counter on tumblr
 

13 - Onekotan en Ekarma

03-07-2021

Eerst moeten we nog even terug naar gisteravond. Na het eten ging onze fotograaf naar buiten en kwam hij al spoedig weer naar binnen met de mededeling dat er erg veel franjepootjes rond de boot zouden vliegen (Rosse, maar ook Grauwe). Daarom besloot ook de rest van de groep om toch, ondanks de mistige/donkere omstandigheden, maar even naar buiten te gaan. Helaas waren de franjepootjes al gevlogen en was het eigenlijk erg stil; de verveling begon dan ook een beetje toe te slaan, totdat Lieven opmerkte dat hij nog wel een worst in de kast had liggen en dat hij daar maar eens mee ging chummen. Vol enthousiasme en met veel overtuiging begon hij dan ook plakjes worst in de zee te werpen. Dit leverde erg veel hilariteit op, zoveel zelfs dat ook één van de gidsen die aan boord zijn vanaf de brug naar beneden kwam om te informeren wat er aan de hand was met al die schaterlachende Hollanders en Belgen.

Hoe dan ook: na enige tijd kwamen er weer veel Noordse Stormvogels langs vliegen en trokken er ook veel Stormvogeltjes (Vaaltjes en Fork-tailed) langs; we telden per minuut wel een 40-tal. Nadat een aantal Laysan-albatrossen werd gezien, kwamen ook de éérste Orka’s in zicht. In totaal hebben we er 27 geteld gisteravond, de meesten zelfs redelijk dicht langs de boot. Een leuke afsluiting dus.

Vanochtend werden we om 06:15 gewekt, ontbijt om 07:00 uur een briefing om 08:15 en om 08:45 zaten we al in de zodiacs naar Nemo Bay op Onekotan Island. We kwamen in een soort baai aan, waarna je via een paadje naar de ongeveer 65 meter hoger gelegen vlakte kon lopen. Bij aankomst vloog meteen een Steller’s Zeearend over en op het paadje naar boven zat een Vos, dezelfde soort als bij ons (Vulpes vulpes). Toen we verder het paadje opliepen werd een Asian Rosy Finch ontdekt tot groot genoegen van één van de gidsen die deze reis al 4 keer eerder gedaan had en met een wereldlijst van tegen de 8000 soorten hier gewoon een nieuwe soort bijschreef. (de determinatie was wat lastig, maar terug op de boot kon met behulp van de foto’s de soort met zekerheid worden vastgesteld).

Vanwege de constante frisse wind en de vrij frisse gemiddelde temperatuur gedurende het jaar waren er op de vlakte (eigenlijk een grote toendra met een hoge vulkaantop in het midden) enkel hele kleine rododendronstruikjes (max. 0,5m hoog) en kleine dennenboompjes (tot een meter hoog). Al vrij snel dook de éérste Roodkeelnachtegaal op gevolgd door een vrouwtje Haakbek. Daarnaast een aantal Middendorff’s Warblers en eindelijk een Brown-headed Trush die door de hele groep gezien werd.

Terug naar de zodiac heb ik dan ook eindelijk een goed beeld gehad van de lokale ondersoort van Zwarte Zee-eend. Terug aan boord ging de koers naar Ekarma Island (ongeveer 4 1/2 uur varen) Het was behoorlijk mistig onderweg, maar we zijn toch aan dek gebleven. Af en toe wat stormvogels (met name Fork-tailed) en enkele albatrossen. Maar zoals altijd won ook vandaag de aanhouder want opeens zag Bram een aantal bow-riding Dall’s Porpoises! Wat een leuk gezicht is dat toch, die zwart-witte dolfijnen die onder de boeg met het schip meezwemmen. Verder in de middag nog een paar Short-tailed Shearwaters en weer een groepje Orka’s. Dat is wel ongelofelijk; ik denk dat we inmiddels al rond de 65 Orka’s hebben gezien.

De vooruitzichten op een zodiac-cruise rond Ekama island waren niet al te best: een behoorlijke ruige zee en ook nog wat mistig. Maar zoals wel vaker deze reis verandert het weer per minuut en dus was het rond 17:00 uur toch tijd om in de zodiacs te stappen. Er broeden hier enorme aantallen Noordse Stormvogels op de zuidkant van dit eiland, dus de lucht zag soms werkelijk zwart van de vogels. Op bepaalde momenten leek het wel op een grot waar dan de ontelbare hoeveelheden vleermuizen uit komen. Ik had wel foto’s gezien van grote aantallen vogels, maar deze hoeveelheden had ik niet verwacht.

Dichter bij de rotsen kon je ook de vogels op het nest zien zitten. Omdat er geen roofdieren (vossen en/of ratten etc.) aanwezig zijn op dit eiland broeden er ook verschillende Auklets en Puffins. Deze zitten overdag op zee en komen dan ’s nachts aan land. Toen we terug gingen naar het schip zagen we wel een paar Crested Auklets en Horned Puffins, maar de verrassing van de zodiactocht was toch een Whiskered Auklet (een piepklein beestje) dat helemaal in zijn eentje op zee zat.

Vanaf de Spirit of Enderby, 48°28′ Noorderbreedte, 153°41′ Oosterlengte,

Jan Dekker

Geplaatst op: 4 juni 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...