counter on tumblr

Wilde natuur in Nederland

De Biesbosch

4 dagen vanaf

€ 545

Vertrekdatum

12 april 2024

Hoogtepunten

 • Genieten in eigen land
 • Visarend, Zeearend, Slechtvalk, tientallen IJsvogels, honderden Cetti’s Zangers en Blauwborsten
 • Per boot opzoek naar de Bever

Is deze reis iets voor mij?

 • Met eigen vervoer naar de Biesbosch
 • Het tempo van de reis is rustig met fijne wandelingen
 • Voor zowel absolute beginners als geoefende vogelaars een leuke reis
 • Kleine groep: min. 4, max. 12 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Josien Schenkels

Reis in het kort

Het Natura-2000 gebied de Biesbosch ligt in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland tussen Dordrecht en Werkendam. De Biesbosch is niet alleen één van de grootste natuurgebieden
van Nederland, maar ook één van de meest natuurlijke gebieden. Grote delen van het bijna 10.000 hectare grote gebied zijn voor bezoekers niet toegankelijk, waardoor planten en dieren
vaak vrij spel hebben.

Eb en vloed in een zoetwatergebied komt zelden voor en de Biesbosch is dan ook één van de weinige en tevens het grootste zoetwatergetijdengebieden in Europa. In een uitgestrekt doolhof van kreken, rivieren, geïsoleerde eilandjes en wilgenvloedbossen gaat de natuur haar gang.

Het broedvogelbestand is enorm met meerdere paren Zeearend, Visarend, Slechtvalk, tientallen IJsvogels, honderden Cetti’s Zangers en Blauwborsten. De Biesbosch is ook van belang voor trekvogels; tijdens de voorjaarstrek. Inmiddels broeden de Visarenden in de Biesboschpleisteren en meerdere Visarenden in het gebied. De natuurontwikkelingsgebieden zitten vol met steltlopers, Lepelaars en Zomertalingen.

Ook voor andere soortgroepen is de Biesbosch van grote betekenis: het is dé groeiplaats van Spindotterbloem en de kraamkamer voor Bevers in Nederland. Inmiddels komen er al meer dan 350 Bevers in het gebied voor, een imposant aantal voor een soort die hier amper 40 jaar geleden nog uitgestorven was.

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vrijdag

 • Rond 14 uur arriveert u bij onze accommodatie middenin Nationaal Park de Biesbosch, waar u ontvangen wordt door Josien Schenkels, uw reisbegeleider. Tijdens een introductiewandeling bezoeken we de nieuwe wetlands zien we vogel soorten als Blauwborst, Zomertaling en Watersnip. In de wilgenvloedbossen zien we indrukwekkende beverburchten, bloeiende Spindotterbloemen en gaan we op zoek naar IJsvogels, Matkopmezen en Kleine Bonte Specht. In de avond zullen we op de unieke locatie van de Jantjeskeet als het weer het toelaat buiten dineren en blijven we tijdens het eten opletten voor over cirkelende Zeearenden en voorbij zwemmende Bevers.

 • Dag 2

  Zaterdag

 • In de ochtend is er de mogelijkheid om een vroege vogelwandeling te maken rondom de Jantjeskeet. Vooral tijdens het ochtendgloren is het vogelorkest indrukwekkend. Blauwborst en Rietzanger wisselen elkaar af met Gekraagde Roodstaart die rond deze tijd terugkeert uit Afrika. Mogelijk zien en horen we de Nachtegaal. Na het ontbijt gaan we (carpoolend) de Noordwaard in. Dit is een gebied van bijna 4000 voetbalvelden groot waar bouwland is omgezet in wetland. Dit gebied staat garant voor grote aantallen watervogels. Grutto’s, Kemphanen en Kieviten zoeken op drooggevallen slikplaten naar voedsel. Zingende Veldleeuweriken en knarsende Roodborsttapuiten geven dat extra lentegevoel. In de rietstroken gaan we op zoek naar Roerdomp en Bruine Kiekendief. Gedurende de middag gaan we naar de bekende polder Hardenhoek. Dit is het jachtgebied van de grootste roofvogel van Europa, de Zeearend. Ook vinden we in deze voormalige landbouwpolder de grootste binnenlandkolonie Kluten van West-Europa, de Visarend, Zwartkopmeeuwen, Slechtvalken. Tussen de grote meeuwen kijken we naar Geelpootmeeuw en Pontische Meeuw die regelmatig in het gebied aanwezig zijn. In deze tijd van het jaar werden in voorgaande jaren ook zeldzame soorten als Reuzenstern, Dwergstern, Steltkluut en Amerikaanse Wintertaling waargenomen. We zullen ons hier niet vervelen. In de middag is er tevens de mogelijkheid om het museum te bezoeken. Na ons vroege diner gaan we in de avond per boot op zoek naar het grootste knaagdier van Europa. Vooral in de avondschemer maken we een goede kans om Bevers te treffen. In de kleinste kreekjes zien we glijbanen, omgeknaagde bomen en hopelijk ook de Bever zelf. In de schemer maken we ook kans op roepende Bosuilen of Kerkuilen.

 • Dag 3

  Zondag

 • In de vroege ochtend is er de gelegenheid om een wandeling te maken op de Jantjesplaat. Na het ontbijt gaan we naar de rietlandpolders van de Noorderplaat. Hier zoeken we naar soorten als Baardman, Snor en Sprinkhaanzanger. We gaan de verschillende natuurgebied door waar regelmatig jagende Visarenden worden gezien. Bij laag water zien we Grote Zilverreigers en Lepelaars en indrukwekkende aantallen Slobeend, Pijlstaart en Wintertaling. We gaan ook op zoek naar Geoorde Futen in zomerkleed en horen Cetti’s Zangers en baltsende Haviken en in deze tijd van het jaar zijn de Zeearenden misschien wel bezig met het voeren van hun jonge pullen. Vandaag nemen we lunchpakketten mee die we onderweg nuttigen, middenin de prachtige natuur van de Biesbosch. Aan het einde van de middag keren we terug naar de accommodatie en genieten we lekker na onder het genot van een drankje van wat we allemaal hebben mogen zien. Na het diner is er voor de liefhebbers nog de mogelijkheid om een heerlijke wandeling te maken. de nieuwe natuur op de Jantjesplaat en de Hooge Hof, maar ook de ruige wilgenvloedbossen langs het Jantjespad zijn plekken waar je geen genoeg van krijgt.

 • Dag 4

  Maandag

 • Vandaag is de de laatste dag. Voor en na het ontbijt is er ruim tijd om te wandelen en nog 1 keer de verschillende vogels te horen en zien. We pakken onze koffer weer in en na de koffie nemen we afscheid van elkaar. U kunt natuurlijk op eigengelegenheid nog heerlijk in de Biesbosch verblijven voor u weer op huis aan gaat. Graag tot ziens op een van onze andere bestemmingen!

 
 

Praktische informatie

Nederland - Wilde natuur in Nederland
4 dagen | 12 april 2024 - 15 april 2024

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maatlijden (van diner dag 1 tot en met ontbijt dag 4)
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Toegangsgelden
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief

 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Uitgave van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO van €9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,-
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-


Praktische informatie

Kleding:
Denk aan regendichte kleding voor de fietstocht en wandelingen. Laarzen kunnen makkelijk zijn, maar goede ( waterdichte) schoenen zijn bij normale omstandigheden voldoende. De ochtenden en avonden kunnen fris zijn.

Accommodatie:
We verblijven in een voormalige en omgebouwde boerderij uit 1946. De boerderij ligt aan het water en middenin de Biesbosch.
In uw kamers zijn bedden met een hoeslaken en een kussen met kussensloop aanwezig.
Handdoeken en toiletartikelen vragen we u zelf mee te nemen.

Elektriciteit:
Er is stroom aanwezig in de accomodatie. Dat betekent dat u acculaders te allen tijde kan gebruiken.

Uitrusting:
Er is geen verplichte uitrusting, maar we raden u wel aan een verrekijker mee te nemen. Ook een telescoop kunt u gebruiken maar deze is niet noodzakelijk. Er is in ieder geval één telescoop aanwezig van de reisbegeleider.

Voor het fotograferen zijn de volgende materialen zeer bruikbaar:
– een statief
– een spiegelreflexcamera
– een groothoeklens
– een standaard lens
– een telelens (300 mm voldoet, maar groter kan natuurlijk ook)

Uiteraard hoeft u niet al deze materialen aan te schaffen, maar als u ze al in het bezit heeft, zorgen de verschillende lenzen voor gevarieerde mogelijkheden tijdens het fotograferen.

Bagage:
Een rugzak kan makkelijk zijn tijdens de vaartocht en de (kortere) wandelingen.

Geld en geldzaken:
U verblijft midden in natuurgebied de Biesbosch. In de directe omgeving zijn geen winkels of pinautomaten.
In de Jantjeskeet zijn drankjes verkrijgbaar. Deze drankjes worden aan het einde contant afgerekend.


 

Inklappen
Vanaf € 545 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey 2017 - Plancius

Op naar het hoge noorden. Spitsbergen lonkt ook dit jaar wee...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2019

The Polar Bear Special. In Nederland noemen wij dat gewoon d...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2016 - Plancius

Van Zeeland naar de Arctis. Van de vroege zomer naar het vro...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2013

Van Zeeland naar Spitsbergen. Via Aberdeen, Fair Isle, Mousa...

Blog bekijken