• 21 maart 2025
  • Josien Schenkels

16-daagse rondreis over het prachtige eiland

Sri Lanka is een eiland in de Indische Oceaan dat op 6 graden boven de evenaar, ten zuidoosten van India ligt. Het is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en heeft 22.284.720 inwoners. Sri Lanka staat bekend om haar uitgestrekte vlakten met bijzondere bergtoppen, theeplantages en schitterende tempels. Voorheen werd het eiland Ceylon genoemd, die naam wordt nog steeds gebruikt voor de thee die afkomstig is uit Sri Lanka.

Doordat Sri Lanka lang verbonden is geweest met India heeft het veel overeenkomsten in de natuur en geologie. De natuur heeft zich verder onafhankelijk ontwikkeld doordat het zo lang biologisch geïsoleerd is geweest van het vaste land. De natte zone van Sri Lanka is met 22.000 vierkante kilometer groot genoeg om een eigen ecologische zone te zijn, het enige gebied in zijn soort in Zuidoost Azië.

Theeplantages. Foto: Stefan

Het weer en klimaat van Sri Lanka
Het eiland kent een combinatie van tropische klimaten, waarbij de neerslagperiodes en de hoeveelheden neerslag bepalend zijn voor het onderscheid tussen het regenwoudklimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropische moessonklimaat. De hoogste regionen, de bergen in het zuidelijk centrale deel, zoals de 2524 meters tellende Pidurutalagala (de hoogste berg van Sri Lanka) kennen een warm mediterraan klimaat vanwege de lagere temperaturen die in deze gebieden geregistreerd worden.

Foto: Bob en Els

Op het overgrote deel van Sri Lanka liggen de temperaturen vrijwel het hele jaar rond de tropische grens van dertig graden. In het noordoosten van het eiland zijn de verschillen tussen zomer en winter iets groter. Respectievelijk 34 en 28 graden.

In het zuidwesten zijn de verschillen op jaarbasis veel kleiner. Ook ‘s nachts blijft het lang warm op Sri Lanka, tussen de 20 en 26 graden Celsius. In de berggebieden is het koeler, zoals bijvoorbeeld in Nuwara Eliya waar de temperatuur in de regel tien graden lager ligt dan aan de kust. Zo is het overdag gemiddeld 20 tot 23 graden en daalt het kwik in de nachten naar ongeveer tien tot veertien graden.

Bezochte gebieden
Tijdens deze Cultuur- natuurreis bezoeken wij naast natuurparken ook een aantal culturele hoogtepunten. Anuradhapura, Wilpattu National Park, Sigiriya, Dambulla, Kandy, Kithulgala, Nuwara Eliya, Horton Plains, Udawalawa, Sinharaja, en Galle.

Hoogtepunten
Hét hoogtepunt van deze reis is niet te benoemen. De reis is zo fantastisch en indrukwekkend dat het is aan te merken als één groot hoogtepunt wat betreft cultuur en natuur! Bijvoorbeeld Vessagirya, een oud Boeddhistisch bosklooster dat deel uitmaakt van de ruïnes van Anuradhapura waar natuur en cultuur mooi in elkaar opgaan. Naast de prachtige rotsformaties met inscripties zien we daar o.a. de Crested Hawk-Eagle, de Black-bearded Tomb Bat.

Maar ook zeldzame vogelsoorten ontbreken niet tijdens de reis: Serendib Scops Owl, Sri Lanka Spurfowl, Ashy-headed Laughingthrush, Green-billed Coucal, Spot-winged Thrush en Sri Lanka Frogmouth. Vogels in totaal  195 soorten waarvan  25 endemische.

Foto: Bob.

Zoogdieren totaal 21 soorten waarvan 3 endemische. Ook de zoogdieren zijn bijzonder! Zoals Leopard, Purple-faced Langur, Sambar Deer, Asian Elephant, Sri Lanka Giant Squirrel, Layards Striped Squirrel.

Layards Striped Squirrel. Foto: Josien

Dagvlinders, 22  soorten. Sri Lanka is rijk aan vlinders, op sommige dagen zagen we er tientallen. Mooie soorten zijn onder andere de Dark-brand bushbrown, Pansy Peacock en Lime Butterfly.

Lime Butterfly. Foto: Stefan

Libellen, 11 soorten
Libellen zijn dit jaar minder in aantal vanwege de vele regen, maar zeker ook heel mooi zoals de Rapacious Flangtail, en de Scarlet Skimmer

Rapacious Fangetail. Foto: Josien

Reptielen, 17 soorten. Er zijn veel slangen en hagedissen in Sri Lanka. Zoals de endemische Rhino-horned Lizard.

Rhino-horned Lizard. Foto: Stefan

Verslag

Dit verslag is samengesteld door Josien Schenkels, reisbegeleider van Inezia Tours. De foto’s zijn deels aangeleverd door deelnemers van de reis.

Verslag van dag tot dag

Woensdag 27  november. Rond 18.00 uur verzamelen we op Schiphol, wat vroeger dan normaal vanwege voorspelde storm. Maar gelukkig ondervinden we daar geen last van. Na een voorspoedige vlucht met een overstap in Abu Dhabi landen we op 28 november om 15.15 lokale tijd op Colombo, waar Koush, onze gids ons opwacht. Bij het vliegveld zien we tientallen Housecrows, de eerste 2 Common Myna’s.

Housecrow. Foto: Stefan

Ook 2 fouragerende Oriental Magpie Robins. We rijden naar ons hotel en zien een aantal Spot-billed  Pelicans. Wat zien die er in vlucht lomp uit, haast wonderlijk dat ze in de lucht kunnen blijven. Ons hotel ligt aan de kust. We worden hartelijk ontvangen met een welkomstdrankje. Op het strand foerageren 2  Common Redshanks en een Whimbrel.

Whimbrel. Foto: Josien

Nadat we ons hebben opgefrist wacht ons en heerlijk diner met live muziek. Dat is gezellig maar er is nauwelijks meer een gesprek mogelijk. Lijsten is dan ook niet eenvoudig! Soort van de dag: Spot-billed Pelican, Whimbrel.

29 november. Vandaag starten we met een ochtendrondje langs het strand. White-breasted Kingfisher, Greater Coucal en Whiskered Tern zijn de 1e vogelsoorten van de dag.

Greater Coucal. Foto: Arnick

Maar ook een Crimsom Rosé  is volop actief.

Foto: Bob.

Na het ontbijt rijden we naar het  noorden, naar ons volgende hotel. Onderweg zien we de gevolgen van de vele regen van de af afgelopen dagen: overal staat water,  hier en daar zijn ook huizen en winkels ondergelopen. Ook vandaag hebben we in de ochtend nog regen. We stoppen onderweg en paar keer en zien o.a. Lesser Whistling Duck met jongen, Grey-headed Swamphen, Asian Openbill, Little Tern, Pheasant-tailed Jacana, en Gull-billed Tern.

Asian Openbill. Foto: Stefan

Bij aankomst in het hotel wacht ons een mooi welkomstritueel: iedereen steekt een kaarsje aan. We installeren  ons en gaan nog wat vogelen bij vijvers in de buurt. Na het diner volgt het lijsten. Soort van de dag White-breasted Kingfisher, Grey-headed Swamphen, Lesser Whistling Duck.

30 november. Vandaag vertrekken we om 5.15 uur, op pad naar wilpattu NP. Bij de ingang zien we de Malabar Pied Hornbill. We stappen over in Jeeps die de slechte paden kunnen berijden. Om 6.00 gaan we het prachtige park in. En, het is droog, de zon schijnt! Maar, in het park is het hier en daar nog wel een beetje nat!

Willpatu NP. Foto: Tineke/Cees

We zien al snel Ceylon Jungle Fowl, Asian Green Bee-eater en de forse Stork-billed Kingfisher.

Asian Green Bee-eter. Foto: Arnick

Ook de zoogdieren zijn goed vertegenwoordigd: o.a. Spottend Deer, Barking Deer, Sambar Deer en Ruddy Mongoose.

Ruddy Mongoose. Foto: Gerda

Even later zien we de Brown Fish-Owl, heel dichtbij!

Foto: Stefan

Na de lunch, nadat een Toque Macaw iets te eten uit een lunchbox in de auto heeft gepikt gaan we weer verder. Hèhè, rond 15.30 lukt het ons eindelijk om de Sri Lanka Luipaard te zien, wat een machtig beest. Een soort waar we erg op hoopten.

Foto: Gerda

Rond 19.00 zijn we terug in het hotel. Soort van de dag: Luipaard.

1 december vanmorgen eerst zingen voor Cees want hij is jarig! Om 8.15 uur vertrekken we naar onze nieuwe locatie, maar we starten in Anuradhapura waar we diverse oudheden bezoeken: o.a.  Vessagiriya waar we de Crested Hawk Eagle en Indian Cuckooshrike zien en/of horen.

Vessagiriya. Foto: Tineke/Cees

We stoppen bij Abayagiriya Bahirawa Deviya. Dit was een belangrijke kloosterplaats van Mahayana, Theravada en Vajrayana. Boeddhisme dat zich bevond in Anuradhapura, Sri Lanka. Het is een van de meest uitgebreide ruïnes in de wereld en een van de heiligste boeddhistische pelgrimsoorden in het land. Historisch gezien was het een groot kloostercentrum en tevens een koninklijke hoofdstad, met prachtige kloosters die tot vele hoogten reiken bedekt met verguld brons of tegels van gebrande klei geglazuurd in schitterende kleuren.

Ten noorden van de stad, omringd door grote muren en met uitgebreide badvijvers, gebeeldhouwde balustrades en maansteen, stond "Abhayagiri", een van de zeventien dergelijke religieuze eenheden in Anuradhapura en de grootste van de vijf belangrijkste vihara's. Een van de belangrijkste punten van het complex is deze oude stoepa.

Foto: Josien

Als we aankomen in ons hotel bij Sigiriya, lunchen we en nadat we ons wat hebben opgefrist wandelen we rond in de tuin waar we Tickell’s Blue Flycatcher en Orange- headed Thrush zien. Na het dinergaan we naar bed! Morgen wacht ons de Sigirya rots! Soort van de dag:Tickell’s Blue Flycatcher.

2 december. Om 6.30 ontbijten we zodat we om 7.30 uur op pad kunnen voor de Sigirya rots. De meesten gaan de 1200 treden tellende rots beklimmen.

Foto: Tineke/Cees

Het zonnig en warm dus water en petten mee. Boven op de rots hebben we prachtig uitzicht op het hotel en de wijde omgeving. We zien van alles in de omgeving libellen zoals de Crimson dropwing, maar ook deze Bronze grass skink.

Foto: Bob

Om 12.30 uur zijn we terug voor de lunch. In de tuin luiert deze Giant Squirrel

Foto: Stefan

Later in de middag bezoeken we rijstvelden in de buurt waar we leuke soorten als Jungle Prinia, Small Minivet, Asian Koel en Brown-capped Pygmy Woodpecker zien. Er volgt weer een heerlijk diner, waarna we lijsten. Soort van de dag: Giant Squirrel, Small Minivet, Jungle Prinia.

3 december. Vanmorgen gaan we weer vroeg op weg naar ons volgende hotel in Kandy. We stoppen onderweg bij de Dambulla tempel waar we de rots tempel bezoeken, met meer dan 80 grotten in het gebied, 5 heiligdommen, 4 belangrijke kloosters en veel beelden, waarvan een belangrijk deel beeltenissen van Boeddha zijn.

Foto: Cees/Tineke

De wandschilderingen, die een oppervlakte van 2100 vierkante meter beslaan, omvatten afbeeldingen die laten zien hoe Boeddha tevergeefs door Mara werd uitgedaagd. Er is ook een wandschildering die het uitspreken van de Eerste Leerrede voorstelt.

In Dambulla wemelt het van de Sri Lanka Toque Macaque, ze zien er fantastisch uit met die kuifjes! We vervolgen onze weg richting Kandy. Onderweg zien we een Asian Elephant die vlak bij Huizen bomen uit de rond rukt! Gelukkig werd hij niet agressief, anders was hij door de gewapende man neergeschoten!

We rijden weer een stuk verder en hebben nog een koffieshop. Wow! Er vliegen 2 Black Eagles over!!!

Foto: Arnick



In de middag bereiken we ons hotel dat boven op een berg ligt, met een fantastische tuin en uitzicht. Na de lunch vertrekken we naar de stad voor een bezoek aan de Tempel of Tooth, een boeddhistische tempel. Het bevindt zich in het Koninklijk Paleiscomplex van het voormalige koninkrijk Kandy. De tand van Boeddha, ook wel heilige (gouden) tand is een śarīra (boeddhistisch reliek) die bewaard wordt in de Sri Dalada Maligawa (tandtempel). Rond de heilige tand zijn diverse rituelen en ceremoniën ontstaan.

Foto: Tineke/Cees

Soort van de dag: Black Eagle, Flying Fox, Asian Elephant

4 december. Ook vanmorgen gaan we naar Kandy. We lopen langs het reservoir en komen van alles tegen: een Water Monitor die een Stork-billed Kingfisher verschalkt, maar ook Black-crowned Night-heron, en honderden Flying Foxes die daar hun slaapplaats hebben. Verder zien we nog White-breasted Waterhen, Common Kingfisher, en een Oriental Darter, heel bijzonder dat hij zover landinwaarts zit! Na de lunch vogelen we nog wat in de tuin en om 15.30 uur vertrekken we naar een berg boven Kandy.

We treffen mooie soorten zoals de Southern Hill Myna, Lesser Yellownape, Plumheaded Parakeet, Streak-throated Woodpecker  aan. Het is wel oppassen geblazen want hier zitten ook veel bloedzuigers!

Watermonitor. Foto: Bob

In het donker rijden we terug over de smalle bergweg vol met kuilen, waar nog wel even gemanoeuvreerd moet worden vanwege een tegenligger. Terug in het hotel wacht ons weer een heerlijk diner.

We gaan vroeg naar bed want morgen vertrekken we om 5.00 uur! Soort van de dag: Common Kingfisher, Flying Fox, Stork-billed Kingfisher, Lesser Goldenback, Streak-throated Woodpecker.

5 december. Vanmorgen om 5.00 rijden we weg voor een wandeling in een stadspark buiten Kandy waar we al direct de Brown Wood Owl horen roepen. Even later zien we de Asian Brown Flycatcher, een Muntjac  en Coppersmith Barbet zien. 

Foto: Bob

Foto: Gerda

Tegen het eind van de wandeling zien we 2 Brown-capped Babbler en de doorgaans schuwe White-rumped Shama lijkt hier totaal niet schuw!

Foto: Bob

Na het ontbijt rijden we naar Kitulgala, waar we in een oud koloniaal hotel logeren waar de opnames van de film Bridge over River Kwai zijn gemaakt.

Foto: Josien

In de namiddag wandelen we wat rond en zien we een Bar-winged Flycatcher-shrike en Orange-billed Babblers. Soort van de dag: Small Minivet, Black-hooded Orile, Indian Robin, Common Keel-backed Snake.

 6 december. In de ochtend lopen we een rondje in de tuin van een bewoner, net buiten het dorp. We horen een Black-backed Dwarf Kingfisher, en zien 2 zeldzame Purple-faced Langures. Later in de tuin van het hotel zien we een Legge’s Flowerpecker.

Legge's Flowerpacker. Foto: Stefan

en deze parende Common Leopards:

Foto: Josien

Na het ontbijt vertrekken we naar Hatton, waar we op de trein naar Nuwara stappen. Een mooie treinrit dwars door de theeplantages, in een overvolle coupe met lokale bewoners.

Foto: Tineke/Cees

Als we bij het hotel aankomen vliegt er een Eastern Buzzard voorbij, voor velen een nieuw soort!   


Foto: Gerda

Aan het eind van de middag maken we nog een wandeling in het Victoria Park en zien we de Common Sandpiper, Grey Wagtail en Common Tailorbird. Soort van de dag: Sri Lanka Hanging Parrot, Long-legged Buzzard, Red-backed Flameback, Purple-faced Langur.

7 december. Om 5.00 uur vertrekken met 3 busjes naar Horton Plains, een uur rijden. Als we aankomen poseert deze prachtige Pied Bushchat.

Foto: Josien

We splitsen op in 2 groepen: de wandelaars gaan naar “Lands end” en de vogelaars gaan met de busjes het park door. Voor allebei de groepen is het een prachtige tocht! Er wordt niet alleen gevogeld! Er is ook veel bloemenpracht!

Foto: Stefan

Een eierleggende  (althans, voorbereidend daarop) gravende Black-cheeked Lizzard (female) is druk bezig een kuil te graven en stoort zich niet aan ons. Tot 20 cm van haar kunnen we foto’s maken!


Foto: Bob

Aan het eind van de middag gaan we nogmaals naar he Victoria Park, waar we naast de Pied Thrush ook de Velvet Fronted Nuthatch en de Kasmir Flycatcher zien. Soort van de dag: Kashmir Flycatcher, Black-winged KIte, Pied Thrush, Black Eagle, Black-cheekd Lizzard.

8 december. vandaag rijden we naar Sinharadja, qua kilometers niet zo ver maar door de mooie tocht door de bergen neemt het 7 uur in beslag. We stoppen onderweg diverse keren voor koffie, vogels en lunch. De rit is prachtig. Onderweg zien we Sri,Lanka Hangging Parrot en Sri Lanka Swallow.

Sri Lanka Hanging Parrot. Foto: Gerda

Soort van de dag: Blue-tailed Bee-eater, Eatsern Catlle Eget, Oriental Geen Wing, Black-hooded Oriole

9 december. Vanmorgen om 5.00 koffie en om 5.15 uur vertrek, het regenwoud in. De doelsoort is de Sri Lanka Spurfowl. Gelukkig, na 1,5 uur komt hij tevoorschijn!

Foto: Josien

Maar natuurlijk nog veel ander mooie, o.a. Ashy-headed laughing Thrush, Emerald Dove, Green-billed Coucal.

Foto: Stefan

Even later heeft de gids 2 Sri Lanka Frogmouth’s gevonden! Wat een geweldige soort!

Foto: Bob

Maar ook de berm levert veel mooie vlinders op waaronder de Glassy Tiger!

Foto: Josien

Na de lunch zitten we rustig op het terras te “tuinvogelen” en ook daar is van alles te zien. Square-tailed Bulbul, Yellow browed Bulbul en opeens verschijnen er drie Sri Lanka Blue Magpies, oh wat zijn ze mooi en laten ze zich goed zien. 

Foto: Bob

Rond 14.30 uur gaat het hozen en om 15.45 is het nog niet droog. Maar, er is een Serendib Scobs Owl gezien! Hup in de Jeep en op pad. Vanwege “wegwerkzaamheden” kan de Jeep maar een deel rijden. Een kleine kilometer lopen en dan in de volgende Jeep die ons naar de plek brengt. Goed verscholen, maar toch ook goed te zien! Wat een mooie soort is dit.

Serendib Scops Owl. Foto: Stefan

Na deze veelbewogen dag rijden we terug naar het hotel, diner, lijsten en naar bed.

10 december. Om 8.30 uur vertrekken we naar ons hotel nabij Udalawela. dat aan een stuwmeer ligt. In de middag maken we een tocht in het N.P. Een prachtig uitgestrekt gebied met heel veel Asian Elephants, baltsende Indian Peacock’s  maar we zien ook veel andere zoogdieren en vogels: o.a. Sri Lankan Jackal.

Foto: Bob

Tuffed Grey Langur. Foto: Josien

Maar ook Barred Buttonquail, Sri Lanka Woodshrike,en niet te vergeten de Grey-headed Fish Eagle en uiteindelijk, tegen schemer de Indian Pitta.

Foto: Stefan

11 december. Vanaf 6.00 uur verlaten duizenden Aalscholvers, Dwergaalscholvers, Kleine-  en Grote Zilverreigers, Kwakken etc hun slaapplaats uit de bomen aan de overkant van het meer. Wat een prachtig gezicht. In de tuin zit een Shikra te roepen en zien we de Thick-billed Flowerpecker

Na het ontbijt rijden we naar Galle, De havenstad heeft zo'n 94.000 inwoners. In de stad valt nog veel te zien van de Nederlandse overheersing in de 17e en 18e eeuw. In deze tijd was Galle de belangrijkste havenstad van Sri Lanka. We stoppen eerst bij Paalvissers, nu nog vooral een toeristische trekpleister, maar tot in de jaren 70 was deze manier van vissen nog heel gewoon.

We maken een rondwandeling in Galle en bewonderen o.a. ons Cultureel erfgoed”, waaronder de Nederlandse Hervormde Kerk in Galle.


Foto: Bob

Foto: Josien

Na een lunch rijden we naar Negombo, waar we onze laatste nacht doorbrengen. De chauffeur en bijrijder worden bij het diner uitgenodigd zodat we hen tegelijk met onze gids Koush, op een mooie manier kunnen bedanken voor hun inzet de afgelopen 2 weken.

12 december. Om 6.45 rijden we naar het vliegveld, wat 45 minuten in beslag neemt. We nemen hartelijk afscheid van “de mannen” en hebben een voorspoedige terugreis.

 

 

 

 

 




0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.