Reisverslag North Atlantic Odyssey 2024
 • Tijdens de reis
 • 26 mei 2024
 • Eric van Kuik

Plancius Dag 1 “Het vertrek vanuit Vlissingen”

Het blijft een expeditiecruise, dus een beetje spannend begin zou ons niet moeten verbazen toch?

We mogen weer en dat blijft toch een heerlijk vooruitzicht om deze reis te mogen maken. Om 10:00 uur verzamelen Willem en ik bij het station van Uitgeest voor een zeer relaxte treinrit naar Vlissingen. Slechts één overstap in Haarlem en de intercity zet ons af op station Vlissingen. Omdat we aan een expeditiecruise gaan beginnen moeten dingen toch anders lopen dan gepland, nou daar werkt de NS heel goed aan mee 😊. Het eerste gedeelte gaat voorspoedig tot wij bij station Delft komen. Er is een kapotte bovenleiding en alle treinen moeten over één spoor richting Delft rijden, dat mag geen probleem zijn met 1,5 uur marge om in Vlissingen CS aan te komen. Dan blijkt er een “incident” te zijn in de trein voor ons en de machinist roept om dat we terugkeren naar Den Haag CS om over te stappen op een andere trein. Hoeveel vertraging levert dit op? Nog geen 5 minuten later kunnen we toch doorrijden naar Rotterdam CS, maar de trein stopt in Roosendaal en daar moeten we overstappen. Daar aangekomen willen we uitstappen met een aantal medereizigers maar dan horen dat de trein toch het traject afmaakt richting Vlissingen. Met 40 minuten vertraging komen we aan in Vlissingen en het lijkt of we het spannendste deel van de reis hebben gehad. Een aantal deelnemers bellen dat zij ook vertraging hebben, maar uiteindelijk valt de “schade” mee en de laatste deelnemers komen om 15:15 uur naar de bus om richting de haven te vertrekken.

We mogen weer beginnen aan de 2024 editie van de North Atlantic Odyssey van Vlissingen naar Spitsbergen. Alle voorbereidingen zijn weer getroffen en het weer lijkt mooi mee te werken als we na een korte busrit de haven van Vlissingen bereiken. Hier zien velen voor de eerste keer de Plancius, ons thuis voor de komende 12 dagen. Het schip wordt uitgebreid geïnspecteerd en vanaf de kade gefotografeerd. Het weer slaat tijdelijk even om en we schuilen even in de bus terwijl de Marechaussee haar werk doet om de paspoorten te controleren. Nadat deze formaliteiten geregeld zijn, is iedereen plus bagage aan boord.

Na de paspoortcontrole kan iedereen aan boord waar we snel starten met de verplichtte “safety briefing” voordat de trossen losgemaakt worden om richting Westerschelde te varen. Het schip draait  nog een paar rondjes bij het verlaten van de haven om het kompas te kalibreren (de kapitein is niet verdwaald zoals door sommigen beweerd 😊). We varen tijdens het eerste diner aan boord langs de  boulevard van Vlissingen richting Noordzee. We zien enkele Grote Sterns en een Zwartkopmeeuw en als onze expeditieleider Jan zijn dagelijkse recap wil beginnen wordt er een Bruinvis gezien. Eenmaal op zee varen we in Noordwestelijke richting Aberdeen.

De zee is relatief rustig wat de meeste passagiers de kans geeft om even aan de schommelingen van het schip te wennen. We genieten van een mooie ondergaande zon terwijl de eerste Jan van Genten langs de boot vliegen.

Na de zonsondergang gaan de meesten nog even een drankje doen in de lounge, alvorens we na een lange dag in slaap vallen. Het gaat volgens mij weer een hele mooie reis worden!

Tot morgen!!


10 Reacties

 • Gravatar for niek

  niek

  22 dagen geleden

  Dat hebben dus meer mensen... pech onderweg maar ook ... de 1ste dag is de spannendste.... en zelden de leukste... maar goed... onderweg!

 • Gravatar for Monique

  Monique

  22 dagen geleden

  Leuk om zo mee te reizen met mijn nichtjes 😃

 • Gravatar for Diana Schermer

  Diana Schermer

  22 dagen geleden

  Wat leuk dat we jullie kunnen volgen Reina en Ans, een hele fijne vakantie geniet ervan liefs Rob en Dy

 • Gravatar for Toos

  Toos

  23 dagen geleden

  Mooi dat we jullie zo kunnen volgen, en mee kunnen genieten op afstand!
  Fijne reis voor jullie! (zus van Henk Vermeer)

 • Gravatar for Nelly

  Nelly

  23 dagen geleden

  Wat heerlijk dat jullie weer op stap gaan. Dit maal volgen we jullie vanaf de wal. Goede vaart en fijn dat iedereen aan boord is👍Geniet ervan, groetjes van ons, Nelly

 • Gravatar for Josien

  Josien

  23 dagen geleden

  Wow, een spannende eerste dag!

 • Gravatar for Marije

  Marije

  23 dagen geleden

  Hoi,
  Ik volg mijn moeder (Truus Stevens) op de voet via deze site. Heel fijn dat we zo een beetje weten hoe het allemaal verloopt.
  Maak er een geweldige reis van!
  Hartelijke groeten,
  Marije de Laat

 • Gravatar for Rob en Marijke

  Rob en Marijke

  23 dagen geleden

  Leuk om te kunnen lezen wat jullie allemaal meemaken. Onze ome Henk vaart mee. We wensen jullie een hele mooie reis toe!

 • Gravatar for Ineke

  Ineke

  23 dagen geleden

  Een mooie vaart gewenst, de kop is eraf. Veel plezier. Ineke

 • Gravatar for Guy en Nilli

  Guy en Nilli

  23 dagen geleden

  Heerlijk om dit mee te mogen volgen. Wij maakten deze schitterende reis vorig jaar. Veel plezier allemaal op de Plancius en we wensen jullie rustig water en veel waarnemingen.