counter on tumblr

Oostelijke en westelijke Andes van Ecuador

volledig verzorgde 12 daagse vogelreis met optionele verlenging in de Amazone en Galapagos

12 dagen vanaf

€ 3.895

Vertrekdatum

12 april 2022

Hoogtepunten

 • Kolibries! Bijna 40 soorten zijn mogelijk deze reis
 • Bezoek aan het beroemde Antpitta-reservaat van Angel Paz in Mindo
 • Zwevende Andes Condors boven de bergen van Ecuador
 • Prachtig nevelwoud en berglandschap
 • Verblijf van 5 dagen in het hart van het Amazone regenwoud (optie)

Is deze reis iets voor mij?

 • Overheerlijke verscheidenheid aan habitats binnen een klein gebied
 • Op zoek naar de natuurgeheimen van de Amazone tijdens een nachtwandeling
 • Compleet verzorgd: vlucht(en), alle overnachtingen, maaltijden en excursies inbegrepen
 • Een kleine groep en deskundige begeleiding door een Nederlandstalige reisbegeleider
 • Kleine groep: min. 5, max. 10 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter van der Luit

Reis in het kort

Met meer dan 1600 vogelsoorten in een land half zo groot als Frankrijk, makkelijk bereikbare vogelplekken en een prachtige natuur, is Ecuador één van de meest geliefde bestemmingen voor vogelaars in Zuid-Amerika. Onze reis begint in de hoofdstad Quito waarna we als eerste naar de westelijke hellingen van de Andes gaan. We verblijven onder meer in het Mindo gebied met als één van de hoogtepunten 15 soorten kolibries die we bij de feeders op de veranda van onze lodge kunnen zien.

Na enkele dagen in de westelijke Andes vervolgen we onze reis naar de oostelijke hellingen. Niet meer dan een paar uur rijden van het Mindo gebied, maar toch een volledig ander habitat met heel veel nieuwe soorten.

U kunt ervoor kiezen om uw reis op dit punt te eindigen, maar u kunt uw reis ook vervolgen met een bezoek aan het Amazonegebied, een verblijf in een junglelodge aan de Napo rivier, één van de grote zijrivieren van de Amazone. Gelegen in het laagland en midden in de jungle, zorgt ons verblijf hier voor de perfecte combinatie met het vogelen in de Andes. Tenslotte bieden we ook een extensie naar de Galapagos eilanden aan. Heeft u interesse in deze verlenging(en), vraag ons dan naar de mogelijkheden.

Elk van de gebieden waar we verblijven heeft zijn eigen soorten en door het combineren van deze verschillende gebieden kunt u er zeker van zijn dat u met een indrukwekkende soortenlijst naar huis reist.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar ecuador

 • We vertrekken van Amsterdam en vliegen naar Quito, waar we na aankomst op de luchthaven worden opgewacht door een vertegenwoordiger van onze agent die ons naar ons hotel brengt waar we kunnen bijkomen van de vlucht.

 • Dag 2

 • In de ochtend worden we opgehaald door onze lokale gids die de hele reis door de Andes bij ons zal blijven. We beginnen met vogelen in Yanacocha, een reservaat ter bescherming van een groot stuk nevelwoud ten westen van Quito. Soorten waar we naar zoeken zijn onder andere White-banded Tyrannulet, Crowned Chat-Tyrant, Hooded Mountain-Tanager, Glossy Flowerpiercer, and Rufous-naped Brush-Finch. In de loop van de middag rijden we richting Mindo, waar we aan het einde van de middag aankomen in onze lodge.

 • Dag 3 - 4

  Mindo

 • Deze twee dagen gaan we vogelen in de bossen rond Mindo, een klein dorpje in de Rio Mindo vallei. Mindo is één van de bekendste vogelplekken van Ecuador en heeft een indrukwekkende lijst van meer dan 360 soorten vogels, meer dan enige andere plek in de westelijke Andes van Ecuador. Soorten waar we naar uitkijken zijn onder andere Dark-backed Wood-Quail, Golden-headed Quetzal, Scaled Fruiteater, Green-and-black Fruiteater, Powerful Woodpecker, Crimson-mantled Woodpecker en kolibries als Velvet-purple Coronet, Empress Brilliant en Violet-tailed Sylph. ‘s Avonds gaan we met de gids meerdere malen op pad op zoek naar de vele nachtvogels van het gebied, op welke locaties dat gebeurt is onder andere afhankelijk van de dagindeling en de aanwezige soorten in het gebied.

 • Dag 5

  Pas de las Aves

 • Een korte rit brengt ons naar Paz de las Aves. De eigenaar van het gebied, Angel Paz, was een aantal jaar geleden bezig met het aanleggen van een trail naar het weidegebied van zijn koeien, toen hij merkte dat verschillende antpitta’s hem tijdens zijn werk volgden en de wormen kwamen eten die door het graven uit de grond tevoorschijn kwamen. Sindsdien zijn verschillende soorten antpitta’s zo aan hem gewend geraakt dat hij ze lokt door ze bij hun naam te roepen, een unieke kans om deze mooie soorten van zeer dichtbij te zien. In het bos is daarnaast ook een baltsplek van Cock-of-the-Rock (Oranje Rotshaan) en een voederplek waar toekans en tanagers op het aanwezige fruit afkomen; alle ingrediënten voor een prachtige dag vogelen zijn dus ruimschoots aanwezig! Na een ochtend vol bijzondere soorten brengen we in de middag een bezoek aan de tuinen van San Tadeo. Deze prachtige tuin met tanagers en kolibries is van Rolando, een lokale vogelaar die heel hard gewerkt heeft om van zijn tuin een vogelparadijs te maken. We kunnen hier enkele zeer interessante soorten zien zoals de Beryl Spangled Tanager en Black Capped Tanager. Deze soorten zijn zeer moeilijk ergens anders te zien. We overnachten vanavond in Quito.

 • Dag 6

  Antisana en Chakana reserve

 • Vanochtend bezoeken we Antisana en Chakana reserve. Op ongeveer anderhalf uur ten oosten van Quito ligt dit uitgestrekte gebied met spectaculaire landschappen en vogels! Hier kunnen we op een relatief makkelijke manier veel hooggelegen en lokale specialiteiten zien. Antisana wordt gezien als een belangrijk vogelgebied en maakt deel uit van het Condor Bioreserve van The Nature Conservancy. Condor zien op het nest (op flinke afstand om niet te verstoren) en ze zien zweven boven de bergen van Ecuador staat vandaag dan ook hoog op de wensenlijst. Het reservaat is een mix van elfachtig bos beneden en grasland páramo erboven. In het bos zoeken we soorten als Shining Sunbeam, Pearled Treerunner, White-throated Tyrannulet, Tufted Tit-tyrant, Unicolored (Blackish) Tapaculo, Plain-colored Seedeater en Cinereous Conebill. Wat hoger in de páramo kijken we uit naar Bar-winged Cincloded, Stout-billed Cinclodes, Black-billed Shrike-Tyrant Páramo Pipit en Plumbeous Sierra-Finch. Hoger op het plateau zoeken we de omgeving af voor Andean Lapwing, Páramo Ground-Tyrant en de lokale specialiteit: Andean Ibis. Deze geïsoleerde populatie bevindt zich aan het noordelijke einde van het verspreidingsgebied en wordt in Ecuador als bedreigd beschouwd. Groepen Black-winged Ground-Dove zijn in overvloed aanwezig, samen met Eared Dove. Streak-backed Canasteros scannen de drogere gebieden af en Carunculated Caracaras kunnen we zien als ze in de velden lopen op zoek naar eten. Ook op Puna Hawks maken we een goede kans als ze zweven en bidden langs de bergruggen. Als het zicht goed is, hebben we een zeer goede kans om de Andean Condor te zien, dit gebied herbergt één van de grootste populaties van Ecuador, net als van de Black-chested Buzzard-Eagle. Als we echt geluk hebben zien we misschien zelfs de zeldzame Cinereous Harrier en Aplomado Falcon. We lunchen vandaag in Chakana, in 2012 uitgeroepen tot heiligdom van de Condor en deel uitmakend van de bufferzone van het Antisana Ecological Reserve. Vol indrukken van vandaag reizen we verder naar de Guango lodge, ons hotel voor de komende twee nachten.

 • Dag 7

  Papallacta Pass

 • Omdat onze lodge hoog ligt, vinden we hier vogels die we verder tijdens deze reis niet zullen tegenkomen, zoals Andean Guan, Gray-breasted Mountain-Toucan en Black-eared Hemispingus. Ook hier gaan we weer veel kolibries zien. We blijven vandaag in de omgeving van de Guango lodge en bezoeken de Papallacta Pass. Mogelijke nieuwe soorten zijn Mountain Velvetbreast, Tourmaline Sunangel, Gorgeted Woodstar en de ongelofelijke Sword-billed Hummingbird. Geen enkele vogel ter wereld heeft zo’n lange snavel in verhouding tot het lichaam. U zult verbaasd staan van de moeite die de vogel heeft om zijn snavel in de feeder te stoppen, en de precisie waarmee dit gebeurt.

 • Dag 8

  San Isidro

 • Vanochtend lopen we voor een laatste keer over de trails van de lodge op zoek naar soorten die we nog niet eerder gezien hebben. Na de lunch verlaten we de Guango lodge, op weg naar San Isidro. We volgen de weg die kronkelend naar beneden loopt en onderweg stoppen we enkele keren om te vogelen. We genieten van het prachtige landschap: enorme groene bossen, prachtige berghellingen en watervallen in alle vormen en maten. In snelstromende beken zoeken we naar de spectaculaire Torrent Duck, meestal zwemmend tegen de stroom in, maar soms ook zittend op één van de rotsblokken. Andere soorten die in deze beken voorkomen, zijn onder andere Torrent Tyrannulet, altijd heen en weer vliegend op zoek naar vliegen, en White-capped Dipper, de waterspreeuw van Ecuador. In de loop van de middag komen we aan in San Isidro. ’s Avonds na het diner (de lodge staat niet alleen bekend om de vele vogels, maar ook om de uitstekende keuken) gaan we op zoek naar de San Isidro Owl. Deze uilen houden het midden tussen Black-and-white Owls en Black-banded Owls, en zijn lang aangezien voor een nieuwe soort! Tegenwoordig denkt men dat het gaat om een ondersoort van de Black-and-white Owl, maar duidelijk is wel dat het om bijzondere vogels gaat. Tijdens ons verblijf hebben we een zeer goede kans op het zien van deze uilen, die over het algemeen niet erg schuw zijn. Andere nachtvogels die we hier kunnen zien zijn onder andere: Rufous-bellied Nighthawk, Rufous-banded en Mottled Owl en Swallow-tailed Nightjar. Ook Andean Potoo wordt hier soms gezien. De vogel is hier weliswaar zeldzaam, maar soms weten de gidsen een rustplaats van de vogel te vinden.

 • Dag 9 - 10

  San Isidro - Loreta road

 • Door de ligging (aanzienlijk lager dan Guango lodge) zijn de vogels hier totaal verschillend. Bronzy Inca, Chestnut-breasted Coronet en Long-tailed Sylph zijn slechts enkele van de kolibries die we hier relatief eenvoudig kunnen zien. Voor het ontbijt bezoeken we de Antpitta feeders (alleen toegankelijk voor mensen die in deze lodge overnachten) waar we kans maken op het zien van onder ander White-bellied Antpitta en Chestnut-crowned Antpitta. De Cabanas San Isidro liggen in een prachtige vallei met rondom groen, zo ver u kunt zien. Vandaag vogelt u op de trails van de lodge en vanaf de weg boven de lodge. Enkele van de soorten die we kunnen zien: Rufous-crowned Tody-Flycatcher, White-capped Parrot, Sickle-winged Guan, Crested en Golden-headed Quetzals, Masked Trogon, Highland Motmot, Black-billed Mountain-Toucan, Streak-capped, Striped en Flammulated Treehunters, Black-chested Fruiteater, en Golden-collared Honeycreeper. De omgeving van de lodge is één van de beste plekken om de enige beer van Zuid-Amerika, de Spectacled Bear, te zien. Met enige regelmaat zijn er waarnemingen van dit extreem schuwe dier in de buurt van de lodge.

 • Dag 11

  Guacamayos Ridge trail – transfer naar Quito voor terugvlucht (of start verlenging)

 • Na het ontbijt rijden we naar de Guacamayos Ridge waar we zoeken naar soorten als White-bellied Antpitta, White-rimmed Brush-Finch, Blackish, Ash-colored en Equatorial Rufous-vented Tapaculo, Whitecapped Tanager, Rufous-breasted Chat-Tyrant, Rufous-crowned Tody-Tyrant, Capped Conebill, Lacrimose Mountain-Tanager, Chestnut-bellied Thrush en Rufous-breasted Flycatcher. In de loop van de dag rijden we met onze gids terug naar Quito. Hij brengt ons naar de luchthaven voor onze vlucht naar huis. Als u in Ecuador blijft voor de Amazone en/of Galapagos verlenging* verblijft u deze nacht in Quito.

 • Dag 12

  Aankomst in Amsterdam of start verlenging Amazone

 • Als u op dag 11 terugvliegt naar Nederland dan komt uw vlucht vandaag volgens schema aan in Nederland. Als u gekozen heeft voor de optionele verlenging dan is ons volgende reisdoel het Amazonegebied van Ecuador. We vliegen vandaag naar het jungleplaatsje Coca. Per boot varen we (nog steeds met onze Nederlandse reisbegeleider) ongeveer drie uur over de prachtige Rio Napo naar de luxe Sacha Lodge waar we vier nachten zullen blijven

 • Dag 12 -15

  Amazone

 • Verblijf in de Sacha Lodge. In het gebied rond de lodge komen meer dan 500 soorten vogels voor en afhankelijk van hoeveel tijd we vogelen kunnen we hier meer dan 100 soorten zien! Deze lokale gidsen spreken beperkt Engels, maar kennen alle vogelnamen en (belangrijker nog) weten exact waar de vogels zitten. Afhankelijk van de mogelijkheden kan een dag in de Sacha Lodge er als volgt uitzien: bij zonsopgang staan we op voor het ontbijt. Daarna gaan we met de gids één van de trails op. De lodge beschikt over een uitgebreid trailstelsel, variërend van eenvoudig tot trails die een hele dag in beslag kunnen nemen, zeker als we de trail al vogelend verkennen. Een must op minstens één van de ochtenden is een bezoek aan de clay-lick bij de lodge. Hier zien we van dichtbij honderden papegaaien zien die elke dag naar de clay-lick toekomen om de klei te eten. Rond het middaguur zijn we terug in de lodge en is er tijd voor de lunch. Na de lunch (en eventueel de siësta) gaan we wederom op pad met onze gids op zoek naar meer ontdekkingen. Dat kunnen nieuwe vogels zijn, maar ook verschillende soorten zoogdieren komen in dit gebied voor en we hebben kans op het zien van onder andere Black-mantled Tamarin Monkeys, Squirrel Monkeys, White-fronted Capuchin Monkeys, Dusky Titi Monkeys, Red Howler Monkeys, Woolly Monkeys, Pygmy Marmosets, verschillende soorten vleermuizen en Black Agouti. Ook katachtigen als Jaguar, Ocelot en Margay komen hier voor, maar de kans dat we één van deze soorten zien is klein. Ook bij de Sacha Lodge hebben we de mogelijkheid om op één van de avonden op zoek te gaan naar de nachtvogels van het gebied.

 • Dag 16

  Van de Amazone via Coca naar Quito voor terugvlucht

 • Na het ontbijt keren we per boot terug naar Coca (onderweg hebben we nog kans op Rufescent Tiger Heron en verschillende soorten ijsvogels) en vliegen we terug naar Quito. Vanaf Quito nemen we de vlucht terug naar huis aan het einde van een enerverende reis. Als u in Ecuador blijft voor de Galapagos verlenging* verblijft u deze nacht in Quito.

 • Dag 17

  Aankomst in Amsterdam

 • Aankomst in Amsterdam. Einde van de reis. *Vraagt u ons gerust naar de mogelijkheden voor een verlenging van de vogelreis naar een luxe Amazonelodge en/of een verlenging naar de Galapagos-eilanden.!

 
 

Praktische informatie

Ecuador - Oostelijke en westelijke Andes van Ecuador
12 dagen | 12 april 2022 - 23 april 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Volpension (vanaf ontbijt op dag 2)
 • Internationale vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Lokale Engelstalige gids
 • Alle toegangsgelden (muv toegangsgeld Parrot Lick in de Amazone)

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO €7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 395,-


Praktische informatie

Accommodatie
We verblijven in prachtige lodges die dicht bij de vogelplekken liggen en zelf ook een uitbundig vogelleven kennen. Alle kamers hebben eigen faciliteiten.

Vervoer ter plaatse
In Ecuador beschikken we gedurende onze reis over een bus (met lokale chauffeur) met airconditioning. De exacte grootte van de bus hangt af van onze groepsgrootte maar de bus wordt altijd royaal bemeten zodat u de ruimte heeft en uw spullen kwijt kunt.

Reisdocumenten
Een paspoort is vereist. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Ecuador. Een visum is niet nodig voor een bezoek (korter dan 90 dagen) aan Ecuador.

Medische Indicatie
Vaccinatie tegen Gele koorts is enkel verplicht als u inreist vanuit een land komt waar Gele koorts voorkomt (dit geldt ook als u een overstap maakt van langer dan 12 uur in een land waar Gele koorts voorkomt). Vaccinaties tegen DTP en Hepatitus A worden aanbevolen. Let op: dit is een algemeen advies dat geen rekenig houdt met uw gezondheidssituatie.

Tijdverschil
In Ecuador kent men geen zomer-of wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het in Ecuador zeven uur vroeger dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd is het in Ecuador zes uur vroeger.

Temperatuur
Ecuador is een prachtig en uniek land. Door onder meer de hoogteverschillen kent het land diverse klimaatzones en zult u tijdens uw reis in bijvoorbeeld Quito, de Andes en het Amazone gebied een ander klimaat gaan meemaken. U zult tijdens uw reis regen hebben, maar ook zonneschijn. De temperaturen zijn over het algemeen niet extreem en naar verwachting tussen de 10 en 25 graden. In de hooglanden (onder meer Papallacta Pass, Guango en Yanacocha) is het wel fris en heeft u warme kleding nodig: warme en bij voorkeur regendichte jas, handschoenen, muts etc. Het is in deze hooglanden niet altijd extreem koud, maar het kan wel echt heel fris zijn. Ook staan deze gebieden bekend om hun onvoorspelbare weer en snelle weersomslag.

Kleding
Vergeet u geen insectenwerend middel voor uw reis. Ook een zonnehoed, zonnebril en zonnebrand en zwemspullen mogen niet ontbreken, aangevuld met een regenponcho of regenjas.
Lichtgewicht kleding die snel droogt is ideaal voor uw reis. Denkt u ook aan shirts met lange mouwen om het risico op muggensteken te verminderen.
Goede wandelschoenen of wandellaarzen zijn een aanrader. Voor de gelegenheden na het vogelen kunt u ook comfortabele schoenen, crocs of sandalen meenemen.
Om uw waardevolle spullen als camera's, telefoons en medicijnen droog te houden kunt u ziploc tasjes meenemen. Ook een waterproof rugzak kan handig zijn voor uw apparatuur. Vergeet u ook geen zaklamp/hoofdlamp en reservebatterijen.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Ecuador: 00593
Vanuit Nederland en België naar Ecuador: 00 - 593 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Ecuador naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Ecuador naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal in de grote steden mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten. In de afgelegen lodges is soms alleen bij nood een satelliet telefoon te gebruiken.

Elektriciteit
In Ecuador zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland of België. Stopcontacten zijn van het Amerikaanse type, platte pootjes in plaats van ronde pootjes, soms met aardingspin in midden. U heeft een adapter of een universele wereldstekker nodig.

Taal
Het Spaans is de officiële taal. Op toeristische plaatsen wordt er vaak ook Engels gesproken.

Geld en geldzaken
In Ecuador wordt betaald met Amerikaanse dollars. U kunt op veel plaatsen bij een geldautomaat geld opnemen. Als u Amerikaanse dollars meeneemt, neem dan bij voorkeur kleine coupures dollars mee, briefjes van 50 of 100 dollar kunnen niet altijd gewisseld worden.
Bij uw reis is nagenoeg alles inbegrepen en u heeft enkel lokaal geld nodig voor drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. In de grote steden kunt u pinnen bij geldautomaten. Ook een creditcard kan handig zijn. MasterCard wordt algemeen aanvaard in Ecuador. VISA is minder gebruikelijk in Ecuador.

Literatuur
Voor de determinatie van vogels kunt u gebruik maken van de HELM Field Guide “Birds of Ecuador”.

Inklappen
€ 3.895 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Kleurencodes en reisverzekeringen

De wereld van de kleurencodes en reisverzekeringenOch, wat h...

Blog bekijken

Birding Down Under 2014

Birding Down Under - down under slaat in dit geval niet op A...

Blog bekijken

Antarctic Odyssey 2017

Reizen naar Antarctica kun je op verschillende manieren doen...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey - Ortelius 2015

We gaan weer bloggen! Over een paar weken is het zover, dan...

Blog bekijken