counter on tumblr

Het vroege voorjaar in de Algarve

7-daagse vogelreis naar Portugal vanuit één vaste uitvalsbasis

7 dagen vanaf

€ 975

Vertrekdatum

3 februari 2022

Hoogtepunten

 • De hoeveelheid vogels en de grote soortendiversiteit van de Algarve
 • Zowel genieten van onze overwinteraars, alsmede veel zuidelijke soorten zoals Blauwe Ekster
 • Zoeken naar Grote en Kleine Trap en Spaanse Keizerarend in de steppe van Castro Verde
 • Goede kans op wilde Kameleons!
 • Elke dag weer ander biotoop, van rotskust tot heuvels en van estuaria tot steppegebieden
 • Alle gebieden op maximaal een uurtje rijden van ons hotel

Is deze reis iets voor mij?

 • Weg uit de winter in Nederland en het voorjaarsgevoel oppikken in de Algarve
 • We verblijven in één hotel en hebben ter plaatse weinig reistijd
 • Het is pas rond 7.30 uur licht dus de dag begint niet extreem vroeg
 • Na 2,5 uur vliegen sta je al oog in oog met Reuzenstern, Blauwe Ekster en Dwergarend
 • Veel uitleg over de waar te nemen soorten door de reisleider die hier al meer dan 15 keer is geweest
 • Kleine groep: min. 5, max. 14 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Eduard Opperman

Reis in het kort

Wilt u het voorjaar iets vroeger beleven, dan is de Algarve een prima plek om een week lekker te vogelen. Dit gebied in het zuiden van Portugal herbergt verschillende biotopen met de bijbehorende soorten. Langs de kust liggen verschillende grote lagunes waaronder het beroemde Ria Formosa. Hier vinden we onder andere veel steltlopers en reigers, maar ook specialiteiten zoals de Audouins Meeuw en Purperkoet. Zijn in Nederland de eerste zomergasten nog maar net terug, in de Algarve is het voorjaar al in volle gang.

We verblijven in een hotel in het midden van de Algarve en alle goede vogelgebieden liggen op een afstand van 10 tot 50 minuten van ons hotel. In de tuin van ons hotel kunnen we onder andere al genieten van soorten als Europese Kanarie, Blauwe Ekster en Kleine Zwartkop.

Naast de diverse lagunes aan de kust zullen we een dagexcursie maken naar het steppe gebied Castro Verde. Dit gebied is van internationale betekenis als broedgebied voor zowel Grote als Kleine Trap. Ook vinden we hier soorten als Spaanse Keizerarend, Zwartbuikzandhoen, Griel en Grijze Wouw.

En uiteraard bezoeken we de meest zuidwestelijke punt van het Europese vasteland, Cabo de San Vicente. Een plek met prachtige rotsformaties en een goed uitzicht op zee waar we diverse zeevogels kunnen verwachten waaronder veel Jan van Genten. Veel zomersoorten zullen al terug zijn en de laatste wintergasten kunnen we uitzwaaien.

Kortom een heerlijke reis om alvast in de stemming van het voorjaar te komen.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Portugal*

 • We vertrekken uit Nederland naar Faro en zullen daar op het vliegveld ons busje ophalen. We rijden vervolgens naar ons hotel en afhankelijk van het vluchtschema zullen we onderweg nog diverse gebieden kunnen bezoeken en zullen we onze eerste Blauwe Eksters al tegenkomen. Zoals het vluchtschema er nu uitziet, komen we ’s ochtends aan in Faro en hebben nog de hele dag om te vogelen (maar dit schema kan nog wijzigen). * U kunt er ook voor kiezen om in Faro in Portugal bij deze reis aan te sluiten, bijvoorbeeld als u al in Portugal bent op het moment dat deze reis vertrekt.

 • Dag 2

  Ria Formosa

 • Vandaag zullen we diverse gebieden bezoeken langs de Ria Formosa. Zo zullen we onder andere een bezoek brengen aan het Nationaal Park waar we diverse steltlopers zullen tegenkomen, waaronder onder andere Strandplevier, Rosse Grutto en Zilverplevier. In de bosjes zijn vele Tjiftjaffen aanwezig en de zang van de Graszanger is overal te horen.

 • Dag 3

  Castro Verde

 • Ten noorden van de Algarve ligt één van de belangrijkste steppegebieden van het Iberisch schiereiland. Het gebied kent uitgebreide steppes en mooie stukken met kurkeiken. Dit gebied is één van de belangrijkste broedgebieden van zowel de Grote als de Kleine Trap en er worden veel maatregelen genomen om deze broedvogels hier te behouden. Het is ook een belangrijk overwinteringsgebied voor de Kraanvogel en een gedeelte van de winterpopulatie zal nog aanwezig zijn. Ook voor roofvogels is dit een prima stek. Zo kunnen we hier onder andere de Spaanse Keizerarend tegenkomen en Vale en Monniksgier verblijven ook in dit gebied.

 • Dag 4

  Castro Marim

 • Ten oosten van Faro ligt het Castro Marim gebied. Een uitgestrekt gebied met lagunes waar onder andere de Audouins Meeuw aanwezig is. Naast deze prachtige meeuwensoort gaan we hier op zoek naar diverse steltlopers en sterns en met een beetje geluk kunnen we Griel en Reuzenstern op onze lijst bijschrijven.

 • Dag 5

  Ponta de Sagres en Cabo de San Vicente

 • Een reis naar de Algarve is niet compleet zonder een bezoek aan het meest zuidwestelijke puntje van het vaste land van Europa, Cabo de Sao Vicente. Hier vinden we mooie rotsformaties en hebben we een prachtig uitzicht over zee. Afhankelijk van de wind zullen we hier de nodige zeevogels kunnen waarnemen, waaronder vele Jan-van-Genten. Ook overwinteren in dit gebied Alpenheggemussen en de muren van het aanwezige fort worden gebruikt door de Blauwe Rotslijster.

 • Dag 6

  Lagos dos Salgados

 • Vandaag gaan we onder andere een bezoek brengen aan de lagune bij Castro Marim en zullen we nog eventueel ontbrekende soorten gaan zoeken. Spaanse Mus staat voor vandaag hoog op het lijstje van wenssoorten.

 • Dag 7

  Terugvlucht naar Nederland

 • Afhankelijk van het vluchtschema, wat momenteel op vertrek in de avond staat, kunnen we op de dag nog verschillende gebiedjes in de buurt van ons hotel en in de buurt van Faro bezoeken. Daarna zullen we onze terugreis weer moeten aanvaarden.

 
 

Praktische informatie

Portugal - Het vroege voorjaar in de Algarve
7 dagen | 3 februari 2022 - 9 februari 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt en diner
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegleider
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 175,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
Onze reisbegeleider(s) besturen (elk) een personenbusje. Deze busjes staan de volledige reis tot onze beschikking. Om wat extra ruimte te houden in de busjes, bezet Inezia Tours de busjes nooit helemaal. We houden altijd minimaal 1 vrije plek per busje beschikbaar.

Hotel
We verblijven gedurende de gehele reis in hetzelfde hotel vlakbij Faro. Van hieruit maken we de verschillende vogelexcursies. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Portugal.

Tijdverschil
In Portugal is het één uur vroeger dan in Nederland en België.

Temperatuur
De gemiddelde temperatuur in onze reisperiode ligt rond de 15 graden Celsius. Afhankelijk van de ligging van hoge en lage drukgebieden kan het wat warmer of wat kouder zijn. Ook regen behoort tot de mogelijkheden.

Kleding
Gezien onze reistijd in februari raden we u aan om regendichte en bij voorkeur winddichte kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Een paraplu kan handig zijn, maar vergeet ook vooral uw zonnebrandbescherming niet.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken maar deze is niet noodzakelijk.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Portugal: 00351.
Vanuit Nederland en België naar Portugal: 00 - 351 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Portugal naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Portugal naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Portugal hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Portugees is de voertaal, maar in de meeste plaatsen kunt u met Engels goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
In Portugal wordt betaald met de Euro. In de meeste grotere dorpen is een pinautomaat aanwezig.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
€ 975 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Antarctica 2018

Het bekende blog van Inezia Tours zal, dit jaar alweer voor...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2018

Je hebt reizen en je hebt reizen. Je kunt met de boot van De...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2017

De Keizer van het Hoge Noorden. Toppredator van de Arctis. I...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey - Ortelius 2015

We gaan weer bloggen! Over een paar weken is het zover, dan...

Blog bekijken