counter on tumblr

Noorderlicht en Arctische landschappen

een compleet verzorgde 8 daagse fotoreis naar klein Noorwegen

8 dagen vanaf

€ 2.795

Vertrekdatum

30 januari 2022

Hoogtepunten

 • Noorderlicht
 • Wolven, Wisenten en Elanden in sneeuwlandschap
 • Het eiland Senja: alle highlights van Noorwegen in het klein
 • Betoverende Arctische landschappen

Is deze reis iets voor mij?

 • Een kleine groep en deskundige begeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Diepe fjorden, hoge bergen, prachtige baaien en witte zandstranden
 • Reis door prachtig maar onbekend en dunbevolkt gebied
 • Compleet verzorgd: vlucht, alle overnachtingen, maaltijden en excursies inbegrepen
 • Kleine groep: min. 4, max. 7 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pascal Jonckers

Reis in het kort

De winterlandschappen in Noorwegen zijn één van de favoriete bestemmingen voor fotografen in Europa, zeker in februari als de dagen aan het lengen zijn en je een lange periode per dag het prachtige, zachte schemerlicht kunt gebruiken voor je opnames. We gaan weidse landschappen, besneeuwde bergtoppen, fjorden en meren zien, op zoek naar wildlife zoals Elanden, Muskusossen, Lynxen en Rendieren, we rijden voorbij pittoreske vissersdorpjes waar we even halt houden om te fotograferen en we nemen uitgebreid de tijd om dit allemaal te fotograferen en te bewonderen.

Het kan in noord-Noorwegen flink koud worden, dus lekker warme kleding (laagjes) is een must. Qua wandelafstanden is de reis zeker niet belastend te noemen omdat we de meeste verplaatsingen met de auto gaan doen. We gaan de periodes met schemerlicht optimaal gebruiken en zoeken donkere mooie locaties op waar we onze ogen openhouden om hopelijk het Noorderlicht waar te nemen.

Noorderlicht (Aurora borealis) is een natuurlijk fenomeen dat zich afspeelt in de bovenste atmosfeer. Dit prachtige poollicht ontstaat door zonnewinden (geladen deeltjes van de zon) en botsingen met zuurstof – en stikstofatomen in de bovenste atmosfeer en kan het beste tijdens duistere nachten worden waargenomen. Het is een fenomeen dat iedereen die het meemaakt raakt; hoe vaak je het ook al gezien hebt…

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vertrek uit Nederland - aankomst in Noorwegen

 • Na het ophalen van ons busje rijden we in iets meer dan een uur naar ons eerste hotel in Tennevoll waar we vanavond dineren en overnachten. Na het avondeten bespreken wat we de volgende dag gaan doen en als het weer goed is, gaan we al een poging wagen om het Noorderlicht te zien in de directe omgeving van het hotel.

 • Dag 2

  Bezoek aan Polar Park Artic wildlife Centre

 • Vandaag nemen we na het ontbijt afscheid van ons eerste hotel, verkennen we de omgeving voor mooie landschapslocaties en bezoeken we een bevroren waterval van meer dan 20 meter hoog. We rijden vervolgens richting Bardu – het is dan ongeveer middag – voor een bezoek aan het prachtige Polar Park Artic wildlife Centre. Dit dierenpark is uniek in zijn soort, met een grootte van 46 hectare. We gaan hier onder meer Bruine Beren, Lynxen, Muskusossen, Elanden en Rendieren in een winterlandschap fotograferen of portretteren. Na het parkbezoek rijden we verder richting Finnsnes en stoppen we onderweg om enkele locaties te fotograferen. In Finnsnes hebben we ons volgende hotel waar we 4 nachten zullen blijven. Tijdens het avondeten bespreken we de activiteiten van morgen en de ervaringen van vandaag.

 • Dag 3

  Senja

 • De zon komt tijdens onze trip niet boven de horizon uit, dus we hebben enkel het prachtige schemerlicht. Na een vroeg ontbijt vertrekken we en gaan we het eiland Senja verkennen; we gaan naar verschillende mooie fotogenieke locaties in de regio Gibostad, Lysnes en Botnhamn. Mogelijk komen we ook vandaag wildlife tegen waar we natuurlijk de tijd voor nemen. Aan het einde van de middag rijden we weer terug richting hotel. Afhankelijk van het weer vertrekken we rond acht uur voor een avondactiviteit: op zoek naar Aurora borealis!

 • Dag 4

  Senja – wildlife excursie

 • Na een vroeg ontbijt gaan we op pad en exploreren we samen met een lokale gids het eiland Senja op zoek naar wildlife. Onze lokale gids weet als geen ander waar we kans maken om Rendieren, Elanden, Zeearenden en misschien wel een vos in het wild te zien en te fotograferen. Rond vier uur, als het al donker is, rijden we terug richting het hotel om even te rusten en samen een avondmaaltijd te nuttigen. Zoals elke avond kijken we ook vandaag weer of we vanavond op pad kunnen.

 • Dag 5

  Senja

 • Vandaag is onze laatste dag in Senja en we bezoeken vandaag nog verschillende mooie, fotogenieke locaties voor landschapsfotografie in de regio Torsken, Hamn en Finnsaeter. Misschien komen we ook wildlife tegen waar we natuurlijk voor stoppen en de tijd voor nemen. Net als eerdere dagen gaan we rond vier uur weer terug richting hotel om even te rusten, ons op te frissen en beoordelen of we in de avond na het eten weer op stap gaan.

 • Dag 6

  Van Senja naar Tromsø

 • We laten ons hotel achter ons en reizen naar Tromsø voor ons volgende hotel. We rijden richting Olsborg en gaan daar verder op een secundaire weg en hebben dan een prachtige rit langs fjorden en bergen. We zullen op meerdere van deze mooie locaties stoppen om te fotograferen. In Vikran duiken we een lange tunnel in om zo op een ander eiland van het Tromsø territory te komen. We bevinden ons nu aan de westkant van Tromsø en in deze buurt ligt ons volgende en laatste hotel. Afhankelijk van het weer vertrekken we ook hier rond acht uur voor onze vertrouwde avondactiviteit: het zoeken en hopelijk fotograferen van Aurora borealis.

 • Dag 7

  Omgeving Tromsø

 • Na een vroeg ontbijt vertrekken we om ons nieuwe eiland te ontdekken, we gaan naar verschillende mooie, fotogenieke locaties in de regio’s Sandvika, Kattfjorden, Kaldfjord en Ersfjordbotn voor landschapsfotografie. Schilderachtige arctische landschappen en dito dorpjes staan op het programma. Ook treffen we een bevroren waterval die we afhankelijk van de dikte van de sneeuwlaag kunnen gaan bekijken. Aan het einde van de middag vertrekken we weer naar ons hotel en bereiden ons voor de laatste keer voor om in de avond Aurora borealis vast te leggen.

 • Dag 8

  Terugvlucht naar Nederland

 • Het is al onze laatste ochtend en na het ontbijt rijden we richting Tromsø voor onze vlucht huiswaarts. De natuur heeft bepaald wat we allemaal hebben gezien en onder welke lichtomstandigheden het was. Dit geeft ons natuurlijk nooit een zekerheid, maar hopelijk gaan we met een mooie buit aan prachtige opnames huiswaarts. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Noorwegen - Noorderlicht en Arctische landschappen
8 dagen | 30 januari 2022 - 6 februari 2022

Inclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Bezoek aan Polar Park Artic Wildlife Centre
 • Wildlife excursie met lokale gids in Senja
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Drankjes en andere uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 595,-


Praktische informatie

Dagindeling
De gegeven reisbeschrijving en dagindeling is indicatief. Doel is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.
Het kan voorkomen dat er geen Noorderlicht kan worden waargenomen, bijvoorbeeld door te weinig zonneactiviteit of door bewolking. Om per locatie het maximale fotoresultaat te behalen, zorgt onze reisbegeleider steeds voor maximale flexibiliteit in de verblijfsduur. Zo brachten wij de laatste fotoreizen extra tijd door om Muskusos, Lynx, Wolf, Eland en Bruine Beer optimaal in beeld te krijgen.

Vervoer ter plaatse
Onze reisbegeleider bestuurt een personenbusje. Dit busje staat de volledige reis tot onze beschikking. We rijden telkens naar de verschillende lokaties, de af te leggen wandelafstanden zijn zeer beperkt.

Hotel
We verblijven gedurende de reis in verschillende middenklasse hotels. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Noorwegen.

Tijdverschil
In Noorwegen is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Tijdens deze reis verblijven we ruim boven de poolcirkel. Het weer kan vrij snel omslaan en het kan koud zijn.

Kleding
We raden we u aan om een goede regendichte en bij voorkeur winddichte kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Ook waterdichte schoenen en (thermische) kousen met een percentage wol (hoe meer wol = hoe warmer) mogen niet ontbreken. Het laatste wat u wilt is koude voeten tijdens uw reis. Warme handschoenen (bijvoorbeeld waar je enkele vingers kan vrijmaken zijn handig) en een dikke muts met oorbescherming zijn ook prettig.

Uitrusting
Groothoeklens(16-35 en/of 24-70) of korte telelens (70-200) zijn ideaal voor landschapsfotografie, voor wildlife is een iets langere tele (100-400) geschikt. Indien u over een macrolens beschikt kunt u deze zeker ook voor deze reis meenemen!
Camera, met voldoende geheugenkaartjes en zeker extra batterijen (door de kou lopen deze sneller leeg). Statief is zeker handig om mee te nemen, we gebruiken het statief bij langere sluitertijden en bij fotografie van het Noorderlicht.
Een goede fototas om uw materiaal in op te bergen/beschermen tijdens de lokale trips.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Noorwegen: 0049.
Vanuit Nederland en België naar Noorwegen: 00 - 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Noorwegen hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Noors is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels.

Geld en geldzaken
In Noorwegen wordt betaald met de Noorse Kroon (NOK). U kunt op veel plaatsen in Noorwegen betalen met uw creditcard.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

 

Inklappen
€ 2.795 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

IJsberenspecial 2014

Direct aansluitend op de succesvolle North Atlantic Odyssey...

Blog bekijken

The Russian Far East 2012

Een nieuwe reis, een nieuw blog. Voor het eerst stuurt Inezi...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2016

We gaan weer bloggen! Voor de vierde keer in vijf jaar tijd...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2012

Ook in 2012 houden onze gidsen weer regelmatig een informati...

Blog bekijken