counter on tumblr
 

7 - Op weg naar de Koerillen

03-07-2021

Om ongeveer half vijf wordt het licht, maar vanochtend heb ik de zelfbeheersing kunnen opbrengen om tot ongeveer zes uur te kunnen blijven liggen, voordat ik mezelf naar het bovendek begaf. Daar aangekomen bleek het merendeel van de Ineziagroep al aan dek te staan met inmiddels de nodige waarnemingen: Fork-tailed Stormpetrel, Horned Puffin en Bultrug als nieuwe soorten voor de trip en daarnaast wat soorten die we gisteren ook al gezien hadden zoals Slaty-backed Gull, Short-tailed Shearwater, Parakeet Auklet en honderden Dikbekzeekoeten.

Tegen de tijd dat iedereen aan het ontbijt zat (vandaag om half negen) hadden we daar drie Gewone Vinvissen, een Dwergvinvis, een Potvis en tientallen Rosse Franjepoten aan toegevoegd.

Zoals altijd op deze expeditiecruises (met ervaring op een kleine 40 cruises van verschillende maatschappijen en in verschillende gebieden mag ik me inmiddels expert noemen) zit je snel in een vast dagschema: opstaan (vogelaars staan vaak vroeger op dan “gewone” passagiers en vogelen eerst nog voor het ontbijt), dan ontbijt, een lezing over een onderwerp dat bij het gebied past, met vandaag de geschiedenis van Bering-eiland, lunch, weer een lezing, de vogellijst bijwerken, diner en naar bed. Tussen alle lezingen en maaltijden door sta je natuurlijk veel en vaak aan dek op zoek naar vogels en zeezoogdieren.

Er is vaak een tweedeling te maken tussen vogelaars en niet-vogelaars tijdens de reis: de vogelaars staan vrijwel continu aan dek en de niet-vogelaars wachten tot er een bijzonderheid wordt omgeroepen, rennen dan naar buiten en komen tot de ontdekking dat de gemelde soort al weer onder water gedoken of ver weg gevlogen is. Het loont echt om aan dek te staan, je ziet dan echt veel meer dan door reactief op de meldingen af te komen.

De zee is inmiddels wat ruiger geworden en bij de mensen die er meer gevoelig voor zijn dan anderen komen de eerste verschijnselen van zeeziekte opzetten, maar een snelle pil of pleister achter het oor onderdrukt de zeeziekte net zo snel als ze is opgekomen.

Na de lunch slaagden we erin om toch nog een aantal nieuwe soorten aan de lijst toe te voegen: Roodpootdrieteenmeeuw, Kleinste Jager, Kleine Jager en een Middelste Jager met prachtige volle staartpennen! De soort van de dag voor mij is echter toch Tufted Puffin, Kuifpapegaaiduiker. Eigenlijk helemaal zwart, met een oranje-rode snavel en een fantastische lichtgele kuif aan beide kanten van de kop. Op zich is de beschrijving van de soort al genoeg om soort van de dag te worden, maar vooral het feit dat we vandaag echt duizenden van deze wenssoort gezien hebben, is reden voor deze eervolle vermelding.

Vanavond laat komen we volgens verwachting aan bij Bering Eiland, waar we morgenochtend onze eerste landing hopen te gaan maken, op zoek naar onder andere Petsjorapieper en Rock Sandpiper.

Vanaf de Spirit of Enderby, 54°42′ Noorderbreedte, 164°33′ Oosterlengte,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 29 mei 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...