Vlinder Bulgarije v2
Vlinders in de bergen van Bulgarije 2
Vlinders in de bergen van Bulgarije 3
Vlinders in de bergen van Bulgarije
50A8962
50A8985

Vlinders in de bergen van Bulgarije

Macrofotografiereis in een walhalla voor vlinders

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Grote Weerschijnvlinder, Herdersparelmoervlinder, Rouwmantel en Kardinaalsmantel
 • Optimaal gebruik van het beste licht in de vroege ochtend en avond door ligging hotels
 • Wandelingen in het prachtige Pirin Mountains National Park
 • Indrukwekkende klooster van Rila

Is deze reis iets voor mij?

 • Wakker worden tussen bloemenweides vol bloemen, vlinders en insecten
 • Kleinschalige familiehotels in de natuur
 • Naast vlinders ook aandacht voor insecten, bloemen en orchideeën
 • Genieten van de heerlijke Bulgaarse keuken
 • Kleine groep: min. 6, max. 10 deelnemers

Reisomschrijving

Bulgarije is een walhalla voor vlinders, het land heeft op vier na het grootste aantal soorten vlinders van Europa, ruim meer dan 200 soorten! Omdat het land echter relatief klein is, kunnen de meeste soorten op korte afstand van elkaar gevonden worden.
De landbouw in Bulgarije is nog grotendeels kleinschalig met veel kleine gebieden die soms nog met de hand bewerkt worden, een ideale situatie voor de vlinders en andere kleine insecten.

Er zijn verschillende onderwerpen waar we ons ook mee bezig zullen houden: insecten, bloemen en orchideeën, maar vooral de prachtige soorten vlinders. We bezoeken verschillende locaties in het Rila- en Piringebergte, de meeste ver boven de 1000 meter, tot 2700 meter boven zeeniveau. We gaan op zoek naar zeldzame en mooie vlinders, zoals Grote Weerschijnvlinder, Witbonte Parelmoervlinder, Herdersparelmoervlinder, Rouwmantel en Kardinaalsmantel. Maar ook vele andere soorten zullen we zien en fotograferen, denk aan Apollovlinder, Zilveren Maan, Balkanvuurvlinder, Grote Vuurvlinder, Witbandzandoog, Kleine Weerschijnvlinder, Grote Vos, Blauwe IJsvogelvlinder en Lathyruszwever. Ook libellen en orchideeën zullen we zien, vele Bulgaarse en Balkan-endemen, zoals Aquilegia aurea, een akeleisoort. Insecten zullen talrijk zijn en alles bij elkaar verwachten we bijna 100 soorten vlinders te zien!

We verblijven in kleinschalige familiehotels die stuk voor stuk in de omgeving van verschillende habitats liggen waardoor we meerdere leefgebieden aan kunnen doen. Onze hotels liggen allemaal direct aan de rand van natuurlijke weides, vol met bloemen, insecten en vlinders waardoor we optimaal gebruik kunnen maken van het beste licht in de vroege ochtend en avond. Naast prachtig uitzicht vanaf de bergtoppen zijn er ook nog leuke vogelsoorten en zoogdieren waar te nemen dus vergeet vooral ook de verrekijker niet!


Kaart Bulgarije vlinderreis
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Bulgarije

  We vliegen naar de hoofdstad van Bulgarije, Sofia, waar we worden opgewacht door onze lokale gids en met hem rijden we naar ons hotel, midden in het Rila gebergte, vlakbij het klooster van Rila, een spectaculair Bulgaars Werelderfgoed.

  Onderweg stoppen we verschillende keren om te fotograferen met onderweg kans op Heremiet, Witbandzandoog, Oostelijke Luzernevlinder, Adonisblauwtje en Oostelijk Esparcette-Blauwtje, maar ook Kalanderleeuwerik en andere leuke vogel- en insectensoorten vliegen en kruipen rond als afwisseling. Dit gebied is ook onze enige kans om de Taurische Hagedis waar te nemen. Afhankelijk van onze aankomsttijd is het mogelijk om vanavond nog de eerste fotosessie in dit gebied te hebben, met veel kans op Oostelijk Dambordje, Bruine en Kleine Sleedoornpage, Scheefbloemwitje, Grote Schaduwzandoog, Knoopkruidblauwtje en Vetkruidblauwtje.

  Twee overnachtingen in Rila.

 • Dag 2

  Omgeving klooster Rila

  We hebben de hele dag om de omgeving van Rila te verkennen op zoek naar Grote IJsvogelvlinder, Blauwe IJsvogelvlinder, Kleine IJsvogelvlinder, Grote Weerschijnvlinder, Balkanvuurvlinder, Zwarte Apollovlinder, Snuitvlinder, zwevers, parelmoervlinders, blauwtjes en dikkopjes en met wat geluk zien we ook Klein Christusdoornblauwtje.
  Dit is ook het gebied waar Wimpelstaart rondvliegt, een zeer mooi insect dat ook wel Bastaardlibel wordt genoemd. De Oostelijke Smaragdhagedis en Reuzensmaragdhagedis komen hier ook in redelijke aantallen voor en er is een mogelijkheid op bidsprinkhaansoorten. Tussen de middag kunnen we ook nog even een kort kijkje nemen in het zeer indrukwekkende klooster van Rila dat een bezoek zeker waard is.

 • Dag 3

  Piringebergte

  In de ochtend is er een laatste fotosessie en later, als het licht te hard is om mooie foto’s te maken, rijden we naar onze volgende stopplaats, het schitterende Pirin gebergte. De af te leggen afstand is vandaag niet groot, maar de wegen door de bergen zijn kronkelig en we hebben dan ook ongeveer twee en half uur om bij ons volgende hotel te komen. Onderweg maken we geregeld wat stops, zodat we nog wat vlinders en andere leuke dieren meepakken. Ook genieten we van een lunch op een biologische boerderij, omringd door weilanden die we natuurlijk zullen verkennen. Na de lunch vervolgen we onze reis naar het zuiden. Onderweg stoppen we regelmatig bij een veelbelovende plek om te zien of er goed te fotograferen is.

  Twee overnachtingen nabij Gotse Delchev.

 • Dag 4

  Piringebergte

  Vandaag gaan we het gebied rond ons hotel te verkennen, we rijden hogerop richting Orelek Peak. Het bijna endemische Macedonisch Esparcetteblauwtje is hier te vinden. Natuurlijk vliegen hier nog meer interessante vlindersoorten zoals andere blauwtjes en parelmoervlinders, maar ook Apollovlinder, Grote Saterzandoog, Balkanvuurvlinder en nog veel meer zijn hier te vinden.

 • Dag 5

  Yundolapas

  We keren vandaag terug naar het noorden, maar benaderen Rila nu vanuit het oosten. Onze volgende uitvalsbasis is een klein hotel bij de Yundolapas. We blijven twee nachten in dit hotel. Uiteraard stoppen we tijdens onze reis op verschillende bewezen locaties en gaan we onder meer op zoek naar Grote Weerschijnvlinder, Oosterlijke Weerschijnvlinder en Violette Vuurvlinder.

 • Dag 6

  Belmeken-dam/Goverdartsi

  We brengen de dag door rond de Belmeken-dam, op 2600 m boven de zeespiegel, en controleren het gebied op Bulgaarse Bergerebia, Oostelijke Glanserebia, Bontoogerebia, Balkanparelmoervlinder, maar ook letten we hier op orchideeën. Na dit bezoek rijden we naar de noordelijke helleing van het Rila-gebergte. De stops die we onderweg hebben zijn ongekend, er zijn maar weinig stops die meer opties bieden: Grote Weerschijnvlinder, Koningspage, Oranje Zandoogje en nog veel meer.

  Vroeg in de avond komen we aan in het dorp Govedartsi, waar we onze laatste twee nachten van de reis verblijven in een klein familiehotel. Net buiten het hotel liggen prachtige uitgestrekte weilanden.

 • Dag 7

  Govedartsi

  Na een vroege ochtendsessie en ons ontbijt rijden we in vijftien minuten naar de kabelbaan die ons hoog op de noordelijke hellingen van de Rila-berg brengt op 2400 meter boven zeeniveau. Hier maken we een rustige wandeling van ongeveer 3 km over een brede onverharde weg. Op deze manier komen we op 2600 meter boven de zeespiegel. Deze wandeling is uiteraard optioneel. Als u er liever niet mee wandelt kunt u rond het liftstation blijven, waar ook vlinders te zien zijn, of de hele dag naast het hotel de weilanden verkennen.
  Op de hoogte van 2600 meter die we bereiken zijn niet veel vlinders, maar wel één van de mooiste en meest zeldzame vlinders in Europa – Witbonte Parelmoervlinder. Deze vlinder komt maar in een zeer beperkt gebied voor, in de hoge Alpen, maar ook in de twee hoogste bergketens in Bulgarije: het Rila- en Piringebergte vanaf 2200 meter boven de zeespiegel. De ondersoort die in Bulgarije wordt gevonden, is misschien wel de mooiste, omdat hij helder gemarkeerd is. Omdat deze vlinder zeldzaam is, zeer lokaal en zijn leefgebied niet het gemakkelijkste om te komen is het één van de minst geziene vlinders in Europa. Naast deze topper kijken we natuurlijk ook verder, ook Donker Spikkeldikkopje, Gewone Dauwerebia, Balkanzijde-erebia en Balkanhooibeestje kunnen we zien. De weilanden achter ons hotel zijn onder meer goed voor Sleedoornpage, Steppeparelmoervlinder en Morgenrood.

 • Dag 8

  Terugvlucht naar Nederland

  Afhankelijk van de vertrektijd van onze terugvlucht is er nog de mogelijkheid om ‘s ochtends een laatste fotosessie te houden, waarna we in ongeveer 1 uur naar het vliegveld rijden voor onze terugvlucht naar Nederland

  *De route en dagindeling van deze reis is onder ander afhankelijk van het weer. Over het algemeen is het weer goed in deze tijd van het jaar, maar indien nodig zal de lokale gids flexibel zijn om ons naar plek met de beste omstandigheden voor fotografie te brengen. Flexibiliteit kan dan ook van de deelnemers gevraagd worden.

  Opmerking: het verzamelen en/of opprikken van vlinders is zonder uitzondering NIET toegestaan tijdens deze reis. Indien nodig heeft de lokale gids een vlindernet bij zich om de soorten te identificeren. Gevangen vlinders worden weer vrijgelaten.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Rit kabelbaan
 • Reisbegeleiding door Nederlandse natuurfotograaf
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • (Reis)verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,- per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 225,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen