Johannes Jansen

  • Reisbegeleider

Johannes Jansen

Voor begeleider Johannes Jansen is natuurstudie een levensstijl. Als kind maakte hij het Meetjesland in België onveilig als lid van JNM. Ook nu staat hij het liefst met beide voeten in de natuur. Zijn biologiestudie was dan ook een logische keuze.

Johannes heeft een brede kennis: van vogels tot libellen, amfibieën, reptielen, dagvlinders en planten. Ongerepte streken ontdekken met de prachtige flora en fauna is helemaal zijn ding. Hij trekt er meerdere keren per jaar op uit om natuurreizen te begeleiden.

Van telproject tot scriptie

In zijn studententijd werd zijn horizon flink verbreed. De reizen gingen meer en meer richting het oosten, volledig in het teken van de vogeltrek. Het was een eerste kennismaking met de Kaukasus die heeft geleid tot de nu jaarlijkse roofvogeltellingen door Batumi Raptor Count, een organisatie die begeleider Johannes Jansen oprichtte in Georgië. Het telproject geeft in de streek een boost aan lokaal, kleinschalig en authentiek ecotoerisme en werkt ook rond bewustwording van natuurwaarde en (daardoor) het inperken van de jacht. In zijn masterscriptie bestudeerde Johannes het effect van lokale jacht op voorbijtrekkende roofvogels in Georgië.