intocircles polar bear 1
41A3800
0068 Dietmar Arktis 11 06 2023  MG 2241
Inge Pietjouw Pakijs 1
41A3187
0aa6db93 e3f6 4550 b8d6 8697b1aa89dd
  • 3 juni 2023
  • Leonie Heirman

In juni 2023 voer Hondius van Vlissingen naar Spitsbergen en een fijne groep Inezia Tours reizigers mocht mee genieten.

Onze eerste 2dgn op de Hondius

Op naar het Noorden! Maar eerst naar Schotland.
In het zonnige Vlissingen ligt het prachtige poolschip de Hondius klaar voor vertrek. Op expeditie naar Spitsbergen, via Aberdeen, Fair Isle en het pakijs van Groenland. Een droom die uitkomt! 

Zowel de passagiers als de crew hebben er overduidelijk ontzettend veel zin in. Na de verplichte veiligheidsoefening, staat er een Captains Cocktail op het programma, vlak erna gevolgd door het diner. 
Met volle buiken vertrekken we enkele uren later dan gepland eindelijk uit Vlissingen. Eerst nog wat rondjes in de haven om het kompas te kalibreren en daar gaan we dan echt!

De volgende ochtend is iedereen al vroeg op, vol verwachting uit turend over de kalme Noordzee. Al snel worden er foeragerende Jan-van-Genten gespot, veel zeekoeten, een meeliftende Grauwe Vliegenvanger, Drieteenmeeuwen, Alken, Noordse Stormvogels en de eerste Papegaaiduikers! Ook de Bruinvissen, Grijze Zeehonden  en Witsnuitdolfijnen lieten zich zien, maar sommige passagiers (inclusief ondergetekende) hebben het speciale talent net te laat te komen om dat allemaal te bekijken. 

Zo’n rustige dag op zee klinkt misschien saai, maar niets is minder waar. Het fantastische eten wordt afgewisseld met geweldige lezingen. Expeditie gids Andrew vertelt over de vogels van de Noordzee. 
Bijvoorbeeld over de Jan-van-Genten met hun spanwijdte van wel twee meter. En dat deze vogels ook perfect zijn om zeezoogdieren te determineren. Want als er grote groepen Jan-van-genten aan het foerageren zijn, dan zijn zeezoogdieren vaak niet ver weg. 

Maar hoe herken je welke dolfijn- of walvissoort er is? Het helpt dan enorm om te weten dat een Jan-van-Gent die spanwijdte van bijna twee meter heeft en daarmee kun je de grootte bepalen van een dolfijn of walvis. 
Nog veel meer leuke, nuttige weetjes komen voorbij en Andrew maakt ons alvast lekker met bijvoorbeeld het vooruitzicht op de Kleinste Jagers die we hopelijk op het pakijs kunnen gaan spotten!

De ster onder de expeditie gidsen is de 78-jarige Schot Bill. In een prachtige kilt, met bijhorende sporn (waar je traditioneel havermout en een houten kom in doet, om altijd iets te eten te hebben), maakt Bill ons lekker voor ons bezoek aan Schotland, terwijl hij ondertussen ons Nederlanders een stuk of 89 keer weet te beledigen. Vol passie vertelt hij over het mooie, mysterieuze Schotland. 

Morgen meren we aan in Aberdeen en gaan we mee op excursie om meer van die Schotse natuur te zien. Al raadt Bill elke Nederlander af naar Schotland te komen. 
“Want daarna ben je nooit meer blij, als je dat platte Hollandse landschap weer ziet”.

Groetjes, Inge Pietjouw

Vandaag dag 3 van de Expeditie!

We zijn aangekomen in de haven van Aberdeen waar we vandaag de hele dag van boord gaan om de kust te verkennen. Met 3 bussen gaan we op pad.
De kust is prachtig en overal kleurt het achterland geel op dit moment van de Gaspeldoorn die in bloei staat.
Eerst naar de rivier (Ythan Estuary) waar heel veel zeehonden ons nieuwsgierig komen bekijken en zich graag laten fotograferen! 
Hier zien we naast zeehonden ook een grote hoeveelheid aan vogels in de riviermonding en aan de stranden.

Zoals Eidereenden, Middelste Zaagbekken, Kuifaalscholvers en op de Brem zat een prachtige Geelgors die zich goed liet fotograferen. Na 2 uurtjes reden we verder naar Buccans of Buchan. Hier lagen stijle rotskliffen waar we overheen konden wandelen.
Tegen de rotsen zaten grote aantallen Alken, Zeekoeten, Noordse Stormvogels, Kuifaalscholvers en hier hebben we de eerste Papegaaiduikers kunnen zien. We hebben al een prachtige foto van deze clowns van de rots.

De laatste stop was "footee", een heel klein vissersdorpje naast Aberdeen met prachtige kleine huisjes.

Heerlijk de hele dag gewandeld om vervolgens om 17 uur weer aan boord te stappen.
Bij het uitvaren kregen wij als toetje een grote groep Tuimelaars langs de boot die ons uitzwaaiden.

Vannacht varen we naar Fair Isle (Shetland Islands) waar we dag 4 van boord zullen gaan. We hebben een spiegel gladde zee dus de landing met de zodiac moet gaan lukken.

Groetjes Wilfred en Leonie

Dag 4 op de Hondius

Gister werden we vroeg gewekt voor een landing op Fair Isle.
De zee was spiegel glad, de perfecte omstandigheden voor een landing met de zodiac.

Na een goede briefing van onze expeditieleider gingen wij na het ontbijt van boord. Aangekomen op Fair Isle hadden we de hele dag om van dit mooie eiland te genieten. Fair Isle is een onderdeel van de Shetland Islands schuin boven Schotland.

Op het eiland wonen een handje vol mensen, heel veel schapen en vind je grote kolonies diverse zeevogels op de stijle zeekliffen.
Als snel werd duidelijk dat de meeste mensen op zoek gingen naar de Papegaaiduikers, welke in grote getalen aanwezig zijn aan de noordzijde van het eiland.

Er zijn denk ik wel duizenden foto’s genomen van deze clowneske vogels want wat zijn ze prachtig met hun oranje snavels.

Er waren nog meer vogels op het eiland te zien, zoals de Grote Jagers welke op dit moment hun nesten goed aan het beschermen zijn. Dus niet te dichtbij natuurlijk… anders werd je aangevallen. (Ze scheerden net over je hoofd)

De aanwezigheid van Veldleeuwerikken was goed te horen door hun gezang en de Kleine Jager kwam regelmatig bij iedereen langs gevlogen.

Daarnaast werden nog vele vogelsoorten gezien, zoals Barmsijzen, Alken, Zeekoeten en kregen we bezoek van een Stormvogeltje.
Zelfs Bonte Kraaien leven op het eiland waar je deze zeker niet zou verwachten.
Door een aantal mensen werd een Velduil gezien.

Op de Hondius werd een dag eerder mede gedeeld dat er onlangs een Sneeuwuil op Fair Isle was gezien maar deze werd helaas deze dag niet gezien.

Voor de natuurliefhebbers een absolute aanrader dit eiland. In het kleine dorpje werden we hartelijk verwelkomd door de bewoners van het eiland met koffie en (home made) koekjes. Ze maken hier prachtige wollen truien en shawls welke je kan kopen. De wol natuurlijk afkomstig van hun eigen schapen.

Voor iedereen wat wils op dit eiland, een grote variëteit aan vogels, de geweldige uitzichten, de lieve bevolking en het prachtige weer maakte dit voor iedereen tot een prachtige dag.

Alle mensen konden de hele dag lekker uitwaaieren op het eiland. Om 17 uur kwam iedereen weer bij elkaar aan boord op het schip.

Daar werden we getrakteerd op een aantal goede presentaties van de expedietie staff.
Zo werd er een lezing gegeven over de geschiedenis van Fair Isle. Eeuwen geleden werden de Shetlands bewoond door de Noormannen. Er groeien geen bomen op het eiland en het verbouwen van gewassen is eigenlijk onmogelijk door de harde wind die er bijna altijd waait. Het zal een hard en ruw leven geweest zijn.

Ook werd er een lezing gegeven over Plankton en door de Staff werd er levende Plankton getoond welke zichtbaar werd gemaakt door middel van een Microscoop.
Al met al word je veel kennis bijgebracht tijdens alle presentaties die er worden gegeven. Deze worden dan ook graag gevolgd door alle aanwezigen.

Vandaag ligt iedereen vroeg onder de wol, moe maar voldaan!  Dag 5 zullen we op zee doorbrengen, op weg richting Jan Mayen. Groet, Wilfred en Leonie

Dag 5 op de Hondius!

Gister was onze 5de dag en dit was een “vaar”dag.
Iedere ochtend worden wij rond 7 uur gewekt en gaan we heerlijk aan het ontbijt.
Na het ontbijt zijn er verschillen lezingen om bij te wonen.

De eerste lezing ging over de Inuiten, een andere lezing ging over de soorten golven van de zee (een stukje aardrijkskunde) in de middag werd er veel verteld over de verschillende walvissen in het arctisch gebied en er was een lezing over natuurfotografie welke door veel geïnteresseerden werd gevolgd.

Alles afgewisseld met lekker eten en regelmatig buiten op het dek op de uitkijk staan maakt het tot weer een prachtige dag.

Aan het einde van de middag kwam de echte traktatie, een Gewone Vinvis werd gespot (helaas niet door iedereen), Orka’s  werden gesignaleerd en een hele groep Grienden op korte afstand van het schip werden mooi gefotografeerd. Ondanks dat de temperaturen nu flink zakken wordt iedereen aan boord hier toch wel heel warm van.

In de avond hadden wij nog een mooie zonsondergang maar echt donker wordt het al niet meer op deze plek op aarde.

Er zijn in dit gebied niet heel veel vogels te zien. Noordse Stormvogels blijven we echter tegenkomen en er werden 2 Regenwulpen en een Bontbekplevier gezien. Door een aantal mensen werden er 2 Stormvogeltjes gezien.

Midden in de nacht zijn wij de poolcirkel over gevaren, nog 1 dag varen en dan komen wij aan op het eiland Jan Mayen! Hopelijk kunnen wij hier op dag 7 een landing maken met de Zodiac.

Het weer is nog steeds rustig. Van een noorderwind zijn wij nu naar een zuiderwind gegaan, de golven zijn redelijk rustig (1.4 mtr), hopen dat dit zo blijft!

Iedereen heeft het goed naar zijn zin aan boord, we zijn met z’n allen heerlijk fanatiek op zoek naar de mooiste zeezoogdieren en vogels.

Groetjes vanaf de Hondius!

Wilfred en Leonie

Dag 6 en 7 op de Hondius

Gister was een rustige vaardag onderweg naar Jan Mayen.
De zee was ruiger dan de andere dagen met een goede wind vanuit het zuiden.

De walvissen lieten zich niet echt goed zien, op de Butskop en een Witneus dolfijn na en natuurlijk kwamen er regelmatig Stormvogels langs de boeg en werden er twee Wilde Zwanen waargenomen.
Een handje vol mensen mochten nog even de vin van een Orka zien en verder werden wij de dag bezig gehouden met verschillende lezingen.

Alle stafleden hier aan boord doen enorm hun best en kunnen goed vertellen.
De een is gespecialiseerd in walvissen en weet alles te vertellen over de geluiden die walvissen maken en de ander wist ons veel te vertellen over de geschiedenis van Jan Mayen. Het vulkanisch eiland waar wij op dag 7 een landing zullen maken.

Aan het einde van de middag is er een Happy Hour aan boord omdat we de Poolcirkel zijn over gestoken, daar doen wij natuurlijk graag aan mee!

Wat hebben wij een fijne groep mensen aan boord, een goede sfeer al de hele week!!

Op dag 7 ging de wekker lekker vroeg, zo konden we goed Jan Mayen zien aankomen in onze lens!

En dan maar hopen dat we ook kunnen landen op het eiland? Tijdens het ontbijt gaan de scouts er op uit met de zodiac om te zien of de landing mogelijk is. Het waait namelijk nog stevig en dat kan lastig zijn voor een landing.
Gelukkig kwam al snel door de intercom de oproep om je klaar te gaan maken, ‘de landing gaat door!!!
Wat te gek, iedereen gehuld in regenkleding en zwemvest op naar het vaste land.

Jan Mayen is vulkanisch, we staan daar dan ook op een zwart strand en rondom zijn gletsjers op het eiland. Niet alles is even goed waar te nemen door de dichte mist en na een uur moeten we terug naar de boot omdat de wind sterker wordt!

In dat uur hebben wij toch nog veel kunnen zien, een karkas van een walvis, een gedenksteen voor de zeven omgekomen Nederlanders in 1634 en verschillende vogels.

De Stormvogel zit hier op de steile rots kliffen op dit moment te broeden, Kleine Alken vlogen over en Eidereenden worden waargenomen.

Ondanks de korte duur op het eiland kan deze dag voor iedereen niet meer stuk.
Goed nat komt iedereen weer terug aan boord en staat de lunch alweer bijna klaar voor iedereen!

Tijdens de lunch trekt de lucht toch nog even open en hebben wij een prachtig uitzicht op de gletsjers van Jan Mayen.

We varen nu walvissen gebied binnen dus de aankomende dagen hopen wij deze veelvuldig te mogen spotten!?  Zojuist  konden wij dan ook al de blow van een Noordse Vinvis zien. Jeeeeeeh

What’s more to come!!?? 

Groetjes Wilfred en Leonie

Dag 8 Wat een prachtige dag voor iedereen!!!!

Je kan wel zeggen dat wij heel veel geluk hebben. In de ochtend mogen wij op een 200mtr afstand genieten van twee Groenlandse Walvissen die hun rug en blows goed laten zien.

Deze walvis is zeldzaam dus iedereen is behoorlijk euforisch!!! Door menigeen wordt een traan weggepinkt. (Voor sommige was dit de doelsoort van de reis.)

Na weer een paar goede lezingen aan boord en een heerlijke wandeling over het voordek worden we in de mist verrast met een IJsbeer op 3 uur! Niet iedereen kon hem goed zien door de mist maar hij was er wel degelijk. Echt te gek zo’n waarneming.

Aan het einde van de middag worden we, het voordek, getrakteerd op een warme chocolademelk met rum en nog een tweede IJsbeer.  Hoe gaaf is dit en wat zijn ze mooi. Het is doodstil buiten op het dek, we blijven met de boot op gepaste afstand zodat wij ze niet storen in hun leefomgeving.

Na het avond eten krijgen wij de eerste waarneming van een Ivoor Meeuw langs de boot, hier werd Wilfred toch wel heeeel blij van! ; )

Deze geweldige dag moest op geproost worden, een gezellige afsluiting van de dag met onze Inezia Tours groep.

Het zicht was de hele dag niet geweldig door de mist maar we hebben toch nog best veel moois mogen zien!

Groetjes Wilfred en Leonie

Hondius dag 9

Het beloofd vandaag weer een mooie dag te worden.

We zijn in het pakijs bij Groenland en in de loop van de dag trekt de mist steeds meer op!

In de ochtend zien een aantal mensen vlak voor de boeg een Gewone Vinvis langs zwemmen, geweldig natuurlijk en nog geen uur later worden wij weer getrakteerd op een IJsbeer, wat hebben wij toch een mazzel.
Hij loopt daar op een redelijke afstand maar toch zeker dichtbij genoeg om goed te bewonderen.
Heel veel foto’s worden gemaakt en gelukkig op de computer met elkaar gedeeld.
Vervolgens blijft het redelijk rustig een paar uur maar staan wij wel heerlijk te genieten van het prachtige uitzicht over het pakijs in de meest gekke vormen.

In de middag ligt het schip stil, zelf sta ik op de brug en vraag de Kapitein waarom wij stil liggen?
Al snel wordt duidelijk dat Oceanwide iets van plan is…
De zodiacs worden tevoorschijn gehaald en voor die gene die willen mogen instappen en een uitstapje maken naar een ijsschots. Daar stonden we dan, midden op een ijsplaat in de wateren van Groenland, ook weer zo’n leuke ervaring! (foto’s komen zsm.)

De vogels die we nu voornamelijk nog zien zijn Kleine Alken, Noordse Stormvogels en Zwarte Zeekoeten welke in het noorden blauw van kleur zijn geworden. De Drieteenmeeuwen laten zich nu ook nog steeds zien.

Af en toe komt er een Zadelrob voorbij gezwommen. Prachtige dieren zijn dit. Baardrob en Ringelrob worden ook gezien dus er is volop leven in deze koude wateren.

Na een paar goede lezingen van de verschillende stafleden is het alweer tijd voor het avond eten en deze is vandaag ook bijzonder!
Een BBQ op het achterdek van het schip midden in het pakijs, muziek er bij, we dansen de hele avond door op het achterdek!! Tijdens het dansen ziet een alerte passagier dat er een Ivoormeeuw de boot naderde aan stuurboordzijde welke aan de achterzijde van het schip verdween in de ijsmassa’s.

Om 12 uur is het nog altijd licht maar de luikjes zakken wel dicht dus welterusten!

Groet, Wilfred en Leonie

Dag 10 "Good morning Good morning"

Moe maar voldaan van de bbq van gisteren avond werden wij om 5 uur gewekt door onze expeditieleider Sarah met de mededeling dat er een grote groep Zadelrobben te zien waren.

Nog slaperig onze kleding aangetrokken en naar buiten gegaan om op het dek ongeveer 5400 Zadelrobben te bewonderen op een ijsplaat. Het was een prachtig gezicht hoe deze dieren daar lagen in die kou op die ijsplaat. Er werden weer vele foto’s gemaakt waarna bijna iedereen toch nog even terug naar bed ging.

Nadat wij voor de tweede keer werden gewekt konden we wederom genieten van een heerlijk ontbijt.

Het eten op de Hondius blijft de gehele reis van erg hoge kwaliteit. We worden enorm verwend met veelzijdige, heerlijke gerechten. Ik vrees dan ook dat er weer een paar kilo’s zijn bijgekomen maar dat heb ik er voor over.

Het weer is vandaag echter wat minder. Er is behoorlijk veel wind en de mist is sterk aanwezig de gehele dag. Er werd deze dag niet zo veel wildlife gespot maar de sfeer aan boord is goed en iedereen is vol van alle indrukken van de afgelopen dagen en deze worden dan ook graag gedeeld met de medereizigers.

Een Gewone Vinvis wordt door velen goed gezien en gefotografeerd en ook deze dag zijn het de Noordse Stormvogels die ons blijven trakteren op mooie acrobatische vluchten.

De lezingen waren ook deze dag weer interessant. Een lezing ging over de vervuiling van onze aardbol. Dit was zo’n moment dat we met z’n allen met onze neuzen op de keiharde feiten werden gedrukt. Hier in het verre noorden wordt ons plastic gevonden in de magen van vele dieren en in de natuur. Dit zet iedereen aan boord aan het denken maar het is natuurlijk goed dat ons deze feiten ook worden mede gedeeld.

Tijdens het avondeten was er gelukkig iemand zo alert waardoor zij twee grote blows in de verte zag. Het diner werd abrupt onderbroken en iedereen ging buiten staan in de hoop dat we de walvissen nog iets beter zouden kunnen zien en we werden beloond doordat een prachtige Blauwe Vinvis op ongeveer 100 meter van het schip goed te zien was. De staart van dit dier was goed te zien terwijl het de dieptes van de zee in dook. Wat een ervaring was dit.

Wederom een heerlijke dag en een groots avontuur.

Groetjes Leonie en Wilfred

 

Dag 11 en 12

De laatste dag van onze expeditiecruise alweer, wat gaat het snel.

Gelukkig staat ons nog wel een hele mooie dag te wachten! In de nacht is de boot goed door gevaren en zijn we al rond Spitsbergen aangekomen. Vandaag gaan we een kijkje nemen in Poolepynten.

Hier staat voor vanochtend een landing gepland met als voornaamste doel het zien (en ruiken) van de Walrussen die hier leven. De groep wordt verdeeld om de druk op de aanwezig Walrussen te minimaliseren. Zoals gebruikelijk staat iedereen weer optijd klaar en kunnen we niet wachten om de zodiacs in te gaan. Met minimale golfslag komt iedereen veilig en droog aan land en beginnen we een korte wandeling richting de Walrussen. Er liggen naar schatting zo’n 40 van deze kolossen opeen gestapeld op het strand en een paar zijn aan het zwemmen. Ze komen dan ook vrolijk even bij ons gedag zeggen! Wat een indrukwekkende dieren.

Terug op het schip staat er weer een heerlijke lunch voor ons klaar en varen we door naar het Isfjord. Gelukkig is het weer goed zodat de bergen en gletsjers goed te bewonderen zijn.

Na de lunch stappen we weer in de zodiac en varen we heel dicht naar de gletsjer toe, machtig om te zien. We worden begroet door een zadelrob en ook een Alpen Sneeuwhoen vliegt voorbij. De Zilvervos laat zich nog bewonderen, de Kleine Rietgans komen we tegen en ook de Koningseider vliegt door het fjord. Als toetje zien we nog de Eidereenden en een Eiseend, we kunnen deze dag heel wat afvinken op de vogellijsten!!

Aan het einde van de dag wanneer we terug zijn aan boord komt de afsluiting.

Er is een Captain’s cocktail georganiseerd, hier wordt de bemanning uitgebreid bedankt onder een luid applaus. Wat een fantastisch team zit hier aan boord. Iedereen goed op elkaar ingespeeld en even gastvrij. Ook wij willen iedereen hartelijk bedanken voor deze geweldige reis.

Na een heerlijk diner en nog een lekker drankje gaat iedereen langzaam weer naar bed en zullen we de volgende ochtend van boord gaan. (we liggen inmiddels al voor de kust van Longyearbyen)

De volgende ochtend na het ontbijt gaan we rustig allemaal de kade op en is de expeditie cruise toch echt voorbij!!! (heb je bij aankomst nog wel die Walrussen zien liggen en die Rosse Franjepoten gezien?) Heel bijzonder!! ; )

De één vliegt terug naar huis vandaag, de ander blijft nog een paar dagen in Longyearbyen en sommigen gaan nog een week langer mee op de Hondius. Iedereen bedankt en wij hopen dat jullie nog lang nagenieten van deze reis.

Groetjes Wilfred en Leonie


0 Reacties

Er zijn nog geen reacties.