counter on tumblr

Noorderlicht en Arctische landschappen

8- daagse fotoreis naar Noorwegen

8 dagen vanaf

€ 2.595

Vertrekdatum

9 februari 2024

Hoogtepunten

 • Noorderlicht
 • Wilde dieren in sneeuwlandschap
 • Het eiland Senja: alle highlights van Noorwegen in het klein
 • Betoverende Arctische landschappen

Is deze reis iets voor mij?

 • Een kleine groep en deskundige begeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Diepe fjorden, hoge bergen, prachtige baaien en witte zandstranden
 • Reis door prachtig maar onbekend en dunbevolkt gebied
 • Compleet verzorgd: vlucht, alle overnachtingen incl. ontbijt en excursies inbegrepen
 • Kleine groep: min. 3, max. 7 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pascal Jonckers

Reis in het kort

De winterlandschappen in Noorwegen zijn één van de favoriete bestemmingen voor fotografen in Europa, zeker in februari als de dagen aan het lengen zijn en je een lange periode per dag het prachtige, zachte schemerlicht kunt gebruiken voor je opnames. We gaan weidse landschappen, besneeuwde bergtoppen, fjorden en meren zien, op zoek naar wildlife. We rijden voorbij pittoreske vissersdorpjes waar we even halt houden om te fotograferen en we nemen uitgebreid de tijd om dit allemaal te fotograferen en te bewonderen.

Het kan in noord-Noorwegen flink koud worden, dus lekker warme kleding (laagjes) is een must. Qua wandelafstanden is de reis zeker niet belastend te noemen omdat we de meeste verplaatsingen met de auto gaan doen. We gaan de periodes met schemerlicht optimaal gebruiken en zoeken donkere mooie locaties op waar we onze ogen openhouden om hopelijk het Noorderlicht waar te nemen.

Noorderlicht (Aurora borealis) is een natuurlijk fenomeen dat zich afspeelt in de bovenste atmosfeer. Dit prachtige poollicht ontstaat door zonnewinden (geladen deeltjes van de zon) en botsingen met zuurstof – en stikstofatomen in de bovenste atmosfeer en kan het beste tijdens duistere nachten worden waargenomen. Het is een fenomeen dat iedereen die het meemaakt raakt; hoe vaak je het ook al gezien hebt…

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reisdag en aankomst in Tromso

 • Na het ophalen van ons vervoer rijden we naar ons hotel voor de komende nacht. We verblijven in een kleinschalige hotel. Hier zullen we van de tijd gebruikmaken om elkaar te leren kennen en het programma voor de komende week te bespreken. Ook zullen we hier alvast tijd nemen om in te gaan op de uitdagingen van fotografie in Noorwegen en de prachtige natuur. Na het avondeten zullen we, als het weer goed is al een poging wagen om het Noorderlicht te zien in de directe omgeving van het hotel.

 • Dag 2

  Reisdag van Tromso naar Finnsnes

 • Vandaag reizen we van Tromso naar Finsness. We een groot deel van de reis langs de kust af naar het zuid-westen en zullen op deze manier vele prachtige plaatsen passeren om te kunnen fotograferen.

 • Dag 3

  Senja

 • De zon komt tijdens onze trip niet boven de horizon uit, dus we hebben enkel het prachtige schemerlicht. Na een vroeg ontbijt vertrekken we en gaan we het eiland Senja verkennen; we gaan naar verschillende mooie fotogenieke locaties in de regio Gibostad, Lysnes en Botnhamn. Mogelijk komen we ook vandaag wildlife tegen waar we natuurlijk de tijd voor nemen. Aan het einde van de middag rijden we weer terug richting hotel. Afhankelijk van het weer vertrekken we rond acht uur voor een avondactiviteit: op zoek naar Aurora borealis!

 • Dag 4

  Senja – wildlife excursie

 • Na een vroeg ontbijt gaan we op pad en ontdekken we het eiland Senja op zoek naar wildlife. Hier maken we kans op het zien en fotograferen van Rendieren, Elanden, Zeearenden en misschien wel een vos in het wild. Rond vier uur, als het al donker is, rijden we terug richting het hotel om even te rusten en een avondmaaltijd te nuttigen. Zoals elke avond kijken we ook vandaag weer of we vanavond op pad kunnen.

 • Dag 5

  Senja

 • Vandaag is onze laatste dag in Senja en we bezoeken vandaag nog verschillende mooie, fotogenieke locaties voor landschapsfotografie in de regio Torsken, Hamn en Finnsaeter. Misschien komen we ook wildlife tegen waar we natuurlijk voor stoppen en de tijd voor nemen. Net als eerdere dagen gaan we rond vier uur weer terug richting hotel om even te rusten, ons op te frissen en beoordelen of we in de avond na het eten weer op stap gaan.

 • Dag 6

  Van Senja naar Tromsø

 • We laten ons hotel achter ons en reizen naar Tromsø voor ons volgende hotel. We rijden richting Olsborg en gaan daar verder op een secundaire weg en hebben dan een prachtige rit langs fjorden en bergen. We zullen op meerdere van deze mooie locaties stoppen om te fotograferen. In Vikran duiken we een lange tunnel in om zo op een ander eiland van het Tromsø territory te komen. We bevinden ons nu aan de westkant van Tromsø en in deze buurt ligt ons volgende en laatste hotel. Afhankelijk van het weer vertrekken we ook hier rond acht uur voor onze vertrouwde avondactiviteit: het zoeken en hopelijk fotograferen van Aurora borealis.

 • Dag 7

  Omgeving Tromsø

 • Na een vroeg ontbijt vertrekken we om ons nieuwe eiland te ontdekken, we gaan naar verschillende mooie, fotogenieke locaties in de regio’s Sandvika, Kattfjorden, Kaldfjord en Ersfjordbotn voor landschapsfotografie. Schilderachtige arctische landschappen en dito dorpjes staan op het programma. Ook treffen we een bevroren waterval die we afhankelijk van de dikte van de sneeuwlaag kunnen gaan bekijken. Aan het einde van de middag vertrekken we weer naar ons hotel en bereiden ons voor de laatste keer voor om in de avond Aurora borealis vast te leggen.

 • Dag 8

  Terugvlucht naar Nederland

 • Het is al onze laatste ochtend en afhankelijk van het tijdstip van de vlucht, rijden we vandaag richting de luchthaven van Tromsø voor onze vlucht huiswaarts. De natuur heeft bepaald wat we allemaal hebben gezien en onder welke lichtomstandigheden het was. Dit geeft ons natuurlijk nooit een zekerheid, maar hopelijk gaan we met een mooie buit aan prachtige opnames huiswaarts.

 
 

Praktische informatie

Noorwegen - Noorderlicht en Arctische landschappen
8 dagen | 9 februari 2024 - 16 februari 2024

Inclusief

 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle overnachtingen
 • Incl. ontbijt
 • Wildlife excursie in Senja
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • Reis- en of annuleringsverzekering
 • Drankjes en andere uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 395,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 3 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag


Praktische informatie

Dagindeling
De gegeven reisbeschrijving en dagindeling is indicatief. Doel is om de verschillende onderwerpen zo optimaal mogelijk voor de lens te krijgen. Afhankelijk van de weersomstandigheden stemt de reisbegeleider de avond ervoor het reisprogramma voor de volgende dag af. Eventueel bestaat de kans dat bij slecht weer een onderdeel wordt verschoven of komt te vervallen. Ook maakt de reisbegeleider praktische combinaties waardoor met zo weinig mogelijk verplaatsingen verschillende reisdoelen tot een dagvullend programma worden gebundeld.
Het kan voorkomen dat er geen Noorderlicht kan worden waargenomen, bijvoorbeeld door te weinig zonneactiviteit of door bewolking. Om per locatie het maximale fotoresultaat te behalen, zorgt onze reisbegeleider steeds voor maximale flexibiliteit in de verblijfsduur. Zo brachten wij de laatste fotoreizen extra tijd door om Muskusos, Lynx, Wolf, Eland en Bruine Beer optimaal in beeld te krijgen.

Vervoer ter plaatse
Onze reisbegeleider bestuurt het voertuig. Dit voertuig staat de volledige reis tot onze beschikking. We rijden telkens naar de verschillende lokaties, de af te leggen wandelafstanden zijn zeer beperkt.

Hotel
We verblijven gedurende de reis in verschillende middenklasse hotels. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Noorwegen.

Tijdverschil
In Noorwegen is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Tijdens deze reis verblijven we ruim boven de poolcirkel. Het weer kan vrij snel omslaan en het kan koud zijn.

Kleding
We raden we u aan om een goede regendichte en bij voorkeur winddichte kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Ook waterdichte schoenen en (thermische) kousen met een percentage wol (hoe meer wol = hoe warmer) mogen niet ontbreken. Het laatste wat u wilt is koude voeten tijdens uw reis. Warme handschoenen (bijvoorbeeld waar je enkele vingers kan vrijmaken zijn handig) en een dikke muts met oorbescherming zijn ook prettig.

Uitrusting
Groothoeklens(16-35 en/of 24-70) of korte telelens (70-200) zijn ideaal voor landschapsfotografie, voor wildlife is een iets langere tele (100-400) geschikt. Indien u over een macrolens beschikt kunt u deze zeker ook voor deze reis meenemen!
Camera, met voldoende geheugenkaartjes en zeker extra batterijen (door de kou lopen deze sneller leeg). Statief is zeker handig om mee te nemen, we gebruiken het statief bij langere sluitertijden en bij fotografie van het Noorderlicht.
Een goede fototas om uw materiaal in op te bergen/beschermen tijdens de lokale trips.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Noorwegen: 0047.
Vanuit Nederland en België naar Noorwegen: 00 - 47 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Noorwegen naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Noorwegen hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Noors is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels.

Geld en geldzaken
In Noorwegen wordt betaald met de Noorse Kroon (NOK). U kunt op veel plaatsen in Noorwegen betalen met uw creditcard.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

 

Inklappen
Vanaf € 2.595 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Rond Spitsbergen als Arctic groentje

Een van de voordelen van het werken bij een mooie organisati...

Blog bekijken

The West Africa Pelagic 2013

Een verlenging van de Atlantic Odyssey of een reis op zich?...

Blog bekijken

Atlantic Odyssey 2016

We gaan weer bloggen! Voor de vierde keer in vijf jaar tijd...

Blog bekijken

Antarctic Odyssey 2017

Reizen naar Antarctica kun je op verschillende manieren doen...

Blog bekijken