• Reisbegeleider

Jan-Peter Kelder

Al van jongs af aan is Jan-Peter Kelder (1985) het liefst buiten te vinden. Opgroeiend op de Veluwe was het bos nooit ver weg. Gaandeweg werden vogels steeds meer de focus en inmiddels is hij compleet verslaafd aan (het zien en vastleggen van) deze vliegende vrienden.

Samen met zijn gezin woont Jan-Peter al jaren in Thailand, waar hij het werk voor een lokale stichting combineert met het gidsen van vogelaars. Zuidoost-Azie is zijn vogel-thuis, waar zijn specialisme en passie liggen. In tegenstelling tot Europa, waar hij naar eigen zeggen nog geen Tjiftjaf zou herkennen. De tropische kleurenpracht overweldigd hem elke keer opnieuw, en het feit dat je terwijl je vogelt ook reptielen, olifanten, apen en andere wezens tegenkomt, draagt enorm bij aan zijn fascinatie voor Thailand.

Zeldzame soorten zien en fotograferen
Jan-Peter doet niets liever dan nieuwe gebieden ontdekken en zeldzame soorten vinden. Zo was hij de eerste die Sooty-capped babbler in Thailand fotografeerde, en vond hij bijvoorbeeld de tweede Fujian Niltava in Thailand in meer dan 50 jaar tijd. Hij spreekt vloeiend Thais en kent de Thaise natuur op zijn duimpje. Zowel de nationale parken als de vogelhutten. Want ook fotografie is gaandeweg op Jan-Peter’s pad gekomen en fotograferen in uitdagende omstandigheden (zoals donker tropisch regenwoud) ziet hij als een mooie uitdaging.

Soms stilte, vaak gezelligheid
Naast de stilte van de natuur, geniet Jan-Peter ook van gezelligheid. Hij neemt graag andere natuur-fanaten mee de natuur in en een goede sfeer en een lach tijdens de reizen, is voor hem minstens zo belangrijk als het zien van mooie soorten. Zijn passie voor en kennis over Thaise vogels deelt hij graag en hij hoopt anderen hiermee ook te enthousiasmeren voor de tropische kleurenpracht van Thailand.