counter on tumblr

Steenarenden en wintervogels in de sneeuw

comfortabele hutfotografie in Bulgarije

7 dagen vanaf

€ 2.395

Vertrekdatum

17 januari 2022

Hoogtepunten

 • Steenarenden op een afstand van 25 tot 35 meter
 • Kans op sneeuw voor nog mooiere platen
 • Zangvogels als Appelvink, Rouwmees, Matkop, Keep, Geelgors, Goudvink

Is deze reis iets voor mij?

 • Fotografie vanuit een comfortabele schuilhut
 • Fotografiehut exclusief voor onze groep
 • Exclusieve groep van 3 of maximaal 4 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Pieter de Vries

Reis in het kort

Bulgarije heeft een gezonde populatie steenarenden van ongeveer 160 paar. Deze reis geeft u de mogelijkheid om onvergelijkbare foto’s van deze majestueuze roofvogels te maken. Zonder ze te storen kunt u hun gedrag – eten, poetsen en zelfs paren – van een afstand van 25 tot 35 meter fotograferen. We gebruiken schuilhutten waar lokvoedsel wordt neergelegd voor de arenden. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven of door een auto zijn aangereden. In de winter, wanneer het voedsel schaars is, komen de arenden maar al te graag naar deze plek om zich te voeden.

We hebben onze reistijd zo gekozen dat we kans maken op sneeuw, wat natuurlijk prachtige plaatjes geeft. Maar we fotograferen de arenden niet alleen in de sneeuw, maar ook op de grond, op jeneverbessenstruiken of op een houten tak die aanwezig is voor de hut. Als de arenden landen en opstijgen vanaf het aas of de zitstokken kunnen we mooie foto’s in vlucht maken. Uiteraard komen er ook andere soorten op het aas af. Dit verschilt uiteraard per keer maar denk aan vogels Raaf, Buizerd, Gaai etc.

In de omgeving van de schuilhut hebben we ook enkele andere voerplekken ingericht die continu bezocht worden door Appelvink, Rouwmees, Matkop, Keep, Geelgors, Goudvink, Putter, Kramsvogel en veel wat algemenere soorten. En hoewel de kans op het fotograferen ervan niet groot is, noemen we met nadruk ook dat Wolf en Wezel in dit gebied redelijk algemeen voorkomen.

We hebben de hutten volledig voor onszelf. Onze groep bestaat uit maximaal 4 klanten (!) en u heeft de beschikking over zowel een Nederlandstalige fotograaf reisleider die meereist vanuit Nederland, als van een Engelstalige lokale gids.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht naar Bulgarije

 • Vandaag vertrekken we uit Nederland en vliegen we naar de hoofdstad van Bulgarije. Na aankomst op het vliegveld van Sofia worden we door onze Engelstalige lokale gids opgehaald. Na een transfer van nog geen uur komen we aan bij onze uitvalsbasis voor de komende week. We checken in bij ons hotel en gaan met onze 4X4 en wandelend de omgeving vast verkennen zodat we morgen helemaal klaar zijn voor ons avontuur.

 • Dag 2 - 6

  Hutfotografie Steenarenden en/of zangvogels

 • We gaan vroeg van start zodat we nog in het donker de schuilhut binnen gaan. Onze schuilhut is uitgerust met een gaskachel, een toilet en een kleine keuken met houtkachel. Er zijn bedden, tafel en stoelen, maar ook planken – allemaal erg gezellig en comfortabel. Aan twee van de zijkanten bevinden zich twee grote ramen van 180×50 cm (met in totaal vier openingen). U kunt dus door het glas fotograferen of direct. De hut is heerlijk ruim en de temperatuur aangenaam, het zal ons dus geen moeite kosten om in de hut te blijven. Bereidt u echter wel voor op het doorbrengen van vele uren in de schuilhut waarbij u onopvallend en stil bent. Deze moeite zal beloond worden met onvergetelijke taferelen en foto’s. Steenarenden kunnen zich op elk moment van de dag laten zien. Als de Wolven in de buurt zijn, zullen er geen Vossen zijn, maar een Wilde Kat is mogelijk. Ook Wezel is mogelijk, er is een hol in de buurt van de schuilplaats. Naast deze schuilplaats hebben we ook de beschikking over een andere schuilhut voor zangvogels in de buurt. Als we dus genoeg goede foto’s van de arenden hebben gemaakt, of als we een pauze willen nemen, kunnen we daar één of twee dagen doorbrengen.

 • Dag 7

  Terugvlucht naar Nederland

 • Alweer de laatste dag van onze bijzondere reis. Als de vluchttijd het toelaat maken we in de ochtend nog een wandeling in de omgeving voor landschapsfoto’s of bezoeken we de hut voor de zangvogels nog een keer. Hierna gaan we naar het vliegveld van Sofia voor de terugvlucht naar Nederland.

 
 

Praktische informatie

Bulgarije - Steenarenden en wintervogels in de sneeuw
7 dagen | 17 januari 2022 - 23 januari 2022

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenblasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Toegang tot de schuilhutten
 • Vervoer ter plaatse
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Engelstalige lokale natuurfotograaf

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 175,-


Praktische informatie

Fotohut
We gebruiken de hut (voor de arenden) de hele dag. U kunt de hut normaliter pas in het donker weer verlaten om verstoring te voorkomen. We moeten ook stil zijn in de hut. We hebben de hut voor onszelf, er zijn geen andere bezoekers.
Er is elektriciteit van zonnepanelen, genoeg om de batterijen op te laden. In de hut voor de arenden zijn geen statieven nodig, maar voor de hut met zangvogels heeft u uw statief wel nodig.
We bereiden ons ontbijt en lunch in de schuilhut, met warme dranken. Warme kleding, een muts en handschoenen zijn noodzakelijk.
Roken in de schuilhut is absoluut verboden.

Vervoer ter plaatse
In Bulgarije beschikken we gedurende onze reis over een busje dat door de lokale gids bestuurd wordt.

Accommodatie
We verblijven in een kleinschalig familiehotel. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
Een geldig paspoort of identiteitskaart is voldoende. Een visum voor Bulgarije is niet nodig.

Medische Indicatie
In dit land komen geen ziekten voor waar u zich van te voren voor dient in te enten. Vaccinaties zijn dus niet nodig. Denk wel aan zonnebrandolie tegen eventuele verbranding. Over het algemeen is het drinken van water in Bulgarije veilig, maar om er zeker van te zijn niet ziek te worden van het water, is het verstandig om flessen water te kopen. Als u medicijnen gebruikt of een ziekte heeft die voor de reisbegeleiding van belang kan zijn om te weten, vertel dit dan aan het begin van de reis even aan de reisbegeleider.

Tijdverschil
In Bulgarije is het één uur later dan in Nederland.

Temperatuur
Het weer zal tijdens uw reis winters zijn. De temperatuur ligt naar verwachting tussen de 0 en min 10 graden. Neemt u dus vooral voldoende warme kleding mee. In de hut is het comfortabel warm maar het zijn lange dagen en u zit veel stil waardoor het toch koud kan zijn.

Kleding
Voor deze reis heeft u warme kleding nodig. In de fotohut draagt u geen schoenen maar slippers. U kunt desgewenst uw eigen slippers/sloffen meenemen. Denkt u er aub ook aan om een hoofdlamp mee te nemen.

Uitrusting
Minimaal 300 mm lens plus eventueel een converter. Stabiel statief is essentieel of alleen cardanische kop of andere statiefkop. Camera’s met een volledig frame en crop-sensor met een snelle “frame per seconde” -snelheid zijn de beste keuze voor deze reis.  1,4x, 1,7x, 2x teleconverters zijn erg handig. Neem ook minimaal één extra batterij mee.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Bulgarije: 00359.
Vanuit Nederland en België naar Bulgarije: 00 - 359 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Bulgarije naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
U zult in de meeste gebieden dekking hebben met uw mobiele telefoon. Informeer voor vertrek bij uw provider voor de kosten en bereik in Bulgarije.

Elektriciteit
In Bulgarije worden dezelfde stekkers en contactdozen gebruikt als in Nederland.

Taal
Bulgaars is de officiële taal in Bulgarije. Daarnaast wordt er op kleine schaal Turks en Romani gesproken. Op sommige plaatsen kunt u met Engels goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
De munteenheid in Bulgarije is de lev (BGN). De Lev is onderverdeeld in 100 stotinka en wordt uitgegeven in munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 stotinka en 1 lev en biljetten van 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva. De koers van de lev is gekoppeld aan de koers van de Euro. De actuele koers kunt u nazoeken op internet of bij uw bank opvragen. We raden u aan om uw pinpas mee te nemen als ook circa EUR 100,- per persoon contant. Euro’s zijn op veel plaatsen te wisselen. Houd rekening met een uitgave van maximaal circa EUR 70,- per persoon tijdens de reis. Dit voor de lunch, drankjes en eventuele andere persoonlijke uitgaven. (veel drankjes in het hotel zijn inbegrepen)

Literatuur
De ANWB vogelgids beschrijft alle soorten die we in dit gebied kunnen tegenkomen.

 

Inklappen
€ 2.395 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotoreizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al bijna 15 jaar verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Hoewel we niet de ambitie hebben om het grootste bedrijf van Nederland of de Benelux te zijn, is Inezia Tours wel de grootste natuurreisorganisatie van de Benelux geworden. Toch heeft u bij ons altijd persoonlijk contact met iemand die u kent. Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden en tegelijk houden we de kosten laag. Onze reizen zijn dan ook zéér scherp geprijsd in vergelijking met andere aanbieders. Vertrouwd én voordelig dus.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Daarmee is het voor ons duidelijk dat onze manier van werken en onze reizen enorm aanspreken.
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties of kom kennismaken op één van onze kantoren (in Groningen en Flevoland), op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Atlantic Odyssey 2018

Je hebt reizen en je hebt reizen. Je kunt met de boot van De...

Blog bekijken

Antarctic Odyssey 2017

Reizen naar Antarctica kun je op verschillende manieren doen...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2017

De Keizer van het Hoge Noorden. Toppredator van de Arctis. I...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Ortelius

Ook dit jaar staat de North Atlantic Odyssey, vroeger ook be...

Blog bekijken