counter on tumblr

Vogels in de charme van oude beschavingen

9 daagse volledig verzorgde reis naar het eiland Cyprus

9 dagen vanaf

€ 2.395

Vertrekdatum

30 maart 2024

Hoogtepunten

 • Drie lokale endemen: Cyprus Tapuit, Cyprus Grasmus en Cyprus Dwergooruil
 • Grote aantallen vogels door vogeltrek tijdens de reis
 • Oude beschavingen en de overblijfselen van voornamelijk Griekse nederzettingen
 • Het Troodosgebergte met mooie kloosters, kerkjes en kapelletjes, prachtige traditionele woningen en rust, rust en nog eens rust.

Is deze reis iets voor mij?

 • Nederlandstalige reisbegleider én lokale gids met lokale kennis
 • Reis in het voorjaar met aangename temperaturen en weinig toeristen
 • Compleet verzorgd: vlucht, alle overnachtingen, maaltijden en excursies inbegrepen
 • Kleine groep: min. 5, max. 12 deelnemers

Reisbegeleider
Thomas van der Es

Reis in het kort

Cyprus is een heerlijke plek om te bezoeken in het voorjaar. Het eiland is groen, de temperaturen zeer aangenaam, er zijn nog weinig toeristen en het wemelt van het leven in de natuur. Gelegen op het kruispunt van de Middellandse Zee bij Noord-Afrika en Klein-Azië wordt het eiland door veel vogels gebruikt als overwinteringsgebied of als belangrijke stop tijdens hun migratie.

Tijdens onze vogelreis genieten we naast de vogels van de fantastische eeuwenoude olijfgaarden, de smakelijke Cypriotische keuken, de mooie kustlijn en de weelderige heuvels met vroege lenteflora.
De drie lokale endemen, Cyprus Tapuit, Cyprus Grasmus en Cyprus Dwergooruil zijn targets die we zeker op gaan zoeken. Soorten die elders in Europa zeer zeldzaam zijn zoals Zwarte Frankolijn, Aziatische Steenpatrijs, Rüppells Grasmus en Elonara’s valk behoren ook tot de mogelijkheden.

De kust is goed voor migrerende roofvogels, meeuwen , steltlopers en zangvogels. Eén van de belangrijke vogeltrekroutes passeert het eiland. In april zijn de aantallen hoog en de soorten divers. Zo maken we kans op specialiteiten als Jufferkraanvogel, Groene Bijeneter, Woestijntapuit, Woestijnplevier en Bonte IJsvogel!
Cyprus herbergt daarnaast oude beschavingen en de overblijfselen van voornamelijk Griekse nederzettingen. Dat zal extra charme geven aan de trip. We zullen al vogelend ondermeer de Paphos- mozaïeken zien , de stad Kourion en enkele traditionele dorpen.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Cyprus (Paphos)

 • Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van wijzigingen. Op basis van de weersomstandigheden en vluchtschema's kan de route worden aangepast. Na aankomst op het vliegveld rijden we naar ons hotel. We verblijven bewust op strategische locaties gedurende onze reis. Zo kunnen we afhankelijk van vogeltrek de beste keuzes maken, zonder veel kilometers te hoeven rijden. Op de eerste dag maken we al kans op trekvogels als Roodkeelpieper, Draaihals , Roodstuitzwaluw en Kortteenleeuwerik. De regio van Paphos is evengoed kansrijk voor Oostelijke Orpheusgrasmus, Rüppells Grasmus en Balkanbergfluiter. Vanaf de kustlijn zoeken we naar Yelkouan Pijlstormvogels. (als het vluchtschema het toelaat) In de middag gaan we naar een waterbekken niet ver van Paphos. Het is zeker in de trektijd een goede plek voor trekvogels. We maken zelfs kans op Finsch Tapuit en Balkanvliegenvanger. De gehele riviervallei is een belangrijke plek voor zangvogels. Kuifkoekoek, Hop en Bijeneter behoren tot de mogelijkheden.

 • Dag 2

  Paphos omgeving, Mandria

 • De regio van Paphos is een klassieke ‘trekvogel hotspot’. Een landtong met ruïnes, een vuurtoren, overzichtelijke bosjes, graslandjes, zoetwaterpoelen en bomen. Perfect voor zangers, tapuiten, piepers, leeuweriken, klauwieren en vliegenvangers. Weer en vogeltrek kunnen iedere dag andere soorten bezorgen. Er is ook een plek waar woestijnplevieren pleisteren. We zullen die locatie zeker checken. In de omgeving wordt het beeld bepaald door bloemrijke velden met klaprozen en akkerkruiden. Een archeologisch hoogtepunt is de werelderfgoed locatie Dionysos. Ze zijn beroemd om hun buitengewone mozaïek. Een prima plek om een zingende Cyprus Tapuit op te fotograferen! De kustlijn rondom de vuurtoren is goed voor steltlopers, Pontische meeuwen, Isabeltapuiten, Tapuit en Zwarte Roodstaarten. Als we een beetje ons best doen maken we kans op Woestijntapuit of Woestijnplevier en andere verassingen. De omgeving is ook goed voor Graszangers, Spaanse Mussen, Cyprus Tapuiten en Izabeltapuit. We zullen ook zeker gaan kijken bij de wetlands ten oosten van Paphos en Mandria. Altijd een spannende plek. Sporenkievit, Aziatische Steenpatrijs, steltlopers. Grote groepen met Kortteenleeuwerik en Kalanderleeuwerik behoren tot de mogelijkheden.

 • Dag 3

  Akamas , Peyia Forest en Avakas Kloof

 • Vandaag hebben we ambitieuze plannen om de regio van Akamas te bezoeken. Het Peyia bos en de spectaculaire Avakas kloof zijn absolute hoogtepunten. Akamas regio is beschermd gebied in Cyprus. De regio barst in april van de trekvogels en de dwaalgasten. Tapuiten, zangers en klauwieren houden zich op in de bosjes en de rotsige formaties. We maken kans op Maskerklauwier en Roodkopklauwier. April is een goede maand voor vliegenvanger trek en we zullen tussen de Bonte Vliegenvangers zoeken naar Withalsvliegenvangers. Het bos wat we bezoeken is goed voor orchideeën. Uiteraard proberen we de highlights te bekijken! Het vroege voorjaar is super voor deze fraaie flora. De kloof van Avakas is een goede plek voor diverse luzernevlinders, koningspages en gele orchis. We pikken het uiteraard mee. We luisteren ondertussen goed. Dit is een superplek voor zingende Bruinkeelortolanen. Roodstuitzwaluw en Rotszwaluw zijn druk bezig met het opknappen van hun nesten. Het luchtruim scannen we voor Arendbuizerd. Dit belooft een dag te worden vol afwisseling.

 • Dag 4

  Troodos gebergte

 • Vandaag trekken we de Troodos bergen in. Een landschappelijk prachtige route. We passeren verschillende hoogtes en kunnen ons dus opmaken voor een diversiteit aan soorten. We passeren de Cedar Valley. Daar staan de endemische Cyprus Cederbomen. Er zijn hier een aantal boeiende endemische ondersoorten te vinden. De Gaai ziet er niet iets anders uit, de Cyprus Zwarte Mees, Cyprus Boomkruiper zijn ondersoorten waar we naar op gaan. De endemische Orchis trodii staat hier nu in bloei.

 • Dag 5

  Petra Tou Romiou, Kourion (Curium), Akrotiri schiereiland en doorreis naar oostzijde Cyprus

 • Een bijzondere historische start van deze dag. We bezoeken Romiou. De geboorteplek van de Griekse godin Aphrodite. Landschappelijk en cultuurlijk gezien een mooie locatie voor foto’s. Kourion is een archeologisch hoogtepunt. Een highlight van Cyprus. We zullen deze locatie uiteraard bezoeken. De omringende bosjes zijn daarnaast perfect voor Cyprus Grasmus. Alpengierzwaluw en Vale gierzwaluw vliegen af en aan in de ruïnes. Vanaf een hoog punt zullen we later op de dag posten voor roofvogeltrek. April is een goede maand voor Steppekiekendief. Een soort waar we zeker naar uit kijken. Net als naar Kleine Torenvalken trouwens. In de middag bezoeken we één van de belangrijkste wetlands van Cyprus. Een hotspot voor Flamingo’s, steltlopers, eenden en meeuwen. Het is vogeltrektijd, dus een verrassing is te verwachten. We zoeken naar groepen Dunbekmeeuwen en passerende groepen Moerassterns. Het nabijgelegen rietmoeras is goed voor Witoogeend, maar ook voor Klein Waterhoen. Na de eerste vijf nachten in de omgeving van Paphos reizen we vandaag naar de oostzijde van het eiland, waar we de volgende drie nachten zullen verblijven.

 • Dag 6

  Bovenstroomse Xeros riviervallei

 • Een machtig groene regio in het vroege voorjaar. Veel bezoekers kennen deze regio niet, een verborgen pareltje, dat wij juist wel aan willen doen. De eerste stop maken we bij een klein dorpje. De omgeving is goed voor muurhagedissen, Kleine Zwartkop en Spaanse Mussen. Vervolgens rijden we naar de rivier. Een prima plek voor Havikarend. Altijd een lastige soort. Tussen de kloof en het klooster Panagia zullen we ondertussen zoeken naar de endemische Cyprus Tapuit. De regio is goed voor fraaie Kuifkoekoeken. De vallei is buitengewoon prachtig. Tussen de rotsen zoeken we naar boeiende reptielen zoals de Hardoen en zingende Bruinkeelortolanen. Arendbuizerd en Vale Gier behoren ook tot de aangename mogelijkheden. De recent gesplitte Cyprus Dwergooruil kan prima overdag roepen, waarna we natuurlijk ons best gaan doen om de vogel ook op zicht te zien. De oude olijfboomgaarden zijn landschappelijk prachtig. Goed plekjes voor Steenuilen ook in de omgeving. Op de bloemrijke bermen fladderen Oostelijke Pijpbloemvlinders en andere leuke voorjaarsvlinders.

 • Dag 7

  Oroklini moerassen Kaap Greco

 • Vandaag duiken we volop in de vogeltrek. De waterrijke gebieden die we bezoeken zitten vol met leuke eenden en steltlopers. Wat te denken van Sporenkieviten, Bosruiters, Krooneenden, groepen Kemphanen en Steltkluten. In de nabije omgeving aangevuld met roepende Zwarte Frankolijnen, Roodkeelpiepers en Grasmussen. De Kaap Greco is het meest zuidoostelijke puntje van Cyprus. Erg open en rotsachtige omgeving en een hotspot voor trekvogels. De aantallen van trekvogels zijn er steevast hoog. In de lucht suizen Alpengierzwaluwen en Rotszwaluwen in de rondte. Blauwe Rotslijster, Roodpootvalk, vele tapuiten en kleine zangvogels bepalen het beeld. Het strand wat we bezoeken is een goede plek voor meeuwen. We zoeken naar Adouins Meeuw en Dunbekmeeuwen. De duinen zijn goed voor leuke orchideeën.

 • Dag 8

  Akrotiri schiereiland

 • Vandaag keren we terug naar één van de belangrijkste wetlands van Cyprus. Een hotspot voor Flamingo’s, steltlopers, eenden en meeuwen. Het is vogeltrektijd, dus een verrassing is te verwachten. We zoeken naar groepen Dunbekmeeuwen en passerende groepen Moerassterns. Het nabijgelegen rietmoeras is goed voor Witoogeend, maar ook voor Klein Waterhoen.

 • Dag 9

  Vlucht van Cyprus (Larnaca) naar Amsterdam

 • Afhankelijk van de tijdstip van onze terugvlucht hebben we vandaag nog de gelegenheid om Kaap Greco te bezoeken.

 
 

Praktische informatie

Cyprus - Vogels in de charme van oude beschavingen
9 dagen | 30 maart 2024 - 7 april 2024

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief

 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 250,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag


Praktische informatie

Vervoer ter plaatse
In Cyprus beschikken we gedurende onze reis over een busje dat door de lokale gids bestuurd wordt en afhankelijk van de groepsgrootte een tweede busje dat door de Inezia Tours begeleider wordt bestuurd.

Hotel
We verblijven in twee verschillende hotels aan de oost en westzijde van het eiland. Alle kamers hebben eigen voorzieningen.

Vluchten
Bij het publiceren van deze reis zijn de vluchttijden van en naar Cyprus nog niet bekend. De reisdagen zijn inclusief vluchten. Het kan zijn dat u pas laat aankomt op de eerste dag en/of vroeg vertrekt op de laatste dag terug. Wij vertrekken vanuit Nederland en proberen zoveel mogelijk logistiek aantrekkelijke vluchten te gebruiken voor deze reis. We zijn te allen tijde afhankelijk van het aanbod van de bestaande luchtvaartmaatschappijen.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een geldig paspoort óf een geldige Europese identiteitskaart. Een visum is niet nodig.

Medische Indicatie
Inentingen zijn niet verplicht of aanbevolen voor Cyprus. Reizigers die door een arts of specialist voorgeschreven geneesmiddelen meenemen, moeten mogelijk een medische verklaring bij zich hebben. Dit geldt in ieder geval voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers).

Tijdverschil
In Cyprus is het één uur later dan in Nederland en België.

Temperatuur
Cyprus heeft een mediterraan klimaat, met zachte winters en warme droge zomers. Cyprus kent het hoogste aantal zonuren per jaar van heel Europa. Onze reistijd in april is een heerlijke tijd omdat we dan nog voor de zeer hete zomer zitten. Het weer is al warm en zal vaak boven de 20 graden zijn. Net als bij ons kent het voorjaar dagen met regen. Let op, de temperatuur in de bergen kan zomaar 10 graden lager zijn.

Kleding
Gezien onze reistijd raden we u aan vooral zomerkleding mee te nemen. Korte broek en sandalen zijn een veel gezien beeld in de vogelgebieden overdag. 's Avonds is de temperatuur over het algemeen ook zeer aangenaam, maar een dun fleecejasje kan dan prettig zijn. Ook voor onze excursie naar de bergen is wat warmere kleding prettig. Gezien het te verwachten weer en de te bezoeken gebieden is het verstandig een goede zonnebril, zonnebrand en een pet of hoed mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn een aanrader, net als sandalen waarmee u in het water kunt lopen. Ook een regenjas voor de dagen dat er misschien een bui valt is aan te raden.

Uitrusting
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken maar deze is niet noodzakelijk. 

Telecommunicatie
Internationaal toegangsnummer voor Cyprus: 00357.
Vanuit Nederland en België naar Cyprus: 00 - 357 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Cyprus naar Nederland: 0031 - netnummer zonder nul – abonneenummer.
Vanuit Cyprus naar België: 0032 – netnummer zonder nul – abonneenummer.
Mobiel bellen is vrijwel overal mogelijk. Informeer voor vertrek bij uw provider naar de mogelijkheden en kosten.

Elektriciteit
De stopcontacten in Cyprus zijn anders dan in Nederland en België. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. Voor het gebruik van deze stopcontacten is een verloopstekker van het type G (adapter Verenigd Koninkrijk) of een universele wereldstekker nodig.

Taal
Grieks en Turks zijn beide officiële talen op Cyprus. Met Engels kunt u echter meestal ook goed uit de voeten.

Geld en geldzaken
In Cyprus wordt met de Euro betaald. Er zijn voldoende geldautomaten en creditcards worden goed geaccepteerd.

Literatuur
Voor de determinatie kunt u gebruik maken van dezelfde gidsen als die u in Nederland en België gebruikt. De ANWB vogelgids van Europa of het boek Vogels van Europa van Lars Jonsson zijn goede en eenvoudig verkrijgbare gidsen.

Inklappen
Vanaf € 2.395 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey - Ortelius 2015

We gaan weer bloggen! Over een paar weken is het zover, dan...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Ortelius

Ook dit jaar staat de North Atlantic Odyssey, vroeger ook be...

Blog bekijken

Antarctica met VBN - 2017

Antarctica. Het zevende continent. Het laatste continent. He...

Blog bekijken

Ross Sea Odyssey

Volg onze reisbegeleider Ellen Tanger tijdens haar zeer unie...

Blog bekijken