counter on tumblr

Costa Rica: op zoek naar de trekvogels

Bekijk de najaarstrek van de broedvogels uit Noord-Amerika en Canada.

15 dagen vanaf

€ 4.295

Vertrekdatum

8 oktober 2022

Hoogtepunten

 • Najaarstrek van Noord-Amerikaanse vogelsoorten
 • Spectaculaire roofvogeltrek
 • Grootste diversiteit aan vogelsoorten per vierkante kilometer ter wereld!!
 • Privé bootexcursie langs de Rio Frio
 • Rustig tempo en dus voldoende tijd om volop te genieten

Is deze reis iets voor mij?

 • Genieten van zowel landschap, vogels en zoogdieren
 • Rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur. We mijden de toeristische drukke plekken
 • Rondreis door Costa Rica met bezoek aan verschillende van de mooiste natuurgebieden
 • Kleine groep: min. 6, max. 12 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter Westra

Reis in het kort

Costa Rica biedt een enorme diversiteit aan vogelsoorten op een relatief klein oppervlakte. Nergens anders ter wereld zijn meer vogels per vierkante kilometer te zien. Tijdens deze reis is het de bedoeling wat mee te pikken van de najaarstrek van vogels die in Noord-Amerika en Canada broeden en op weg zijn naar hun overwinteringsgebied in tropisch Amerika. Vooral de massale roofvogeltrek is erg spectaculair, maar ook heel wat doortrekkende vireo’s en nieuwe wereld zangers, reigers en steltlopers kunnen verwacht worden. Daarnaast zal ook de residente vogelpopulatie uitgebreid aan bod komen  met een uitgebreid gamma aan kleurrijke vogels zoals kolibri's, motmots, trogons, papegaaien, tangara’s,…

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Costa Rica

 • Vlucht naar Costa Rica na aankomst verwelkoming door lokale gids Pieter Westra. Transfer naar rustig hotel op 15 minuten rijden van vlieghaven

 • Dag 2 - 3

  Bijagua

 • We trekken naar het noorden en verblijven de komende dagen in een mooie ecolodge in het gebied rond de Rio Celeste aan de voet van de Tenorio vulkaan. We gaan hier op zoek naar enkele bijzondere en erg kleurrijke regenwoud…met tot 4 soorten Motmots (Rufous Motmot, Broad-billed Motmot, Keel-billed Motmot, en de zeldzame Tody Motmot). Daarnaast bezoeken we ook een kolibrietuin waar we kans maken op de unieke Snowcap en Black-crested Coquette. Maar ook tot 4 soorten toekans (Keel-billed Toucan, Collared Aracari, Yellow-throated Toucan en de zeldzame Yellow-eared Toucanet) zijn hier mogelijk. ’s Avonds kunnen we op zoek gaan naar de kleurrijke Roodoogmaki-kikker en andere kleurrijke boomkikkertjes…

 • Dag 4 - 5

  Arenal gebied

 • Onze volgende bestemming is een prachtige afgelegen lodge met spectaculair uitzicht op de majestueuze Arenal vulkaan; een donkere bijna geometrisch perfecte kegel die uit het smaragdgroene regenwoud opduikt. Onderweg bezoeken we de Bogarin feeders en trails waar we enkele kleurrijke vogels van dichtbij kunnen aantreffen zoals de Scarlet-rumped Tanager, Yellow-throated Euphonia, Red-legged en Green Honeycreeper. Ook Black-and-white Owl en White-collared Manakin worden hier regelmatig gespot. Op de 2e dag maken we een unieke regenwoud wandeling gedeeltelijk door de toppen van de bomen via enorme suspensiebruggen. Op die manier komen we oog in oog met de fauna en flora typisch voor het dak van het bos. We eindigen de wandeling aan een uitzichtpunt waarvan we zicht hebben op de met regenwoud belanden flanken van het Tilaran gebergte en het Arenal stuwmeer. Hier wordt regelmatig de Ornate Hawk Eagle gespot. Dit gebied is ook erg goed voor observatie van doortrekkende en overwinterende Warblers zoals Chestnut-sided Warbler, Black-and-white Warbler, Wilson’s Warbler, Bay-breasted Warbler, Tennessee Warbler en Canada Warbler…

 • Dag 6 - 7

  Cano Negro gebied

 • We trekken noordwaarts en verblijven de komende dagen in een eenvoudig hotel aan de rand van het Caño Negro moerasgebied. We voorzien 2 privé-bootexcursie langs de Rio Frio om op zoek te gaan naar overwinterende reigers zoals Little blue Heron, Snowy Egret, Great Blue Heron, Great Egret…maar ook enkele bijzondere residente soorten zoals de bizarre Boat-billed Heron en met wat geluk maken we hier zelfs kans op Agami Heron. Daarnaast kan men hier al de 6 soorten ijsvogels verwachten, de doortrekkende Belted Kingfisher, Ringed Kingfisher, Green en Amazon Kingfisher en de zeldzame American Pygmy Kingfisher en Green-and-Rufous Kingfisher. Ook bezoeken we een plek met vruchtenfeeders waar we met wat geluk de fraaie Black-cheeked Woodpecker en Chestnut-colored Woodpecker kunnen zien en waar in de buurt vaak een Great Potoo rondhangt.

 • Dag 8 - 9

  Puerto Viejo de Sarapiqui - La Selva biologisch station

 • Het gebied rond Puerto Viejo de Sarapiqui is de ideale plaats om grote aantallen roofvogels te spotten. Vooral Swainson’s Hawks, Broad-winged Hawks en Mississippi Kites vormen vaak enorme grote doortrekkende groepen die van bel naar bel geleidelijk aan naar het noorden stromen. Soms kan hier de hemel volledig zwart zien van de doortrekkende roofvogels !. We spenderen een halve dag in het La Selva biologisch station waar we kennis kunnen maken met een prahctig stuk maagdelijk laagland regenwoud met unieke soorten als de met uitsterven bedreigde Great Green Macaw, Snowy Cotinga, Semiplumbeous Hawk, Crested Guan, Pale-billed Woodpecker, Slaty-tailed Trogon, tot 3 soorten apen, 2 soorten luiaards, leguanen, pijlgifkikkertjes en nog veel meer. Ook voorzien we een bezoek aan de tuin van Cope waar we overweldigd zullen worden met kleurrijke vogeltjes die van vlakbij kunnen bewonderd en gefotografeerd worden aan de feeders…te verwachten hier zijn oa Montezuma en Chestnut-headed Oropendola, Green Honeycreeper, Russet-naped Woodrail, Bronze-tailed Plumeleteer,…darnaast gaan we op zoek naar de slaapplaats van oa Crested Owl en Spectaled Owl in een nabijgelegen stuk regenwoud.

 • Dag 10 - 12

  Cachi

 • We trekken naar het oostelijke gedeelte van de Central Vallei, waar we verblijven in een prachtige afgelegen lodge mooi geïntegreerd in het nevelwoud iets buiten Cachi aan de voet van het Talamanca gebergte omgeven door rust, en vele vogels. We bezoeken het nabijgelegen Ujaras , een weinig bezocht gebied te midden van koffieplantages en squashplantages. Dit is het natuurlijke habitat van enkele bijzondere soorten zoals de Lesson’s Motmot, White-eared Ground Sparrow en endemische Cabani’s Ground Sparrow. Maar ook overwinterende warblers, de Baltimore Oriole en Rose-breasted Grossbeak kan men hier verwachten. De gele bloemetjes van de squash plantages trekken bovendien heel wat kolibries aan zoals Rufous-tailed Hummingbird, Garden Emerald en de doortrekkende Ruby-throated Hummingbird. Op 21 oktober maken we een dagexcursie naar de Irazu vulkaan, waar we een goede kans maken voor observatie van de spectaculaire Resplendent Quetzal en andere hoogland soorten waarvan de meeste endemisch zijn voor Costa Rica en West-Panama zoals Collared Redstart, Black Guan, Long-tailed Silky-flycatcher, Spangle-cheeked Tanager, Volcano Hummingbird,…

 • Dag 13 - 14

  San José

 • De laatste nacht verblijven we in een mooi comfortabel hotel met toegang tot een prachtige botanische tuin op 30 minuten rijden van de vlieghaven. Transfer naar de vlieghaven in de namiddag voor vlucht naar Nederland

 • Dag 15

  Aankomst in Amsterdam

 • Aan alle mooie reizen komt een einde en in de ochtend verwachten we aan te komen op Schiphol.

 
 

Praktische informatie

Costa Rica - Costa Rica: op zoek naar de trekvogels
15 dagen | 8 oktober 2022 - 22 oktober 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie vlucht
 • Nederlandstalige gids(en)
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle toegangsgelden
 • Vogelchecklist
 • Alle maaltijden

Exclusief

 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 725,-
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO - €7,50 p.p.
 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Boekingskosten - €17,50
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag


Praktische informatie

Onze reis zal begeleid worden door onze lokale vogelexpert Pieter Westra, afhankelijk van het aantal deelnemers wordt de reis ook nog door een Inezia gids vanuit Nederland begeleid.

Accommodatie
We verblijven in comfortabele en rustige hotels en lodges die dicht bij de vogelplekken liggen. Alle kamers hebben eigen faciliteiten.

Vervoer ter plaatse
In Costa Rica beschikken we gedurende onze reis over een bus (met lokale chauffeur) met airconditioning. De exacte bus hangt af van onze groepsgrootte maar de grootte van de bus wordt altijd royaal bemeten zodat u de ruimte heeft en uw spullen kwijt kunt.

Reisdocumenten
Een paspoort is vereist. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Costa Rica. Een visum is niet nodig voor een bezoek aan Costa Rica.

Medische Indicatie
Vaccinatie tegen Gele koorts is enkel verplicht als u inreist vanuit een land komt waar Gele koorts voorkomt (dit geldt ook als u een overstap maakt van langer dan 12 uur in een land waar Gele koorts voorkomt). Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Let op: dit is een algemeen advies dat geen rekenig houdt met uw gezondheidssituatie.

Tijdverschil
In Costa Rica kent men geen zomer-of wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het in Costa Rica acht uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Costa Rica zeven uur vroeger.

Temperatuur
Costa Rica heeft een tropisch klimaat en wordt soms “het land van de eeuwige lente” genoemd. De gemiddelde temperatuur bedraagt 21°C in de hooglanden en varieert in de laaglanden tussen 21 en 28°C. Er is een regenseizoen van mei tot en met november en het droge seizoen duurt van december tot en met april. In het regenseizoen zijn de ochtenden echter ook vaak zonnig. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn klein en de temperatuur is voornamelijk afhankelijk van  de hoogte. Het regenseizoen duurt van maart tot oktober met de meeste neerslag in april/mei en augustus/september.

Kleding
Het makkelijkste is om luchtige katoenen of linnen kleding mee te nemen. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Ook stevige wandelschoenen en sandalen mogen niet ontbreken.
In de laaglanden is het vaak warm en raden we aan lichte, luchtige (katoenen) kleding te dragen. Als u het regenwoud bezoekt is het handig om zo veel mogelijk van de huid te bedekken om muggenbeten te vermijden; een lange broek, gesloten schoenen en eventueel een hemd met lange mouwen zijn daarom aan te raden.
In de hooglandgebieden die u ook bezoekt kan het vooral `s avonds fris zijn en kan een trui of fleece nuttig zijn. Ongeacht of u reist in het droog seizoen of nat seizoen raden wij u steeds aan regenkleding of een paraplu mee te nemen.
Voor wandelingen zijn comfortabele gesloten wandelschoenen aan te raden. Teva's of slippers zijn steeds handig aan het strand.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Costa Rica: 00506
Vanuit Nederland en België naar Costa Rica: 00 - 506 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Costa Rica naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Costa Rica naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Het mobiel netwerk in Costa Rica is van redelijke kwaliteit. De meeste hotels en lodges zijn uitgerust met (gratis) draadloos internet.

Elektriciteit
In Costa Rica zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland of België. Stopcontacten zijn van het Amerikaanse type, platte pootjes in plaats van ronde pootjes. U heeft een adapter type A of B nodig, of een universele wereldstekker.

Taal
Het Spaans is de officiële taal in Costa Rica.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Costa Rica is de Colon (CRC). Er zijn briefjes van 1000, 2000, 5000 en 10.000 colones. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen. Euro's worden bijna nergens aanvaard maar US dollars worden wel algemeen aanvaard. Neem kleine coupures US dollars mee, briefjes van 50 of 100 dollar kunnen zelden gewisseld worden.
Bij uw reis is nagenoeg alles inbegrepen en u heeft enkel lokaal geld nodig voor drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. In de grote steden kunt u pinnen bij geldautomaten. Ook een creditcard kan handig zijn.

Literatuur
Er zijn diverse algemene reisgidsen te verkrijgen over Costa Rica, alsmede diverse vogelgidsen. Deze vogelgidsen zijn veelal in het Engels, maar goed bruikbaar.

Een goede vogelgids is ondere andere de HELM Field Guide “Birds of Costa Rica”. Onze soortenlijst is op dit boek afgestemd (bij voorkeur second edition).
Voor de determinatie van de zoogdieren kunt u gebruik maken van het boek A Field Guide to the Mammals of Central America and Southeast Mexico van Fiona Reid.

Inklappen
Vanaf € 4.295 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Polar Bear Special 2015

Ook dit jaar hebben we, na afloop van de North Atlantic Odys...

Blog bekijken

West Africa Pelagic 2016

Voor de derde keer wordt deze reis gemaakt: van de Kaapverde...

Blog bekijken

Atlantic vs. Pacific 2011

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillen...

Blog bekijken

Birding Down Under 2014

Birding Down Under - down under slaat in dit geval niet op A...

Blog bekijken