345X1535 bw3+sINEZIA
345X0909 bw3+sINEZIA
10. 345X1798 bw3+sINEZIA
345X0102 bw3+sINEZIA
968A4400 bw3+sINEZIA
345X1002 bw3+sINEZIA

Bayerischer Wald in de winter

Compleet verzorgde reis naar Tierfreigelände in Beieren

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Prachtige inheemse diersoorten als Wolf, Bruine Beer en Lynx
 • Grote kans op sneeuw voor prachtige winterse opnames
 • Schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe
 • Zeer gevarieerd aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie

Is deze reis iets voor mij?

 • We maken dagelijks excursies vanuit één vaste uitvalsbasis
 • Vervoer per busje, geen vlucht nodig voor deze reis
 • Excursies worden zo ingedeeld dat de timing het beste is voor fotografie
 • Ervaren reisbegeleider die het gebied op zijn duimpje kent
 • Interessante reis voor zowel beginners als meer gevorderde fotografen
 • Kleine groep: min. 4, max. 7 deelnemers

Reisomschrijving


Het Bayerischer Wald is het oudste beboste gebergte van Midden-Europa. Nog voor het ontstaan van de Alpen, vormde zich in het zuidoosten van Duitsland een uniek natuurgebied dat zich in Tsjechië voortzet als Sumava Nationaal Park. Het Bayerischer Wald is ook het oudste Nationaal Park van Duitsland en biedt door verantwoord natuurbeheer een zeer gevarieerde aanbod voor landschap-, tele- en macrofotografie.

Deze 8-daagse fotografiereis kent twee verschillende focussen:

 1. Dagelijkse bezoeken aan drie verspreid liggende leefgebieden met verschillende diersoorten, waaronder bedreigde. Deze zogenoemde Tierfreigelände bieden unieke kansen om vanaf diverse observatiepunten dieren in hun natuurlijke, afgeschermde biotopen, – soms zo groot als enkele voetbalvelden -, te fotograferen.
 2. Als tweede fotografische hoogtepunt wacht ons de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe. Dit wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. Als natuurfotograaf kun je je tussen de besneeuwde rotsformaties uitleven op een aantal kleine, maar zeer fotogenieke watervalletjes.

We verblijven in een typisch Beiers hotel in de buurt van Neuschönau, dichtbij de ingang van het park. Comfort en gastvrijheid voeren de boventoon.


Kaart Duitsland Bayerischer Wald winter
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Reis naar Duitsland

  Vertrek vanuit een centraal punt in Nederland met een personenbusje naar ons pension in het Bayerischer Wald, dicht bij de ingang van het park. ’s Avonds volgt de briefing met het programma voor de komende dagen en informeert de reisbegeleider met een fotopresentatie alle deelnemers over de omstandigheden waaronder gefotografeerd gaat worden en hoe tot goede opnamen te komen.

 • Dag 2

  Excursie Bayerischer Wald

  We staan vroeg op om direct na het traditioneel uitgebreide ontbijtbuffet het park te gaan verkennen. We maken kennis met de enorme buitenverblijven van de Tierfreigelände die onzichtbaar opgaan in de uitgestrekte natuur van het Bayerischer Wald. Deze dag is het begin van veel uitdagende zoektochten naar de mooiste settings voor het fotograferen van dieren en hun omgeving. Het programma wordt dagelijks afgestemd om iedere fotograaf de maximale flexibiliteit te bieden zich te focussen op de gewenste onderwerpen. Deze dag concentreren we ons in principe op de Europese Lynx, Wissent, Oehoe en Wolf. De winter met zijn witte deken bekoort elke natuurfotograaf en de fotomomenten en onderwerpen zijn ontelbaar. We hebben lunchpakketten bij ons, dus een onderbreking van mooie momenten wordt door iedere deelnemer zelf bepaald. Iedereen heeft de keuze om na kennisgeving zelfstandig in het gebied op pad te gaan, of samen met de reisbegeleider het park te verkennen, om zo ook te werken aan het verbeteren van de fototechniek. ’s Avonds genieten we, zoals elke avond van deze reis, van de goede Duitse keuken.

 • Dag 3

  Excursie Bayerischer Wald

  Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we weer vroeg op pad. Deze dag wordt het tweede fotografische hoogtepunt: de wandelexcursie door de schilderachtige natuur van het beekje de Kleine Ohe in een nabij gelegen dorpje. Dit sierlijke beekje wordt gevoed door een klein stuwmeer, omsloten door naald- en loofbomen. Gezien onze reisperiode verwachten we sneeuw en bevroren stukken met prachtige fotokansen. Mocht door zware sneeuwval onverhoeds de uitgebreide toegankelijkheid niet mogelijk zijn (1 tot 1.5 m sneeuw zijn geen uitzondering) dan vervolgen we eerder deze dagtrip naar Scheuereck voor het fotograferen van Edelherten in een fraai afgelegen Hirschgehege.

 • Dag 4

  Excursie Bayerischer Wald

  Vandaag gaan we na het uitgebreide ontbijtbuffet weer vroeg naar het ons inmiddels vertrouwde Tierfreigelände. We concentreren ons in principe op Auerhoen, Korhoen, Hazelhoen, Oeraluil, Ruigpootuil, Dwerguil, Zwarte Ooievaar, Wespendief en Schreeuwarend. Ook deze dag heeft dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit als vorige dagen, waardoor we onze fotokansen optimaal kunnen benutten. We kunnen deze dag desgewenst ook gebruiken om nóg mooiere juweeltjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer te scoren. In principe staan Wild Zwijn, Eland en als we geluk hebben ook Visotter en Bever op het programma.

 • Dag 5

  Excursie Bayerischer Wald

  Na het uitgebreide ontbijtbuffet gaan we vroeg op pad en maken een treinreis naar Ludwigsthal. Opnieuw een fotogenieke locatie om Europese Lynxen in de sneeuw, op rotsformaties of omgevallen bomen te fotograferen. Uniek is de 100 meter lange wandelpromenade die over en door het reusachtig grote leefgebied van de Wolven is aangelegd. Met wat geluk hebben we vanaf deze promenade kans op schitterende fotomomenten.

 • Dag 6

  Excursie Bayerischer Wald

  We zijn inmiddels vertrouwd met het wandeltraject door het Bayerischer Wald om aan de hand van verschillende routes, verkorte doorsteekroutes en diverse informatieborden onze optimale route naar fotografische voorkeuren te bepalen. We gebruiken deze slotdagen dan ook om onze favoriete plekken nogmaals te bezoeken. We kunnen deze dag desgewenst ook gebruiken om nóg mooiere juweeltjes van Europese Lynx, Wolf of Bruine Beer te scoren. De natuur en diergedragingen zijn niet iedere dag hetzelfde waardoor onze fotokansen en fotoscores dagelijks variëren. ’s Avonds genieten we, zoals elke avond van deze reis, van de goede Duitse keuken.

 • Dag 7

  Excursie Bayerischer Wald

  Vandaag gaan we na het uitgebreide ontbijtbuffet weer vroeg naar het ons inmiddels vertrouwde Tierfreigelände. Ook deze dag heeft dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit als de vorige dagen, waardoor we de fotokansen optimaal kunnen benutten. Indien de sneeuwval ons niet belemmert, gaan we via een onopvallende wandelroute op zoek naar Wissenten. Ook deze avond genieten we weer van een heerlijke Duitse maaltijd en wisselen we belevenissen en foto’s van de voorbije dagen uit.

 • Dag 8

  Terugreis naar Nederland

  Na het ontbijt vertrekken we voor de terugreis naar Nederland met als extra bagage onze unieke natuurbelevingen en volle geheugenkaarten als herinneringen aan deze fotografiereis. 

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vervoer van en naar het Bayerischer Wald
 • Reisbegeleiding door een Nederlandse natuurfotograaf
 • Alle toegangsgelden
 • Treinreis naar Ludwigsthal
 • CO2 compensatie van uw reis

Exclusief
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 195,-
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen