counter on tumblr
 

1 - Kaapverdiƫ

23-07-2021

Het gros van de deelnemers aan de West Africa Pelagic, de boottocht van de Kaapverden naar Madeira, is gisteren vertrokken richting de Kaapverden. Vanuit Amsterdam en Brussel vloog men naar Lissabon waar iedereen bij elkaar kwam voor de avondvlucht naar Praia.

Vanuit logistiek oogpunt waren we wat ongerust over de vlucht, want de Portugese luchtvaartmaatschappij, TAP, had de vlucht verschillende keren geannuleerd, van een andere tijd voorzien, weer teruggezet, etc; de naam van de luchtvaartmaatschappij werd dan ook al snel omgedoopt tot Take Another Plane…

Die zorg bleek ongegrond, want om iets na elven lokale tijd stond iedereen veilig aan de grond en na de bagage te hebben opgehaald stond onze lokale agent met twee bussen en een volgauto voor de bagage al op ons te wachten om ons naar het luxueuze groepshotel aan zee te brengen. Na het inchecken en voldoen van de nodige formaliteiten lag iedereen vrij snel in bed want voor vandaag stonden twee excursies op het programma.

Ineziagids Klaas en Natuurpuntgids Peter Symens namen een groep onder hun hoede voor een hele dag vogelen op het eiland. De Kaapverden hebben de nodige endemische en zeldzame soorten in de aanbieding en de vogelexcursie poogt er zoveel mogelijk van te gaan zien. Een verslag van deze excursie krijgt u morgen als Ineziagidsen Pieter van der Luit en Willem Visser deze tocht begeleiden.

Pieter en Willem begeleidden vandaag de middagexcursie naar de Roodsnavelkeerkringvogels. Omdat deze vogels pas later in de middag van zee terugkeren is deze excursie pas later op de dag. Na het verzamelen bij het hotel rijden we naar de plek toe, maar voor we er zijn, stoppen we onderweg, want we zien een paar Renvogels lopen! Een onverwachte bonus, en dus zeer welkom.

Bij de plek voor de keerkringvogels moeten we een paar honderd meter lopen. Niet ver, maar over oneffen vulkanisch gesteente, dus het duurt even. Echter, voordat we er zijn zie we eerst een Alexanders Torenvalk, dan een Bruine Gent en dan al de eerste Roodsnavelkeerkringvogel. En nog één, en weer twee, en daar vier. In totaal zien we bijna twintig van deze vogels die door de straffe wind wat eerder naar de kust teruggekomen zijn en ons trakteren op prachtige vliegshows.

De nodige Kaapverdische Gierzwaluwen en een prachtige Rosse Woestijnleeuweriken complementeren onze topmiddag. Althans, dat denken we, want net als we in de bus willen stappen vindt deelnemer Pierre nog 5 Renvogels. Niet rennend dit keer, maar vliegend komen ze bijna over ons heen. Prima afsluiting van een prima dag.

Morgen de excursie naar een soort waarvan de gehele wereldpopulatie broedt in slechts één boom….

Vanuit Praia op de Kaapverden,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 26 april 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...