counter on tumblr

Pardellynx en meer in Zuid Spanje

Vogels en zoogdieren in een adembenemend landschap

6 dagen vanaf

€ 1.295

Vertrekdatum

14 december 2023

Hoogtepunten

 • Kans op één van de meest zeldzame katten ter wereld; tot nu toe hebben we deze op al onze reizen (8 keer) in dit gebied gezien.
 • Goede kans op waarnemen en mogelijk zelfs fotograferen van Otters.
 • Bijna dagelijks Spaanse Keizerarend en gieren, waaronder Monniksgier.
 • Vertoeven in een betoverend landschap.

Is deze reis iets voor mij?

 • Rustig tempo en dus voldoende tijd om volop te genieten.
 • Comfort van een kleine groep (max 7 per reisbegeleider).
 • Genieten van zowel landschap, vogels als zoogdieren.
 • Lunch zoveel mogelijk in het veld.
 • Gehele reis vanuit hetzelfde hotel.

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Wilfred Wilde

Reis in het kort

Eén van de  zeldzaamste katachtigen ter wereld leeft niet in Afrika of Azië, maar in het zuiden van Spanje. De Iberische Lynx, ook wel Pardellynx genoemd, wordt ernstig bedreigd en heeft een geschatte populatie van niet meer dan ongeveer 1000 dieren.

Waar vroeger maar heel zelden waarnemingen werden gedaan in het bekende natuurgebied Cota Doñana, wordt de Iberische Lynx tegenwoordig relatief vaak gezien in Sierra de Cardeña, een natuurgebied in de buurt van Cordoba. Tijdens deze reis gaan we op zoek naar deze prachtige kat en het is ons tot op heden nog elke keer gelukt deze te zien te krijgen, hoewel soms wel enig geduld noodzakelijk is. We zullen dagelijks het leefgebied bezoeken van de lynx, een gebied waar ook Moeflon, Edelhert, Ree, Damhert en Iberische Steenbok met regelmaat gezien en gefotografeerd worden. Daarnaast is er nog een zeer goede plek waar een paartje Otters huist, dat zich met enige regelmaat goed laten zien en fotograferen.

Het gebied herbergt niet alleen zoogdieren, maar is landschappelijk ook erg fraai. En natuurlijk zitten er dan ook vogels. Bijna dagelijks zullen we de Spaanse Keizerarend tegenkomen en als de lucht een beetje opgewarmd is zullen ook de gieren weer gaan vliegen. Meestal Vale Gieren, maar er zitten geregeld ook Monniksgieren tussen. Maar ook soorten als Blauwe Ekster, Rode Patrijs, Steenuil, Kleine Zwartkop, Grijze Gors en Blauwe Rotslijster zijn in de vallei aanwezig.

De Iberische Lynx leeft hoofdzakelijk van konijnen, die meer dan 85% van zijn dieet uitmaken. Konijnen zijn er voldoende, het probleem voor de lynx ligt in de bedreiging van zijn leefgebied. Sierra de Guara is een afgelegen en weinig ontwikkeld gebied dat tot voor kort alleen op papier bescherming genoot. Door de komst van veel eco-toeristen die op zoek gaan naar Iberische Lynx, heeft men ook de economische waarde van de lynx en het gebied onderkent, wat direct bijdraagt aan de bescherming van het gebied én de lynx!

Onderweg vanuit Malaga zullen we nog een bezoek brengen aan de Laguna de Fuente de Piedra waar we kunnen genieten van overwinterende Kraanvogels en de altijd aanwezige Flamingo’s. Met wat geluk kunnen we in dit gebied ook overwinterende Witkopeenden zien.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Amsterdam - Malaga - Andujar

 • We vertrekken vanuit Amsterdam voor de vlucht naar Malaga. Na aankomst in Malaga halen we onze huurauto op en rijden we richting Cordoba. De rit naar ons hotel duurt iets meer dan drie uur, maar afhankelijk van onze aankomsttijd in Malaga stoppen we onderweg ook nog enkele keren op zoek naar de eerste vogels van deze reis: Vale Gier, Blauwe Ekster en Rode Patrijs. Als de tijd het toelaat, brengen we een bezoek aan de Laguna de Fuente de Piedra. Dit zoutmeer is het leefgebied van de Flamingo en afhankelijk van de waterstand zullen deze in kleine groepen of massaal aanwezig zijn. In de omgeving van dit meer overwinteren elke winter 100-en Kraanvogels. Ook is dit meer een goede plek om de schaarse Witkopeend in de kijker te krijgen.

 • Dag 2 - 5

  Op zoek naar de Iberische Lynx

 • Deze dagen hebben geen vast programma. We stellen alles in het werk om de Iberische Lynx te zien en als dat meteen de eerste dag lukt, zal het programma anders zijn dan wanneer we de eerste dagen nog geen geluk gehad hebben. De lynxen leven in een groot natuurgebied dat op een paar plekken vrij overzichtelijk is. Op deze plekken zullen we regelmatig posten en tijdens het zoeken maken we ook kans op andere soorten als Das, Edelhert, Ree, Otter, Moeflon en vogels als Spaanse Keizerarend, Steenarend, Steenuil, Vale Gier, Rode Patrijs, Blauwe Ekster, Iberische Groene Specht, Kleine Zwartkop, Grijze Gors en Blauwe Rotslijster. Overdag rijden we over de verlaten wegen in het gebied en hebben we regelmatig onverwachte ontmoetingen en goede fotografiemogelijkheden met verschillende grote zoogdieren. We gaan ook op zoek naar de Iberische Steenbok, die zich in sommige jaren opvallend goed laat zien. In de late middag rijden we dan naar één van de uitzichtpunten waar de Iberische Lynx vaak wordt gezien. Hier blijven we tot de schemering, voor we terugrijden naar ons hotel. Lunchen doen we als het weer het toelaat het liefst in het veld, maar er bestaat ook de mogelijkheid dit een keer in een restaurantje te doen.

 • Dag 6

  Andujar - Malaga - Amsterdam

 • Vandaag is alweer onze laatste dag van de reis. We verlaten de omgeving van Andujar en rijden terug richting Malaga voor onze vlucht naar Nederland. Het einde van een mooie reis.

 
 

Praktische informatie

Spanje - Pardellynx en meer in Zuid Spanje
6 dagen | 14 december 2023 - 19 december 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt en diner
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Lunch
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO - €9,- p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer €175,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
 • Boekingskosten €25,00 per boeking


Praktische informatie

Inklappen
Vanaf € 1.295 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

IJsberenspecial 2017

De Keizer van het Hoge Noorden. Toppredator van de Arctis. I...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2014

Direct aansluitend op de succesvolle North Atlantic Odyssey...

Blog bekijken

Antarctica 2018

Het bekende blog van Inezia Tours zal, dit jaar alweer voor...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2014

Dit jaar vertrekken we begin juni vanuit Hansweert in Zeelan...

Blog bekijken