Balkan baardgrasmus Lesbos bew 9253
bijeneter Lesbos bew 5886 1
dwergooruil Lesbos bew 1558
thumbnail IMG 7935
Vorkstaartplevier Lesbos bew 0508 5
bruinkeelortolaan Lesbos bew 0691 1

Lesbos, meer dan een vogeleiland

Één van de meest indrukwekkende vogeleilanden van Europa

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Genieten van de specialiteiten van Lesbos, zoals Turkse Boomklever, Smyrnagors en Bruinkeelortolaan
 • Genieten van soorten die in Nederland vaak lastig te zien zijn, zoals Grauwe klauwier, Bijeneter, Woudaap
 • Laat je verrassen door de vogeltrek, waardoor het elke dag weer spannend is wat er op het eiland is aangekomen
 • Naast de vogels is er ook aandacht voor andere aspecten van de natuur, zoals reptielen en amfibieën, maar ook vlinders, libellen en al het andere dat voorbij komt
 • We doen zelfs een poging één van de mooiste orchideeën van Europa te vinden, de Komper’s Orchid
 • Raamplek gegarandeerd! We hanteren maximaal 5 klanten per busje (max 2 busjes)

Is deze reis iets voor mij?

 • Weinig reistijd: de reis wordt uitgevoerd vanuit één hotel
 • Vogelen op één van de vogel hotspots van Europa
 • Er komen veel verschillende soortgroepen aan bod zoals roofvogels, steltlopers en zangvogels
 • Voor zowel beginnende als gevorderde vogelaars
 • Naast vogels een zeer gevarieerde natuur om van te genieten
 • Fotografen opgelet: alle bijgevoegde foto’s zijn gemaakt tijdens de voorbereidingstrip - er is dus een grote kans om mooie plaatjes te schieten!
 • Kleine groep: min 7. max 10 deelnemers

Reisomschrijving

Een reis in een rustig tempo vanuit één hotel op één van de meest indrukwekkende vogeleilanden van Europa! Het eiland Lesbos is onder de vogelaars beroemd en niet onterecht. Jaarlijks komen hier vooral in de trektijd vele vogelaars die genieten van de specialiteiten van het eiland. We vliegen rechtstreeks naar Lesbos en pikken ter plaatse twee 9-persoonsbusjes op. We rijden met 5 passagiers per busje, dus iedereen kan met vrij uitzicht genieten van de diversiteit aan landschappen op Lesbos.

Het oosten van Lesbos is begroeid. Met name met naaldbos en het westelijk deel van het eiland is een stuk kaler, maar heeft wel hier en daar een beetje vegetatie. Dit werkt als een magneet voor trekvogels! 

Midden op het eiland ligt de berg Olympus met een maximale hoogte van 967 meter. Daarnaast zijn de olijfboomgaarden, de zoutmeren en de vele moerasachtige stukjes het vermelden waard. Vanuit ons hotel kunnen we, vaak al voor het ontbijt, uitstapjes maken naar de verschillende gebieden. De uitslapers kunnen dan aansluiten tijdens het ontbijt. Na het ontbijt gaan we dan weer op pad naar de diverse gebieden in de buurt van het hotel. Lesbos is een relatief klein eiland, en doordat we vooral in het midden en westen verblijven, blijft de reistijd beperkt.

Op een enkele dag zullen we (voorzien van ontbijtpakket) het uiterste westen van het eiland gaan ontdekken. Lunchen doen we in één van de vele lokale restaurantjes en het eten in Lesbos is meer dan prima. Het tempo ligt laag, omdat we naast vogels ook willen genieten van al het anders moois wat Lesbos ons te bieden heeft. Zo is het eiland ook bekend om zijn reptielen en kunnen we ook de nodige vlindersoorten tegenkomen. Daarnaast laten veel soorten zich goed fotograferen, dus ook daar is alle tijd voor.

Op de dag dat we de bergen in gaan voor de bossoorten, zullen we ook proberen één van de mooiste orchideeën van Europa te vinden. Dit is in ieder geval tijdens de voorbereidingsreis goed gelukt. Natuurlijk zijn we aangemeld bij de appgroep en zo zijn we op de hoogte van de meest recente waarnemingen die op het eiland gedaan worden. Doordat de trek van vogels in volle gang is, zullen elke dag weer andere vogels het eiland aan doen op weg naar het broedgebied. 

Kortom, een reis waarbij natuurbeleving centraal staat!


Lesbos 1320 x 1220 px 1 v2
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Van Amsterdam naar Lesbos

  Vandaag vertrekken we vanaf Schiphol naar Lesbos. We zijn afhankelijk van de vluchttijd hoe het programma er ter plaatse uit zal zien. We halen onze busjes op het vliegveld op en als er tijd is bezoeken we net ten zuiden van het vliegveld onze eerste plek. Dit is de beste plek voor het eiland voor de Rüppells Grasmus, die vroeger ook bij Molivos te vinden was.

  We letten goed op, want de Kleine Zwartkop is hier ook te zien. Mocht er meer tijd zijn dan bezoeken we onderweg nog een aantal plekken voordat we naar ons verblijf rijden. 

  Diner doen we in ons hotel of in een restaurant in het dorp. 

 • Dag 2 - 7

  De reis

  Deze dagen verkennen we het eiland. Een enkele dag zullen we de hele dag onderweg zijn en met ontbijtpakketje vertrekken, maar de meeste dagen ontbijten we in het hotel waarbij er voor de liefhebbers voor het ontbijt al een excursie georganiseerd wordt.

  Op Lesbos zijn zeer veel verschillende plekken een bezoek waard, dus welke plekken we tijdens deze reis zullen bezoeken zal afhangen van verschillende factoren. Denk aan de waterstand op die plekken (geen water zorgt ervoor dat een plek veel minder interessant zal zijn). Maar ook de informatie ter plaatse en natuurlijk het weer.

  Plekken die zeker bezocht gaan worden zijn natuurlijk de vele plekken rondom het beroemde dorp Skala Kallonis. In het dorp kunnen we in de avonduren zelfs proberen Dwergooruil en Kerkuil waar te nemen, maar rond het dorp liggen diverse plekken die zeker één of zelfs meerdere bezoeken waard zijn.

  In het dorp ligt een klein moerasje, dat ondanks dat dit de laatste jaren aardig is dichtgegroeid soms toch nog leuke waarnemingen kan opleveren. Daarnaast liggen ten oosten van het dorp diverse zoutpannen waar het goed vogelen is. Er zijn diverse vogelkijkhutten en de wegen rondom de pannen worden veel bezocht. Het daar aanwezige, zogenaamde circuit is een beroemde plek voor de Rosse Waaierstaart.

  In de zoutpannen zelf vaak de nodige Steltlopers, overal Steltkluten, en vaak Moerassterns die hier tijdens hun trek even komen opvetten. Op de wat vlakke terreinen rondom deze zoutpannen zijn vaak Vorkstaartplevieren te vinden die zich opvallen vaak goed laten benaderen (zie foto’s).

  Uiteraard is ook de East River, zoals deze bij vele vogelaars nog bekend is, een plek waar je in de ochtend een heerlijke ronde kan doen. Hier zitten vaak Woudapen en andere reigersoorten die zich goed laten bekijken. Ook vinden we hier diverse zangvogels in de rietkragen en het struweel wat langs deze “rivier” aanwezig is. Het zoete water in deze rivier zorgt er vaak voor dat ook hier de nodige steltlopers aanwezig zijn, zoals Witgatje en Bosruiter, maar soms ook soorten als Sporenkievit.

  In het noorden van het eiland zijn Petra en Molivos de twee meest bekende plaatsen. Rondom deze plaatsen liggen diverse vogelgebiedjes zoals de befaamde Molivos Dam. Hier zitten eigenlijk altijd wel Casarca’s en zingen de Balkan Baardgrasmussen veelvuldig.

  De struweelbegroeiing is hier ook goed voor Grauwe Klauwier, maar omdat deze soort nog volop doortrekt in deze periode, zullen we die hopelijk op het gehele eiland veelvuldig tegen komen.

  Voor bepaalde soorten vogels, maar ook voor bijvoorbeeld de reptielen zijn de olijfboomgaarden een walhalla. Zo broeden de meeste Griekse Spotvogels, een lastige soort om überhaupt te zien te krijgen, in deze boomgaarden. Ook de Middelste Bonte Specht is vaak gebonden aan deze olijfbomen. Voor Robert ligt hier de uitdaging om slangen te vinden die ook vaak rondom de boomgaarden aanwezig zijn.

  We zullen het één dag of dagdeel wat hoger op zoeken en de hellingbossen van de bergen bezoeken. Naast de hier voorkomende soorten vogels zal er op deze dag ook aandacht zijn voor de hier voorkomende orchideeën. Voor veel soorten zijn we te laat in het seizoen, maar we hebben bijvoorbeeld wel kans op de Komper’s Orchid, één van Europa’s mooiste orchideeën.

  Natuurlijk zullen we meerdere dagen de westkant van het eiland bezoeken. Landschappelijk een totaal ander beeld als de oostkant van het eiland. Het klooster is een bekende plek gebouwd op een heuvel die begroeid is. Hierdoor ontstaat een magneet voor trekvogels. Zeker als het wat minder weer is, is dit dé plek om te bezoeken om bijvoorbeeld doortrekkende Wielewalen of Oostelijke Bergfluiters te vinden.

  Niet ver hiervandaan ligt het versteende woud, bomen die zo oud zijn dat ze inmiddels versteend zijn. De weg hiernaartoe is één van de beste plekken op het eiland om de Smyrnagors en de Bruinkeelortolaan te bewonderen. Hier zullen we dus zeker naar gaan zoeken.  Maar we rijden nog iets verder naar het westen tot de westkust. Boven zee zien we mogelijk wat pijlstormvogels en langs de rotsen wellicht een Eleonora’s valk, een valk die pas vrij laat op het eiland verschijnt.

  We bezoek plekken rondom het dorpje Sigri wat altijd verassingen kan opleveren. Deze plekken zijn ook goed voor trekvogels die enkele dagen op Lesbos blijven hangen. Kortom, we hebben genoeg te beleven op het eiland en zullen ons niet vervelen. In de (meestal voor de natuur) wat rustige middaguurtjes kunnen we relaxed lunchen in één van de vele restaurantjes die te vinden zijn op Lesbos.

 • Dag 8

  Het einde van de reis

  De laatste dag verplaatsen we ons richting vliegveld voor onze vlucht terug naar Amsterdam. Soms moeten er nog wat andere passagiers opgehaald worden op een ander Grieks eiland of wordt er nog een tussenstop gemaakt. De verwachting is dat we niet veel tijden hebben deze dag om nog van de natuur te genieten. Wel is er natuurlijk alle ruimte om terug te blikken op al onze mooie herinneringen van deze week! 

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Ontbijt
 • Vlucht- en luchthavenbelasting
 • Vervoer ter plaatse
 • Reisbegeleiding door Nederlandstalige reisbegeleider(s)

Exclusief
 • Lunch en diner
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,00
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen