counter on tumblr

De prachtige vogelwereld van Gambia

8-daagse volledig verzorgde vogelreis in Afrika op slechts 6 uur vliegen

Hoogtepunten

 • Afrika beleven op maar 6 uur vliegen van Nederland
 • Veel, vaak erg fraai gekleurde soorten zoals ijsvogels, bijeneters en andere zangvogels
 • Boottocht door de mangrove bij Tendaba met veel vogels, maar ook kans op bijv. krokodillen
 • Naast de natuur ook tijd en ruimte voor de beleving van de cultuur zoals bezoek aan vismarkt Tanji en schooltje onderweg naar Tendaba

Is deze reis iets voor mij?

 • U bepaalt zelf uw reisgezelschap, vertrekdatum, reisduur en route
 • Uw privé gids haalt u op bij aankomst op de luchthaven en blijft bij u totdat u weer vertrekt
 • Kennismaken met de vogelpracht en de Afrikaanse cultuur op een relaxte wijze
 • Niet alleen maar vogels kijken, maar ook tijd om van Afrika te genieten
 • Met uw eigen groep en met lokale gids en chauffeur genieten van de vogels en natuur

Reis in het kort

De combinatie van Gambia en vogelen is bij vogelaars een bekend en geliefd fenomeen. Gambia is een bestemming waar in een relatief klein gebied enorm veel bijzondere en schitterende gekleurde vogels te zien zijn.

In Gambia komen maar liefst 9 ijsvogelsoorten voor, van de kleine Afrikaanse Dwergijsvogel tot de imposante Afrikaanse Reuzenijsvogel. Daar houdt de kleurenpracht van de vogels echter nog niet op: ook 8 soorten bijeneters waaronder de zeer algemene Dwergbijeneter en de zeldzame Noordelijke Karmijnrode Bijeneter,  5 soorten scharrelaars, verschillende soorten honingzuigers, Hop, gieren, uilen, roofvogels, klauwieren, glansspreeuwen, wevers en vliegenvangers maken duidelijk dat Gambia voor vogelaars een niet te missen bestemming is.

In het najaar worden de lokale vogels aangevuld met veel van onze Europese broedvogels die overwinteren langs de weelderige Gambia rivier en de uitgestrekte mangrovebossen waar meer dan voldoende voedsel te vinden is. Tijdens de reis gaan we ook het binnenland in, een bijzondere ervaring die het echte Afrika-gevoel geeft. Met lokale vissersboten gaan we de Gambiarivier op door de uitgestrekte mangroves op zoek naar meer nieuwe soorten.

Uw gids neemt u elke dag mee naar diverse interessante natuurgebieden en gaan op zoek om zoveel mogelijk soorten te vinden en te genieten van al hun prachtige kleuren en geluiden. U verblijft de meeste dagen in een schitterende accommodatie midden in de natuur, niet ver van een leuke stedelijke omgeving.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland of België naar Gambia en vogelen!

 • U vliegt in ongeveer 6 uur tijd rechtstreeks naar Banjul Airport in Gambia waar u wordt opgehaald door uw privé gids. uw gids brengt u binnen 20 minuten bij uw hotel. Uw schitterende accommodatie ligt direct in de mangroves langs de Kotu-rivier en het strand. U verblijft de komende zes nachten in dit hotel. Afhankelijk van het vluchtschema kunt u bij aankomst dan ook al meteen de eerste soorten zien tijdens het laatste betoverende zonlicht.

 • Dag 2

  Abuko en Lamin rijstvelden

 • Langs de Brikama hoofdweg ligt het Abuko natuurreservaat, een nog intact stuk oerwoud dat grenst aan de Lamin-rijstvelden en mangroven waar alleen al 280 vogelsoorten voorkomen. Meer bosminnende vogels als Reuzenijsvogel, Mozambikaanse Nachtzwaluw, Palmgier, Geelvoorhoofdketellapper, en de Groene en Paarse Toerako kunt u hier vinden met onderweg ook nog een speciale plek voor Afrikaanse Dwerguil als bijzonder toevoeging voor uw lijst.

 • Dag 3

  Kotu brug en omgeving

 • Na een goede nachtrust en een uitgebreid ontbijt staat u vast te springen om te beginnen en zelfs tijdens het ontbijt kuny u al diverse vogels voorbij zien komen zoals Bonte IJsvogel, Senegal Griel, Afrikaanse Dwergaalscholver, Zwarte Reiger, Westelijke Rifreiger, Kapgier, Schildraaf, Senegalese Spoorkoekoek, Zwarte en Geelsnavelwouw, Grijskopmeeuw en met een beetje geluk is ook de eerste Teugelijsvogel al voorbij gevlogen. Samen met uw privé gids gaat u net buiten het hotel de verschillende hotspots langs bij de Kotu-rivier, mangroves en rijstveldjes. Midden tussen de vogels heeft u uw eerste typische Gambiaanse lunch voor u langs de andere oever terugloopt over het vogelrijke golfterrein. Soorten als Sahel-Scharelaar, Roodsnaveltok, Palmtortel, Piapiac, Roodkopklauwier, Grijskopijsvogel, Dwergbijeneter, Grote Zilverreiger, Textorwever, Groene Kakelaar, Langstaartglansspreeuw, Geelsnavelklauwier, Blauwbuikscharrelaar, Grijze Bananeneter en Roodkruinzwaluw zijn hier te vinden. De vogels zijn behoorlijk gewend aan de mensen en blijven vaak onverstoorbaar zitten.

 • Dag 4

  Op weg naar Tendaba

 • U vertrekt ’s morgens vroeg met uw gids naar het bijzondere Tendaba kamp. Onderweg zullen zich diverse fraaie vogelkijkplekken aandienen zoals zoutpannen, kleinschalige rijstvelden, beschermde natuurgebieden, schrale open velden en bolongs met uitgestrekte mangroves. De Kalagi-brug is een mooie plek voor een uitgebreide lunch. Nabij Tendaba is een nat getijdegebied, een goede plek voor veel soorten vogels. Soorten met exotische namen als Lelieloper, Kaalkopkiekendief, Noordelijke Grondhoornraaf, Koereiger, Geelsnavelossenpikker, Grauwe Buulbuul, Purperglansspreeuw, Afrikaanse Lepelaar, Stippelspecht, Maskerduif, Marabou, Roodkruinscharrelaar en Goudkapfiskaal kunnen we allemaal tegenkomen vandaag. In Tendaba wordt u hartelijk ontvangen; de lokale bevolking is arm, maar erg vriendelijk en enthousiast. Het Tendabakamp zelf is eenvoudig, maar het is er erg goed vertoeven en u zult zich snel in Afrikaanse sferen voelen.

 • Dag 5

  Tendaba en de mangrovebossen

 • Afhankelijk van het getij op de rivier gaat u ’s morgens of ’s middags met de lokale vissers het water op door de onmetelijke mangrovebossen aan de noordoever van de Gambia-rivier, een geweldig vogelavontuur met vele prachtige vogels en vergezichten. Achter het kamp gaat u te voet het achterland in om de kust bij de mangroven af struinen. Een bezoekje aan de Tendaba Nursery school zal laten zien hoe belangrijk ons bezoek is, een hartverwarmend tussendoortje, vol met enthousiaste kinderen die blij zijn u te zien. In de middag kunt u de rest van de dag naar eigen inzicht de dag invullen. Tendaba grenst aan het grootste natuurpark van Gambia, het Kiang National park en de soortenlijst kan deze dag verder aangroeien met soorten als Donkere Zanghavik, Breedbekscharrelaar, Afrikaanse Slangenhalsvogel, Hamerkop, Kleine Pelikaan, Steltkluut, Vorkstaartplevier, Moerasvliegenvanger, Barbarijse Slijkspringer, Middelste Zilverreiger, Napoleonnetje, Viervleugelnachtzwaluw, Bruine Slangenarend, Zwart Poseleinhoen, Ralreiger, Helmklauwier en misschien zelfs Watertrapper! U eindigt de dag met het laatste licht over de Gambia-rivier dat altijd betoverend mooi is.

 • Dag 6

  Van Tendaba naar Kotu

 • De lijst zal ook vandaag verder groeien met verschillende soorten die u nog niet eerder heeft gezien: Bisschopsooievaar, Drongovliegenvanger, Klein Gekuifde IJsvogel, Afrikaanse Nimmerzat en met wat geluk ook nog Mangrovereiger. Het afscheid van Tendaba zal hartelijk en warm zijn en op de terugweg stopt u bij een gebied waar veel roofvogels te zien zijn, op zoek naar meer soorten. Eenmaal terug in het hotel zal de luxe u omarmen en terugdenkend aan het mooie Tendaba beseft u dat u al veel bijzonders gezien en beleefd heeft!

 • Dag 7

  Tanji en Kartong

 • Tanji heeft een geweldig stukje kust bij het Tanji-forest waar de lokale vissers de vangst aan land brengen. Tussen dit prachtige kleurrijke schouwspel zijn de vogels bijna handtam. Kustsoorten als Kelpmeeuw, Dunbekmeeuw, Reuzenstern, Koningsstern, Roze Pelikaan, Grijskopmeeuw, Geelpootmeeuw en Visarend zijn hier algemeen en goed te bekijken. Iets verderop komt u bij het Kartong Bird Observatory, een natuur- en ringreservaat tegen de Senegalese grens aan. Mogelijk kunt u hier een vogelringsessie bijwonen, een leuke kans op het zien van soorten als Smaragdpurperkoet, Goudsnip, Afrikaanse Dwergijsvogel en Zwartkruinsjagra. Ook vandaag is weer een dag vol met indrukken en een continu groeiende lijst met waarnemingen.

 • Dag 8

  Omgeving Kotu en terugvlucht naar huis

 • Waarschijnlijk heeft u in de ochtend nog voldoende tijd om bij de Kotubridge de laatste vogels waar te nemen. Uw gids neemt u mee naar het vliegveld voor uw vlucht. Aankomst in Amsterdam of Brussel. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Gambia - De prachtige vogelwereld van Gambia
Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Boottocht door de mangroven
 • Engelstalige lokale privé gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten


Praktische informatie

Prijs
Dit is slechts een suggestie voor een reisschema. de uiteindelijke prijs wordt bepaald door uw keuzes, maar ook de grotte van uw reisgezelschap en uw reisperiode (hoog-of laagseizoen).
De weergegeven vanaf prijs is gebaseerd op 2 samenreizende personen die een kamer delen.

Reisperiode
Oktober en November

Accommodatie
U verblijft aan de kust in een comfortabel middenklasse hotel met zwembad. Tijdens de dagen in het binnenland zijn uw lodges basic. Alle kamers hebben eigen faciliteiten.

Vervoer ter plaatse
In Gambia beschikt u gedurende uw reis over een auto en lokale privégids met airconditioning. Van aankomst op het vliegveld tot vertrek.

Reisdocumenten
Een paspoort is vereist. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Gambia. Een visum is niet nodig voor een bezoek aan Gambia.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Gambia. Wel worden bijvoorbeeld een DTP-vaccinatie en bescherming tegen hepatitis A aanbevolen. Tijdens uw reis is er een verhoogd risico op mazelen. Vaccinatie wordt aanbevolen voor iedereen die na 1964 is geboren, niet tegen mazelen is ingeënt en geen mazelen heeft doorgemaakt.
Tijdens uw reis in november is medicatie tegen malaria noodzakelijk. Omdat naast de aard en duur van uw reis, uw persoonlijke gezondheidssituatie van belang is voor de te nemen maatregelen voor uw reis adviseren we u om een persoonlijk advies te vragen bij uw huisarts of reisvaccinatie specialist.

Tijdverschil
In Gambia kent men geen zomer-of wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het in Gambia 2 uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Gambia één uur vroeger.

Temperatuur
Gambia heeft een tropisch klimaat. Gedurende het hele jaar is de temperatuur warm en rond de 30 graden.
Gambia heeft twee duidelijke seizoenen: een zeer droge periode en een regenseizoen. Vanaf eind oktober tot begin juni is het zeer droog in Gambia. Het regent zelden en als het regent zijn de hoeveelheden over het algemeen zeer laag. Vanaf de 2e of 3e week van juni is er een duidelijke omslag in het weer. De luchtvochtigheid loopt op en de kans op regen neemt toe.
Vanaf de tweede helft van juni tot eind augustus is het regenseizoen, in deze periode regent het ongeveer de helft van de dagen. Het zijn gedurende de regendagen geen non-stop tropische regenbuien, eerder een paar uur regen per dag waarbij de meeste regen ‘s avonds en ‘s nachts valt.

Kleding
Het makkelijkste is om luchtige katoenen of linnen kleding mee te nemen. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Ook stevige wandelschoenen en sandalen mogen niet ontbreken.
Verder adviseren wij u insectenspray en medicatie tegen malaria mee te nemen.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Gambia: 00220
Vanuit Nederland en België naar Costa Rica: 00 - 220 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Gambia naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Gambia naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is niet overal mogelijk.

Elektriciteit
In Gambia zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland of België. In Gambia worden zogenaamde engelse stopcontacten gebruikt: stopcontacten met drie langwerpige openingen. U heeft een verloopstekker of wereldstekker nodig om uw apparaten te kunnen gebruiken en/of opladen.

Taal
Het Engels is de officiële taal in Gambia.

Geld en geldzaken
In Gambia wordt betaald met de Dalasi. Eén Dalasi is 100 Butut. Geld pinnen in Gambia is lastig en kan eigenlijk alleen met een VISA card. Wij adviseren u dan ook om euro's mee te nemen die u in Gambia kan wisselen. Het prijspeil ligt aanzienlijk lager dan in Nederland, waarbij de toeristische gebieden weer duurder zijn dan het binnenland. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op wisselkoersen.nl.
Uw gids kan de eerste dag uw euro’s laten wisselen. Ook kunt u euro’s wisselen in het hotel. Omdat alle maaltijden bij de prijs inbegrepen zijn, hoeft u alleen geld te wisselen voor de drankjes bij het eten en eventuele persoonlijke uitgaven.

Literatuur
Een goede vogelgids is de HELM Field Guide “Birds of Senegal and The Gambia”.

Inklappen
€ 1.795 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Atlantic Odyssey 2016

We gaan weer bloggen! Voor de vierde keer in vijf jaar tijd...

Blog bekijken

Antarctica met VBN - 2017

Antarctica. Het zevende continent. Het laatste continent. He...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2019

Voor het zesde jaar op rij vertrekken we vanuit Nederland na...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2014

Direct aansluitend op de succesvolle North Atlantic Odyssey...

Blog bekijken