georgie 2023 6418
georgie 2023 0077
georgie 2023 0268
georgie 2023 3630
georgie 2023 3813 v2
georgie 2023 4122

Georgië

11-daagse volledig verzorgde reis in de Kaukasus

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Vier Kaukasische specialiteiten: Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Grote Roodmus en de prachtige Witkruinroodstaart
 • Vogels en bloemen in het David-Garedzja-kloostercomplex vlakbij de grens met Azerbeidzjan
 • Majestueuze vliegende Lammergieren langs de hellingen van de Kaukasus
 • Zoogdieren als Goudjakhals en Toer

Is deze reis iets voor mij?

 • Nederlandstalige reisbegeleider met lokale kennis
 • Vogelen in een landschap zoals dat 50 jaar geleden bij ons was
 • Rustig tempo
 • Kleine groep: min. 6, max. 10 deelnemers

Reisomschrijving

De kleine staat Georgië ligt tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, ten zuiden van Rusland. Het grootste deel van Georgië wordt ingenomen door de machtige Kaukasus; de uitgestrekte en ontelbare toppen met besneeuwde kappen zijn ruig en mooi. Vogelaars komen hier nog niet veel en er valt nog veel te verkennen. Naast de machtige bergen kent het land nog een rijke verscheidenheid aan zeer verschillende habitats, van natte bossen en moerassen tot steppen en semi-woestijnen. Het land biedt hierdoor uitstekende vogelsoorten en voor sommige soorten hier is het één van de weinige plaatsen in het Westelijk Palearctisch gebied waar ze te zien zijn – dit geldt voor Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Grote Roodmus en de prachtige Witkruinroodstaart.

Deze vier soorten zijn niet gemakkelijk te zien en normaal gesproken moet je hiervoor lange wandelingen maken om ze te kunnen zien. Onze reis is echter zo ontworpen dat onze reisperiode samenvalt met een korte periode in de lente, wanneer de vogels makkelijker te zien zijn. Door de nog aanwezige dikke sneeuwlaag verblijven ze dan namelijk noodgedwongen veel lager dan hun broedgebieden en bovendien zijn ze op het moment van onze reis al actief naar een partner aan het zoeken. Om ze te vinden verblijven we in het noorden van Georgië, op 1800 meter boven zeeniveau. Dit is de beste locatie in Georgië om de Kaukasische specialiteiten te vinden. We zijn hier dicht bij de Kazbegi-piek, één van de hoogste bergen in de Kaukasus op 5033 meter. Voordat we hier verblijven bezoeken we ook enkele wetlands en semi-woestijnen in het zuiden van het land, waar het vogelleven totaal anders is.
We verwachten tijdens deze tour daardoor meer dan 160 vogelsoorten te zien in totaal. We worden op onze reis niet alleen vergezeld door een Nederlandstalige reisbegeleider, ook een lokale gids (die zeer goed Engels spreekt) en een lokale chauffeur die veel algemene kennis van Georgië heeft, reizen de hele reis met ons mee.


Kaart Georgie vogelreis voorjaar
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Georgië

  Afhankelijk van de vluchtmogelijkheden reizen we vandaag van Amsterdam naar Tbilisi. In Tblisi worden we opgewacht door onze lokale gids. De plaats van onze eerste overnachting is afhankelijk van onze aankomsttijd.

 • Dag 2

  Kaukasus

  We rijden vanochtend in ongeveer drie uur naar het noorden, richting de Kaukasus, waar we de komende drie nachten in een klein dorpje zullen verblijven. Onderweg stoppen we op enkele zeer goede vogelplekken om onze reis al vogelend op een prettige manier te beginnen en de rijtijd wat te breken. We gaan tijdens deze stops vooral op zoek naar de eerste vogels van de bergen: Sneeuwvink, Rotskruiper en overvliegende roofvogels – waaronder Lammergier, die overvliegen. Na aankomst in onze accommodatie checken we in, eten we en na deze opfrisser gaan we op zoek naar de lokale specialiteiten.

 • Dag 3 - 4

  Kaukasus

  Deze dagen verkennen we hellingen, bergkammen, rivierdalen en struiken in de omgeving. Onze belangrijkste doelsoorten hier zijn de vier Kaukasische specialiteiten: Kaukasisch Berghoen, Kaukasisch Korhoen, Grote Roodmus en de prachtige Witkruinroodstaart. Hopelijk zijn de hellingen boven ons nog bedekt met sneeuw, zodat we de eerste twee soorten heel dicht bij het dorp kunnen vinden. De andere twee zijn zelfs in het dorp te zien! We hebben genoeg tijd gereserveerd om alle vier de soorten te vinden en goed te kunnen zien. Naast deze vier bijzondere doelsoorten gaan we natuurlijk ook op zoek naar andere vogelsoorten, waarvan sommige soorten minstens zo mooi. Langs de hellingen van de Kaukasus wordt constant gepatrouilleerd door de majestueuze Lammergieren en een paar van deze vogels broedt in de buurt van het dorp. De prachtige Roodvoorhoofdkanaries zijn er ook, net als Rotskruiper, Alpenheggemus en de lokale ondersoort van Zwarte Roodstaart, semirufus. Ook grote zwermen van Alpenkraai en Alpenkauw, talrijke waterpiepers, Fraters en Beflijsters zijn te verwachten; krenten in de pap in de vorm van trekvogels als Bergtjiftjaf, Roodkeelpieper, Noordse Nachtegaal, Perzische Roodborst, Kleine Vliegenvanger en met wat geluk ook Kwartel en Kwartelkoning zijn hier ook goed mogelijk. Roofvogels waar we deze dagen op letten zijn bijvoorbeeld, Steenarend, Steppearend, Slechtvalk, Steppekiekendief, Grauwe Kiekendief, Blauwe Kiekendief, Slangenarend en Havik. Op de hellingen kunnen we de Oost-kaukasische Toer zien, een bedreigde wilde geitensoort.

 • Dag 5

  Naar Zuid Georgië

  Vol van onze prachtige waarnemingen verlaten we dit overweldigende gebied en vervolgen we onze reis. We reizen richting Tbilisi en stoppen onderweg weer enkele keren. We zullen de komende drie nachten in dorp in het zuiden van Georgië verblijven, op zoek naar totaal andere soorten dan de eerste dagen.

 • Dag 6 - 7

  Chachuna en omgeving

  Het gebied rond Chachuna heeft een fantastisch landschap met savanneachtige open gebieden, gemengd met glooiende heuvels, rotsachtig gebied en rivierwouden: een spannende plek met een aantal zeer goede vogels, maar ook met bijzondere zoogdieren als Goudjakhals en Jungle Cat. Steenpatrijs, Zwartkopgors, Finsch’ Tapuit, Perzische Roodborst, Ménétries’ Zwartkop en Keizerarend zijn maar een paar van onze doelsoorten hier. Chachuna staat ook bekend om één ​​van de grootste concentraties van broedende roofvogels in de Kaukasus – onder meer Arendbuizerd, Zwarte Wouw, Balkansperwer, Havik, Wespendief, Buizerd, Keizerarend, Schreeuwarend en Sakervalk vallen hier te verwachten. We blijven twee nachten in dit spannende gebied.

 • Dag 8 - 9

  Udabno, David Garedzja klooster, Jandari Lake en omgeving

  We gaan deze twee dagen het gebied van rond het prachtige David Garedzja klooster, dat op de nominatie staat om een plek de lijst van Werelderfgoed te krijgen, en een paar wetlands nabij de grens met Azerbeidzjan verkennen. De vogeltrek is tijdens ons bezoek op volop aan de gang en de meeste vogels die hier broeden zijn er dan ook al. We verwachten deze dagen onder andere Jufferkraanvogel, Armeense Meeuw, verschillende rallen- en sternsoorten, Scharrelaar, Bijeneter (Groene Bijeneter is hier ook mogelijk!), steltlopers, Dwergaalscholver, Citroenkwikstaart, Oostelijke Orpheusgrasmus, Sperwergrasmus, Veldrietzanger, Rotsklever, Isabeltapuit, Bonte Tapuit, Finsch’ Tapuit en Oostelijke Blonde Tapuit. Alsof deze zeer imposante lijst soorten nog niet genoeg is, zoeken we ook naar de grote groepen Roze Spreeuwen, Roodstuitzwaluwen, Blauwe Rotslijster, Zwartkopgors, klauwieren en veel, veel meer.

 • Dag 10

  Terug naar Tbilisi

  Vandaag reizen we terug naar Tbilisi. Onderweg bezoeken we Poninchala National Park. We overnachten in een hotel aan de rand van de stad waar we met elkaar de reis met diner afsluiten en ons klaar maken voor een vroege vlucht terug naar Amsterdam

 • Dag 11

  Thuiskomst Amsterdam

  Wij hopen dat u terug kijkt op een geweldige reis!

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Volpension (lunch veelal lunchpakket)
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandstalige reisbegeleider
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • Reis- en of annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 9,00 p.p.
 • Boekingskosten €25,00 per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 250,-
 • Visumkosten (indien van toepassing)
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen