counter on tumblr

Natuur en cultuur in Bulgarije

12 dagen volledig verzorgd vogelen in de cultuur van de Thraciërs
 

12 dagen vanaf

€ 2.295

Vertrekdatum

19 juni 2022

Hoogtepunten

 • Steltlopers in de zoutpannen van het vogelmekka Burgas wetlands
 • Bezoek de plekken waar Thracische koningen 2500 jaar geleden vergaderden
 • Vogels, heel veel vogels! We rekenen op meer dan 150 soorten!
 • Bezoek aan het Sveshtarska-graf dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat

Is deze reis iets voor mij?

 • Naast vogels is er ook veel ruimte voor cultuur
 • Genieten van een prachtig landschap in een ontspannen tempo
 • Heerlijk traditioneel Bulgaars eten, geserveerd met heerlijke wijn
 • We zien veel van het prachtige Bulgarije
 • Kleine groep: min. 5, max. 10 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter van der Luit

Reis in het kort

Tussen 4.000 en 2.000 jaar geleden werden de landerijen van het moderne Bulgarije bewoond door mensen die één van de mooiste goudschatten ter wereld creëerden, prachtige paarden fokten, vestingwerken en steden bouwden, hun doden begroeven in monumentale graven en wijn dronken uit gouden en zilveren bekers . Ze vochten, handelden en bedreven politiek met de oude Grieken en Romeinen, de Perzen, de Scythen en de oude Macedoniërs. Deze mensen waren de Thraciërs.
Mensen van buiten Zuidoost-Europa kennen de Thraciërs en hun geschiedenis amper, maar twee Thraciërs hebben een wereldwijde reputatie: Spartacus, de leider van de eerste slavenopstand, en Orpheus, de mythische muzikant.
De Thraciërs bouwden voor de eeuwigheid – vooral graven en heiligdommen – maar ze leefden in het moment en onderschatten het belang van het opschrijven van hun daden, ze lieten bijna niets achter over hun levensstijl, geloof en overtuigingen. Naast de fascinerende locaties en schatten die ze hebben gecreëerd, blijft het leven van de Thraciërs daarom min of meer een mysterie.

Tijdens onze reis bezoeken we enkele van de belangrijkste Thracische opgravingen. We leren meer over de Thraciërs en hun leven door gebouwen en schatten te zien die door hen zijn gemaakt. Alle deze plekken zijn gelegen in prachtige natuur, dus we zullen onze culturele bezoeken combineren met het zien van vogels: veel vogels!

Bulgarije heeft meer dan 430 vogelsoorten, waarvan er meer dan 250 broeden in Bulgarije. Tijdens onze reis gaan we onder meer op zoek naar Griekse Spotvogel, Balkanvliegenvanger, Isabeltapuit, Witrugspecht, Maskerklauwier, Rotsklever, Scharrelaar, Zwartkopgors, Balkansperwer, Oostelijke Keizerarend, Arendbuizerd, Roodpootvalk, Zwarte Ooievaar, Aasgier, Vale Gier, Kleine Zwartkop, Baardgrasmus, Roze Pelikaan én Kroeskoppelikaan, Buidelmees, Rouwmees, Aziatische Steenpatrijs, Terekruiter, Breedbekstrandloper, Poelruiter, Grauwe Franjepoot, Zwarte Ibis, Lachstern, Witvleugelstern, Witwangstern, Zwartkopmeeuw, Dunbekmeeuw, Casarca, Woudaapje…. En dan zijn dit alleen nog maar de soorten die in Nederland en België niet of nauwelijks voorkomen. In totaal hopen we meer dan 150 soorten te zien.

Als figuurlijke kers op de taart eten we heerlijk traditioneel Bulgaars eten, geserveerd met heerlijke wijn en genieten we in een ontspannen tempo van een prachtig landschap. Deze cultuur- en natuurreis naar Bulgarije is met recht een heerlijke en goed gevulde reis!

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Bulgarije

 • We vertrekken vanuit Nederland voor onze vlucht naar Sofia. Na onze aankomst op de luchthaven van Sofia worden we opgewacht door onze lokale gids en met hem rijden we in ongeveer twee uur naar het oosten, naar Hissarya. Na aankomst in het dorpje Hissarya checken we in in ons hotel en maken we, afhankelijk van onze aankomsttijd, even later een wandeling door de Romeinse ruïnes van de stad. We verblijven drie nachten in Hissarya.

 • Dag 2

  Thracische tempel Starosel

 • We bezoeken twee Thracische opgravingen waarbij we de vogels natuurlijk niet vergeten. Het tempelcompex bij Starosel is ontdekt in het jaar 2000 en is het oudste koninklijke Thracische complex met een mausoleum dat ooit gevonden is. Het complex dateert uit het einde van de 5e en het begin van de 4e eeuw voor Christus en beslaat zes ondergrondse tempels en enkele koninklijke begraafplaatsen. De hele heuvel is omgeven door een muur gemaakt van bewerkte granietblokken. De muur wordt krepis genoemd en is 241 meter lang en 3,5 meter hoog en vormt een cirkel die volgens de Thracische religieuze overtuigingen de zon symboliseert. De Horizon Heuvel ligt op ongeveer 1,5 km afstand van het tempelcomplex en dateert uit dezelfde tijd. Dit is de enige Thracische tempel met een zuilengalerij. We lunchen bij de plaatselijke wijnmakerij, waar we ons rustig opmaken voor een middag in de natuur. Rondom de archeologische vindplaatsen zullen we vandaag de meer algemene vogelsoorten zien. Denk bijvoorbeeld aan Kleine en Middelste Bonte Specht, Hop, Bijeneter, Scharrelaar, Arendbuizerd, Schreeuwarend, Dwergarend, Boomvalk, Grauwe Klauwier, Kleine Klapekster, Rouwmees, Ortolaan en Zwartkopgors.

 • Dag 3

  Vallei van de Tracische koningen (Unesco)

 • Het gebied dat we vandaag bezoeken wordt de “Vallei van de Thracische koningen” genoemd. Deze beroemde vallei ten westen van de stad Kazanlak herbergt talrijke oude Thracische tumuli (grafheuvels) met graven. Eén van de beroemdste monumenten van Thracische kunst en architectuur is het Kazanluk-graf, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De schilderijen binnenin zijn verbluffend, vooral van de paarden. Tegenwoordig wordt aangenomen dat het Kazanluk-graf deel uitmaakte van een hele Thracische necropolis, want onlangs zijn er in de regio nog eens 12 graven gevonden, elk met verschillende bouwplannen en verschillende stijlen van decoratie. De necropolis was waarschijnlijk verbonden met Sevtopolis, de hoofdstad van Odrysae, het beroemdste Thracische koninkrijk in de oudheid. De graven zijn gebouwd tussen het einde van de 5e en het begin van de 3e eeuw voor Christus. Andere graven die een bezoek waard zijn, zijn onder meer de heuvel van de Golyama Kosmatka, Helvetia en Shushmanets en de tumulus van de Gryphons. Aangenomen wordt dat de grote Thracische koning Sevt III uit de 4e eeuw voor Christus hier werd begraven, samen met zijn wapenrusting, wapens, gouden en zilveren vaten en amforen en met een gouden krans op zijn hoofd. In deze culturele goudmijn is er vandaag iets minder aandacht voor de vogels, maar nog altijd zijn er leuke soorten in de omgeving te zien. Met onder andere Roodstuitzwaluw, Draaihals, Zwarte Specht en Grauwe Kiekendief als mogelijke soorten zullen we ons vandaag zeker kunnen vermaken.

 • Dag 4

  Aleksandrovo, Perperikon en Tatul

 • Na een vroeg ontbijt rijden we in ongeveer twee uur naar een het dorp Aleksandrovo, waar recent een rustplaats voor een rijke Thracische heerser gevonden is. De fresco’s in het graf zijn uniek en relatief goed bewaard gebleven. Na de lunch rijden we in zuidwestelijke richting naar de heiligdommen Perperikon en Tatul. Perperikon is de grootste megalithische archeologische vindplaats op de Balkan en de enige bekende stad van de Thraciërs. Gebouwen, straten en een watervoorzieningssysteem zijn duidelijk zichtbaar, evenals een enorm altaar dat uit de rots gehouwen is waar hoogstwaarschijnlijk vuurrituelen zijn uitgevoerd. Het Thracische heiligdom bij het dorp Tatul is een enorme rotsstructuur met bovenaan een platte piramide. Het complex omvat twee sarcofagen. Onderweg zien we veel vogels vandaag, onder meer Grauwe Klauwier, Syrische Bonte Specht, Zwartkopgors, Zwarte Ooievaar, Aasgier, Zwarte Wouw, Slangenarend en Wielewaal. We verblijven twee nachten in Krumovgrad.

 • Dag 5

  Krumovitsa

 • We verkennen de nabijgelegen Krumovitsa riviervallei en genieten van Rotsklever, tien! soorten zangers (Sperwergrasmus, Orpheusgrasmus, Baardgrasmus, Kleine Zwartkop, Griekse Spotvogel, Oostelijke Vale Spotvogel, Grote Karekiet, Nachtegaal, Braamsluiper en Balkanbergfluiter), Zwarte Ooievaar, Rouwmees, Balkansperwer, Arendbuizerd, Steenarend, Slechtvalk, Zwarte Wouw, Isabeltapuit, Oostelijke Blonde Tapuit, Draaihals, Scharrelaar, Rode en Blauwe Rotslijster, Aziatische Steenpatrijs, Aasgier, Vale Gier, vijf soorten gorzen (Grauwe Gors, Zwartkopgors, Cirlgors, Ortolaan en Grijze Gors) en met wat geluk zien we vandaag ook de schuwe Kuifkoekoek. Later op de avond, na ons diner, gaan we in de populieren rond ons hotel op zoek naar de kleine Dwergooruil, die hier zijn monotone roep laat horen.

 • Dag 6

  Thracisch graf Mezek en Tundzha rivier

 • Vandaag reizen we naar het zuidoosten, naar Topolovgrad, gelegen bij de berg Sakar. Sakar is één van de rijkste regio’s van Bulgarije als het op roofvogels aankomt. Voordat we bij Sakar zijn, bezoeken we onderweg eerst nog de Thracische tombe van Mezek, de grootste en één van de meest interessante en indrukwekkende bijenkorfgraven (grafheuvels in de vorm van een natuurlijke bijenkorf) van het Myceense type in Thracië. Daarnaast stoppen we in de buurt van het dorp Ierusalimovo om te vogelen: Balkansperwer, Maskerklauwier, Aziatische Steenpatrijs, Wielewaal, Balkanbergfluiter, Rouwmees, Isabeltapuit en Oostelijke Blonde Tapuit vechten allemaal om onze aandacht. In de middag rijden we naar de Dolmens bij het dorp Hlyabovo. De dolmens zijn monumentale grafconstructies waar de oude Thraciërs de lichamen van hun doden in legden. We verblijven twee nachten in een hotel bij de rivier de Tundzha.

 • Dag 7

  Sakar gebergte en bos bij Tundzha rivier

 • De Sakar-berg en het oeverbos aan de rivier de Tundzhab staan vandaag op het programma. Hier gaan we op zoek naar onder andere Oostelijke Keizerarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Balkansperwer, Scharrelaar, Bijeneter, Ortolaan, Zwarte Ooievaar, vier soorten klauwieren (Grauwe Klauwier, Roodkopklauwier, Maskerklauwier en Kleine Klapekster), Isabeltapuit, Zomertortel, Sperwergrasmus, IJsvogel, Woudaap, Kalanderleeuwerik en Kortteenleeuwerik. Na de lunch bezoeken we het God of Sun heiligdom uit de bronstijd, een versterkt fort uit de vroege oudheid en gebruikt tot in de 12e eeuw.

 • Dag 8

  Thracische stad Drongilon en Pomorie – Kust Zwarte Zee

 • We reizen naar Pomorie, aan de Zwarte Zee. Onderweg bezoeken we de ruïnes van de oude Thracische stad Drongilon. We stoppen ook enkele keren om te vogelen. Soorten waar we vandaag naar uitkijken zijn Oostelijke Keizerarend, Maskerklauwier, Roodpootvalk en Woudaap. In de middag bezoeken we het bijenkorfgraf in de stad Pomorie, dat uit de 2e – 3e eeuw na Christus dateert. Er wordt aangenomen dat het heeft gediend als een mausoleum van een rijke Anhialo-familie. De architectuur en constructie maken zelfs vandaag de dag indruk op bezoekers vanwege de perfecte uitvoering. We verblijven twee nachten in Pomorie.

 • Dag 9

  Burgas wetlands

 • Een hele dag om de belangrijke wetlands van Burgas verkennen, zowel een Ramsar als een IBA (Important Bird Area) site. In dit fantastische vogelgebied gaan we op zoek naar Terekruiter, Breedbekstrandloper, Poelruiter, Grauwe Franjepoot, Zwarte Ibis, Kroeskoppelikaan, Roze Pelikaan, Lachstern, Witwangstern, Witvleugelstern, Zwartkopmeeuw, Dunbekmeeuw, Casarca, Woudaap, Buidelmees, Dwergaalscholver en Witoogeend. In deze tijd van het jaar is de vogeltrek in volle gang, dus in de lucht zullen we duizenden trekvogels zien – onder meer Bijeneters, Wespendieven, Ooievaars, Zwarte Ooievaars, Roze Pelikanen, Zwarte Wouwen en Schreeuwarenden vullen de lucht.

 • Dag 10

  Koninklijk Thracisch graf Sveshtarska

 • Het Sveshtarska-graf is vanwege zijn opmerkelijke architectuur en zijn artistieke versiering opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Deze tombe is gebouwd in het eerste kwart van de 3e eeuw voor Christus en heeft een aanzienlijke omvang. Op het plafond is een scène van vergoddelijking van de heerser te zien. We blijven de hele dag in en rond deze unieke plek. Eén overnachting in het dorp Ostrovche.

 • Dag 11

  Sofia, bezoek Nationaal Museum

 • Vandaag rijden we terug naar Sofia voor de laatste overnachting van onze reis. In Sofia bezoeken we het National History Museum waar veel van de originelen van de Thracische schatten te zien zijn, een mooie afsluiting van het culturele deel van deze reis.

 • Dag 12

  Terugvlucht naar Nederland

 • Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we in de ochtend nog tijd om het archeologisch museum te bezoeken, gevolgd door de transfer naar de luchthaven van Sofia. Hier nemen we afscheid van onze lokale gids en vliegen we terug naar Nederland. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Bulgarije - Natuur en cultuur in Bulgarije




12 dagen | 19 juni 2022 - 30 juni 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Toegang nationaal museum Sofia
 • Alle toegangsgelden
 • Reisbegeleiding door Nederlandstalige gids
 • Engelstalige lokale gids

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 295,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
In Bulgarije beschikken we gedurende onze reis over een busje dat door de lokale gids bestuurd wordt en afhankelijk van de groepsgrootte een tweede busje dat door de Inezia Tours begeleider wordt bestuurd.

Accommodatie
We verblijven in kleinschalige familiehotels. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Een visum voor Bulgarije is niet nodig.

Medische Indicatie
In dit land komen geen ziekten voor waar u zich van te voren voor dient in te enten. Vaccinaties zijn dus niet nodig. Denk wel aan zonnebrandolie tegen eventuele verbranding. Over het algemeen is het drinken van water in Bulgarije veilig, maar om er zeker van te zijn niet ziek te worden van het water, is het verstandig om flessen water te kopen. Als u medicijnen gebruikt of een ziekte heeft die voor de reisbegeleiding van belang kan zijn om te weten, vertel dit dan aan het begin van de reis even aan de reisbegeleider.

Tijdverschil
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.

Temperatuur
Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met redelijk koele winters en warme zomers. Tijdens onze reis in juni zal de gemiddelde temperatuur rond de 20 graden liggen. Aan de kust zal de temperatuur hoger zijn dan in de hoger gelegen gebieden. Ook kunnen we wat regen verwachten.

Kleding
Gezien onze reistijd raden we u aan vooral zomerkleding mee te nemen. Korte broek en sandalen zijn een veel gezien beeld in de vogelgebieden overdag. 's Avonds is de temperatuur over het algemeen ook zeer aangenaam, maar een dun fleecejasje kan dan prettig zijn. Gezien het te verwachten weer en de te bezoeken gebieden is het verstandig een goede zonnebril, zonnebrand en een pet of hoed mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn een aanrader, net als sandalen waarmee u in het water kunt lopen. Ook een regenjas voor de dagen dat er misschien een bui valt is aan te raden.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Bulgarije: 00359.
Vanuit Nederland en België naar Bulgarije: 00 - 359 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
U zult in de meeste gebieden dekking hebben met uw mobiele telefoon. Informeer voor vertrek bij uw provider voor de kosten en bereik in Bulgarije.

Elektriciteit
In Bulgarije worden dezelfde stekkers en contactdozen gebruikt als in Nederland.

Taal
Bulgaars is de officiële taal in Bulgarije. Daarnaast wordt er op kleine schaal Turks en Romani gesproken. Op sommige plaatsen kunt u met Engels goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Bulgarije is de lev (BGN). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen.

Literatuur
De ANWB vogelgids beschrijft alle soorten die we in dit gebied kunnen tegenkomen. Er zijn diverse goede wegenkaarten in omloop van de Bulgarije.

Inklappen
€ 2.295 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey 2017 - Ortelius

Ook dit jaar reizen we weer met twee verschillende schepen v...

Blog bekijken

Antarctica klassiek 2017

Dit keer een blog over een gewone Antarcticareis, een classi...

Blog bekijken

West Africa Pelagic 2016

Voor de derde keer wordt deze reis gemaakt: van de Kaapverde...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Ortelius

Ook dit jaar staat de North Atlantic Odyssey, vroeger ook be...

Blog bekijken