counter on tumblr

Zuid Afrika en Botswana

Ontdek het Kruger Park en het ongerepte Botswana!

16 dagen vanaf

€ 4.995

Vertrekdatum

7 maart 2024

Hoogtepunten

 • Veelzijdig Zuid Afrika combineren met verrassend Botswana
 • Niet alleen veel mooie vogelgebieden maar ook toegang tot de leefgebieden van de Big Five!
 • Het beleven van de natuur met verblijf in de mooiste wildparken
 • Zowel Afrikaanse highlights als minder bekende kleinschalige locaties
 • Bezoek aan RAMSAR wetland gebied en het Kruger National Park

Is deze reis iets voor mij?

 • Genieten van zowel natuur, vogels en Afrikaans wildlife
 • Verblijven midden in de natuur, ervaar het echte Afrika
 • Indien mogelijk gebruiken we zoveel mogelijk directe vluchten
 • Kleine groep: min. 6, max. 12 deelnemers

Reisverslagen en reviews

Reisbegeleider
Eric van Kuik

Reis in het kort

Zowel het noordelijke deel van Zuid-Afrika als het zuidelijke deel van Botswana zijn beide werkelijk zeer unieke en uitzonderlijke gebieden van deze twee landen. Deze gebieden bieden zoveel variatie als het gaat om natuurlijke leefgebieden en wildernis-ecosystemen, om nog maar te zwijgen van de grote verscheidenheid aan fauna en flora die te vinden is in deze qua biodiversiteit rijke omgeving.

Van de natuurlijk gevormde rotsen bij Bourke's Luck Potholes tot het spectaculaire panoramische uitzicht op de omliggende bergen, ontzagwekkende valleien met watervallen en rivieren die er doorheen stromen. Bergen die oprijzen tot 2000 meter en wetlands die meer dan 40 vierkante kilometer beslaan.

Wanneer je dit alles combineert met het wereldberoemde Kruger National Park en het schijnbaar ongerepte Botswana, kun je niet anders dan concluderen dat dit een fantastische reis zal gaan worden.

Tijdens deze tour zullen we het meest noordelijke deel van Zuid-Afrika verkennen, het Kruger National Park, evenals veel van de minder bekende maar even verbazingwekkende gebieden die nog vrij onontgonnen zijn. We bezoeken ook hoogtepunten zoals de Panoramaroute en ervaren wildernisgebieden die nog onaangetast zijn door menselijke bewoning. We zullen daarnaast één van de beste natuurbestemmingen in Botswana ervaren, grenzend aan Zuid-Afrika in het noorden.

Qua dier- en vogelsoorten kunnen we onze hart ophalen tijdens deze reis. Zo starten we onze reis in de graslanden rond Graskop en Sabie en daar kunnen we soorten treffen zoals bijvoorbeeld de Zuidelijke Hoornraaf en Zwartvleugelkievit. Onderweg rijden we de bekende Panorama Route en bezoeken we de Blyde River Canyon, waar we soorten tegen kunnen komen zoals  Zadelbekooievaar en verschillende IJsvogelsoorten. We vervolgen onze reis naar het Kruger Nationaal Park waar we natuurlijk op zoek zullen gaan naar de Big Five en andere bijzondere soorten zoals de Afrikaanse Wilde Hond en het Jachtluipaard. Hierna gaan we meer de heuvellandschappen en bergen in bij Magoesbaskloof. Eén en al groen om ons heen en we maken kans op soorten als Neushoornvogels, Scharrelaars en Graszangers.

In Tuli Game Reserve hopen we weer oog in oog te mogen staan met verschillende diersoorten en ook hier maken we kans op verschillende van de 350 vogelsoorten die hier voorkomen, zoals (Stanleys Kraanvogel en Pel’s Visuil). Na een mooie stop in Botswana reizen we weer terug naar de drassige gebieden en waterlandschappen rond Waterberg in Zuid Afrika. Hier maken we kans op verschillende watervogels en zoogdieren (waaronder de Big Five).

 

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Amsterdam naar Johannesburg

 • Vandaag verzamelen we op Schiphol waar onze reisbegeleider u zal opwachten en samen kunt u inchecken voor uw vlucht naar Johannesburg. Na aankomst (rond 22.00 uur in de avond, onder voorbehoud van wijzigingen) worden we door onze lokale gids opgewacht en naar ons eerste overnachtingshotel gebracht.

 • Dag 2

  Johannesburg naar Sabie

 • We verblijven de komende twee nachten net buiten het kleine stadje Sabie. De naam Sabie is afgeleid van het Tsonga-woord "Ulusaba", wat "angstige rivier" betekent, omdat de rivier ooit wemelde van de gevaarlijke Nijlkrokodil. Onderweg tussen Graskop en Sabie kunnen we al verschillende vogelsoorten tegenkomen, met name in de graslansen. Onderweg kunnen we de op één na grootste populatie van broedende Blauwe Zwaluwen in Zuid Afrika tegenkomen. Na aankomst maken we een korte introductie wandeling op het terrein om te verkennen en de frisse Zuid Afrikaanse lucht in te ademen die ons zal voorbereiden op de vele avonturen die we tijdens onze reis gaan beleven. Vanavond kunnen we mogelijk al genieten van ons eerste diner buiten.

 • Dag 3

  Omgeving Sabie

 • Vandaag genieten we van de geweldige natuur en onder andere watervallen in de regio. Met name in de vele Protea struiken in het gebied kunnen we weer verschillende vogelsoorten aantreffen.

 • Dag 4

  Sabie naar Kruger Park

 • Vandaag ontdekken we de schoonheid van de bekende Panoramaroute en stoppen we bij de meeste hoogtepunten waar deze route zijn naam aan dankt. Enkele van deze hoogtepunten zijn: God's Window, Bourke's Luck Potholes en de op twee na grootste kloof ter wereld, Blyde River Canyon. De lunch vandaag is op eigen gelegenheid, onderweg. Aan het einde van de middag komen we aan in het bekende Kruger National Park waar we op weg naar onze accommodatie al onze eerste 'safari' zullen maken.

 • Dag 5 en 6

  Kruger Park

 • De komende dagen zullen we (een deel van) het Kruger National Park gaan verkennen en tijd doorbrengen op zoek naar de dieren in het wild die in dit centrale deel van het Kruger National Park leven. Orpen Rest Camp is centraal gelegen aan de westelijke grens van het Kruger National Park. Het is een klein kamp dat zijn naam ontleende aan de achternaam van de schenker van het land, Eileen Orpen. De verspreide bomen en wijd open vlaktes bedekt met gras trekken veel grazers aan. Dit trekt op zijn beurt de opvallende cheeta, leeuw en luipaard aan. Orpen staat bekend om zijn diversiteit aan leefgebieden en dieren in het wild en biedt bezoekers een uitstekende gelegenheid om olifanten, neushoorns, buffels, leeuwen en luipaarden in een natuurlijke omgeving te ontmoeten. Wilde honden, cheeta's, zebra's en giraffen zijn ook inheems in dit gebied, een paradijs voor de natuurliefhebber. We zullen de komende twee nachten in het gebied doorbrengen om de schoonheid ervan te verkennen en na onze dagelijkse verkenningen zullen we onze dagen eindigen met een diner bereid door onze gids in het kamp.

 • Dag 7

  Kruger Park naar Magoebaskloof

 • Na aan laatste game drive in de ochtend vertrekken we richting een nieuwe regio, we trekken 'het groen' in. Magoebaskloof in de provincie Limpopo, ook wel bekend als 'The Land of the Silver Mist', is het soort plek waar je keer op keer naar terug kunt komen. Met het torenhoge massief van de Wolkberg als achtergrond en de ongerepte schoonheid van het omliggende grasland doet Haenertsburg Village je denken aan een Zwitsers dorp, zonder de sneeuw natuurlijk! Het gebied staat bekend om zijn natuurschoon en vogelroutes en zal de komende twee nachten ons thuis zijn.

 • Dag 8

  Magoebaskloof

 • Dit is het bergachtige gebied van de route en bestaat uit de bergketens Wolkberg en Northern Drakensberg, op een maximale hoogte van 2300 meter. De grote hoeveelheid jaarlijkse regenval van het gebied resulteert in weelderig Afromontane mistgordelbos en glooiende berggraslandgebieden. Helaas zijn de meeste graslanden verloren gegaan aan commerciële plantages, maar ongerepte stukken van dit leefgebied komen voor rond de stad Haenertsburg en in het Wolkberg Wilderness Area.

 • Dag 9

  Magoebaskloof naar Tuli Block, Botswana

 • Een spannende dag, want vandaag gaan we de grens over naar Botswana. Het gebied waar we zullen verblijven heet het Northern Tuli Game Reserve. Het is een relatief ongerept gebied van Botswana. We zullen de komende drie nachten in het Tuli Block doorbrengen en de omgeving uitgebreid kunnen verkennen.

 • Dag 10 en 11

  Tuli Block

 • Het Northern Tuli Game Reserve is een wildreservaat van zo'n 72 000 hectare, in particulier eigendom, in de noordoostelijke sector van het Tuli Block in Botswana. Het wordt begrensd door Zuid-Afrika in het zuiden en Zimbabwe in het oosten. Het is één van de grootste particuliere wildreservaten in Zuid-Afrika en omvat drie grote particuliere verblijven (Tuli Safari Lodge, Nitani Private Game Reserve en Mashatu Game Reserve). Het is de thuisbasis van 48 soorten zoogdieren en meer dan 350 soorten vogels, met naar schatting 20 000 dieren in het reservaat. De meeste van nature voorkomende diersoorten zijn aanwezig, waaronder olifanten, koedoes, zebra's, impala's, duiker, gnoes, waterbokken, steenbokken en wrattenzwijnen. Er zijn grote kuddes elanden - die je elders in Botswana vaak niet ziet – aanwezig. Ook alle grote roofdieren, waaronder leeuwen, luipaarden, cheeta's en hyena's, zijn aanwezig.

 • Dag 12, 13 en 14

  Waterberg

 • Langzaam terugkerend naar het zuiden, zullen we de schoonheid en unieke omgeving van de Waterberg Mountains verkennen, terwijl we één van de meest schilderachtige Big Five-wildreservaten in Zuid-Afrika te voet zullen verkennen. De Waterberg (Noord-Sotho: Thaba Meetse) is een bergachtig massief van ongeveer 654.033 hectare in het noorden van de provincie Limpopo, Zuid-Afrika. De gemiddelde hoogte van de bergketen is 600 m met enkele toppen die tot 2000 m boven de zeespiegel stijgen. Het gebied biedt een werkelijk uitzonderlijke landschappelijke schoonheid, evenals een scala aan verschillende fauna en flora - waarvan sommige alleen in dit deel van het land te vinden zijn. Bij aankomst genieten we van een verzorgde lunch en checken we in bij onze accommodatie. We zullen elkaar 's middags allemaal weer ontmoeten voor een gamedrive in het reservaat op zoek naar de vele zoogdieren, vogels en roofdieren die te vinden zijn in dit Big Five Game Reserve, ook bekend om al zijn waterpoelen, natuurlijke rotspoelen, dammen en rivieren en die trekken natuurlijk ook veel watervogels aan. De komende drie nachten brengen we comfortabel door in de lodge. Op één van de dagen zullen we ook een van de nabijgelegen RAMSAR-locaties in het moerasgebied bezoeken en verkennen. (Verdrag inzake wetlands van internationaal belang, in het bijzonder als leefgebied voor watervogels) Het gebied biedt veel wandelpaden en vogelhutten en we zullen de meeste van hen verkennen om te proberen enkele van de dieren in het wild en soorten die uniek zijn voor dit gebied te zien of te spotten.

 • Dag 15

  Johannesburg naar Amsterdam

 • Vandaag reizen we terug naar Johannesburg waar we vanavond aan boord gaan om terug naar Amsterdam te vliegen (vliegtijden onder voorbehoud van wijzigingen)

 • Dag 16

  Aankomst Amsterdam Schiphol

 • Na een nachtvlucht terug naar Nederland komen we de volgende ochtend aan op de luchthaven Schiphol en nemen we alweer afscheid na een hopelijk onvergetelijke reis. Graag tot ziens op één van onze volgende reizen.

 
 

Praktische informatie

Zuid-Afrika - Zuid Afrika en Botswana
16 dagen | 7 maart 2024 - 22 maart 2024

Inclusief

 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden tenzij anders vermeld
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer in minibus en safari-jeep
 • Nederlandstalige reisbegeleiding
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle entreegelden voor de Nationale Parken
 • Alle genoemde excursies en game drives

Exclusief

 • (Reis) verzekeringen
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 495,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
 • Boekingskosten €25,00 per boeking


Praktische informatie

Accommodatie
Tijdens deze reis verblijven we in goede accommodaties met allen eigen faciliteiten. 

Vervoer ter plaatse
Tijdens deze reis beschikken we over een bus (met lokale chauffeur) met airconditioning. De exacte grootte van de bus hangt af van onze groepsgrootte, maar de bus wordt altijd royaal bemeten zodat u de ruimte heeft en uw spullen kwijt kunt.

Reisdocumenten
Een paspoort is vereist. Uw paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Zuid Afrika. Een visum is niet nodig voor een bezoek aan Zuid Afrika en Botswana voor tijdens deze reis. Pas wanneer uw verblijf langer is, is er mogelijk een visumverplichting.

Medische Indicatie
Omdat naast de aard en duur van uw reis, uw persoonlijke gezondheidssituatie van belang is voor de te nemen maatregelen voor uw reis adviseren we u om een persoonlijk advies te vragen bij uw huisarts of reisvaccinatie specialist.

Tijdverschil
In Zuidelijk Afrika kent men geen zomer-of wintertijd. Tijdens onze zomertijd is het gelijk met de tijd in Nederland. Wij reizen in onze wintertijd, dan is het in Afrika één uur later dan in Nederland.

Temperatuur
Zuid-Afrika is een groot land en kan verdeeld worden in verschillende klimatenzones. Het klimaat in Johannesburg is gematigd en ligt op de overgang van het tropische noorden naar de droge steppe in het zuiden. Dit klimaat wordt ook wel een gematigd savanneklimaat genoemd. Tijdens onze reis kan de temperatuur variëren van 18 tot 26 graden gemiddeld, zijn de nachten gematigd koel en is de meeste regen in de afgelopen maanden al gevallen.

Kleding
Het makkelijkste is om luchtige katoenen of linnen kleding mee te nemen. Absoluut noodzakelijk zijn een zonnebril, (zonne)hoed of pet en goede zonnebrandcrème. Ook stevige wandelschoenen en insectenspray mag niet ontbreken. Omdat het weer in deze periode sterk kan wisselen raden we vooral laagjes aan.

Elektriciteit
In Zuid Afrika en Botswana zijn de stopcontacten niet hetzelfde als in Nederland of België. In Afrika worden zogenaamde engelse stopcontacten gebruikt: stopcontacten met drie langwerpige openingen. U heeft een verloopstekker of wereldstekker nodig om uw apparaten te kunnen gebruiken en/of opladen.

Taal
In Zuid Afrika en Botswana worden vele verschillende talen gesproken. Dit zijn veelal de lokale Afrikaanse talen die door stammen, per regio verschillend worden gesproken. Tijdens onze reis zullen wij het meest te maken krijgen met Engels en Afrikaans. Laat u zich verrassen door de overeenkomsten met het Nederlands. (Nederlands is overigens sinds 1983 geen officiële taal meer in Zuid Afrika)

Geld en geldzaken
In Zuid Afrika wordt betaald met de Rand. Eén Euro is 18 Rand. Geld pinnen kan in de groete steden en in veel winkels. Ook op de luchthaven bij aankomst is het mogelijk om te pinnen. Toch adviseren wij u ook om euro's mee te nemen die u ter plaatse kunt wisselen of vooraf Randen te bestellen. Het prijspeil ligt aanzienlijk lager dan in Nederland, waarbij de toeristische gebieden weer duurder zijn dan het binnenland. Voor de actuele wisselkoers kunt u kijken op wisselkoersen.nl.

Literatuur
De Inside Guide is een algemene reisgids waar veel interessante wetenswaardigheden over de bestemming en dieren in te vinden zijn.
Birds of Soutern Africa van Ber van Perlo is een mooie vogelgids.

Verder adviseren wij zeker ook de Merlin app vooraf te downloaden.

Inklappen
Vanaf € 4.995 per persoon
Boek deze reis
 

Waarom Inezia Tours?

Vogelreizen, natuurreizen, fotografiereizen en poolreizen. Dat is wat Inezia Tours al jaren met veel plezier verzorgt naar alle zeven continenten van de wereld. Met groepsreizen, maar ook met op maat gemaakte reizen en expeditiecruises. Wat al deze reizen gemeen hebben is dat we ons hart in onze reizen leggen, niet alleen bij het uitzétten van onze reizen, maar ook bij het uitvóeren van onze reizen. Wij richten ons op het echte ontdekken, dus geen gehaast en gejaag, maar tijd voor de vogels, de natuur, de fotografie en elkaar.

Wat wij willen, zijn mooie en verantwoorde reizen en fijn contact met onze klanten. Kwaliteit boven kwantiteit. Bij ons heeft u altijd persoonlijk contact met iemand die u kent, we zijn een klein team en leren u graag kennen! Ook de begeleiding van onze reizen is persoonlijk en deskundig. We zoeken namelijk diezelfde instelling en passie in onze reisbegeleiders en onze lokale partners.
Door bewust “klein” te blijven kunnen we de kwaliteit leveren die we belangrijk vinden.

Vele klanten hebben de weg naar Inezia Tours al gevonden en zijn niet meer weggegaan. Het percentage terugkerende klanten is ruim 90% bij Inezia Tours. Dat is het grootste compliment wat wij kunnen krijgen!
Bent u ook nieuwsgierig geworden? Laat u inspireren door onze website met reisinspiraties, op een beurs of tijdens één van de lezingen over onze reizen.

North Atlantic Odyssey 2017 - Ortelius

Ook dit jaar reizen we weer met twee verschillende schepen v...

Blog bekijken

IJsberenspecial 2019

The Polar Bear Special. In Nederland noemen wij dat gewoon d...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey 2017 - Plancius

Op naar het hoge noorden. Spitsbergen lonkt ook dit jaar wee...

Blog bekijken

North Atlantic Odyssey - Plancius 2015

Binnenkort is het zover, dan vertrekken we met de ledenreis...

Blog bekijken