Reisverslag North Atlantic Odyssey 2024
  • Tijdens de reis
  • 31 mei 2024
  • Eric van Kuik

Plancius dag 6 “Orka’s op de poolcirkel”

Het is 05:00 in de ochtend en zoals bijna elke dag staat Eugene als één van de eersten op het bovendek op zoek naar walvissen. Gisteren was de start heel ongelukkig voor hem toen stond hij er ook al heel vroeg en om 07:00h liep hij heel even weg voor een toilet-stop en ja hoor een Dwergvinvis die zich op gebruikelijke wijze heel kort liet zien. Toen hij weer naar boven kwam zag hij al aan onze gezichten dat hij iets gemist had. Gelukkig werd dit later goed gemaakt aangezien we veel mooie soorten langdurig hebben kunnen bekijken. Deze ochtend staat hij dus weer als één van de eersten aan dek en “de aanhouder wint”, want hij wordt beloond met 3 mooie Butskoppen die langs de boot zwemmen. Deze waarneming wordt door velen gemist omdat het nog even te vroeg is voor de meesten.

Butskoppen kunnen we vanaf nu vaker zien. Dit zijn walvisachtigen die toch een voorkeur hebben voor grotere dieptes en zij kunnen met gemak 1000 meter duiken op zoek naar hun favoriete maaltijd ‘inktvis’. Met hun karakteristieke meloenhoofd zijn ze goed herkenbaar als ze bovenwater komen.

Vandaag hebben we een zeedag voordat we morgen op Jan Mayen zullen aankomen. Na het ontbijt wordt er een presentatie gegeven door Eduardo. Op zijn geheel eigen en enthousiaste wijze verteld hij over de “space-time” relativiteitstheorie van Albert Einstein. Deze zeer interessante presentatie maakt ook weer pijnlijk duidelijk dat alles met betrekking tot mijn wiskunde- en natuurkundekennis heel ver weg is gezakt 😊.

Na de lunch gaat iedereen zijn/haar ding doen. Sommigen gaan lekker naar buiten om van het uitzicht over de oceaan te genieten. Anderen zitten lekker in de lounge en lezen een boek of spelen een spelletje schaak. Net als ik samen met Mathias de vogel- en zeezoogdierenlijst bijwerk komt er een melding binnen over de portofoon. Iemand heeft een zwarte rugvin gezien voor het schip. We laten onze laptops even dicht en gaan direct naar buiten want ja er zijn natuurlijk wat spannende mogelijkheden met een zwarte rugvin. We lopen het voordek op en gelijk zien we meerdere rugvinnen, er zwemt een mooie groep Orka’s voor de boot. Heel snel staat iedereen buiten met verrekijker en/of fototoestel. De Orka’s geven een mooie show weg en blijven zeker wel 40 minuten rond de boot zwemmen op zoek naar vis. Het is een groepje van naar schatting ca. 10 Orka’s. Iedereen heeft mooie foto’s kunnen maken, we besluiten verder te varen en de Orka’s vaarwel te zeggen.

Tijdens de recap geeft onze expeditieleider Jan uitleg over de dag van morgen als we bij het eiland ‘Jan Mayen’ aankomen. De weersverwachting voor de komende dagen ziet er heel goed uit maar de deining en de richting van de stroming voor onze landing op Jan Mayen kan mogelijk nog roet in het eten gooien voor een succesvolle landing. De meeste mensen gaan vroeg slapen om ook weer vroeg aan dek te staan wanneer Jan Mayen aan de horizon verschijnt. Met prachtige herinneringen aan de Orka’s in onze gedachten gaan we lekker slapen.

Tot morgen!


1 Reactie

  • Gravatar for Diana Schermer

    Diana Schermer

    18 dagen geleden

    Wat een mooie reis , genieten lieve Reina en Ans lieve groet Dy en Rob