counter on tumblr

Baltsende Grote Trappen

4-daagse trip naar Duitsland

4 dagen vanaf

€ 675

Vertrekdatum

3 mei 2024

Hoogtepunten

 • Genieten van het voorjaar dat losbarst
 • Grote kans op het zien van baltsende Grote Trappen
 • Soorten als Rode en Zwarte Wouw, Zeearend, Kraanvogel, Ortolaan en Hop

Is deze reis iets voor mij?

 • Vervoer per busje, geen vlucht nodig voor deze reis
 • Het tempo van de reis is rustig, zonder lange wandelingen
 • Voor zowel absolute beginners als geoefende vogelaars een leuke reis
 • Een mooie mix van onze vogels, aangevuld met meer oostelijke soorten
 • Kleine groep: min. 5, max. 14 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Ellen Tanger

Reis in het kort

Op slechts een paar uur rijden van Nederland, in de Duitse deelstaat Brandenburg, ligt een vrij onbekend vogelgebied dat echter vele spectaculaire vogelsoorten herbergt. Onze najaarsreizen vertrekken jaarlijks meerdere malen, maar je zou bijna vergeten dat ook het voorjaar in deze streek geweldig is. Zo maakt u grote kans op het zien van baltsende Grote Trappen (een onvergetelijke ervaring!) maar ook op vele andere tot de verbeelding sprekende soorten als Rode en Zwarte Wouw, Zeearend, Kraanvogel, Grauwe Kiekendief, Ortolaan en Hop.

We verblijven drie nachten in een hotel in de buurt van Berlijn en gaan dagelijks op pad op zoek naar bijzondere soorten. Groepen van tientallen Grote Trappen (ongeveer een kwart van alle Grote Trappen die nog in Noord Europa voorkomen), Zeearend (de grootste roofvogel van Europa), Kraanvogels en de vele andere voorjaarssoorten zorgen voor een prachtige vogelreis die een mooie introductie is voor Oost-Europa en een eventueel vervolg in bijvoorbeeld Slowakije of Bulgarije.

Brandenburg ligt in de voormalige DDR, om de Duitse hoofdstad Berlijn heen. Door de Russische bezetting is een groot deel van de oorspronkelijke natuur niet ontwikkeld tot landbouwgebied waar tegenwoordig vooral Grote Trappen, Kraanvogels en roofvogels van profiteren. De laatste overgebleven Grote Trappen in Noord Europa, iets meer dan 100 vogels, leven in drie verschillende gebieden in Brandenburg. De vogels worden goed beschermd en de lokale bevolking is inmiddels gewend aan toeristen die speciaal komen om hun “Groẞtrappen” te bekijken. Verschillende uitkijktorens en uitzichtpunten geven een goed beeld van het beschermde gebied en de kans dat we Grote Trappen zullen zien is dan ook bijna 100%! De kans op baltsende Grote Trappen, iets wat elke vogelliefhebber een keer zou moeten meemaken, is ook zeer groot; de trappen baltsen vaak op een goed zichtbare plek in hun broedgebied.

In de omgeving zoeken we, in een meren- en moerasgebied, naar bijbehorende soorten: Roodhalsfuut, moerassterns, steltlopers, Roerdomp, IJsvogel, Otter, Woudaapje, Draaihals, Grote Karekiet en Buidelmees. Ook duidelijke sporen van Bever behoren hier tot de reële mogelijkheden, met in de avond kans op het zien van de Bever zelf. Het tempo van de reis is rustig, zonder lange wandelingen. Het hotel is uitstekend, net als de Duitse maaltijden!

 

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis naar Duitsland en vogelen!

 • Tussen 9 en 10 uur in de ochtend verzamelen we bij station Deventer.* Hiervandaan rijden we in een ongeveer 6 uur - met enkele stops onderweg - richting ons hotel. We proberen deze eerste dag aan het einde van de middag al een eerste bezoek aan de baltsplek van de Grote Trappen te brengen. Met wat geluk zien we vanavond al de eerste trappen met hun imposante baltsgedrag. De Kraanvogels foerageren in de omliggende akkers en we zien normaal gesproken deze middag ook al de eerste wouwen. Na aankomst bij ons hotel checken we daar in en maken we ons op voor de heerlijke Duitse keuken! * In overleg is het soms mogelijk dat u met eigen vervoer deelneemt aan deze reis. U krijgt daarvoor een korting op de reissom. Per reis is slechts zeer beperkt beschikbaarheid hiervoor. Vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 • Dag 2 - 3

  Excursies in de omgeving

 • Op minimaal één van de dagen bezoeken we het gebied van de Grote Trappen. Hoewel het gebied volledig beschermd is, zij er verschillende (doodlopende) wegen door het gebied waar we mogen zoeken naar de trappen. Aan de rand van het gebied is een uitzichtpunt waarvandaan de trappen regelmatig van vrij dichtbij gezien kunnen worden. Ook Kraanvogels laten zich hier meestal zien, Grauwe Kiekendieven jagen boven de velden en Grauwe Gorzen laten hun kenmerkende rinkelende zang horen vanuit struiken en boompjes. Langs de oevers van een nabijgelegen meer gaan we vanuit enkele uitzichtpunten op zoek naar water- en moerasvogels. Visarend, Zeearend, Roerdomp, Roodhalsfuut, Waterral, Buidelmees en vele eenden en steltlopers worden hier normaal gesproken in mooie aantallen gezien en vanuit de bomen langs de diverse landweggetjes laten Ortolanen hun weemoedige zang horen.

 • Dag 4

  Terugreis naar Nederland

 • Afhankelijk van de weersomstandigheden de afgelopen dagen zijn er vandaag verschillende mogelijkheden. Bij goed weer kunnen we besluiten om nogmaals een merengebied in het zuidelijk deel van Brandenburg aan te doen. Als het deze dag of de dagen ervoor nat geweest is, is een bezoek aan dit meer echter geen optie. In dat geval is een andere optie om een bosgebied te bezoeken om te zoeken naar voorjaarssooren als Fluiter, Wielewaal, Taigaboomkruiper en Zwarte Specht. Naar verwachting komen we in de loop van de middag aan bij station Deventer, zodat iedereen ruim voldoende tijd heeft om de zelfde avond nog thuis te komen.

 
 

Praktische informatie

Duitsland - Baltsende Grote Trappen
4 dagen | 3 mei 2024 - 6 mei 2024

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden (van diner dag 1 tot en met lunch dag 4)
 • Vervoer van en naar Duitsand
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
Onze reisbegeleider(s) besturen (elk) een personenbusje. Deze busjes staan de volledige reis tot onze beschikking. Om wat extra ruimte te houden in de busjes, bezet Inezia Tours de busjes nooit helemaal. We houden altijd minimaal 1 vrije plek per busje beschikbaar.

Hotel
We verblijven gedurende de gehele reis in hetzelfde hotel, een kleinschalig hotel vlakbij Berlijn. Van hieruit maken we de verschillende vogelexcursies. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Uw rijbewijs wordt niet gezien als geldig reisdocument in Duitsland. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Duitsland

Tijdverschil
In Duitsland is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Het klimaat is een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de verschillen tussen zomer en winter goed merkbaar zijn, maar de temperaturen niet extreem. Net als bij ons kent het voorjaar dagen met regen.

Kleding
Gezien onze reistijd in april en mei raden we u aan om regendichte en bij voorkeur winddichte kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Goede wandelschoenen zijn een aanrader. Als het enkele dagen geregend heeft in het gebied kunt u eventueel ook regenlaarzen meenemen.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken, maar deze is niet noodzakelijk.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Duitsland: 0049.
Vanuit Nederland en België naar Duitsland: 00 - 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Duitsland hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Duits is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels, maar zeker in het voormalige Oost-Duitsland is dit niet overal het geval.

Geld en geldzaken
In Duitsland wordt betaald met de Euro. U kunt op veel plaatsen in Duitsland bij een geldautomaat Euro's pinnen. In sommige zaken is betaling met creditcard (VisaCard en MasterCard) mogelijk, maar dit is zeker niet algemeen gebruikelijk.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
Vanaf € 675 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Atlantic Odyssey 2018

Je hebt reizen en je hebt reizen. Je kunt met de boot van De...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2012

Ook in 2012 houden onze gidsen weer regelmatig een informati...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2018

Zeg je North Atlantic Odyssey, zeg je Inezia Tours. Sinds 20...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2013

Van Zeeland naar Spitsbergen. Via Aberdeen, Fair Isle, Mousa...

Blog bekijken