Gambia 2019 5DMK4 1 7501
Gambia 2019 5DMK4 2 0089
Gambia 2019 5DMK4 1 9762
Gambia 2019 5DMK4 1 6675 Luminar4 edit 0
Gambia 2019 5DMK4 2 0357
Gambia 2019 5DMK4 1 8268

Afrika dichtbij; ontdek Gambia

12 daagse fotoreis naar de exotische en kleurrijke vogelwereld van Afrika

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • De illustere Krokodilwachter
 • Verschillende kleurrijke soorten bijeneters en scharrelaars
 • Boottochten door betoverend mangrovewoud
 • Onbeschrijflijk mooie zonsondergangen
 • Afrikaanse gastvrijheid

Is deze reis iets voor mij?

 • Reis in november als de vogels op hun mooist zijn
 • Verblijf in comfortabel hotel aan de kust en meer basic in het binnenland
 • Ervaren reisbegeleider die zelf eerder in Gambia geweest is
 • Kleine groep: min. 5, max. 8 deelnemers

Reisomschrijving

Deze fotoreis staat bewust gepland in november, de vogels zijn dan op hun kleurrijkst. De reis is zeer compleet en geeft u een mooi beeld van Gambia. We starten onze fotoreis naar het kleurrijke Gambia in de omgeving van Kotu aan de kust en bezoeken diverse prachtige vogellocaties vanuit onze meer dan comfortabele uitvalsbasis aan de kust. Op dag vier van onze reis gaan we verder op avontuur en rijden we het binnenland in richting Tendaba in het primitievere deel van het land, met verschillende stopplaatsen onderweg. Tijdens ons verblijf in Tendaba maken we een boottocht door het betoverende mangrovewoud met sublieme fotomogelijkheden. Op dag zes vervolgen we onze reis en gaan we naar Bansang en steken de Gambarivier over met de ferry van Georgetown. Tijdens ons verblijf in Bansang verkennen we de omgeving en bezoeken we topplekken voor onder meer Bijeneters en maken we weer een boottocht.

Na Bansang reizen we via Tendaba weer terug naar de kust. We verblijven nog een keer in Tenbada en maken nu (indien mogelijk) een boottocht in het mangrovewoud in de late namiddag waarbij we kunnen genieten van de prachtige zonsondergang. Eenmaal terug bij de kust maken we nog diverse uitstappen en bezoeken onder meer het Brufutwoud en een typische vismarkt in Tanji. De laatste informatie en de situatie ter plaatse zullen bepalen welke gebiedjes we in de buurt van Kotu bezoeken, maar onze lokale gids zal er voor zorgen dat ook op deze plekken de beste fotokansen zijn om de kleurrijke tropische natuur vast te leggen.
Wat in ieder geval op voorhand al vaststaat, is dat u zult genieten van deze zeer complete reis naar dit heerlijke Afrikaanse land.


Kaart Gambia fotografiereis
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht naar Gambia

  Vanuit Amsterdam vliegen we naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. Onze accommodatie ligt aan de kust vlak bij de Kotu rivier en het strand. Afhankelijk van onze aankomsttijd gaan we vandaag al een eerste keer op pad in de directe omgeving van het hotel.

 • Dag 2

  Omgeving Kotu en Kachummeh woud

  Na een eerste nacht en een ontbijt staat u waarschijnlijk te springen om te gaan genieten van alle mooie vogels in de omgeving van het hotel, zoals Bonte IJsvogel, Senegal Griel, Afrikaanse Dwergaalscholver, Zwarte Reiger, Westelijke Rifreiger, Kapgier, Schildraaf, Senegalese Spoorkoekoek, Zwarte en Geelsnavelwouw en Grijskopmeeuw. Samen met onze lokale topgids (de grondlegger van het natuurtoerisme in Gambia en zoals u zult merken enorm gerespecteerd door alle andere gidsen) gaan we vlak buiten het hotel de verschillende hotspots langs bij de Kotu-rivier, mangroves en rijstveldjes. In de loop van de ochtend gaan we naar een voederplek voor Kapgieren en Geelsnavelwouwen, prachtig om vluchtshots te maken. De vogels zijn weliswaar wild, maar gewend aan mensen en laten zich hier fantastisch fotograferen. De Nijlvaranen lusten ook wel een snackje en zijn niet onder de indruk van de vogels, kleine schermutselingen zijn vaak het gevolg, opnieuw een uitgelezen kans om dit gedrag te fotograferen. Andere soorten die we hier kunnen verwachten zijn Sahel-Scharelaar, Roodsnaveltok, Palmtortel, Piapiac, Roodkopklauwier, Grijskopijsvogel, Dwergbijeneter, Grote Zilverreiger, Textorwever, Groene Kakelaar, Langstaartglansspreeuw, Geelsnavelklauwier, Blauwbuikscharrelaar, Grijze Bananeneter en Roodkruinzwaluw. De eerste kennismaking met de vriendelijke bevolking en de overweldigende diversiteit aan vogels is een herinnering om niet snel te vergeten. Midden op de dag zullen we in de omgeving lekker gaan lunchen en doen we het even rustig aan. Het kan hier ’s middags behoorlijk warm zijn waardoor de vogels niet meer zo actief zijn. We vertrekken in de namiddag richting Kachummeh-woud. Diner in ons hotel in Kotu.

 • Dag 3

  Omgeving richting Zuid Gambia – Kantong

  Vandaag gaan we richting Kantong en omgeving. We bezoeken hier een zandwinningsgebied en het strand voor typische kustsoorten als Kelpmeeuw, Dunbekmeeuw, Reuzenstern, Koningsstern, Grijskopmeeuw, Geelpootmeeuw en Visarend. Deze soorten zijn hier algemeen en goed te fotograferen. Iets verder naar het zuiden lunchen we op een rustige plek tegen de Senegalese grens. Na de lunch bezoeken we het Kartong Bird Observatory, een natuur- en ringreservaat. Dit is een prachtig nat gebied waar we soorten hopen te zien als Smaragdpurperkoet, Goudsnip, Afrikaanse Dwergijsvogel, Noordelijke Karmijnrode Bijeneter en Zwartkruinsjagra. Diner in ons hotel in Kotu.

 • Dag 4

  Van Kotu naar Tendaba

  We vertrekken na ons ontbijt het binnenland in naar het bijzondere Tendaba kamp. Onderweg zullen zich diverse fraaie fotografieplekken aandienen zoals kleinschalige rijstvelden, beschermde natuurgebieden, schrale open velden en bolongs met uitgestrekte mangroves. De vogels zijn in deze tijd van het jaar in hun prachtkleed in Gambia en waar we ook kijken, overal zitten vogels. Ook verschillende agames, hagedissen en apensoorten kunnen we vandaag verwachten. De Kalagi-brug is een mooie plek voor een uitgebreide lunch met ook hier weer de nodige soorten in de directe omgeving. Nabij Tendaba is een nat getijdegebied, een goede plek voor veel soorten vogels. Soorten met exotische namen als Lelieloper, Kaalkopkiekendief, Noordelijke Grondhoornraaf, Koereiger, Geelsnavelossenpikker, Grauwe Buulbuul, Purperglansspreeuw, Afrikaanse Lepelaar, Stippelspecht, Maskerduif, Marabou, Roodkruinscharrelaar en Goudkapfiskaal kunnen we allemaal tegenkomen vandaag. Bij aankomst in Tendaba is de ontvangst allerhartelijkst; de lokale bevolking in het binnenland is arm, maar erg vriendelijk en zeer gastvrij. Het Tendaba kamp zelf is eenvoudig, maar het is er erg goed toeven. De aangename en relaxte Afrikaanse sfeer zorgt ervoor dat we snel in de ultieme vakantiemodus zitten.

 • Dag 5

  Tendaba

  Na ons eerste ontbijt in Tenbada gaan we het water op met enkele lokale gidsen. We varen door de onmetelijke mangrovebossen aan de noordoever van de Gambia-rivier; een geweldig vogelavontuur met vele prachtige vogels en vergezichten Dit is ook de beste plek om krokodillen te fotograferen, niet alleen in het water maar soms ook op kleine stukjes land in het mangrovegebied. Om meerdere fotokansen te hebben in dit prachtige gebied, doen we deze tocht binnen enkele dagen nog eens over, maar dan in de latere namiddag zodat we het gebied in een ander licht kunnen fotograferen. Na onze lunch gaan we naar de vogelhut in Tendaba waar we deze middag gaan fotograferen. Hier kunnen we volgende soorten verwachten: Blauwfazantje, Napoleonnetje, Oranje Wever, Staalvink, Napoleonwever, Kleine Rotsmus, verschillende soorten glansspreeuwen, Zwartnekwever, Grote Textorwever, Pelioslijster, Roodoogtortel, Palmtortel, Zwartsnavelduif, Staalvlekduif en de kleine Maskerduif.

 • Dag 6

  Van Tendaba via Georgtown naar Bansang

  We vertrekken na het ontbijt richting Bansang. We rijden over de brug naar de noordoever ten oosten van Tendaba. We gaan de gehele dag vogelen op de noordoever van de Gambiarivier en gaan op zoek naar één van de meest gewilde soorten van Gambia: de Krokodilwachter. Er is hier echter meer te vinden: op de noordoever zitten soorten die op de zuidoever van de rivier niet of moeilijk te vinden zijn. Om in Georgetown te komen nemen we de veerpont en rijden we door naar onze lodge voor de komende twee nachten.

 • Dag 7

  Bansang

  Na ons ontbijt gaan we in de omgeving op zoek naar de zeldzame Watertrapper en verschillende soorten bijeneters. Groene Bijeneter komt hier vaak in grote groepen voor en zorgt telkens weer voor prachtige fotomomenten. We rijden terug naar de lodge voor onze lunch en in de middag maken we een boottocht vanuit Georgetown. Het avondeten is weer in onze lodge.

 • Dag 8

  Van Bansang naar Tendaba

  Na het ontbijt rijden we terug richting Tendaba. Onderweg stoppen we in de buurt Jahally bij enkele rijstvelden en het Dalaba wetland. Hier hebben we een zeer goede kans op Roodkeelbijeneter, Witwangfluiteenden, Afrikaanse Dwergeend, Lelieloper, verschillende reigersoorten, Afrikaanse Palmgierzwaluw, Roodbekwever en Wahlbergs Arend. We lunchen onderweg en als we in de namiddag aankomen in Tenbada maken we hier opnieuw de prachtige boottocht door de mangroves in ander licht met nieuwe fotografiekansen. Diner in Tenbada.

 • Dag 9

  Van Tenbada via Abuko NP naar Kotu

  Onze laatste dag in het binnenland van Gambia; we vertrekken na het ontbijt richting Kotu aan de kust. Het afscheid van Tendaba zal hartelijk en warm zijn en op de terugweg stoppen we bij een gebied waar veel roofvogels te zien zijn, steeds op zoek naar meer soorten. We stoppen voor de lunch bij het Abuko Nature Reserve en bezoeken de mangroves en de Lamin rijstvelden voor we onze rit voortzetten richting ons comfortabele hotel in Kotu. Eenmaal terug in het hotel zal de luxe ons omarmen en denken we terug aan het mooie Tendaba en Bansang terwijl we beseffen we dat we al veel bijzonders gezien en gefotografeerd hebben!

 • Dag 10

  Brufut Woud – omgeving Sanyang en Tanji

  Vandaag beginnen we in de ochtend bij Brufut, een stuk savannebos met weer totaal andere soorten waar we het grootste deel van de ochtend zullen doorbrengen. Na de lunch gaan we naar Tanji waar de lokale vissers hun vangst aan land brengen. Niet alleen biedt dit spektakel (anders kunnen we het niet noemen) schitterende fotokansen om de vissers, hun schepen en hun klanten vast te leggen, maar midden tussen dit prachtige kleurrijke schouwspel zijn de vogels bijna handtam. Kustsoorten als Kelpmeeuw, Dunbekmeeuw, Reuzenstern, Koningsstern, Grijskopmeeuw, Geelpootmeeuw en Visarend zijn hier algemeen en goed te bekijken en te fotograferen.

 • Dag 11

  Omgeving Kotu

  Vandaag zijn we in de omgeving van Kotu.

 • Dag 12

  Omgeving Kotu en terug vlucht Amsterdam

  Afhankelijk van onze terugreis tijden kunnen we vandaag nog een laatste dag genieten van de omgeving. Onze lokale gids brengt ins naar de luchthaven van waar we terug vliegen naar Amsterdam. Hiermee is onze reis, een prachtig Gambia avontuur, ten einde.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Boottocht door de mangroves bij Tendaba
 • Eén boottocht vanuit Georgetown
 • Reisbegeleiding door een Nederlandstalige natuurfotograaf
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • Reis- en of annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO € 9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,- per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen