counter on tumblr
 

Fijn een stukje varen, dat is het devies vandaag. We hebben de Kaapverden inmiddels voorgoed achter ons gelaten en varen in een rechte lijn naar de kust van Afrika waar we vlakbij de bekende Banc d’Arguin zullen aankomen.

Aan boord van het schip zijn altijd verschillende gidsen die zich niet alleen bezig houden met het varen van de zodiacs, het determineren van vogels en zeezoogdieren en het geven van lezingen, maar ook op hun vakgebied erg goed zijn. Het voordeel van het charteren van een volledig schip is dat je dan enige zeggenschap hebt over wie je als expeditieleider en als gids wilt meenemen. Door de lange ervaring van Inezia Tours, zowel in de vogelaarswereld als in de wereld van expeditiecruises kennen we veel goede gidsen. Erg goede gidsen.

Eén van die gidsen is Hans Verdaat. Hans heeft veel ervaring in het gebied voor de kust van West Afrika en Hans heeft in overleg met de expeditieleider dit deel van de route uitgezet, onderbouwd met veel waarnemingen van eerdere bootreizen die hij in dit gebied gedaan heeft. De route voert naar de rand van het Continentaal Plat, waar de zee van een diepte van drie kilometer overgaat in een diepte van 200 meter. Bij grote hoogteverschillen in de zeebodem worden veel voedingsstoffen uit de zee omhoog gestuwd en daar komen dan vogels, walvissen en dolfijnen op af. Goed voor ons, want wij zijn dol op vogels, walvissen en dolfijnen.

Het plan is na aankomst bij het Continentaal Plat naar het noorden te varen, steeds op de grens van diep en ondiep. Als het weer dan een beetje wil meewerken, hebben we een zeer goede kans op veel waarnemingen. Maar dat alles volgt pas vanaf morgen.

Vandaag varen we over diepzee. En dat merken we. Want na de overdaad aan waarnemingen bij de Kaapverden, varen we nu in een gebied waar de waarnemingen duidelijk minder zijn. Een Bont Stormvogeltje hier, een Gon-gon daar, nog eens een paar Bulwers Stormvogels, de eerste Vorkstaartmeeuwen (adult, dus met zo’n mooi geel puntje op de snavel – maar vandaag helaas nog wel wat ver weg), waarschijnlijk de laatste Roodsnavelkeerkringvogels van de trip en een stuk of 100 Vaal Stormvogeltjes en dan heb je de vogelwaarnemingen wel gehad.

De zoogdieren waren ook wat aan de luie kant vandaag, want verder dan een paar groepen Gestreepte Dolfijnen en een enkele Potvis kwamen we niet vandaag. Niet toevallig zijn dat beiden soorten van de diepzee, een weetje dat we meekregen bij de lezing van Marijke, nog zo’n goede gids met een dijk aan ervaring. Vooral van zeezoogdieren en schildpadden weet zij veel, niet toevallig soorten die we in de komende dagen veel hopen tegen te komen…

Vanaf de Plancius op weg naar de Banc d’Arguin,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 1 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...