counter on tumblr

Vogelreis Helgoland

Najaarstrek en dwaalgasten

6 dagen vanaf

€ 945

Vertrekdatum

8 oktober 2023

Hoogtepunten

 • Wandelend vogelen en genieten van de natuur
 • Kans op veel trekvogels aan de grond als we een zogenaamde ‘fall’ meemaken
 • De aanwezige vogels laten zich vaak erg fraai bekijken en fotograferen
 • Grote kans op dwaalgasten: Dwerggors, Kleine Vliegenvanger, etc.

Is deze reis iets voor mij?

 • Vervoer heen per auto, dus geen vliegreis
 • Op Helgoland alles te voet en lekker de hele dag struinen (het eiland is klein!)
 • Mogelijkheid om dag met de groep of op eigen gelegenheid in te delen
 • Leer de geheimen van vogeltrek in het veld
 • Deze reis is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde vogelaar
 • Kleine groep: min. 5, max. 10 deelnemers

Reis in het kort

Helgoland is een begrip onder vogelaars. Op nog geen vijf uur rijden van Utrecht ligt dit kleine Duitse eiland, een waar vogelparadijs. Een eiland waar je in een uur omheen kan lopen, maar dat groot genoeg is om je dagen te vermaken en één te voelen met je omgeving. De manier van vogelen op Helgoland, lekker de hele dag op het gemak struinen tussen al het groen, is wat veel vogelaars benoemen als één van de hoogtepunten van hun bezoek aan Helgoland. En daarnaast natuurlijk de opvallende tamheid van veel aanwezige vogels. Dit omdat deze dieren vaak een eind over zee hebben gevlogen voordat ze weer land onder hun voeten hebben.

Onze reis vindt plaats in de trektijd en we hopen dan ook op veel aanwezige trekvogels. Natuurlijk hangt dit ook met de weersomstandigheden samen, maar een weekje Helgoland zorgt altijd voor verrassingen. Oktober is een maand waarin veel zeldzame vogels op het eiland opduiken, maar ook de maand van de massaliteit van de “gewone” trekvogels. Bij goede omstandigheden zullen de Graspiepers door de dorpsstraat lopen en staan we op een halve meter van de Goudhaantjes. We kunnen vogels verwachten van een breed soortenspectrum. Zo is Helgoland natuurlijk één van de dichtstbij gelegen broedplaats van de nodige zeevogels. Zeekoeten en een enkele Alk zijn nog aanwezig, terwijl de Jan van Genten al van de kolonie weg zijn. Hopelijk treffen we nog een Zwarte Zeekoet, een soort die vaak gebruik maakt van de vele aanwezige haventjes op Helgoland. Op zee hebben we kans op doortrek van allerlei aan zee gebonden soorten, zoals verschillende jagers, diverse meeuwen, maar we maken ook al kans op de eerste duikers, zoals Roodkeelduiker. Langs de strandjes zijn, naast zangvogels die overal aanwezig zijn, de nodige steltlopers hun kostje bij elkaar aan scharrelen, waaronder Rosse Grutto en Zilverplevier. En natuurlijk gaan we ook op zoek naar het Bokje, een soort die zich in Nederland vaak lastig laat zien, maar zich op Helgoland opvallend vaak mooi laat fotograferen. Een bezoek aan het naastgelegen eilandje Düne, vooral bekend van de daar verblijvende Grijze en Gewone Zeehonden, mag natuurlijk niet ontbreken. Naast deze zeehonden is dit eiland voor trekvogels ook een prima plek om even bij te komen. Het eiland heeft een zoetwaterplasje wat de nodige vogels aantrekt.

Helgoland is groen en zo goed als het gehele eiland is bedekt met bosjes, struikjes en grasveldjes en zangvogels kunnen overal opduiken. Maar een bezoek aan het Noordstrand mag niet achterwege blijven. Naast eventuele zeevogeltrek, wat steltlopers en de nodige Eidereenden die vaak voor de kust aanwezig zijn, zijn het toch vooral de tamme zangvogels die hier de show stelen. Tapuiten die op enkele meters voor je zitten, IJs- en Sneeuwgorzen en hopelijk een groepje Strandleeuweriken. Veel van deze zangers zoeken voedsel in het wier dat op het strand aanwezig is en zijn hier prima te fotograferen.
Tussen de gewone soorten door houden we onze ogen natuurlijk open voor de zogenaamde krenten in de pap. De informatievoorziening op het eiland verloopt prima met een WhatsApp groep waar waargenomen soorten op worden doorgegeven. Een beetje kennis van de plekken op het eiland is dan wel handig, naast kennis van de Duitse vogelnamen.

We hopen op soorten als Beflijster, Bladkoning, Dwerggors, Sperwergrasmus, Kleine Vliegenvanger en natuurlijk op een absolute klapper. Zo had men in 2020 in deze tijd nog de vijfde Kleine Sprinkhaanzanger voor Duitsland op het eiland zitten.
Kortom, een heerlijke reis waarin het tempo laag ligt, we de hele dag rustig lopend het eiland verkennen en waarbij voor zowel beginnende als gevorderde vogelaar en fotograaf voldoende te beleven zal zijn.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Start reis in Cuxhaven

 • We verzamelen in de namiddag bij ons hotel in de buurt van Cuxhaven, op ongeveer 4 uur rijden vanaf Utrecht. Bent u niet in de gelegenheid om zelf naar Cuxhaven te komen, dan is er beperkt mogelijkheid om tegen betaling met de reisbegeleiding mee te rijden. We dineren gezamenlijk en bespreken de verwachtingen.

 • Dag 2

  Met de boot naar Helgoland

 • In de ochtend vertrekken we met de boot naar Helgoland* en vanaf de boot hopen we al de nodige vogels te zien te krijgen. We maken kans op diverse soorten meeuwen een laatste stern, wat doortrekkende zangvogels, maar bijvoorbeeld ook op één of meer van de vier jagersoorten. Daarnaast zal, afhankelijk van het weer, al de nodige vogeltrek zijn waar te nemen. Onze bagage wordt op het eiland naar het hotel gebracht en we kunnen al vogelend naar het hotel lopen waar we halverwege de middag in kunnen checken. Helgoland is een klein eiland en goed te belopen. We zullen de komende dagen dan ook alles lopend doen, een ideale manier om vogels te kijken en je één te voelen met de natuur. In de avond wordt er in het dorp beneden gedineerd in één van de vele restaurantjes. *De auto blijft op de bewaakte parkeerplaats in Cuxhaven.

 • Dag 3-5

  Excursies op Helgoland

 • We hebben drie dagen de tijd om al lopend te genieten van de vogels op Helgoland. Afhankelijk van de gedane waarnemingen en het weer zullen de verschillende hoeken van het eiland worden verkend. We zullen voor het ontbijt een korte wandeling maken, de vogels zitten immers overal, zo ook rond het hotel. Na het ontbijt gaan we weer vogelen en de lunch zullen we in het veld nuttigen. Naar behoefte en afhankelijk van het weer is er natuurlijk voldoende gelegenheid om overdag een heerlijke bak koffie te nuttigen in de vele restaurantjes. Het eiland is zo klein dat je in 20 minuten van de ene naar de andere kant kunt lopen, wat onze flexibiliteit ten goede komt. Er zijn eigenlijk geen goede en slechte plekken op het eiland, want vogels kunnen, zeker als we goed weer hebben en de trek volop aan de gang is, echt overal zitten, zelfs in de winkelstraat beneden in het dorp, waar in 2020 nog een Kleine Vliegenvanger opdook. Uiteraard zullen we de kliffen bezoeken waar we misschien nog een laatste Jan van Gent kunnen zien. De meeste vogels zijn inmiddels van de nesten af. Wel zullen er nog behoorlijk wat Zeekoeten op de kliffen aanwezig zijn. Het bovenland bestaat uit wat grasvelden waar vaak Strandleeuweriken en IJsgorzen worden gezien. Ook de Velduil wordt vaak jagend boven deze vlakte gezien. De vuurtoren die aan de zuidgrens van deze vlakte staat, werkt vaak als een magneet voor trekvogels en de bosjes rondom zijn altijd een bezoekje waard. Een andere plek die we zeker bezoeken is het laagland voor de jeugdherberg. In dit grote bosjescomplex huizen veel trekvogels en de kans op het zien van Beflijsters is hier groot. Maar ook de vele Sijzen, Goudhaantjes en Graspiepers maken dit gedeelte tot een heerlijk stuk om te struinen. De vogels zijn vaak zo tam dat je ze bijna kunt aanraken. Als we doorlopen komen we bij het Noordstrand, een zeer bekende plek voor bezoekers van Helgoland. Dit omdat er naast zeevogels ook veel zangvogels te bewonderen en te fotograferen zijn die voedsel zoeken tussen het aanwezige zeewier. Dit is vaak een plek waar Tapuit, IJsgors en Sneeuwgors gezien en gefotografeerd worden. Één van de dagen zullen we gebruiken om naar het nabijgelegen Düne te gaan. Met een klein bootje zijn we daar in minder dan tien minuten. Düne staat bekend om zijn Grijze en Gewone Zeehonden, maar is ook een prima eiland om een dagje te vogelen. Natuurlijk hopen we op leuke soorten als Bladkoning, Sperwergrasmus en Kleine Vliegenvanger, maar ook de massale aanwezigheid van “gewone” soorten die vaak opvallend minder schuw zijn dan in Nederland maken dit hopelijk onvergetelijke dagen.

 • Dag 6

  Terugreis naar Nederland

 • In de ochtend kunnen we nog vogelen op het eiland en in de middag gaan we met de boot terug naar Cuxhaven waar onze reis weer tot een einde komt. Einde van de reis.

 
 

Praktische informatie

Duitsland - Vogelreis Helgoland
6 dagen | 8 oktober 2023 - 13 oktober 2023

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle dagen ontbijt (vanaf dag 2)
 • Overtocht met de boot naar en van Helgoland
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Overtocht naar Düne

Exclusief

 • Vervoer naar (en eventueel pakeren in) Cuxhaven
 • (Reis)verzekering
 • Lunch, diner en uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 250,-


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
We ontmoeten elkaar in Cuxhaven. U kunt op eigen gelegenheid naar Cuxhaven komen, maar als u liever carpoolt kunt u dit ook aangeven. Vanaf Cuxhaven gaan we per boot naar Helgoland.
Op Helgoland zelf doen we alles lopend, het is een klein autovrij eiland. Ook fietsen is er verboden.

Hotel
De eerste avond verblijven we in een middenklasse hotel nabij Cuxhaven. Zo kunnen we op de tweede dag van onze reis uitgerust de boot naar Helgoland nemen. Op Helgoland zelf verblijven we in een prettig hotel vlakbij zee. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Uw rijbewijs wordt niet gezien als geldig reisdocument in Duitsland. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht voor Duitsland

Tijdverschil
In Duitsland is het dezelfde tijd als in Nederland en België.

Temperatuur
Het klimaat is een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat de verschillen tussen zomer en winter goed merkbaar zijn, maar de temperaturen niet extreem. Net als bij ons kent de herfst dagen met regen. Denk ook aan de wind, we zijn op een eiland.

Kleding
Gezien onze reistijd in oktober raden we u aan om regendichte en bij voorkeur winddichte kleding mee te nemen. Ook het gebruik van verschillende laagjes kleding (bijvoorbeeld fleece) is prettig. Hierdoor kunt u uw kleding aanpassen aan de temperatuur. Sommige mensen vinden ook het gebruik van een sjaal, muts en bijvoorbeeld vingerloze handschoenen prettig in deze tijd van het jaar. Goede wandelschoenen zijn een aanrader.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken maar deze is niet noodzakelijk.

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Duitsland: 0049.
Vanuit Nederland en België naar Duitsland: 00 - 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Duitsland naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De netspanning en frequentie zijn in Duitsland hetzelfde als in Nederland. U kunt dus al uw elektrische apparaten gebruiken. Ook zijn de stopcontacten gelijksoortig als in Nederland en België. U heeft dus geen verloopstekker of wereldstekker nodig.

Taal
Het Duits is de officiële taal. Veel mensen spreken ook Engels.

Geld en geldzaken
In Duitsland wordt betaald met de Euro. U kunt op veel plaatsen in Duitsland bij een geldautomaat Euro's pinnen. In sommige zaken is betaling met creditcard (VisaCard en MasterCard) mogelijk, maar dit is zeker niet algemeen gebruikelijk.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
Vanaf € 945 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

Atlantic Odyssey 2013

Net als in voorgaande jaren houden we ook dit jaar weer een...

Blog bekijken

Antarctica 2018

Het bekende blog van Inezia Tours zal, dit jaar alweer voor...

Blog bekijken

Ross Sea Odyssey

Volg onze reisbegeleider Ellen Tanger tijdens haar zeer unie...

Blog bekijken

Antarctica klassiek 2017

Dit keer een blog over een gewone Antarcticareis, een classi...

Blog bekijken