiland) en iedereen ging zijn eigen kant op.

De vogelaars zochten, met succes, naar Roodkeelnachtegaal (met veel moeite fotografeerbaar), Brown-Headed Thrush (niet fotografeerbaar) en Long-toed Stint (Taigastrandloper). Bonussen waren een Dark-sided Flycatcher, maar bovenal een Asian Brown Flycatcher en een Kleine Sprinkhaanzanger.

Het slotakkoord was vandaag voor Allison Wikilund, de kunstenares aan boord. Ze ging onze groep vereeuwigen met het penseel. Of we een kwartier in dezelfde houding wilden gaan staan…

Met moeite konden we de concentratie opbrengen, maar het is gelukt.

Wederom een topdag op de Spirit of Enderby, de noordelijke Kurillen en uiteraard de gezellige groep van Inezia. Op naar ongetwijfeld een volgende schitterende dag!

Vanaf de Spirit of Enderby, 50°47′ Noorderbreedte, 155°42′ Oosterlengte,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 3 juni 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...