counter on tumblr

Bayerischer Wald in de herfst

Compleet verzorgde 8-daagse fotografiereis naar Beieren

8 dagen vanaf

€ 1.145

Vertrekdatum

15 oktober 2023

Hoogtepunten

 • Prachtige inheemse diersoorten als Wolf, Bruine Beer en Lynx
 • Indian Summer in Duitsland
 • Schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe
 • Schitterend vergezicht op de grens met Tsjechië van uitzichtpunt

Is deze reis iets voor mij?

 • We maken dagelijks excursies vanuit één vaste uitvalsbasis
 • Vervoer per busje, geen vlucht nodig voor deze reis
 • Excursies worden zo ingedeeld dat de timing het beste is voor fotografie
 • Ervaren reisbegeleider die het gebied op zijn duimpje kent
 • Zeer gevarieerd aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie
 • Interessante reis voor zowel beginners als meer gevorderde fotografen
 • Kleine groep: min. 4, max. 7 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter de Vries

Reis in het kort

Het Bayerischer Wald is het oudste beboste gebergte van Midden-Europa. Nog voor het ontstaan van de Alpen, vormde zich in het zuidoosten van Duitsland een uniek natuurgebied dat zich in Tsjechië voortzet als Sumava Nationaal Park. Het Bayerischer Wald is ook het oudste Nationaal Park van Duitsland en biedt door verantwoord natuurbeheer een zeer gevarieerd aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie.

Deze 8-daagse fotografiereis kent drie verschillende focussen:

1. Dagelijkse bezoeken aan drie verspreid liggende leefgebieden met verschillende diersoorten, waaronder bedreigde. Deze zgn. Tierfreigelände bieden unieke kansen om vanaf diverse observatiepunten dieren in hun natuurlijke, afgeschermde biotopen, – soms zo groot als enkele voetbalvelden -, te fotograferen.

2. Als tweede fotografische hoogtepunt wacht ons de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe. Dit wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen met in de Herfst vlammende herfstkleuren. Als natuurfotograaf kun je je tussen de bemoste rotsformaties uitleven op een aantal kleine, maar zeer fotogenieke watervalletjes en op de oevers met o.a. varens en houtzwammen.

3. Het derde onderdeel van deze meerdaagse fotografiereis is de fotowandelexcursie naar de top van de 1373 m hoge berg de Lusen. Gelegen op de grens met Tsjechië loop je door een mysterieus boslandschap tot aan de voet van de Lusen. Hier begint een korte, steile beklimming van 150 m over imposante rotsblokken. Boven gekomen wacht een schitterend vergezicht, rotsblokken met kleurrijke korstmossen en kans op hagedissen tussen de rotspartijen.

We verblijven in een typisch Beiers hotel in de buurt van Neuschönau, dichtbij de ingang van het park. Comfort en bourgondische gastvrijheid voeren de boventoon.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis naar Duitsland

 • Vertrek vanuit een centraal punt in Nederland met een personenbusje naar ons hotel in het Bayerischer Wald, dicht bij de ingang van het park. ’s Avonds volgt de briefing met het programma voor de komende dagen en informeert de reisbegeleider met een fotopresentatie alle deelnemers over de omstandigheden waaronder gefotografeerd gaat worden en hoe tot goede opnamen te komen.

 • Dag 2

  Het Bayerischer Wald

 • We staan vroeg op om direct na het traditioneel uitgebreide ontbijtbuffet het park te gaan verkennen. We maken kennis met de enorme buitenverblijven van de Tierfreigelände die onzichtbaar opgaan in de uitgestrekte natuur van het Bayerischer Wald. Deze dag is het begin van veel uitdagende zoektochten naar de mooiste settings voor het fotograferen van dieren en hun omgeving. Het programma wordt dagelijks afgestemd om iedere fotograaf de maximale flexibiliteit te bieden zich te focussen op de gewenste onderwerpen. Deze dag concentreren we ons in principe op de Europese Lynx, Wisent, Oehoe en Wolf. De herfst met zijn bont gekleurde deken bekoort elke natuurfotograaf en de fotomomenten en onderwerpen zijn ontelbaar. We zitten op 800 m hoogte tussen de bossen, dus mocht de eerste sneeuw al vallen dan hebben we extra geluk. We hebben lunchpakketten bij ons, dus een onderbreking van mooie momenten wordt door iedere deelnemer zelf bepaald. Iedereen heeft de keuze om na kennisgeving zelfstandig in het gebied op pad te gaan, of samen met de reisbegeleider het park te verkennen, om zo ook te werken aan het verbeteren van de fototechniek. ’s Avonds genieten we, zoals elke avond van deze reis, van de goede Duitse keuken.

 • Dag 3

  Het Bayerischer Wald

 • Deze dag heeft dezelfde dagindeling en flexibiliteit als de vorige. Omdat de vele natuuronderwerpen in het park niet allemaal op één dag te fotograferen zijn, is deze dag een vervolg op waar we de vorige dag gestopt zijn. Op deze manier kunnen we de gemiste kansen alsnog verzilveren. In principe staan vandaag de Europese Wilde Kat, Europese Otter, Boommarter en Bruine Beer op het programma.

 • Dag 4

  De Kleine Ohe en fotowandelexcursie Lusen

 • Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we weer vroeg op pad. Deze dag wordt het tweede fotografische hoogtepunt: de wandelexcursie door de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe in een nabij gelegen dorpje. Dit sierlijke beekje wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. In de herfst overheersen de vlammende herfstkleuren. Kleine, maar oh zo fotogenieke watervalletjes tussen bemoste rotsformaties bieden mogelijkheden om desgewenst met sluitertijden te spelen, of om je uit te leven op Art of Nature effecten. Op de oevers van het beekje wachten diverse varens en houtzwammen. Aansluitend maken we voor wie dit wil ’s middags de fotowandelexcursie naar de top van de 1373 m hoge berg de Lusen, het derde hoogtepunt van deze meerdaagse fotografiereis. Gelegen op de grens met Tsjechië lopen we door een mysterieus boslandschap tot aan de voet van de Lusen. Hier begint een korte beklimming van 150 m over imposante rotsblokken. Boven gekomen wacht een schitterend vergezicht, rotsblokken met kleurrijke korstmossen en kans op hagedissen tussen de rotspartijen.

 • Dag 5

  Bayerischer Wald

 • Na het ontbijtbuffet vertrekken we naar Scheuereck voor het Tierfreigelände met Edelherten. In de bronstijd hoor je in de verte al het oorverdovende burlen. Omdat het dan te gevaarlijk is dit gebied te betreden, verplaatsen we ons naar een gunstig gelegen observatiepunt dat goede kansen biedt dit schouwspel te fotograferen. In de namiddag volgt een korte rit naar het Tierfreigelände van Ludwigsthal. Dit is opnieuw een fotogenieke locatie om Europese Lynxen op rotsformaties of omgevallen bomen te fotograferen. Uniek is de 100 meter lange wandelpromenade die over en door het reusachtig grote leefgebied van de Wolven is aangelegd. Met wat geluk hebben we vanaf deze promenade kans op schitterende fotomomenten als de roedel zich verplaatst. Soms zien we wolven op ooghoogte tussen de bomen in herfstkleuren waar ze paraderen, poseren en soms zelfs indrukwekkend huilen.

 • Dag 6

  Bayerischer Wald

 • Vandaag gaan we na het ontbijtbuffet weer vroeg naar het ons inmiddels vertrouwde Tierfreigelände. We concentreren ons in principe op Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Oeraluil, Ruigpootuil, Dwerguil, Zwarte Ooievaar, Wespendief en Schreeuwarend. Ook deze dag heeft dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit als de vorige dagen, waardoor we de fotokansen optimaal kunnen benutten.

 • Dag 7

  Bayerischer Wald

 • Opnieuw starten we met het uitgebreide ontbijtbuffet. We kunnen deze dag desgewenst gebruiken om nóg mooiere juweeltjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer te maken. In principe staan Wild Zwijn, Eland en als we geluk hebben ook Bever op het programma. We zijn inmiddels vertrouwd met het wandeltraject door het Bayerischer Wald om aan de hand van de verschillende routes, verkorte doorsteekroutes en diverse informatieborden onze optimale route naar de fotografische voorkeuren te bepalen. Ook deze laatste avond genieten we weer van de overvloedige Duitse maaltijden en wisselen we belevenissen en foto’s van de voorbije dag uit.

 • Dag 8

  Terugreis naar Nederland

 • Na het ontbijt vertrekken we voor de terugreis naar Nederland met als extra bagage onze unieke natuurbelevingen en volle geheugenkaarten als herinneringen aan deze fotografiereis.

 
 

Praktische informatie

Duitsland - Bayerischer Wald in de herfst
8 dagen | 15 oktober 2023 - 22 oktober 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vervoer van en naar het Bayerischer Wald
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Reisbegeleiding door een Nederlandse natuurfotograaf
 • Alle toegangs- en parkeergelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 175,-


Praktische informatie

Dagindeling
De beschreven dagindeling op de beschreven locaties is indicatief. Doel van de reis is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Bij een zonovergoten dag zijn voor verschillende dieren juist vroege of late fotomomenten het beste. Na een mistige of druilerige nacht kunnen de watervalletjes ’s morgens op hun mooist zijn. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.
Het kan voorkomen dat één of meer fotografen het maximale uit hun bezoeken willen halen door bijvoorbeeld herhaalde keren of extra lang de wolven te bekijken om zo hun sociale rangorde optimaal te fotograferen. Of langer willen genieten van de Europese Lynx, of de Bruine Beer, of …

Deze fotografiereis biedt fotografen deze flexibiliteit.

Vervoer ter plaatse
De reisbegeleider belt iedere deelnemer vooraf persoonlijk voor een kennismaking voor het afspreken van een mogelijk handigere opstaplocatie in de reisroute en met praktische informatie over mee te nemen foto uitrusting, kleding en schoeisel. Onze reisbegeleider bestuurt een personenbusje. Dit busje staat de volledige reis tot onze beschikking. Om wat extra ruimte te houden in de busjes, bezet Inezia Tours de busjes nooit helemaal. We houden altijd minimaal 1 vrije plek per busje beschikbaar.

Hotel
We verblijven gedurende de gehele reis in hetzelfde hotel, een kleinschalig hotel vlakbij de ingang van het Bayerischer Wald. Van hieruit maken we de verschillende fotoexcursies. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Uw rijbewijs wordt niet gezien als geldig reisdocument in Duitsland. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Duitsland

Tijdverschil
In Duitsland is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Het klimaat is een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de verschillen tussen zomer en winter goed merkbaar zijn, maar de temperaturen niet extreem. Net als bij ons kent de herfst dagen met regen.

Kleding
Gezien onze reistijd in oktober raden we u aan om regendichte en bij voorkeur winddichte en ademende kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Sommige mensen vinden ook het gebruik van een sjaal, muts en bijvoorbeeld vingerloze handschoenen prettig in deze tijd van het jaar. Goede wandelschoenen zijn een aanrader. Zorg met goede sokken/kousen voor warme voeten in de bergschoenen (met eventueel gamaschen tegen regen of ruige begroeiing).

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting.
Groothoek-, macro- en matig tot extreem telebereik zijn ideaal.
Zorg voor rainsleeves om de camera en lens te beschermen in geval van regen.
Zorg voor plastic regenhoezen voor de overige uitrusting.
Plastic vuilniszakken zijn handig voor macrowerk op een vieze ondergrond.
Een statief of rijstzak zijn handig.
Zorg voor voldoende geheugenkaarten, opgeladen accu’s en bijbehorende opladers. Opladen kan in de kamer.
Overweeg zeker ook om een verrekijker mee te nemen.
Neem bij voorkeur de gebruiksaanwijzingen van de apparatuur mee
Neem een mobiel mee (en oplader). U bent dan voor ons bereikbaar als u die dag kenbaar maakt om zelfstandig op andere locaties te gaan fotograferen.
U kunt tijdens het kennismakings telefoongesprek met de reisbegeleider vragen naar specifiek materiaal om mee te nemen of thuis te laten.
Voor de beklimming naar de top van de 1373 m hoge Lusen geven bergstokken extra stabiliteit bij het dragen van de fotospullen op de rug. Het laatste stuk stappen we nl. van rotsblok naar rotsblok (een miljarden jaren oude rotsblokkenzee) en gaat het over de laatste circa 150 m. behoorlijk steil naar boven (de zgn. Himmelsleiter). Deelname aan deze wandeling is niet verplicht.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Duitsland: 0049.
Vanuit Nederland en België naar Duitsland: 00 - 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Duitsland hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Duits is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels, maar zeker in het voormalige Oost-Duitsland is dit niet overal het geval.

Geld en geldzaken
In Duitsland wordt betaald met de Euro. U kunt op veel plaatsen in Duitsland bij een geldautomaat Euro's pinnen. In sommige zaken is betaling met creditcard (VisaCard en MasterCard) mogelijk, maar dit is zeker niet algemeen gebruikelijk.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
Vanaf € 1.145 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Atlantic Odyssey 2016

We gaan weer bloggen! Voor de vierde keer in vijf jaar tijd...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2018

Je hebt reizen en je hebt reizen. Je kunt met de boot van De...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2013

Net als in voorgaande jaren houden we ook dit jaar weer een...

Blog bekijken

Antarctica 2018

Het bekende blog van Inezia Tours zal, dit jaar alweer voor...

Blog bekijken