counter on tumblr

Specialiteiten van Oost-Europa

10-daagse rondreis ontworpen om zoveel mogelijk van de lastigste soorten van Oost-Europa te zien

10 dagen vanaf

€ 1.995

Vertrekdatum

15 april 2022

Hoogtepunten

 • In volledige stilte zoeken naar Hazelhoen en de uilen
 • Verblijf in het architectonisch beschermde stadje Koprivshtitsa
 • Steenpatrijs, Witrugspecht, Dwerguil en meer

Is deze reis iets voor mij?

 • Op zoek naar de lastigste soorten van Oost-Europa.
 • Korte wandelingen in een rustig tempo
 • Genieten van de heerlijke Bulgaarse keuken
 • Vogelen in een landschap zoals dat 50 jaar geleden bij ons was
 • Kleine groep: min. 5, max. 10 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter van der Luit

Reis in het kort

Een groepsreis ontworpen om zoveel mogelijk van de lastigste soorten van Oost-Europa te zien. Onze doelsoorten tijdens deze reis liegen er niet om: Steenpatrijs, Hazelhoen, Dwerguil, Ruigpootuil, Oeraluil, Drieteenspecht, Witrugspecht en Rotskruiper. 

Behalve deze vaak lastig te vinden soorten zoeken we ook naar soorten die zich over het algemeen wat makkelijker laten zien: Auerhoen, Arendbuizerd, Witoogeend, Rouwmees, Syrische Bonte Specht, Grijskopspecht, Middelste Bonte Specht, Kleine Bonte Specht, Zwarte Specht en Notenkraker.

Tijdens de reis bezoeken we onder andere het Rhodope-gebergte en de Trigradkloof, het bijzondere, architectonisch beschermde stadje Koprivshtitsa en enkele wetlands om op zoek te gaan naar watervogels als Roerdomp, Woudaap, Waterral en Porseleinhoen.

Met een beetje geluk zien we al onze doelsoorten, de specialiteiten van Oost-Europa!

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Bulgarije

 • We vertrekken vanuit Nederland voor onze vlucht naar Sofia. Na onze aankomst op de luchthaven van Sofia worden we opgewacht door onze lokale gids. Hij rijdt ons in ongeveer anderhalf uur naar het zuiden, naar het Rhodope gebergte. Na aankomst in het dorpje Batak checken we in in ons hotel en gaan we even later op zoek naar Dwerguil en Ruigpootuil die in dit gebied allebei voorkomen. We verblijven drie nachten in Batak.

 • Dag 2 - 3

  Batak

 • We hebben twee hele dagen om in het gebied rond Batak, op een hoogte tussen 1500 en 1900 meter, te zoeken naar de zeldzame en vaak lastig te vinden Drieteenspecht. Andere doelsoorten in dit gebied zijn Hazelhoen, Auerhoen, Dwerguil en Ruigpootuil, net als wat algemenere soorten als Notenkraker, Kuifmees, Appelvink, Goudvink, Beflijster (van de ondersoort alpestris die in de bergen van Europa leeft), Kruisbek, Zwarte Specht en Grijskopspecht. ’s Avonds hebben we de gelegenheid op zoek te gaan naar Dwerguil en Ruigpootuil.

 • Dag 4

  Trigrad

 • We staan vroeg op om nog een keer naar Hazelhoen te gaan zoeken of voor een betere blik op deze bijzondere soort. Vroeg in de ochtend is de beste tijd om Hazelhoen te zien en we zijn ook nog eens in het beste gebied in de beste tijd van het jaar, op het moment dat de vogels een partner zoeken en de mannetjes veel roepen en erg actief zijn. In de loop van de middag rijden we in ongeveer 2 uur naar een ander deel van het Rhodope-gebergte, de befaamde Trigradkloof, vlakbij de grens met Griekenland. De Trigradkloof is zonder twijfel de beste plek in Europa om Rotskruiper te zien en mocht dat vandaag onverhoopt niet lukken, dan hebben we ook morgen nog de tijd om de soort te vinden. We verblijven 2 nachten in Trigrad.

 • Dag 5

  Trigrad

 • We hebben vandaag de hele dag de tijd om Rotskruipers te zoeken, en te vinden! Op deze locatie hebben we tot nu toe nog altijd Rotskruipers kunnen zien en we gaan er van uit dat dat vandaag ook zo zal zijn. Andere soorten in dit gebied zijn onder andere Grijze Gors, Europese Kanarie, Zwarte Specht, Grijskopspecht, Appelvink, Goudhaan en Vuurgoudhaan.

 • Dag 6

  Koprivshtitsa

 • In ongeveer 4 uur rijden we vandaag naar Koprivshtitsa. Het stadje is in traditionele bouwstijl opgetrokken en is daarom architectonisch beschermd. Afhankelijk van onze aankomsttijd hebben we vandaag nog gelegenheid voor een wandeling waar we de eerste soorten kunnen zien; Kruisbek, Waterspreeuw en Goudvink behoren tot de mogelijkheden. Onderweg bezoeken we een wetland waar veel trekvogels kunnen zitten: Zwarte Ooievaar, steltlopers, eenden, gorzen en veel meer kunnen we hier zien. We verblijven vannacht in een klein lokaal hotel.

 • Dag 7

  Koprivshtitsa

 • Vandaag gaan we in de omgeving op zoek naar nog één van onze doelsoorten: Europese Steenpatrijs, die hier in de heuvels rond het stadje voorkomt. Behalve naar deze soort kijken we ook uit naar Arendbuizerd, Steenarend, Slangenarend, Zwarte Ooievaar, Strandleeuwerik en Alpenheggemus. ’s Middags rijden we naar de noordelijke hellingen van het Balkangebergte waar we de laatste drie nachten van onze reis verblijven.

 • Dag 8 - 9

  Noordelijke hellingen Balkan gebergte

 • Oeraluil, Witrugspecht, Kleine Vliegenvanger en Balkanvliegenvanger staan vandaag op het programma. We kunnen twee hele dagen besteden aan het zoeken naar deze soorten.

 • Dag 10

  Terugvlucht naar Nederland

 • Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we in de ochtend nog tijd om een vogelgebied te bezoeken, gevolgd door de transfer naar de luchthaven van Sofia. Hier nemen we afscheid van onze lokale gids en vliegen we terug naar Amsterdam. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Bulgarije - Specialiteiten van Oost-Europa
10 dagen | 15 april 2022 - 24 april 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vliegticket en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige begeleider
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
In Bulgarije beschikken we gedurende onze reis over een busje dat door de lokale gids bestuurd wordt en afhankelijk van de groepsgrootte een tweede busje dat door de Inezia Tours begeleider wordt bestuurd.

Accommodatie
We verblijven in kleinschalige familiehotels. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Wandelingen:
Naar verwachting zullen we nergens meer dan 2 of 3 kilometer lopen, soms over oneffen terrein. Hoewel er geen zware omstandigheden in het programma zitten, is een redelijke fitheid gewenst.

Tijdens het zoeken naar Hazelhoen en de uilen is het van belang dat de groep bij elkaar blijft en volledig stil is. Het nemen van foto’s met flits of het afspelen van geluiden om de vogels te lokken door de deelnemers aan de reis is zonder uitzondering NIET toegestaan om de vogels in hun broedgebied niet te verstoren.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Een visum voor Bulgarije is niet nodig.

Medische Indicatie
In dit land komen geen ziekten voor waar u zich van te voren voor dient in te enten. Vaccinaties zijn dus niet nodig. Denk wel aan zonnebrandolie tegen eventuele verbranding. Over het algemeen is het drinken van water in Bulgarije veilig, maar om er zeker van te zijn niet ziek te worden van het water, is het verstandig om flessen water te kopen. Als u medicijnen gebruikt of een ziekte heeft die voor de reisbegeleiding van belang kan zijn om te weten, vertel dit dan aan het begin van de reis even aan de reisbegeleider.

Tijdverschil
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.

Temperatuur
Het weer is wisselend in deze tijd van het jaar. Soms is het ruim 20 graden, maar op sommige avonden en nachten is het, zeker in de bergen, soms zelfs net onder het vriespunt. Er is kans op wat regen, maar normaal gesproken niet langdurig. Gezien de soms wisselende weersomstandigheden en de soorten die soms wat lastiger te vinden kunnen zijn dan in andere jaren, is het verstandig flexibel te zijn ten aanzien van de geplande route. Door het aanpassen van de route kan de lokale gids soms betere weersomstandigheden of betere omstandigheden voor het waarnemen van de vogels bewerkstelligen.

Kleding
Goede wandelschoenen, een muts en handschoenen zijn een must voor deze reis.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Bulgarije: 00359.
Vanuit Nederland en België naar Bulgarije: 00 - 359 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
U zult in de meeste gebieden dekking hebben met uw mobiele telefoon. Informeer voor vertrek bij uw provider voor de kosten en bereik in Bulgarije.

Elektriciteit
In Bulgarije worden dezelfde stekkers en contactdozen gebruikt als in Nederland.

Taal
Bulgaars is de officiële taal in Bulgarije. Daarnaast wordt er op kleine schaal Turks en Romani gesproken. Op sommige plaatsen kunt u met Engels goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Bulgarije is de lev (BGN). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen. We raden u aan om uw pinpas mee te nemen als ook circa EUR 100,- per persoon contant. Euro’s zijn op veel plaatsen te wisselen. Houd rekening met een uitgave van maximaal circa EUR 70,- per persoon tijdens de reis. Dit voor de lunch, drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. (veel drankjes in het hotel zijn inbegrepen)

Literatuur
De ANWB vogelgids beschrijft alle soorten die we in dit gebied kunnen tegenkomen. Er zijn diverse goede wegenkaarten in omloop van de Bulgarije.

Inklappen
€ 1.995 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Birding Down Under 2014

Birding Down Under - down under slaat in dit geval niet op A...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2013

Van Zeeland naar Spitsbergen. Via Aberdeen, Fair Isle, Mousa...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Plancius

Van Zeeland naar de Arctis. Van de vroege zomer naar het vro...

Blog bekijken

Antarctica klassiek 2017

Dit keer een blog over een gewone Antarcticareis, een classi...

Blog bekijken