260 IMG 6257 bwALEXANDRA v2
345X5456 bw2+INEZIA
DL9R2110 bw3+INEZIA
4283
160 345X3952 bwALEXANDRA v2
170 345X4104 bwALEXANDRA v2

De natuur van Costa Rica

Indrukwekkend en weelderig

Reis in het kort

Hoogtepunten

 • Kolibries, kolibries en kolibries!
 • Per boot door de jungle naar onze afgelegen junglelodge
 • La Selva biologisch station; een begrip bij natuurliefhebbers
 • Luidruchtige Geelvleugelara’s in de ochtend
 • Zéér scherpe prijs! Kijk en vergelijk bij andere aanbieders.

Is deze reis iets voor mij?

 • We kijken naar vogels, maar óók naar zoogdieren en planten
 • Rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur. We mijden de toeristisch drukke plekken
 • Rondreis door Costa Rica met bezoek aan verschillende van de mooiste natuurgebieden
 • (Bijna) alles is in de prijs inbegrepen, ook de vlucht!
 • Kleine groep: min. 5, max. 14 deelnemers

Reisomschrijving

Costa Rica is een land waar je je als natuurliefhebber geen seconde verveelt…nergens anders ter wereld vind je meer soorten per vierkante kilometer dan in Costa Rica: meer dan 900 soorten vogels, 14 000 plantensoorten, 240 zoogdierensoorten, 200 amfibieënsoorten, 245 soorten reptielen en ontelbare insectensoorten en dat alles voor een landje dat maar net 1,5 keer zo groot als Nederland is. Deze reis biedt een zeer goede introductie langs de voornaamste ecosystemen van het land. Van tropische alpenweide boven de 3200 meter hoogte tot tropisch laaglandregenwoud en van droogbos tot kust. We gebruiken mooie kleinschalige ecolodges en worden begeleid door een zeer ervaren bioloog én een zeer ervaren vogelaar. Een aanrader voor iedereen die op een intense en relaxte manier de spectaculaire natuur van de neotropen wil beleven.

Tijdens deze reis laten we zoveel mogelijk van de mooiste natuurgebieden van Costa Rica aan bod komen, mijden we de toeristisch drukste plekken en maken we gebruik van rustig gelegen ecolodges, midden in de natuur, zodat we rechtstreeks vanuit onze kamer in alle rust kunnen genieten van de spectaculaire flora en fauna van Costa Rica.

Meer weten over deze reis? Lees het reisverslag wat Desirée maakte tijdens deze reis in december 2023.


Kaart Costa Rica natuurreis
Dit kan je verwachten

Dagbeschrijvingen

 • Dag 1

  Vlucht van Nederland naar Costa Rica

  We vliegen vanaf Schiphol naar San Jose, waar we worden verwelkomd door onze gids Pieter Westra, die in Costa Rica woont en werkt. We verblijven in een comfortabel hotel op een kwartiertje rijden van de luchthaven.

 • Dag 2 - 3

  Parque Nacional Braulio Carillo

  Per bus dalen we af naar de Caraïbische laaglanden via de uitgestrekte wildernis van het Parque Nacional Braulio Carillo. In Pavona stappen we over op een boot en via kanaaltjes door de jungle varen we naar een afgelegen junglelodge, aan de rand van het regenwoud met een zwembad en omgeven door tropische vogelrijke tuinen met een vlinder- en kikkertuin. Het strand ligt op slechts 50 meter. Op onze eerste dag verkennen we de omgeving en op de tweede dag gaan we twee privé-bootexcursies van elk twee uur door het Parque Nacional Tortuguero maken. We worden zonder twijfel overrompeld door de spectaculaire diversiteit in fauna en flora. Buiten heel wat watervogels, waaronder een tiental reigersoorten, tot 6 soorten ijsvogels en Slangenhalsvogels, gaan we op zoek naar Groene Leguanen, kleurrijke Pijlgifkikkertjes, drie soorten apen en Brilkaaiman.

 • Dag 4 - 5

  Puerto Viejo de Sarapiqui - bezoek Selva biologisch station

  Per boot en bus trekken we naar het erg biodiverse gebied van Puerto Viejo de Sarapiqui. We verblijven in een rustig gelegen lodge met zwembad langs een mooi riviertje te midden van mooie tropische tuinen. Aan de receptie staat een vruchtenfeeders die massaal bezocht wordt door kleurrijke vogels zoals Green Honeycreeper, Black-cowled Orioles, Red-throated Ant-tanagers en nog veel meer. Deze vogels zijn erg goed benaderbaar en fotografeer baar. Op 12 december bezoeken we het Selva biologisch station, wetenschappers van over de hele wereld komen zich hier verdiepen in de tropische ecologie. Hier hebben we toegang tot een prachtig stuk maagdelijk regenwoud. We krijgen we een unieke en extreem diverse flora te zien met palmbomen, verschillende heliconias, gemberachtigen, woudreuzen te zien, wurgvijgen, en nog veel meer, ook parasolmieren, tot 2 soorten luiaards, en een uitgebreid gamma van kleurrijke vogelsoorten kan men hier bewonderen. In de namiddag bezoeken we een plek aan de rand van het regenwoud waar de kans groot is om de met uitsterven bedreigde Buffon Ara’s waar te nemen, één van de iconische vogelsoorten van het regenwoud.

 • Dag 6 - 7

  San Gerardo de Dota

  We verlaten de Caraïbische laaglanden en trekken het Talamanca hooggebergte in. Het landschap verandert dramatisch naarmate we stijgen en steeds meer zien we de invloed van het mysterieuze nevelwoud. In het nevelwoud zijn bijna alle bomen volledig bedekt met een rijke epifytenflora: planten die bovenop de bomen groeien zoals varens, bromelia’s, mossen en zelfs orchideeën. Onderweg bezoeken we een wegrestaurantje waar we verschillende kolibrie-soorten van zeer dichtbij kunnen observeren en fotograferen. Vanuit ons mooi hotel omgeven door bloemenrijke tuinen en aan de rand van het nevelwoud maken we een prachtige wandeling door een oud eikenbos en maken we kans om de spectaculaire Resplendent Quetzal waar te nemen. Het mannetje van deze iriserend rood-groene vogel heeft een staart van wel 1 meter lang en wordt door velen beschouwd als één van de mooiste vogels ter wereld.

 • Dag 8 - 9

  Uvita - walvistour

  We dalen helemaal af naar de Pacifische kust en eindigen aan een prachtige lodge met zwembad, mooi geïntegreerd in het regenwoud met een adembenemend uitzicht op de jungle en daarachter de grillige kustlijn van de Stille Oceaan. Vanuit de lodge vertrekken verschillende wandelpaden door het regenwoud en eentje daalt af naar een mooi stukje exclusief strand bezaaid met kokospalmen. Op 16 december maken we een bootexcursie om walvissen en dolfijnen en zeevogels zoals Bruine Pelikanen, Bruine Rots pelikanen, meeuwen en sternen te spotten.

 • Dag 10 - 11

  Carara gebied - Tarcoles rivier

  We trekken naar het noorden en komen in het Tarcoles gebied, waar we verblijven in een mooi hotel met zwembad aan de rand van het Parque Nacional Carara. Dit is één van de laatste plekken in het land met nog een gezonde populatie Geelvleugel ara’s: grote rode luidruchtige papegaaien vaak te zien overvliegend in de vroege ochtend en late namiddag. Op 18 december maken we een regenwoudwandeling door het Parque Nacional Carara; naast heel wat kleurrijke vogels zoals trogons, manakins en motmots kunnen we hier ook kennis maken met enkele zoogdieren zoals kapucijnapen, brulapen, de Goudhaas (groot knaagdier), maar ook reptielen zoals de Groene en Zwarte Leguaan. Ook voorzien we een mooie bootexcursie op de Tarcoles rivier. Aan de monding kunnen we Visarend bewonderen, pelikanen en fregatvogels, meer stroomopwaarts komen we in de mangroves met verschillende soorten ijsvogels, rode lepelaars en Amerikaanse krokodillen tot wel 4 meter lang (we blijven uiteraard steeds op veilige afstand).

 • Dag 12 - 13

  La Ensenada Lodge – Hacienda San Joaquin

  De komende dagen komen we terecht in de noordwestelijke provincie van Costa Rica: Guanacaste. Het landschap hier ziet er helemaal anders uit dan de rest van Costa Rica en wordt gekenmerkt door uitgestrekte dorre weilanden, savannen en stukken tropisch droog bos. Dit is een ecosysteem met een uitgesproken droog en nat seizoen waar tijdens het extreme droog seizoen (van midden november tot eind april) door de droogtestress heel wat bomen hun bladeren verliezen en kleurrijke bloei explosies vertonen van gele bloemen zoals de “Saíno” (Caesalpinia eriostachys), “Golden shower” (Cassia fistula) en van roze bloemen zoals de “Carao” (Cassia grandis). We verblijven in een eenvoudige afgelegen lodge prachtig gelegen te midden van een grote hacienda (grote boerderij) met uitzicht op de Golf van Nicoya. Op 20 december bezoeken we een nabijgelegen moerasgebied waar we grote concentraties watervogels kunnen verwachten en met wat geluk de zeldzame Jabiru ooievaar kunnen zien, één van de grootste vogels van het land.

 • Dag 14

  San José

  Ons laatste hotel is gelegen iets buiten het centrum van San José en staat bekend om zijn prachtige botanische tuin. Uiteraard nemen we hier een kijkje en kunnen we enkele prachtige vogelsoorten verwachten zoals de Crimson-fronted Parakeet en Lessons Motmot. Indien de tijd het toelaat kunnen we ook even het centrum van San José bezoeken.

 • Dag 15

  Terugvlucht naar Nederland

  We rijden naar de luchthaven van San Jose waar we op de vlucht naar huis stappen. Afhankelijk van onze vertrektijd hebben we ook vanochtend nog de gelegenheid om te vogelen, op zoek naar de laatste soorten van deze bijzondere reis door Costa Rica.

 • Dag 16

  Aankomst op Schiphol

  Einde van de reis.

Goed om te weten

Praktische informatie

Inclusief
 • Alle overnachtingen
 • Alle maaltijden
 • Vliegticket en luchthavenbelasting
 • CO2 compensatie vlucht
 • Ongelimiteerd gezuiverd drinkwater
 • Privé-boottochten
 • Regenwoudwandeling met suspensiebruggen
 • Walvistour
 • Vogelchecklist
 • Nederlandstalige gids(en)
 • Vervoer ter plaatse
 • Alle toegangsgelden

Exclusief
 • (Reis) verzekering
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Klantbijdrage garantiefonds GGTO €9,- p.p.
 • Boekingskosten €25,- per boeking
 • Toeslag gebruik éénpersoonskamer €750,-
 • De vluchtprijs voor deze reis kunnen wij tot 3 maanden voor vertrek garanderen, daarna is deze op aanvraag
Gerelateerde reizen

Ontdek andere reizen

Alle reizen
Alle reizen