Noorderlicht en het Varangerfjord
Reis in het kort
Hoogtepunten
- Vanuit het hotel in the middle of nowhere genieten van het Noorderlicht
- Tijdens het ontbijt genieten van de Haakbekken en Taigagaaien die op nog geen meter achter het raam op de voederplaats zitten
- Adembenemende landschappen in zowel Finland als langs de Varangerfjord
- De vogels van de Varangerfjord, waaronder de Koningseiders en Stellers Eiders
- Bezoek aan Hornoya vogeleiland met o.a. Papegaaiduikers, Kuifaalscholvers en hopelijk een jagende Giervalk
Is deze reis iets voor mij?
- We reizen ter plaatse met 2 auto’s, dus er is maar plek voor 6 deelnemers
- Deskundige en ervaren reisbegeleider die dit gebied al diverse keren heeft bezocht
- De temperaturen liggen meestal rond het vriespunt en de auto is nooit ver weg
- Veel gelegenheid om te fotograferen, zowel de Haakbekken op anderhalve meter, als ook onderweg en op Hornoya
- Nadruk ligt op kwaliteit van de natuurbeleving, minder op de kwantiteit
- Kleine groep: min. 3, max. 6 deelnemers en iedereen een raamplek met raam dat open kan
Reisomschrijving
Veel mensen gaan in de zomer naar Finland en het Varangerfjord, maar ook in maart en april is er al veel te beleven in het hoge noorden. Alleen al voor het witte landschap en de stilte is het de moeite waard om eens in deze tijd naar het hoge noorden af te reizen. Dit is ook de tijd dat de kans op het zien van het Noorderlicht groot is. De nachten zijn nog donker en lang genoeg, maar ook is het al 12 uur per dag licht en voldoende tijd dus om te vogelen.
Natuurlijk zijn een hoop vogels nog niet terug, maar in de winter ga je dan ook niet voor de kwantiteit, maar voor de kwaliteit. De Bruinkopmezen en Haakbekken op de voerplek bij Kamaanen zijn beroemd en prachtig om te zien en te fotograferen. Ook Taigagaaien laten zich fraai bekijken en dit in een prachtig winterse setting. In de avond doen we bij geschikte weersomstandigheden een poging het Noorderlicht te zien.
Onderweg naar het Varangerfjord turen we de boomtoppen af en is er bijna altijd wel een Sperweruil te vinden, afgelopen jaar zelfs een parend stelletje. Ook proberen we het nu geheel witte Moerassneeuwhoen te vinden. Over de besneeuwde weg rijden we Finland uit en Noorwegen in. Langs de wegen in de Varanger meestal wat minder sneeuw, maar het landschap is er niet minder mooi door. Langs het Varangerfjord verblijven diverse groepen eenden en de eerste Zeearenden zijn meestal ook al gearriveerd.
We overnachten in een eenvoudige accommodatie halverwege het fjord. Rond de accomodatie worden vaak Witstuitbarmsijzen gezien, maar ook Goudvinken en de altijd aanwezige Groenlingen. We hebben twee dagen de tijd om in de Varanger te vogelen, waarbij we met name op zoek gaan naar de twee mooiste eenden van Europa, de Stellers Eider en de Koningseider. Twee soorten die in juni erg lastig zijn in het fjord en zeker wat betreft de volwassen mannetjes. Deze hebben dan meestal de Varangerfjord alweer verlaten.
Maart en april is de tijd om grotere groepen Koningseiders te vinden, alsmede de wat makkelijker te vinden Stellers Eider. Beide eenden zullen waarschijnlijk ook redelijk te fotograferen zijn, met name in de haven van Kiberg. Daarnaast treffen we hier ook behoorlijke aantallen IJseenden aan. Er is altijd een kans dat er grote groepen Koningseiders in de buurt van Vardo verschijnen en vanaf de kant trachten we zo’n groep van enige duizenden exemplaren te vinden. Ook maken we een excursie per boot naar het eilandje Hornoya. Hier zijn de zeevogels al aangekomen en onderweg maken we natuurlijk ook al kans op de eerder genoemde Eidereenden. Op Hornoya is het dikke pret met de papegaaiduikers in een besneeuwd landschap.
Een reis die niet gemaakt moet worden voor het aantal soorten, maar met name voor de beleving en de kwaliteit van de soorten. Een prachtig landschap, Noorderlicht en de vogels maken deze reis tot een onvergetelijke ervaring. En de beleving is nog groter omdat deze reis uitgevoerd wordt met maximaal 6 deelnemers en twee auto’s zodat iedereen een raamplek heeft met een raam dat open kan. Altijd lekker voor de mensen die een fotootje willen maken.
De reis wordt begeleid door Eduard Opperman, die al vele vogelreizen in verschillende delen van Finland en Noorwegen heeft begeleid en het gebied goed kent.