counter on tumblr

Rovers en bonte kleuren in Bulgarije

9-daagse volledig verzorgde vogelreis roofvogels en zuidelijke specialiteiten

9 dagen vanaf

€ 2.195

Vertrekdatum

1 juli 2023

Hoogtepunten

 • Meer dan 25 soorten roofvogels!
 • Ruime variatie aan kleurrijke soorten als Bijeneter, Blauwe Rotslijster, Scharrelaar en Hop
 • Maskerklauwier, Griekse Spotvogel en Rotsklever
 • Het prachtige en vaak onbewoonde platteland van Oost Europa

Is deze reis iets voor mij?

 • Rustig tempo, genoeg tijd om te genieten van onze waarnemingen
 • We verblijven in drie verschillende hotels
 • Genieten van de heerlijke Bulgaarse keuken
 • Kleine groep: min. 6, max. 10 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Eric van Kuik

Reis in het kort

Als het om roofvogels gaat zit je in Bulgarije goed. Veel soorten hebben hier een gezonde populatie en zijn te vinden in de verschillende habitats van het land. Onze reis is gericht op twee groepen roofvogels. Als eerste richten we ons op soorten die in het oosten en zuidoosten van Europa voorkomen zoals Oostelijke Keizerarend, Balkansperwer, Roodpootvalk, Schreeuwarend, Bastaardarend, Steenarend, Arendbuizerd, Aasgier, Vale Gier, Monniksgier, Steppekiekendief, Kleine Torenvalk, Dwergarend, Zwarte Wouw en met geluk zelfs Sakervalk.
De tweede groep bestaat uit soorten die weliswaar in West-Europese landen voorkomen, maar waarvan sommige zeldzaam zijn of niet gemakkelijk te zien. Denk onder meer aan Havik, Grauwe Kiekendief, Zeearend, Wespendief en Slechtvalk.

We hebben tijdens onze reis genoeg tijd ingeruimd voor waarnemingen. We zoeken een uitzichtpunt op en blijven hier een vol dagdeel, niet slechts een uurtje of twee uurtjes. We willen namelijk meer zien dan enkel een silhouet zien dat achter de heuvel verdwijnt. We willen een goed, of liever nog, een uitstekend zicht op de vogels, we willen mannetjes en vrouwtjes zien, verschillende leeftijden, verenkleden en verschillend gedrag zoals vliegen en jagen. Als we een goed uitkijkpunt hebben in het territorium van bepaalde soorten, zullen we gaan zitten wachten tot de roofvogels verschijnen. Voor de meeste soorten hebben we twee of drie territoria die we tijdens onze reis bezoeken, op die manier hebben we genoeg mogelijkheden om ze echt goed te zien. Door al deze soorten in relatief korte tijd te zien, kunnen we het verschil tussen de soorten beter leren zien en begrijpen.
Ondanks ons rustige tempo zullen we naar verwachting niet alleen veel roofvogels zien, maar ook een ruime variatie aan kleurrijke soorten die bij het warme weer van zuidoost Europa passen zoals Bijeneter, Wielewaal, Scharrelaar, Hop, IJsvogel, Blauwe Rotslijster, maar ook zeldzamere soorten als Maskerklauwier, Griekse Spotvogel en Rotsklever. In totaal verwachten we maar liefst rond de 150 soorten tijdens deze reis.

Gedurende de hele reis verblijven we in slechts 2 familiehotels in het Rhodope gebergte. Behalve van het vogelen is deze reis ook zeer geschikt om te genieten van lokale gerechten, smakelijke wijn, frisse lucht en heerlijk rustige en oorspronkelijke natuur.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Bulgarije

 • We vertrekken vanuit Nederland voor onze vlucht naar Sofia waar we na aankomst worden opgewacht door onze lokale gids. Hij rijdt ons in ongeveer drie uur naar een klein stadje bij Sakar Mountain. Na aankomst checken we in in ons hotel en gaan we als de tijd het toelaat direct op zoek naar de eerste waarnemingen van roofvogels. We verblijven de komende drie nachten bij Sakar Mountain.

 • Dag 1 - 3

  Omgeving Sakar Mountain

 • We gebruiken deze drie volle dagen om de heuvels rond Sakar Mountain te verkennen. Sakar Mountain is een kleine berg in het grensgebied tussen Bulgarije en Turkije. Het hoogste punt van de berg is slechts 856 meter boven zeeniveau, maar in de omgeving van de berg zijn veel verschillende habitats te vinden – enorme natuurlijke weiden, diepe eikenbossen, een grote rivier en honderden kleine bronnen. De nabijheid van de Turkse grens en de schaarse bevolking in dit gebied zijn de oorzaak waarom het gebied zijn natuurlijke uitstraling goed heeft behouden. Duizenden Siesels, Hazen en andere knaagdieren dienen als “voedselbank” voor de roofvogels. Gedurende het jaar zijn hier meer dan 30 soorten roofvogels te vinden. Onze belangrijkste soorten in deze regio zijn Oostelijke Keizerarend, Dwergarend, Schreeuwarend, Balkansperwer, Arendbuizerd, Slangenarend, Zwarte Wouw, Grauwe Kiekendief, Steppekiekendief, Roodpootvalk, Kleine Torenvalk en voor ons bekendere soorten als Boomvalk, Buizerd, Torenvalk, Havik en Sperwer. Op één van de dagen bezoeken we het grootste stuwmeer in de regio – het Ovcharista-stuwmeer (40 minuten rijden). Hier vinden we Zeearend, Boomvalk, Torenvalk, Grauwe Kiekendief, Bruine Kiekendief en op trek ook Visarend en Roodpootvalk. Naast roofvogels zien we veel watervogels – reigers, zilverreigers, eenden, steltlopers, aalscholvers, IJsvogel, Buidelmees en aan de oevers ook Kalanderleeuwerik. Naast onze belangrijkste doelwitten (de roofvogels) zien we deze dagen ook zuidelijke specialiteiten zien zoals Maskerklauwier, Griekse Spotvogel, Isabeltapuit, Oostelijke Blonde Tapuit, Balkanbergfluiter, Balkanvliegenvanger, Casarca, Zwartkopgors en Cirlgors. Op sommige avonden, na het diner, maken we ook een nachttour door het gebied en gaan we op zoek naar nachtsoorten als Dwergooruil, Bosuil, Kerkuil, Steenuil, Nachtzwaluw en de lokale specialiteit: de tientallen Goudjakhalzen die in dit gebied leven.

 • Dag 4 - 6

  Op weg naar het omgeving Madjarovo

 • Na het ontbijt vertrekken we naar onze nieuwe uitvalsbasis – wederom een klein stadje, dit keer in het Oostelijke Rhodopegebergte. Onderweg bezoeken we een herintroductieplek voor Kleine Torenvalk en zullen we genieten van de soort, waarvan de uitgezette exemplaren inmiddels zijn aangevuld met wilde vogels. De herintroductie is dus succesvol geweest! Hierna vervolgen we onze weg naar ons hotel waar we de komende twee nachten zullen verblijven.

 • Dag 6 - 9

  Oostelijke Rhodopegebergte

 • Het Oostelijke Rhodopegebergte staat ​​bekend als het “roofvogelparadijs” van de Balkan. Deze drie dagen gaan we zelf ondervinden waar die naam vandaan komt. Het hele jaar door zijn hier maar liefst 36 (!) soorten roofvogels te zien. Diepe kloven, grote rivieren, brede bossen, hoge rotsen en vele weilanden zorgen voor perfecte leefgebieden en voldoende voedselondersteuning voor deze vogels. Voor ons zijn de belangrijkste soorten om naar op zoek te gaan Steenarend, Vale Gier, Aasgier, Monniksgier, Dwergarend, Zwarte Wouw, Slangenarend, Eleonora’s Valk, Arendbuizerd, Slechtvalk, Havik, Sperwer en Balkansperwer. Maar alsof deze overdaad aan roofvogels nog niet genoeg is, zoeken we ook naar meer interessante en zeldzame soorten zoals Rode Rotslijster, Blauwe Rotslijster, Zwarte Ooievaar, Rotsklever, Griekse Spotvogel, Scharrelaar, Maskerklauwier, Baardgrasmus, Kleine Zwartkop, Rouwmees, Appelvink, Ortolaan, Cirlgors, Zwartkopgors, Roodstuitzwaluw, Syrische Bonte Specht, Grijskopspecht en met geluk zelfs Griel en Aziatische Steenpatrijs!

 • Dag 9

  Terugvlucht naar Nederland

 • Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we in de ochtend nog tijd om een vogelgebied te bezoeken, gevolgd door de transfer naar de luchthaven van Sofia. Hier nemen we afscheid van onze lokale gids en vliegen we terug naar Amsterdam. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Bulgarije - Rovers en bonte kleuren in Bulgarije
9 dagen | 1 juli 2023 - 9 juli 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle toegangsgelden
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Engelstalige lokale gids

Exclusief

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 225,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
In Bulgarije beschikken we gedurende onze reis over een busje dat door de lokale gids bestuurd wordt en afhankelijk van de groepsgrootte een tweede busje dat door de Inezia Tours begeleider wordt bestuurd.

Accommodatie
We verblijven in twee kleinschalige familiehotels in de bergen. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Een visum voor Bulgarije is niet nodig.

Medische Indicatie
In dit land komen geen ziekten voor waar u zich van te voren voor dient in te enten. Vaccinaties zijn dus niet nodig. Denk wel aan zonnebrandolie tegen eventuele verbranding. Over het algemeen is het drinken van water in Bulgarije veilig, maar om er zeker van te zijn niet ziek te worden van het water, is het verstandig om flessen water te kopen. Als u medicijnen gebruikt of een ziekte heeft die voor de reisbegeleiding van belang kan zijn om te weten, vertel dit dan aan het begin van de reis even aan de reisbegeleider.

Tijdverschil
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.

Temperatuur
Bulgarije heeft een gematigd landklimaat met redelijk koele winters en warme zomers. Tijdens onze reis in juli zal de gemiddelde temperatuur royaal boven de 20 graden liggen. Aan de kust zal de temperatuur hoger zijn dan in de hoger gelegen gebieden. Ook kunnen we wat regen verwachten.

Kleding
Gezien onze reistijd raden we u aan vooral zomerkleding mee te nemen. Korte broek en sandalen zijn een veel gezien beeld in de vogelgebieden overdag. 's Avonds is de temperatuur over het algemeen ook zeer aangenaam, maar een dun fleecejasje kan dan prettig zijn. Gezien het te verwachten weer en de te bezoeken gebieden is het verstandig een goede zonnebril, zonnebrand en een pet of hoed mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn een aanrader, net als sandalen waarmee u in het water kunt lopen. Ook een regenjas voor de dagen dat er misschien een bui valt is aan te raden.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Bulgarije: 00359.
Vanuit Nederland en België naar Bulgarije: 00 - 359 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
U zult in de meeste gebieden dekking hebben met uw mobiele telefoon. Informeer voor vertrek bij uw provider voor de kosten en bereik in Bulgarije.

Elektriciteit
In Bulgarije worden dezelfde stekkers en contactdozen gebruikt als in Nederland.

Taal
Bulgaars is de officiële taal in Bulgarije. Daarnaast wordt er op kleine schaal Turks en Romani gesproken. Op sommige plaatsen kunt u met Engels goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Bulgarije is de lev (BGN). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen.

Literatuur
De ANWB vogelgids beschrijft alle soorten die we in dit gebied kunnen tegenkomen. Er zijn diverse goede wegenkaarten in omloop van de Bulgarije.

Inklappen
Vanaf € 2.195 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey 2016 - Ortelius

Ook dit jaar staat de North Atlantic Odyssey, vroeger ook be...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2016 - Plancius

Na de North Atlantic Odyssey volgt de IJsberenspecial. Of, i...

Blog bekijken

West Africa Pelagic 2018

Van de Kaapverden naar Madeira. Dat was tot nu toe de West A...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey - Ortelius 2015

We gaan weer bloggen! Over een paar weken is het zover, dan...

Blog bekijken