counter on tumblr
 

8 - Canarische Eilanden

23-07-2021

We komen langzamerhand in de buurt van de Canarische Eilanden. Voordat we het eerste eiland in zicht krijgen, moeten we echter nog een paar uur varen over de diepzee. Vogeltechnisch is het daar altijd wat stiller, het zijn vooral Kühls Pijlstormvogels die we tegenkomen. Af en toe een losse vogel, soms wat kleine groepjes. De fotografen leven zich uit, niet wetend dat we er vanavond waarschijnlijk wel een paar meer gaan zien.

In de loop van de middag komt het eiland in zicht. La Gomera is één van de kleinere eilanden in de groep, maar nog steeds wel imposant als je van zee naar boven kijkt, een flinke klomp met op sommige stukken loodrechte wanden.

Voor mensen die op het achterdek of binnen in de lounge zitten, is een berichtje op hun mobiele telefoon, “welkom in Spanje”, de eerste hint dat we bij land zitten. Er is weer bereik en er kan weer gebeld worden. Een aantal mensen gaat meteen aan de telefoon, maar een aantal doet dat ook heel bewust niet. Het is tenslotte vakantie.

De kapitein vaart het schip dichter naar de kust, zodat het eiland alle wind wegneemt en we in een heerlijk zonnetje kunnen genieten van nog maar weer een groep Indische Grienden die bij de boot in het water liggen. De zee is rustig, het weer goed en er vliegt wel wat in de buurt, we besluiten derhalve maar te gaan chummen. Chum is de vakterm voor visafval dat in olie gedrenkt over boord gezet wordt, in een poging de vogels te lokken. Vaak werkt dat goed en komt er van alles op af, maar waarschijnlijk is de chum die wij vandaag gebruiken nog niet rot genoeg, er komt, behalve een enkele Geelpootmeeuw, niets op af. Jammer, maar helaas.

We zetten koers richting de Selvagen, twee eilanden die bij Portugal horen waar we morgen hopen aan te komen. Onderweg is het aantal Kühls Pijlstormvogels inmiddels wat toegenomen. De vogels broeden op de eilanden in de omgeving en om te zorgen dat ze ofwel niet zelf, ofwel hun kuikens worden opgepeuzeld door meeuwen of jagers, gaan de vogels pas in het donker aan land. Voor die tijd verzamelen ze zich voor de kust op zee. De kleine groepjes van vanochtend zijn verworden tot grote groepen. Als muggen zwermen ze rond de boot, zoveel zijn het er. De schattingen van het aantal Kuhls Pijlstormvogels lopen met gemak de tienduizend voorbij. Het meemaken van zo’n spektakel zou eigenlijk verplichte kost op het curriculum van elke vogelaar moeten zijn. Zolang je dit niet hebt gezien, zou je jezelf geen (zee)vogelaar mogen noemen.

Het zijn overigens niet alleen de vogels die onze middag (weer) als topdag neerzetten. In totaal zien we vandaag maar liefst 8 soorten cetaceans. In het Engels is de term cetaceans (van het Latijnse cetacea) de verzamelnaam voor walvissen en dolfijnachtigen. In het Nederlands moeten we dat nogal omslachtig omschrijven, vandaar dat de Engelse naam vaak gebruikt wordt. Soorten die we vandaag op lijst aankruisen? Potvis, Gewone Vinvis, Indische Griend, Dolfijn van Cuvier, Tuimelaar, Snaveldolfijn, Gewone Dolfijn, Gestreepte Dolfijn en Atlantische Gevlekte Dolfijn.

En meer dan tienduizend Kühls Pijlstormvogels. Wat een dag, wat een dag…..

Vanaf de Canarische Eilanden

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 4 mei 2016


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...