Frankrijk juni 2024
Bonjour, bij deze het reisverslag van de eerste Inezia Tours reis naar het duizend meren gebied van Frankrijk, La Brenne waar we een week lang onder de Franse zon achter al het kleins en kruipends hebben gejaagd voor fraaie (macro) foto's. Een week vol met vlinders, libellen, kevers, reptielen en amfibieën. 'Leven als een god in Frankrijk' zo luidt een welbekend gezegde. Wel, dat klopte aardig.
Zaterdag 1 juni
Op zaterdag verzamelden we om 08.00 uur bij Station Breukelen. Hier zouden gidsen Robert en Joris de deelnemers oppikken in de busjes. Iedereen was keurig op tijd! Christ-Jan, Henk, Nico & Jolanda, Jan, Annet en Walter kozen een busje uit en nadat we de bagage in de twee busjes hadden gestopt, zijn we snel via de A2 naar het zuiden afgezakt. In Best nog even een korte stop op de carpool om ook Roelant te pikken en van daar uit over rustige en soms zelfs lege snelwegen verder gereden richting België en Frankrijk.
Bij een leuke koffietent in België maakten we even een pitstop om de benen te strekken en de inwendige mens weer van brandstof te voorzien: een tafel vol met lekkere koffie en thee.
In Frankrijk kwamen we keurig in de middag aan bij ons hotel voor de eerste overnachting. Het weer zat helaas niet mee: een druilerige middag. Ondanks de regen een mooie wandeling gemaakt met z'n allen. In de omgeving van het hotel werd aan actief bermbeheer gedaan en vele wilde bloemen stonden er prachtig bij. Zeer veel orchideeën en fraaie bremraap zijn op de foto gezet. De dieren lieten het helaas afweten, alleen grote aantallen wijngaardslakken...
Het avondeten in het hotel was een struggle, dat weten we dan weer voor een volgende keer. Ander restaurantje opzoeken.
Zondag 2 juni
Na een goede nachtrust en prima ontbijtbuffet stapten we weer de busjes in voor de ochtendrit naar de camping de la Brenne in Lignac in het zuiden van Parc naturel de la Brenne. Daar kwamen we mooi in de middag aan. Hier sloten dan ook Ben en Wim aan bij de club, de laatste nog ontbrekende deelnemers. Zij waren met eigen vervoer naar de camping gekomen.
De rest van de middag en avond hebben we gebruikt om bivak te maken, de camping te verkennen en uiteraard de eerste dieren te fotograferen. De camping bleek een ware hotspot te zijn!
Bij een vennetje ving Joris gelijk de eerste twee reptielen: net uitgekomen Europese moerasschildpadden, schildpadjes van amper 3 centimeter groot! Gelijk een van de hoofddoelen van deze trip! Wat een start! Het vennetje bleek verder bomvol kikkervissen en salamanderlarven te zitten. Vlinders en libellen vlogen af en aan.
Onder het oude pannendak van een grote schuur bleek een familie steenuil te nestelen, dus ook de steenuil werd elke dag gespot. Vanuit de Inezia organisatie hadden we tevens een warmtebeeldcamera mee, dus we konden de uil prima volgen in zijn nachtelijke vliegrondjes.
Op de camping waren veel rommelhoekjes te vinden waar de muurhagedissen en smaragdhagedissen veelvuldig werden gespot. Ook de populatie aan slangen op de camping, zo werd ons door het campingpersoneel verteld, zou indrukwekkend zijn. Dit beloofde veel moois voor de komende dagen!
Maandag 3 juni
Deze dag hebben we de directe omgeving wat verder verkend. In de ochtend lekker struinen over de camping en naastgelegen velden. Naast de vele hagedissen werden inderdaad de eerste slangen ook gespot, maar nog niet op de foto helaas, ze schoten te snel weer weg in de begroeiing. In de middag een mooie wandeling langs een van de etangs vlak bij de camping.
Wederom veel vlinders en libellen, groene kikkers en hagedisjes en, terwijl we aan het lunchen waren, wederom een jonge schildpad. We konden dit diertje mooi volgen terwijl die langs de waterkant aan het zwemmen was. Qua slangen wederom wat ontsnapte exemplaren van ringslang en adderringslang, het zat nog niet echt mee.
Eenmaal op de camping dan toch de slangenban gebroken. Onder een vlakke steen vingen Roelant en Joris de eerste slang van de week, een juveniele geelgroene toornslang! En dan uiteraard ook lekker eten. Hier stond ons in de avond een stevige pot lasagne te wachten .
In de avond stelde Robert de nachtvlinderlamp en laken set op maar weinig vlinders hadden al zin om te vliegen. Na de koude en natte dagen van afgelopen tijd was het duidelijk nog te koud en winderig om in grote getale op onze lamp af te komen. Niet getreurd, er komen nog meer nachten!
Dinsdag 4 juni
Na het ontbijt zijn we vrij snel richting het noorden van het natuurgebied vertrokken. Op het programma hadden we een dagje bij Maison du Parc ingepland. Dit maison is een regionaal bezoekerscentrum met restaurantje, streekproductenwinkeltje en diverse wandelmogelijkheden langs de vele etangs die om dit centrum heen liggen.
Maar voordat we er waren, stonden we al twee keer vol op de remmen: een grote geelgroene toornslang lag te zonnen langs de berm. Robert en Joris wisten het dier te lokaliseren en uit de bramen en brandnetels te peuteren. Daar zijn we tenslotte gids voor! Deze prachtige grote slang werd vervolgens uitgebreid bewonderd en gefotografeerd. Schitterende start van de dag!
Tweede noodstop was voor een overstekende wilde kat. Zo zie je hem, zo was hij weer verdwenen in de bosschages. Alleen de zwarte punt van de staart zwiepte nog even door de struiken. Bij het bezoekerscentrum aangekomen, zijn we lekker gaan struinen. Beverrat, vlinders, libellen, de muurhagedissen en smaragdhagedissen: allen waren alom aanwezig. Ook diverse volwassen Europese moerasschildpadden werden nu gespot.
Als lunch hebben we hier heerlijke crêpes besteld. Franse culinaire hapjes met illustere namen als crêpe des Etangs, crêpe de la Brenne, crêpe du mer rouge en meer van dit soort streekeigen namen. Heerlijk gesmuld! Nadat iedereen zijn of haar slag had geslagen qua souvenirs in het winkeltje zijn we weer richting camping gereden. Een fraaie ansichtkaart werd naar het Inezia kantoor verstuurd, toch even het thuisfront laten weten hoe leuk de Brenne is!
Op de terugweg nog gestopt bij een ander meertje waar we in de bermen veel kleine Heldenboktorren konden waarnemen. Nou ja, klein, what's in a name, flinke torren met zeer lange voelsprieten! Roelant wist onder een stronk twee juveniele Vinpootsalamanders te vinden in de landfase. Als diner stonden er diverse pizza's op het menu. Smullen dus! Bij de nachtvlindersessie was het aanzienlijk drukker op het laken. Vele soorten nachtvlinders werden gespot. Roomvlek en groot avondrood waren goed vertegenwoordigd!
Woensdag 5 juni
Vandaag een ander centraal punt in de omgeving: Maison de la Nature en het l'etang Cistude. Ofwel de hotspot voor het waarnemen van schildpadden. Via een vlonderpad kom je bij diverse kijkhutten die over de wateren uitkijken. Bijzonder veel groene kikkers, schildpadden en (water)vogels. Iedereen heeft lustig mooie plaatjes lopen schieten.
Eenmaal op de camping lukte het Joris dan eindelijk om een stevige ringslang te vangen. Die konden we dan mooi na het eten rustig fotograferen. Als avondeten stond er een stevig pannetje pasta, kikkererwten in pittige saus en al dan niet met een gehaktbal op tafel.
Vlak na het eten nog een extra rondje lopen over de camping leverde een nog verrassing op. Joris spotte de tweede ringslang van de avond. Maar deze slang zat ook nog aan het diner: ze probeerde een gigantische pad naar binnen te werken. Dat deze pad veel te groot was om door te slikken, was ons al snel duidelijk. De slang kwam ook tot die conclusie en wist de kop en voorpoot die al wel naar binnen waren geschoven weer uit te spugen. Al met al bijzonder om te zien.
Naderhand de andere ringslang rustig op de plaat gezet en Annet en Yolanda hebben hun angst om de slang vast te houden overwonnen. Als heuse slangenbezweerders wisten ze deze ringslang heel rustig te hanteren.
En hier hielden de avonturen nog niet op. Tijdens een schemerwandeling stuitten we op een rij oude eikenbomen waar de mannetjes en vrouwtjes Vliegend hert druk aan het vliegen en baltsen waren. Met wat acrobatische sprongen en gewapper met een petje wist Joris er twee uit de lucht te plukken voor wat fraaie foto's. Op de batdetector van Robert waren de vleermuizen goed te horen.
Donderdag 6 juni
Onze laatste volle dag. We zouden alles op alles zetten om een paar ontbrekende soorten te gaan zoeken. De boomkikker, aspisadder, marmersalamander en vinpootsalamander stonden nog immers hoog op de wensenlijst. Ondanks vele pogingen waren deze soorten de voorgaande dagen nog niet gevonden. Boomkikkers hoorden we overal, maar zien... ho maar!
We hadden voor de ochtendsessie een ruig wandelpad uitgekozen. Langs de zonnige kant hoopten we hier de aspisadder te vinden. Onderweg waren zoals op alle dagen weer een heel scala aan libellen en vlinders te bewonderen. Nico wist zelfs een aardbeivlinder te spotten. Wim kreeg een wild zwijn met jonkies in de kijker, dus ook hier stonden we een tijdje naar te turen door de verrekijkers.
Uiteindelijk wist Joris ook een aspisadder te pakken, een fraaie grijze adder met de typerende zwarte zigzag streep, omlijst met een gouden randje. Schitterend diertje en een lange fotosessie volgde uiteraard.
Na dit succes lekker lunchen langs de oever van de rivier de Creuse met uitzicht op een eeuwenoud kasteel. Hier vlogen de beekjuffers volop. Ook fraaie azuurblauwe kevertjes werden op de plaat gezet.
Op de camping terug hadden we een ruime middag om rustig in te pakken, te zwemmen, wat te drinken en uiteindelijk aan te schuiven bij de barbecue.
Robert hees zich in de avond nog in zijn het waadpak om in het ven op de camping een laatste ultieme poging te doen voor amfibieën. En met doorslaand succes: naast wederom een schildpad was het resultaat een cuvet vol vinpootsalamanders en 1 schitterende marmersalamander! Absolute uitsmijters van de vakantie!
Vrijdag 7 juni
Inpakken en wegwezen was het credo. Na een vroeg ontbijt de busjes in gepakt en afscheid genomen van Ben en Wim. Daarna gelijk doorgereden voor een laatste korte wandeling bij Maison du Parc, nog even een goeie kop koffie en dan toch echt en route! Op naar huis.
Na een voorspoedige terugreis, waar de busjes elkaar rond Orleans bij de afslag Troyes kwijt raakten, arriveerden we een paar minuutjes na elkaar op het afgesproken punt op de carpool in Best. Roelant en Walter stapten hier uit. Annet en Christ-Jan stapten bij Robert in de bus voor de laatste rit naar het oosten. Jan, Henk en Nico & Yolanda stapten bij Joris in de bus voor de laatste etappe naar Station Breukelen.
Fin.
0 Reacties
Er zijn nog geen reacties.