counter on tumblr
 

6 - Peppi en Kokki

23-07-2021

Bij het eerste licht blijkt al dat we het diepste stuk water achter ons hebben gelaten. Meer vogels en andere soorten vliegen rond de boot. Vooral de adulte Vorkstaartmeeuwen, voor sommige reizigers zelfs de enige reden om deze reis te boeken, en Middelste Jagers komen in flinke aantallen langs vliegen, soms zelfs op niet meer dan een paar meter naast de boot.

Zoals elke ochtend volgt om half acht dan het ontbijt, het klaarmaken en serveren ervan liefdevol overzien door hotelmanagers Andre en Thijs, zeg maar de Peppi en Kokki van het schip. Als twee drukke baasjes rennen ze onvermoeibaar heen en weer om iedereen van zijn natje en droogje te voorzien en de stewards en stewardessen aan te sturen. Beste kerels zijn het en altijd in voor een praatje of bereid een klein probleem op te lossen. Van vogels hebben ze echter geen verstand, tenminste zolang het andere vogels dan de kip of kalkoen op je bord betreft, maar dat lijkt niemand echt erg te vinden.

Het weer onderweg is niet echt slecht, maar zeker niet optimaal. Het waait toch wel harder dan we zouden willen en het schip beweegt dan ook wel wat. Voor sommige passagiers is dat niet helemaal prettig en een paar mensen heeft dan ook last van zeeziekte. Voor de vogels is de wind prima, maar het vinden van zeezoogdieren is altijd lastiger als het waait. We merken dat ook duidelijk aan de verdeling van de soorten die we vandaag tegenkomen: in de ochtend, als de wind het stevigst is, zien we vooral vogels. Tientallen adulte Vorkstaartmeeuwen, honderden(!) Middelste Jagers, sommige met prachtig gedraaide staartpennen, wat Koningssterns, honderden Jan van Genten, verschillende soorten stormvogeltjes, waarvan een groep van ongeveer 400 Wilsons Stormvogeltjes toch wel het vermelden waard is, wat sterns (Visdief, Noordse Stern en Zwarte Stern) en de andere drie jagers (Kleinste, Kleine en Grote) zijn de buit. Waarschijnlijk de beste soort van de dag is een zeer waarschijnlijke Zuidpooljager. De uiteindelijke determinatie ervan laat echter nog even op zich wachten; we moeten eerst de foto’s goed gaan bekijken om hybrides uit te sluiten.

’s Middags is de wind wat minder, maar daardoor de lijst met zeezoogdieren wat langer. Potvis, Bultrug, Bryde’s Vinvis en Noordse Vinvis worden gezien, maar hoogtepunt van de dag is een groep Indische Grienden die samen met een groep Tuimelaars optrekt. Tumult op het bovendek, iedereen wil de beesten zien. Daarbij worden ze geholpen door de kapitein die binnen een minuut na de eerste melding op de brug staat en het roer overneemt.

Knap manoeuvreert hij het schip van voor naar achter (en inderdaad ook van links naar rechts) om ons een zo goed mogelijke blik op de dieren te geven. Dat lukt en gedurende een half uur krijgen we een prachtige show van springende Tuimelaars te zien, aangevuld met foeragerende grienden, soms tot op enkele meters van de boot.

Voor morgen is de voorspelling dat de wind iets zal afnemen, wellicht dat we dan weer andere zeezoogdieren kunnen bijschrijven…

Vanaf de Plancius in de buurt van de Banc d’Arguin,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 2 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...