DAG 1: OSLO

Vandaag vlieg je vanaf Amsterdam of Brussel naar Oslo. In sommige gevallen kun doorvliegen naar Longyearbyen, in veel gevallen kun je niet op één dag doorvliegen en dan verzorgen wij uiteraard een hotel op, of dichtbij de luchthaven. In dit geval hebben we gekozen voor de accommodatie op de luchthaven, waar je (overdekt) heen kunt lopen. Afhankelijk van de aankomsttijd kun je hier heerlijk dineren in het hotel, of bij één van de restaurants op de luchthaven.

DAG 2: LONGYEARBYEN

Na aankomst op de kleine luchthaven in Longyearbyen staat er een shuttle bus klaar die naar het centrum rijdt en stopt voor de deur van verschillende hotels. Ook voor deze bestemming kunnen we kiezen uit verschillende accommodaties, in verschillende prijscategorieën. 

In dit geval hebben we gekozen voor Radisson Blu Polar in het centrum van het kleine Longyearbyen.
Vanuit het hotel loop je zo de hoofdstraat in van het voormalige mijnstadje, waar verschillende winkels, supermarkt en (pool) musea te vinden zijn.

DAG 3: LONGYEARBYEN

(optionele dag ter invulling op basis van eigen wensen)
Op deze dag zou je kunnen kiezen voor een excursie rondom Longyearbyen. Denk aan verschillende boottochten, hikes, fatbike tochten, het bezoeken van de lokale bierbrouwerij (op sommige dagen een proeverij) of kayak tours. Wij kunnen hier over adviseren en een voorstel doen wat er mogelijk is op deze extra dag. Uiteraard kunnen we er ook voor kiezen om maar 1 nacht in Longyearbyen te verblijven voordat je aan boord gaat van de Plancius.

DAG 4: M/V PLANCIUS

In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

DAG 5: M/V PLANCIUS

Gedurende de nacht varen we naar het noorden, naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen. Deze prachtige fjord wordt gedomineerd door spectaculaire gletsjers en een geliefde plek voor Ringelrobben, Baardrobben en vaak ook IJsberen. De kliffen in de fjord bieden ook plaats aan grote kolonies Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen.

M/V Plancius
M/V Plancius M/V Plancius

DAG 6: M/V PLANCIUS

Mogelijk bezoeken we de Liefdefjord en varen daar richting de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen, maar ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

De Liefdefjord is IJsberen gebied en dit bijzondere roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord. Wanneer de fjord vanwege het ijs of weersomstandigheden niet toegankelijk is wordt uitgeweken naar een alternatieve route langs de westkust.

DAG 7: M/V PLANCIUS

Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een hoog-Arctische zeestraat tussen West Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding van deze zeestraat worden regelmatig Blauwe vinvissen gezien en het gebied is de thuisbasis van Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen.

We maken een wandeling over de Arctische toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van Spitsbergen.

Aan de oostkant van de Hinlopen Straat, op Nordaustlandet, ervaren we mogelijk hoe ‘Life in the Freezer’ moet voelen. Wanneer de ijssituatie onze doorgang door de Hinlopenstraat verhindert wordt er een alternatieve route genomen.

DAG 8: M/V PLANCIUS

Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken bij de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden. Hier bevinden we ons dichtbij de 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool. IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen.

Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de IJsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien.

DAG 9: M/V PLANCIUS

Terugkerend naar de westkust van Spitsbergen varen we langs of mogelijk door het pakijs terwijl we blijven uitkijken naar IJsberen, Walrussen en de zeldzame Groenlandse walvis.

Ongeveer 40 zeemijl ten westen van Spitsbergen varen we langs de rand van het Continentaal Plat naar de Spitsbergen Bank waar vinvissen foerageren in de ‘upwelling’ stromingen (waar koud, voedselrijk water omhoogkomt).

Bij de monding van de Kongsfjord is er ook een goede kans om walvissen te zien.

DAG 10: M/V PLANCIUS

Het eiland Prins Karls Forland is een langgerekt, ruig eiland. Op een vlakke zandrichel liggen regelmatig walrussen uit te rusten. Een alternatief is de mooie fjord St. Johnfjorden of Trygghamna, in de monding van de Isfjord, waar op de grote vogelklif Alkhornet vele tienduizenden zeevogels broeden. Onder de klif, op de vruchtbare hellingen, zien we regelmatig rendieren en Poolvossen.

DAG 11: OSLO

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. Je gaat in Longyearbyen van boord, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op je gemaakt hebben. Vanaf het schip wordt je naar de luchthaven gebracht voor de terug vlucht naar Oslo.
In enkele gevallen is het mogelijk om op deze dag direct naar huis te vliegen. Vaak is het nodig om nog een nacht in Oslo door te brengen.

DAG 12: EINDE VAN DE REIS


Indicatieprijs van deze reis

Prijs
Vanaf € 3700,- p.p. Deze reissom is een indicatie en gebaseerd op verblijf in een 4-persoonshut op indeling. Indien je met 2 personen in een hut wilt verblijven gaan de prijzen van de hut vanaf € 5150,- p.p.

Door de vluchten is het soms nodig een verblijf in Oslo in de buurt van luchthaven te boeken,  de kosten hiervoor hangen af van de keuze (ligging ) van het hotel en liggen tussen € 100,- en € 250,- p.p. Ook adviseren wij minimaal 1 overnachting voorafgaand aan expeditiecruise. Deze kosten bedragen tussen € 120,- en € 260,- ook weer afhankelijk van de keuze van het hotel.

Vluchten
Longyearbyen is logistiek niet de meest aantrekkelijke bestemming, wij zoeken heel graag mee naar vluchten. De prijs is zeer moment afhankelijk en lopen erg uiteen, maar houd rekening met prijzen tussen € 700,- en € 1500,- p.p. voor een retour ticket in de zomer. 

Bekijk meer informatie of verzend een aanvraag voor deze voorbeeldreis Spitsbergen


0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.