• Reisbegeleider

Robert Top

Al op jonge leeftijd ontdekte Robert (1979) de fascinerende onderwaterwereld van Noord-Hollandse polderslootjes. Als hij niet buiten was, zat hij wel in de plaatselijke bibliotheek en zo raakte hij steeds meer gebiologeerd door het dierenrijk. Het was dan ook niet meer dan logisch dat hij “iets met dieren” zou gaan doen en koos voor de studie Diermanagement in Leeuwarden. Hij studeerde af op een onderzoek naar adderpopulaties op de Drentse heide en vond vervolgens een baan bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), waar hij specialist werd in casussen met reptielen. Hier leerde hij ook de Ineziagidsen Eduard Opperman en Wilfred Wilde kennen. In zijn vrije tijd bleef hij echter aangetrokken tot de natuur en als vrijwilliger is hij actief bij onder andere RAVON en een lokale vleermuiswerkgroep.

Na 12 jaar LID besloot Robert zijn hart te volgen en gooide hij het roer om. Hij kocht met zijn vriendin een boerderijtje in de Achterhoek en ging aan de slag als ecoloog bij Staring Advies, adviesbureau voor landschap en natuur. Zijn passie werd zijn werk en gedreven door nieuwsgierigheid leert hij nog elke dag over de fascinerende natuur, waarbij zijn interessegebied uiteenloopt van amfibieën tot vogels, van wantsen tot vlinders en nog veel meer.

Robert doet niets liever dan struinen, waarbij hij met zijn scherpe blik vaak leuke ontdekkingen doet. Zijn kennis, ervaringen en vondsten deelt hij graag met anderen. Wie met Robert op een vogelreis gaat, kan dan ook thuis komen met onverwachte foto’s van hagedissen, vlinders of schorpioenen. En wil je hem écht enthousiast zien, vraag hem dan maar eens naar de rugstreeppad…