cypriotische dwergooruil 1 orig
groene bijeneter 2
89A3745
Cyprus 3
89A2618
cyprustapuit

Cyprus, vogels in de charme van oude beschavingen

9 daagse volledig verzorgde reis naar het eiland Cyprus

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Drie lokale endemen: Cyprus Tapuit, Cyprus Grasmus en Cyprus Dwergooruil
 • Grote aantallen vogels door vogeltrek tijdens de reis
 • Oude beschavingen en de overblijfselen van voornamelijk Griekse nederzettingen
 • Het Troodosgebergte met mooie kloosters, kerkjes en kapelletjes, prachtige traditionele woningen en rust, rust en nog eens rust.

Is deze reis iets voor mij?

 • Nederlandstalige reisbegleider én lokale gids met lokale kennis
 • Reis in het voorjaar met aangename temperaturen en weinig toeristen
 • Compleet verzorgd: vlucht, alle overnachtingen, maaltijden en excursies inbegrepen
 • Kleine groep: min. 5, max. 12 deelnemers

Reisomschrijving

Cyprus is een heerlijke plek om te bezoeken in het voorjaar. Het eiland is groen, de temperaturen zeer aangenaam, er zijn nog weinig toeristen en het wemelt van het leven in de natuur. Gelegen op het kruispunt van de Middellandse Zee bij Noord-Afrika en Klein-Azië wordt het eiland door veel vogels gebruikt als overwinteringsgebied of als belangrijke stop tijdens hun migratie.

Tijdens onze vogelreis genieten we naast de vogels van de fantastische eeuwenoude olijfgaarden, de smakelijke Cypriotische keuken, de mooie kustlijn en de weelderige heuvels met vroege lenteflora.
De drie lokale endemen, Cyprus Tapuit, Cyprus Grasmus en Cyprus Dwergooruil zijn targets die we zeker op gaan zoeken. Soorten die elders in Europa zeer zeldzaam zijn zoals Zwarte Frankolijn, Aziatische Steenpatrijs, Rüppells Grasmus en Elonara’s valk behoren ook tot de mogelijkheden.

De kust is goed voor migrerende roofvogels, meeuwen , steltlopers en zangvogels. Eén van de belangrijke vogeltrekroutes passeert het eiland. In april zijn de aantallen hoog en de soorten divers. Zo maken we kans op specialiteiten als Jufferkraanvogel, Groene Bijeneter, Woestijntapuit, Woestijnplevier en Bonte IJsvogel!
Cyprus herbergt daarnaast oude beschavingen en de overblijfselen van voornamelijk Griekse nederzettingen. Dat zal extra charme geven aan de trip. We zullen al vogelend ondermeer de Paphos- mozaïeken zien , de stad Kourion en enkele traditionele dorpen.


Kaart Cyprus vogelreis
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Cyprus (Paphos)

  Onderstaande dag-tot-dag beschrijving is onder voorbehoud van wijzigingen. Op basis van de weersomstandigheden en vluchtschema's kan de route worden aangepast. Na aankomst op het vliegveld rijden we naar ons hotel. We verblijven bewust op strategische locaties gedurende onze reis. Zo kunnen we afhankelijk van vogeltrek de beste keuzes maken, zonder veel kilometers te hoeven rijden.

  Op de eerste dag maken we al kans op trekvogels als Roodkeelpieper, Draaihals , Roodstuitzwaluw en Kortteenleeuwerik. De regio van Paphos is evengoed kansrijk voor Oostelijke Orpheusgrasmus, Rüppells Grasmus en Balkanbergfluiter. Vanaf de kustlijn zoeken we naar Yelkouan Pijlstormvogels. (als het vluchtschema het toelaat) In de middag gaan we naar een waterbekken niet ver van Paphos. Het is zeker in de trektijd een goede plek voor trekvogels. We maken zelfs kans op Finsch Tapuit en Balkanvliegenvanger. De gehele riviervallei is een belangrijke plek voor zangvogels. Kuifkoekoek, Hop en Bijeneter behoren tot de mogelijkheden.

  De regio van Paphos is een klassieke ‘trekvogel hotspot’. Een landtong met ruïnes, een vuurtoren, overzichtelijke bosjes, graslandjes, zoetwaterpoelen en bomen. Perfect voor zangers, tapuiten, piepers, leeuweriken, klauwieren en vliegenvangers. Weer en vogeltrek kunnen iedere dag andere soorten bezorgen. Er is ook een plek waar woestijnplevieren pleisteren. We zullen die locatie zeker checken. In de omgeving wordt het beeld bepaald door bloemrijke velden met klaprozen en akkerkruiden. Een archeologisch hoogtepunt is de werelderfgoed locatie Dionysos. Ze zijn beroemd om hun buitengewone mozaïek. Een prima plek om een zingende Cyprus Tapuit op te fotograferen! De kustlijn rondom de vuurtoren is goed voor steltlopers, Pontische meeuwen, Isabeltapuiten, Tapuit en Zwarte Roodstaarten. Als we een beetje ons best doen maken we kans op Woestijntapuit of Woestijnplevier en andere verassingen. De omgeving is ook goed voor Graszangers, Spaanse Mussen, Cyprus Tapuiten en Izabeltapuit. We zullen ook zeker gaan kijken bij de wetlands ten oosten van Paphos en Mandria. Altijd een spannende plek. Sporenkievit, Aziatische Steenpatrijs, steltlopers. Grote groepen met Kortteenleeuwerik en Kalanderleeuwerik behoren tot de mogelijkheden.

 • Dag 2

  Akamas , Peyia Forest en Avakas Kloof

  Vandaag hebben we ambitieuze plannen om de regio van Akamas te bezoeken. Het Peyia bos en de spectaculaire Avakas kloof zijn absolute hoogtepunten. Akamas regio is beschermd gebied in Cyprus. De regio barst in april van de trekvogels en de dwaalgasten. Tapuiten, zangers en klauwieren houden zich op in de bosjes en de rotsige formaties. We maken kans op Maskerklauwier en Roodkopklauwier. April is een goede maand voor vliegenvanger trek en we zullen tussen de Bonte Vliegenvangers zoeken naar Withalsvliegenvangers. Het bos wat we bezoeken is goed voor orchideeën. Uiteraard proberen we de highlights te bekijken! Het vroege voorjaar is super voor deze fraaie flora. De kloof van Avakas is een goede plek voor diverse luzernevlinders, koningspages en gele orchis. We pikken het uiteraard mee. We luisteren ondertussen goed. Dit is een superplek voor zingende Bruinkeelortolanen. Roodstuitzwaluw en Rotszwaluw zijn druk bezig met het opknappen van hun nesten. Het luchtruim scannen we voor Arendbuizerd. Dit belooft een dag te worden vol afwisseling.

 • Dag 3

  Troodos gebergte

  Vandaag trekken we de Troodos bergen in. Een landschappelijk prachtige route. We passeren verschillende hoogtes en kunnen ons dus opmaken voor een diversiteit aan soorten. We passeren de Cedar Valley. Daar staan de endemische Cyprus Cederbomen. Er zijn hier een aantal boeiende endemische ondersoorten te vinden. De Gaai ziet er niet iets anders uit, de Cyprus Zwarte Mees, Cyprus Boomkruiper zijn ondersoorten waar we naar op gaan. De endemische Orchis trodii staat hier nu in bloei.

 • Dag 4

  Petra Tou Romiou, Kourion (Curium), Akrotiri schiereiland en doorreis naar oostzijde Cyprus

  Een bijzondere historische start van deze dag. We bezoeken Romiou. De geboorteplek van de Griekse godin Aphrodite. Landschappelijk en cultuurlijk gezien een mooie locatie voor foto’s. Kourion is een archeologisch hoogtepunt. Een highlight van Cyprus. We zullen deze locatie uiteraard bezoeken. De omringende bosjes zijn daarnaast perfect voor Cyprus Grasmus. Alpengierzwaluw en Vale gierzwaluw vliegen af en aan in de ruïnes. Vanaf een hoog punt zullen we later op de dag posten voor roofvogeltrek. April is een goede maand voor Steppekiekendief. Een soort waar we zeker naar uit kijken. Net als naar Kleine Torenvalken trouwens. In de middag bezoeken we één van de belangrijkste wetlands van Cyprus. Een hotspot voor Flamingo’s, steltlopers, eenden en meeuwen. Het is vogeltrektijd, dus een verrassing is te verwachten. We zoeken naar groepen Dunbekmeeuwen en passerende groepen Moerassterns. Het nabijgelegen rietmoeras is goed voor Witoogeend, maar ook voor Klein Waterhoen. 

 • Dag 5

  Bovenstroomse Xeros riviervallei

  Na de eerste vier nachten in de omgeving van Paphos reizen we vandaag naar de oostzijde van het eiland, waar we de volgende drie nachten zullen verblijven.
  Een machtig groene regio in het vroege voorjaar. Veel bezoekers kennen deze regio niet, een verborgen pareltje, dat wij juist wel aan willen doen. De eerste stop maken we bij een klein dorpje. De omgeving is goed voor muurhagedissen, Kleine Zwartkop en Spaanse Mussen. Vervolgens rijden we naar de rivier. Een prima plek voor Havikarend. Altijd een lastige soort. Tussen de kloof en het klooster Panagia zullen we ondertussen zoeken naar de endemische Cyprus Tapuit. De regio is goed voor fraaie Kuifkoekoeken. De vallei is buitengewoon prachtig. Tussen de rotsen zoeken we naar boeiende reptielen zoals de Hardoen en zingende Bruinkeelortolanen. Arendbuizerd en Vale Gier behoren ook tot de aangename mogelijkheden. De recent gesplitte Cyprus Dwergooruil kan prima overdag roepen, waarna we natuurlijk ons best gaan doen om de vogel ook op zicht te zien. De oude olijfboomgaarden zijn landschappelijk prachtig. Goed plekjes voor Steenuilen ook in de omgeving. Op de bloemrijke bermen fladderen Oostelijke Pijpbloemvlinders en andere leuke voorjaarsvlinders.

 • Dag 6

  Oroklini moerassen Kaap Greco

  Vandaag duiken we volop in de vogeltrek. De waterrijke gebieden die we bezoeken zitten vol met leuke eenden en steltlopers. Wat te denken van Sporenkieviten, Bosruiters, Krooneenden, groepen Kemphanen en Steltkluten. In de nabije omgeving aangevuld met roepende Zwarte Frankolijnen, Roodkeelpiepers en Grasmussen. De Kaap Greco is het meest zuidoostelijke puntje van Cyprus. Erg open en rotsachtige omgeving en een hotspot voor trekvogels. De aantallen van trekvogels zijn er steevast hoog. In de lucht suizen Alpengierzwaluwen en Rotszwaluwen in de rondte. Blauwe Rotslijster, Roodpootvalk, vele tapuiten en kleine zangvogels bepalen het beeld. Het strand wat we bezoeken is een goede plek voor meeuwen. We zoeken naar Adouins Meeuw en Dunbekmeeuwen. De duinen zijn goed voor leuke orchideeën.

 • Dag 7

  Akrotiri schiereiland

  Vandaag keren we terug naar één van de belangrijkste wetlands van Cyprus. Een hotspot voor Flamingo’s, steltlopers, eenden en meeuwen. Het is vogeltrektijd, dus een verrassing is te verwachten. We zoeken naar groepen Dunbekmeeuwen en passerende groepen Moerassterns. Het nabijgelegen rietmoeras is goed voor Witoogeend, maar ook voor Klein Waterhoen.

 • Dag 8

  Vlucht van Cyprus (Larnaca) naar Amsterdam

  Afhankelijk van de tijdstip van onze terugvlucht hebben we vandaag nog de gelegenheid om Kaap Greco te bezoeken.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vlucht en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie van uw reis
 • Vervoer ter plaatse
 • Nederlandse reisbegeleider
 • Engelstalige lokale gids
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer € 250,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 2 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Boekingskosten € 25,- per boeking
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen